Сојуз-У

„Сојуз-У“
Лансирање на возило за лансирање „Сојуз-У“.
Генерални информации
Земјата СССР
Русија
Семејство П-7
Индекс 11A511U
Закажување носач
Програмер TsSKB
Производителот GNP RCC "TsSKB-Progress"
Главни карактеристики
Број на чекори 3
Должина (MS) 47,3-51,1 м
Дијаметар 10,3 м
Маса за лансирање 308.000-313.000 кг
Историја на стартување
држава операцијата е завршена
Стартување локации Бајконур ; Плесецк
Број на почетоци 793 („Сојуз-У“) + 72 („Сојуз-У2“)
• успешна 771 („Сојуз-У“) + 72 („Сојуз-У2“)
• неуспешни 22 („Сојуз-У“)
Прв почеток 18 мај 1973 година
Последно лансирање 17 мај 2012 година [1] (Плесецк)
22 февруари 2017 година (Бајконур)
Прва фаза - блокови B, C, D, D
Мотор за крстарење RD-117
Потисок 83 tf [2]
Специфичен импулс 256 s [2]
Работно време 118 s [3]
Гориво керозин , синтин
Втора фаза - Блок А
Мотор за крстарење RD-118
Потисок 76 tf [2]
Специфичен импулс 248 s [2]
Работно време 280-290 s [3]
Гориво керозин
Трета фаза - Блок I
Мотор за крстарење RD-0110
Потисок 30,4 tf
Специфичен импулс 326 с
Работно време 240 с [3]
Гориво керозин
Оксидирачки агенс течен кислород

Soyuz-U е тристепено лансирачко возило со средна класа (LV) од семејството R-7 . Наменет за лансирање во вселенски летала во ниската орбита на земјата за национални економски, истражувачки (Resurs-F, Foton) и специјални намени (сателити од серијата Космос), како и вселенски бродови со екипаж и товарни летала од сериите Сојуз и Прогрес [3] . Станува збор за модификација на ракетата-носач „ Сојуз “, развиена врз основа на претходните ракетни варијанти Р-7А во 1973 година . Разликата помеѓу лансирањето Soyuz-U и неговите претходници беше употребата на мотори со зголемени карактеристики на моќност во првата и втората фаза .

Сојуз-У, кој ја замени ракетата-носач Voskhod , стана основна ракета за лансирање на вселенски летала (SC) за различни намени ( Сателити за далечинско набљудување на Земјата , SC за експерименти во науката за материјали, како и вселенски летала Сојуз и Прогрес ).

Приказна

Првото лансирање се случи на 18 мај 1973 година .

Последното лансирање од космодромот Плесецк [4] беше извршено на 17 мај 2012 година со носивост Космос-2480 .

Последното лансирање од космодромот Бајконур на ракетата-носач Сојуз-У, која го стави транспортното товарно возило Прогрес МС-05 во орбитата, се случи на 22 февруари 2017 година [5] .

„Сојуз-У2“

Модификација на ракетата-носач Soyuz-U, во која наместо керозин како гориво во единицата А се користеше синтин , инаку и двете верзии на ракетата-носач се исти. Корисната носивост на модифицираната ракета-носач е за 200 килограми поголема од онаа на конвенционалниот Сојуз-У. Првото лансирање беше извршено во декември 1982 година, последното на 1 јули 1993 година . Летовите беа прекинати поради престанок на производството на синтетичко гориво што се користи во оваа носач.

Статистика

Вкупно беа направени повеќе од 800 лансирања на ракети-носачи Сојуз-У (вклучувајќи го и Сојуз-У2), од кои 22 беа вонредни, имајќи предвид дека потврдениот индикатор за оперативната сигурност на Сојуз-У е 97,3% [6] .