Совет на народни комесари

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Совет на народни комесари
скратено - Совнарком, СНК
SovnarkomUSSR.jpg
генерални информации
Земја
Надлежност Руска Федерација
датум на создавање 1917 година
Претходник Привремена влада на Русија
Датум на укинување 1946 година
Заменет со Совет на министри на СССР
Менаџмент
Претседавач V. I. Ленин
Уред
Седиште
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Совет на народни комесари ( абр .: Совнарком , СНК ) - името на владата во Советска Русија [1] , СССР и републиките на СССР , користено од 27 октомври 1917 до 1946 година .

Историја

Совет на народни комесари, 1919 година

Првиот Совет на народни комесари беше формиран со декрет на Вториот Серуски конгрес на Советите и Серускиот Централен извршен комитет на 27 октомври 1917 година [2] како колегиум на претседатели на комисии на кои им беше доверено управување одредени гранки на државниот живот “. Слични совети на народни комесари беа создадени во други републики кога во нив беше воспоставена советската власт.

Поделбата на законодавната и извршната власт не соодветствува со активностите на Советската република. Советот на народни комесари е директен орган како таков: законодавен, извршен и административен.

- Јаков Свердлов во Серускиот централен извршен комитет на 1 април 1918 година [3]

Шест месеци по формирањето на СССР , на 6 јули 1923 година, беше формиран Советот на народни комесари на СССР - Владата на СССР. Во сите синдикални и автономни републики на СССР, имаше републички совети на народни комесари.

Во 1946 година, Советот на народни комесари на сите нивоа се трансформираше во Совети на министри со истото име [4] .

Совети на народни комесари

СССР Совет на народни комесари на СССР - Влада на СССР
ССР на Азербејџан Совет на народни комесари на АСССР
Ерменска ССР Совет на народни комесари на Ерменската ССР
Белоруска ССР Совет на народни комесари на БССР
Грузиска ССР Совет на народни комесари на Грузиската ССР
TSFSR Совет на народни комесари на ТСФСР
Казахстан ССР Совет на народни комесари на Казахстанската ССР
Карело-финска ССР Совет на народни комесари на КФССР
СССР на Киргистан Совет на народни комесари на КирССР
Латвиска ССР Совет на народни комесари на Латвиската ССР
Литванска ССР Совет на народни комесари на Литванската ССР
Молдавска ССР Совет на народни комесари на МССР
РСФСРР Совет на народни комесари на РСФСР
Таџикистанска ССР Совет на народни комесари на ТадССР
Туркменска ССР Совет на народни комесари на ТурССР
Украинска ССР Совет на народни комесари на Украинската ССР
Узбекистанска ССР Совет на народни комесари на УССР
Естонска ССР Совет на народни комесари на Естонската ССР

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. Од 1918 година - РСФСР .
  2. Серуски Централен извршен комитет. Одобрен декрет за формирање на Совет на народни комесари . 27 октомври 1917 година.
  3. Сергеј Землијаној . Невидливата рака на Конститутивниот оддел за дистрибуција - Белешки за татковината .
  4. За трансформација на Советот на народни комесари на СССР во Совет на министри на СССР и Совети на народни комесари на Унијата и автономните републики - во Совети на министри на Унијата и автономните републики: закон од март 15, 1946 (руски) // Билтен на Врховниот совет на СССР: збирка написи. - 1946. - број 10 .