Совет на народни комесари на СССР

Одете на навигација Одете на пребарување
Совет на народни комесари на СССР
скратено - Совет на народни комесари на СССР, Совет на народни комесари на СССР
Лого слика
Зградата на Сенатската палата, во која се наоѓаше секретаријатот на претседателот на Советот на народни комесари на СССР

Зградата на Сенатската палата , во која се наоѓаше секретаријатот

Претседател на Советот на народни комесари на СССР
генерални информации
Земја СССР
датум на создавање 6 јули 1923 година
Претходник Совет на народни комесари на РСФСР (в.д.)
Датум на укинување 15 март 1946 година
Заменет со Совет на министри на СССР
Менаџмент
Агенција за родители Централен извршен комитет на СССР
Врховниот совет на СССР
Претседавач В. И. Ленин (прв)
Поглавје I. V. Сталин (последен)
Уред
Седиште
Подредено тело Погледнете го делот Подредени органи
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Советот на народни комесари на СССР ( скратено : Службен совет на народни комесари на СССР ; колоквијален СНК СССР ; синоним на официјалната влада на СССР ) е највисокото колегијално тело на извршна и административна моќ на Сојузот на Советските Социјалистички Републики во периодот од 1923 до 1946 година .

Како влада на Советскиот Сојуз , Советот на народни комесари на СССР и Народните комесаријати предводени од него одиграа клучна улога во вакви значајни настани и процеси за земјата и општеството како економско заздравување по Граѓанската војна , Новата економска политика (НЕП), колективизација , електрификација , индустријализација , петгодишни планови за развој на националната економија, цензура , борба против религијата , репресија и политички прогон , Гулаг , депортација на народи , анексија на Балтичките и други територии на СССР, организација на партизанското движење , организација на индустриско производство во задниот дел за време наГолемата патриотска војна .

Адреса за пошта: Москва , Кремlin .

Во 1946 година се трансформира во Совет на министри на СССР .

Пример за указ на Советот на народни комесари на СССР (од 5 ноември 1938 година). Со оваа резолуција, одземените простории од потиснатите лица се пренесуваат на вработените во НКВД на СССР

Историја

Создавањето на Советот на народни комесари на СССР како извршно тело на Централниот извршен комитет на СССР (ЦИК на СССР) беше предвидено со Договорот за формирање на СССР . Во овој договор, за прв пат беше употребена кратенката „Совнарком“ .

Прототипот на Советот на народни комесари на СССР беше Советот на народни комесари на Советска Русија - првиот колегиум на претседатели на комисии во историјата на советската држава, на кои им беше доверено „управување со одредени гранки на државниот живот“. Формиран со декретите на 2-риот Серуски конгрес на Советите и Серускиот Централен извршен комитет на 27 октомври ( 9 ноември ) 1917 година [1] , пет години пред формирањето на СССР , Советот на народни комесари предводен од В.И. Ленин беше влада на Руската Советска Република (од 1918 година - РСФСР ). По формирањето на СССР, Советот на народни комесари на РСФСР ги координираше активностите на советските републики кои станаа дел од Советскиот Сојуз .

Првиот состав на Советот на народни комесари на СССР беше одобрен на втората сесија на Централниот извршен комитет на СССР на 6 јули 1923 година:

На 17 јули 1923 година, Советот на народни комесари на СССР го извести Централниот извршен комитет на републиките на Унијата и нивните совети на народни комесари дека започнал да ги исполнува задачите што му биле доделени.

Во Уставот на СССР од 1924 година, Советот на народни комесари на СССР беше дефиниран како извршен и административен орган на Централниот извршен комитет на СССР [2] , а со усвојувањето на Уставот на СССР во 1936 година, доби алтернативно име - Влада на СССР [3] - и се здоби со статус на највисок извршен и административен орган на државната управа на Советскиот Сојуз [4] .

За време на Големата патриотска војна, активностите на Народните комесаријати на СССР беа подредени на Државниот комитет за одбрана - тело за управување со итни случаи под раководство на претседателот на Советот на народни комесари на СССР IV Сталин , што беше создадено за време на војна и имаше целосна моќ во СССР [5] .

На 15 март 1946 година, Советот на народни комесари на СССР беше трансформиран во Совет на министри на СССР [6] . Законот за трансформација на синдикалната влада, исто така, предвидуваше преименување на синдикалните тела подредени на владата на СССР. Според тоа, народните комесаријати на СССР беа преименувани во министерства на СССР , а народните комесари - во министри. Истиот ден, Советот на народни комесари поднесе оставка од Врховниот совет на СССР на ново свикување и 4 дена подоцна, во согласност со овој закон, беше формиран Советот на министри [7] . На 25 февруари 1947 година, соодветните промени беа направени во Уставот на СССР.

Состав

Советот на народни комесари на СССР се состоеше од следниве лица:

• Претседател на Советот на народни комесари на СССР
  • Заменик -претседатели на Советот на народни комесари на СССР
  • Народни комесари на СССР - Шефови на народни комесаријати на СССР
  • Претседател на Државната комисија за планирање на СССР (од 1936 година)
  • Претседател на Советската контролна комисија (од 1936 година)
  • Претседател на Комитетот за набавки (од 1936 година)
  • Претседател на Комитетот за уметнички прашања (од 1936 година)
  • Претседател на Комитетот за високо образование (од 1936 година)

Советот на народни комесари на СССР, исто така, вклучуваше, со право на советодавно гласање, претставници на републиките на СССР, членови на Централниот извршен комитет на СССР, претседател на политичката администрација на Обединетите држави (ОГПУ) и управител на Централниот завод за статистика . Покрај тоа, претседателите на Советот на народни комесари на републиките на Унијата и, со посебен декрет на Советот на народните комесари на СССР, на други лица им беше дозволено да учествуваат на состаноците на Советот на народните комесари на СССР [8 ] .

Во текот на активностите на Советот на народни комесари на СССР, бројот и имињата на владините тела постојано се менуваа поради создавање нови институции и поделба, спојување и укинување на претходно создадени. Составот на Советот на народни комесари на СССР соодветно се промени.

Потчинетост

Според Уставот на СССР од 1924 година, Советот на народни комесари на СССР беше подреден на Централниот извршен комитет на СССР и неговиот Президиум, кој имаше право да ги суспендира и откаже одлуките и наредбите на Советот на народните комесари, како и наредбите на Народните комесари на СССР, ако оваа наредба не беше јасно во согласност со Уставот на Унијата, законодавството на СССР или законодавството на Република Унија. Почнувајќи од 1938 година, Советот на народни комесари на СССР беше формиран од Врховниот совет на СССР и беше одговорен пред него (и во интервалите помеѓу седниците - пред Президиумот на Врховниот совет на СССР).

Акредитиви

Советот на народни комесари на СССР, во рамките на правата што му беа доделени и врз основа на Правилникот за Советот на народните комесари на СССР [8] , ги имаше следните овластувања:

• издавање декрети и прописи обврзувачки за целата територија на СССР;
  • разгледување на нивните состаноци на декрети и резолуции воведени и од одделни народни комесаријати на СССР и од Централниот извршен комитет на републиките на Унијата и нивните президиуми; [девет]
  • развој на прописи за народни комесаријати, кои стапија на сила по одобрување на Централниот извршен комитет на СССР;
  • назначување членови на колегиуми - советодавни и административни тела во Народните комесаријати на СССР;
  • откажување на нарачки на индивидуални народни комесаријати на СССР;
  • обединување и насочување на работата на се-синдикалните и синдикално-републиканските народни комесаријати;
  • преземање мерки за спроведување на националниот економски план и државниот буџет;
  • зајакнување на монетарниот систем;
  • обезбедување јавен ред;
  • имплементација на општи насоки во областа на надворешните односи со странските држави.

Советот на народни комесари на СССР немаше овластување да назначува и разрешува народни комесари на СССР и нивни заменици, членови на колегиумите на Народните комесари на Унијата, како и шефови на голем број тела подредени на Совет на народни комесари на СССР. Ова право му припаѓаше на Президиумот на Централниот извршен комитет на СССР, а од 1936 година - на Президиумот на Врховниот совет на СССР, кој го оствари ова право во периодот помеѓу седниците на Врховниот совет на СССР со последователно поднесување до Врховниот совет на СССР за одобрување. Како и да е, на претседателот на Советот на народни комесари на СССР му беше дадено право да избере и да поднесе кандидати за одобрување.

Односи со републичките тела

Секоја унија и автономна република имаше свои влади - републички совети на народни комесари - формирани од Централниот извршен комитет (од 1938 година, Врховниот совет) на соодветната унија или автономна република. Републиканските влади не беа правно директно подредени на Советот на народни комесари на СССР, но беа обврзани во своите активности да бидат водени од декретите и одлуките на Советот на народни комесари на Унијата. Во исто време, синдикално -републиканските народни комесаријати како дел од републичките совети на народни комесари имаа двојна потчинетост - тие беа истовремено подредени и на советот на народни комесари на синдикалната република, во рамките на кој беа создадени, и на соодветните синдикално-републикански народен комесаријат на СССР , чии наредби и упатства требаше да бидат водени во нивните активности. За разлика од синдикално-републиканските народни комесаријати на синдикалната република, републичките народни комесаријати беа подредени само на советот на народни комесари на соодветната синдикална република.

Органите на управување

Претседател на Советот на народни комесари на СССР

В. И. Ленин , првиот претседател на Советот на народни комесари на СССР

Претседателот на Советот на народни комесари на СССР беше шеф на советската влада. Назначувањето на функцијата претседател беше извршено кога составот на владата беше одобрен на седницата на Централниот извршен комитет на СССР (од 1938 година - Врховниот совет на СССР ).

Претседатели на Советот на народни комесари на СССР

Под претседателот на Советот на народни комесари на СССР, имаше персонал од неговите заменици.

Администрација на Советот на народни комесари на СССР

Администратори на Советот на народни комесари на СССР

Народни комесаријати

Советот на народни комесари на СССР беше формиран од шефовите на органите на централната влада - Народни комесари на СССР.

Според Уставот од 1924 година, народните комесаријати на СССР беа поделени на се-унија и обединети . Народните комесаријати на синдикатот имаа свои претставници во синдикалните републики, кои беа директно подредени на синдикалните народни комесаријати. Обединетите народни комесаријати дејствуваа преку мрежата на народни комесаријати со исто име на синдикалните републики, кои ги извршуваа задачите на соодветниот синдикален народен комесаријат.

Почнувајќи од 1936 година, народните комесаријати на СССР почнаа да се делат на се-унија и синдикално-републикански . Се смени и редоследот на нивните активности. Сојузните народни комесаријати ја насочуваа гранката на државна администрација што им беше доверена низ СССР директно или преку телата назначени од нив, додека Унијата-републиканските народни комесаријати на СССР дејствуваа, по правило, преку Народните комесаријати на истите име на републиките на Унијата и директно контролираа само одреден ограничен број претпријатија според списокот одобрен од Президиумот на Врховниот совет на СССР.

Подредени тела

Советот на народни комесари на СССР имаше право да создаде, реорганизира и укине подредени институции кои беа директно подредени на Советот на народни комесари на СССР.

Официјални публикации

См. также

Примечания

1. Всероссийский Центральный Исполнительный Комитет. Декрет об учреждении Совета Народных Комиссаров , утв. 27 октября ( 9 ноября ) 1917 года
  2. Конституция СССР 1924 года. Глава VI. О Совете Народных Комиссаров Союза ССР
  3. Конституция СССР 1936 года. Глава III, ст. 56
  4. Там же. Глава V, ст. 64
  5. Союз Советских Социалистических Республик. Президиум Верховного Совета СССР. Совет Народных Комиссаров СССР. Центральный Комитет ВКП(б). Постановления. О создании Государственного Комитета Обороны : утв. 30 июня 1941 года
  6. Союз Советских Социалистических Республик. Закон от 15 марта 1946 года. О преобразовании Совета Народных Комиссаров СССР в Совет Министров СССР и Советов Народных Комиссаров союзных и автономных республик — в Советы Министров союзных и автономных республик (рус.) // Ведомости Верховного Совета СССР : сб. — 1946. — № 10 .
  7. Биография: Сталин Иосиф Виссарионович — Praviteli.org
  8. 1 2 Центральный исполнительный комитет СССР. Постановление от 12 ноября 1923 года «Положение о Совете Народных Комиссаров Союза ССР» с изм. и доп. от 24 октября 1924 года.
  9. Центральные исполнительные комитеты союзных республик и их президиумы могли опротестовать декреты и постановления СНК СССР в Президиум ЦИК СССР, однако при этом не имели права приостанавливать исполнение этих документов.
  10. Об официальной газете Центрального Исполнительного Комитета Союза ССР : декрет ЦИК СССР от 13 июля 1923 года.
  11. О порядке опубликования законов и распоряжений Правительства Союза ССР : постановление ЦИК СССР и Совета Народных Комиссаров СССР от 22 августа 1924 года.