Специјални области во Токио

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Локалитет
Специјални области во Токио
Јапонски東京 都 区 部
Tokyo Skyline20210123.jpg
Грб
Грб
35 ° 41′ N ш. 139 ° 36 ′ Д г. H G Я O
Земјата Јапонија
Префектура Токио
Историја и географија
Плоштад 627,57 km²
Временска зона UTC + 9:00 часот
Популација
Популација 9 696 631 луѓе ( 01.05.2020 )
Густина 15 451 луѓе / km²
Дигитални идентификатори
Телефонски код 3
Друго
Регионот Канто
Токио специјални области на мапата
Специальные районы Токио
Специјални области во Токио
Токио специјални области на мапата
Специальные районы Токио
Специјални области во Токио
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Административни поделби на Јапонија
Префектурално ниво

Префектури на Јапонија
(都 道 府 県to-do: -fu-ken )

Единици од пониско ниво
Области на Јапонија (支庁shichô :)
Градови определени со владини декрети
(政令 指定 都市seirei shitei toshi )

окрузи (郡гонг )

Општинско ниво
Централни градови
(中 核 市chu: kaku si )
Специјални градови (特例 市токуреи ши )
Град (市si )
Специјални области во Токио
(特別 区tokubetsu ku )
Градски области (区ku )
Села (町cho: / machi )

Села (村спиење / мура )

Посебните области на Токио се 23 општини кои го сочинуваат јадрото и најнаселениот дел на Токио , Јапонија . Заедно тие заземаат област која до 1943 година беше градот Токио . Во целата земја само Токио има таква поделба. На јапонски, тие формално се нарекуваат „специјални области“ ( јапонски特別 区tokubetsu ku ) или „23 области“ ( јапонски 23 区niju: -san ku ) .

Зборот „специјален“ ги разликува овие области од оние на главните градови во Јапонија. До 1943 година, областите на градот Токио не се разликуваа од областите Осака или од областите на Кјото . На 15 март 1943 година, градската управа на Токио и префектурата се споија во префектурата, а областите потпаднаа под директна контрола на префектурата. На 15 март 1947 година, 35 окрузи на поранешниот град беа намалени на 22, непосредно пред да стапи на сила Законот за локална самоуправа на 3 мај истата година, со кој официјално им беше доделен статус на посебни области. 23-та област Нерима е формирана на 1 август 1947 година.

Од 1970-тите, специјалните области добија значително поголема автономија од другите области во другите градови, станувајќи повеќе како независни градови отколку области сами по себе. Секоја посебна област има избрано свој градоначалник ( Јап.区長kuto:) и градски совет ( Јапонски DistrictReturn議会kugikay).

Во 2000 година, јапонскиот парламент ги прогласи посебните области за независни општини ( јапонски地方 公共 団 ✍ тивко: ko: kyo: dantai ) , давајќи им статус сличен на оној на градовите. Оттогаш, овие области почнаа да се нарекуваат градови, иако јапонското име остана исто ( токубецу ку ). Тие, исто така, презедоа некои од јавните функции на митрополитската влада на Токио, како што се собирање ѓубре, отстранување на отпадни води.

Областите многу се разликуваат по површина (од 10 до 60 km²) и по население (од помалку од 40 илјади до 830 илјади), а некои се прошируваат со изградбата на вештачки острови . Сетагаја има најголемо население, додека соседната Ота има најголема површина.

Вкупното население на 23 посебни области од 1 октомври 2005 година изнесувало 8.483.140 [1] , околу 2/3 од населението на Токио и околу една четвртина од населението на Големото Токио . 23 области имаат густина на населеност од 13.800 луѓе на km².

Список на посебни области
АракаваЭдогаваТокийский заливТиба (префектура)Сайтама (префектура)Канагава (префектура)АдатиБункёИтабасиКацусикаКитаКотоМинатоМэгуроНаканоНэримаОтаСибуяСинагаваСиндзюкуСугинамиСумидаСэтагаяТайтоТиёдаТосимаТюо23 специјални области во Токио


(Кликнувањето на името или сликата на посебна област ќе ве однесе до соодветната статија.)

Име Канџи Население од јуни 2007 година Површина, km² Големи населби
Број на Густина, луѓе / km²
Аракава荒 川 区194777 година 18.262,25 10.20 Аракава , Матија , Нипори , Минами-сенџу
Адачи足 立 区629 392 11.830,68 53,20 Кита-сенџу , Такеноцука
Бункио文 京 区194.933 16.009,28 11.31 Хонго , Јајои , Хакусан
Итабаши板橋 区529.059 16.445,72 32.17 Итабаши , Такашима-даира
Кацушика葛 飾 区428.066 12.286,62 34,84 Татеиши , Аото
Кит北区330646 15.885,67 20.59 Акабане , Оџи , Табата
Кото江東 区436.337 10.963,24 39.8 Kiba , Ariake , Kameido , Toyo-Чо , Monzennaka-Чо , Fukagawa , Kiyosumi , Shirakawa , Etchujima , Sunamati , Aomi
Минато港区205196 година 10.088,30 20.34 Акасака , Одаиба , Шинбаши , Шинагава , Ропонги , Тораномон , Аојама , Азабу , Хамаматсу-чо , Тамачи
Мегуро目 黒 区267 798 18.217,55 14.70 часот Мегуро , Накамегуро , Џијугаока
Накано中 野 区312.939 19.993,82 15.59 Накано
Нерима練 馬 区702 202 14.580,61 48.16 Нерима , Оизуми , Хикаригаока
Ота大田 区674.590 11 345,27 59,46 Омори , Камата , Ханеда , Денен-чофу
Шибуја渋 谷 区205 512 13.337,13 15.11 Шибуја , Ебису , Харајуку , Хиро , Сендагаја , Јојоги
Шинагава品 川 区353.887 15 576,01 22,72 Шинагава , Готанда
Шинџуку新宿 区309.463 16.975,48 18.23 Шинџуку , Такаданобаба , Окубо , Кагуразака , Ичигаја
Сугинами杉 並 区534 981 15.725,49 34.02 Коенџи , Асагаја , Огикубо
Сумида墨 田 区237 433 16.079,49 13,75 Кинши-чо , Моришита , Рјогоку
Сетагаја世 田 谷 区855 416 14.728,23 58.08 Сетагаја , Китазава , Кинута , Карасујама , Тамагава
Таито台 東区168.277 16.139,38 10.08 Уено , Асакуса
Чијода千代 田 区43802 3 763,06 11.64 Nagata-Чо , Kasumigaseki , Otemachi , Marunouchi , Akihabara , Yuraku-Чо , Iidabashi
Тошима豊 島 区256.009 19.428,44 13.01 Икебукуро , Сенкава , Комагоме
Чуо中央 区104.997 10344,53 10.15 Нихонбаши , Кајаба-чо , Гинза , Цукиџи , Хатобори , Синкавит , Цукишима , Катидоки , Цукуда
Едогава江 戸 川 区661 386 13.264,86 49,86 Касаи , Коива
Вкупно 8 637 098 13.890,25 621,81

Фотографија

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Архивирана копија . Преземено на 20 мај 2008 година. Архивирана на 20 септември 2006 година.