Специјален наслов

Посебен чин е титула која им се доделува на вработените кои служат во агенциите за спроведување на законот на Руската Федерација , како и на оние кои служеле во слична служба во агенциите за спроведување на законот на Советскиот Сојуз во периодот 1935-1991 година.

Приказна

За прв пат во СССР концептот на специјални титули дојде во 1935 година, кога беа воведени резолуциите на ЦИК на СССР број 20 и КЗК на СССР № 2256 од 7 октомври 1935 година [1] Тие беа воведени за офицерите на ГУГБ НКВД. (пред тоа во органите на ОГПУ - НКВД има само позиции на кои вработените носеле ознаки според категориите на услуги на кои им припаѓале овие позиции).

Во 1936 година, со заедничка уредба на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР од 26 април 1936 година [2], беа воведени посебни чинови за персоналот на Работничката и селанската милиција на НКВД на НКВД. СССР .

Со текот на годините на неговото постоење во системот за спроведување на законот на СССР, специјалните титули се менуваа многу пати, постоеја до неговиот колапс .

Во Руската Федерација, специјалните чинови за службеници за спроведување на законот беа легализирани на 23 декември 1992 година со Уредба на Врховниот совет на Руската Федерација бр. 4202-I [3] .

Специјални чинови во одделенијата на Русија

Вработените во Државната курирска служба со посебни чинови се членови на Министерството за внатрешни работи на Русија , во согласност со кое им се доделуваат посебни чинови на внатрешната служба формирана за вработените во Министерството за внатрешни работи на Руската Федерација.

Исто така, посебни чинови на внатрешната служба се доделуваат на вработените во Државната противпожарна служба на ЕМЕРКОМ на Русија (освен воениот персонал ) и вработените во органите и институциите на Федералната служба за извршување на казните , како и Федералната служба. на извршители .

На вработените Росгвардии (освен воените сили на Националната гарда ) им се доделуваат специјални полициски чинови.

На вработените во Истражниот комитет на Руската Федерација им се доделуваат посебни звања за правда.

Списокот на специјални чинови на Руската Федерација и табела за нивната кореспонденција со воените чинови и класни чинови се содржани во „Табела за корелација на класни чинови на федералната државна државна служба, воени и специјални чинови, класни чинови на правда“. , одобрен со Указ на Претседателот на Руската Федерација од 7 јуни 2011 година бр. 720 [4] .

исто така види

1. Уредба на Централниот извршен комитет на СССР бр. 20, СНК СССР бр. 2256 од 07.10.1935 година . „Во специјалните редови на командниот штаб на Главниот оддел за државна безбедност на НКВД на СССР“ . Сите документи од 1934 до 1963 година. Библиотека на нормативни правни акти на СССР . - Libussr.ru. Датум на лекување: 29 јануари 2017 година.
  2. Резолуција на Централниот извршен комитет на СССР, СНК СССР од 26.04.1936 година . „За специјалните чинови и ознаки на персоналот на работничката и селанската милиција на НКВД на СССР“ . Референтен и правен систем „ Консултант Плус. Датум на лекување: 29 јануари 2017 година.
  3. Резолуција на Врховниот совет на Руската Федерација од 23 декември 1992 година бр. 4202-I . „За одобрување на Правилникот за служба во органите за внатрешни работи на Руската Федерација и текстот на Заклетвата на вработен во органите за внатрешни работи на Руската Федерација“ . Проблем Бр.2 од 14.01.1993 година, чл. 70 . Билтен на Конгресот на народни пратеници на Руската Федерација и Врховниот совет на Руската Федерација . Датум на лекување: 24 јули 2018 година.
  4. Указ на претседателот на Руската Федерација од 7 јуни 2011 година бр. 720 . „За изменување и дополнување на одредени акти на претседателот на Руската Федерација“ . Проблем Бр.24 од 13.06.2011 година, чл. 3408 . Збирка на законодавство на Руската Федерација . Датум на лекување: 24 јули 2018 година.