Оваа страница е вклучена во листите на омилени и портали
Информациски листи

Список на потпретседатели на Бразил

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Потпретседател на Федеративна Република Бразил
пристаниште. Потпретседател на República Federativa do Brazil
Стандард на бразилскиот потпретседател
Стандард на бразилскиот потпретседател
Хамилтон Мурао на 25 јуни 2019 година (2; рекорд) .jpg
Позицијата држи
Антонио Амилтон Мартинс Муран
од 1 јануари 2019 година ( 2019-01-01 )
Позиција
Престој Палатата Џабуру , Бразилија
Мандатот 4 години, не повеќе од 2 мандати
Се појави 26 февруари 1891 година ( 1891-02-26 )
Прво Флориану Виеира Пеиксото
Сајт потпретседател.gov.br

Заменик-претседател на Федеративна Република Бразил ( пристаниште на потпретседател на República Federativa do Brasil ), официјално и потпретседател на Републиката ( пристаниште на потпретседател на Република ), неофицијално потпретседател на Бразил ( пристаниште на вице -presidente do Brasil ), - вториот најважен функционер во извршната власт на Бразил . Потпретседателот го заменува претседателот доколку тој не е во состојба да ги извршува своите должности и ја извршува функцијата во случај на испразнето работно место. Според сегашниот устав , кој стапи во сила во 1988 година, тој се избира со мандат од четири години, со право повторно да биде избран само еднаш.[1]

Од 1891 до 1934 година и од 1946 до 1964 година, потпретседателот по службена должност бил претседател на бразилскиот федерален сенат (пристаниште) [2] [3] .

Официјалната резиденција на потпретседателот е палатата Џабуру ( пристаниште Паласио до Џабуру ), лоцирана во главниот град на земјата Бразилија во близина на палатата Алворада - претседателската резиденција, именувана по птицата јабиру . Архитект на проектот на резиденцијата беше Оскар Нимаер , изградбата беше завршена во 1977 година [4] .

Прв период (1891-1930)

За прв пат, функцијата потпретседател на Бразил беше воспоставена со прогласувањето на Првата Бразилска Република на 15 ноември 1889 година ( 1889-11-15 ) како резултат на воено-политичкиот удар организиран од маршалот Деодору да Фонсека . кој го објавил создавањето на Република Соединетите Американски Држави Бразил ( пристаниште República dos Estados Unidos do Brasil ) [5] . Развојот на републичкиот устав (пристаниште.) кој започна веднаш заврши со негово одобрување на 24 февруари 1891 година ( 1891-02-24 ) [2] . Наредниот ден во Националниот конгрес, претседателските избори (пристани.) Фонсека победи во тандем со Флоријана Пеиксото како потпретседател; во истата година, Фонсека беше принуден да поднесе оставка и да ги пренесе овластувањата на потпретседателот Пешот, што беше прв случај на повторена последователна привремена или трајна замена на претседателството од страна на потпретседателот на земјата [6] .

Како резултат на револуцијата од 1930 година, која кулминираше со создавањето на режимот на „Новата држава“ (пристаниште.) на чело со Гетулио Варгас , беше елиминирана функцијата потпретседател на земјата [7] .

Закосените букви на бледо розова позадина ги прикажуваат датумите на почеток и крај на трајната замена на претседателската функција од страна на потпретседателот. Закосените букви на сива позадина ги прикажуваат датумите на започнување и завршување на привремената функција на потпретседателот на претседателот на државата.

Портрет Име
(години од животот)
Ингеренциите Пратката Избори Претседателот итн.
Започнете Завршува
еден Флориано Пејсото (1891) .jpg Флориану Виеира Пеиксото
(1839-1895)
пристаниште. Флориано Виера Пеиксото
26 февруари 1891 година ( 1891-02-26 ) 23 ноември 1891 година ( 1891-11-23 ) независен 1891 година (пристаниште) Мануел Деодору да Фонсека [8] [9]
23 ноември 1891 година ( 1891-11-23 ) 15 ноември 1894 година ( 1894-11-15 ) [ком. еден] замена на претседателската функција
2 Мануел Викторино.jpg Мануел Виторино Переира
(1853-1902)
пристаниште. Мануел Виторино Переира
15 ноември 1894 година ( 1894-11-15 ) 15 ноември 1898 година ( 1898-11-15 ) Сојузна републиканска партија (пристаниште.) 1894 година Внимателен Хозе ди Мораис Барус [10] [11]
10 ноември 1896 година ( 1896-11-10 ) 4 април 1897 година ( 1897-04-04 ) [ком. 2] дејствувајќи како претседател
3 Роза е Силва.jpg Франциско ди Асис Роза и Силва
(1856-1929)
пристаниште. Франциско де Асис Роза и Силва
15 ноември 1898 година ( 1898-11-15 ) 15 ноември 1902 година ( 1902-11-15 ) 1898 година Мануел Фераз де Кампус Салис [12] [13]
- Силвијано Брандао - CE (отсечен) .jpg Франциско Силвијано де Алмеида Брандан
(1848-1902)
пристаниште. Франциско Силвијано де Алмеида Брандао
почина пред инаугурацијата Минас Републиканска партија (пристаниште) [ком. 3] 1902 година Франциско де Паула Родригис Алвис [14] [15]
празно место од 15 ноември 1902 година до 17 јуни 1903 година
4 Афонсо Пена.jpg Афонсо Аугусту Мореира Пена
(1847-1909)
пристаниште. Афонсо Аугусто Мореира Пена
17 јуни 1903 година ( 1903-06-17 ) 15 ноември 1906 година ( 1906-11-15 ) Минас Републиканска партија (пристаниште) [ком. 3] 1903 година [16] [17]
5 Нило Печанха 02.jpg Нил Прокопиу Песања
(1867-1924)
пристаниште. Нило Прокопио Печања
15 ноември 1906 година ( 1906-11-15 ) 14 јуни 1909 година ( 1909-06-14 ) Сојузна републиканска партија (пристаниште.) 1906 година (пристаниште) Афонсо Аугусту Мореира Пена [18] [19]
14 јуни 1909 година ( 1909-06-14 ) 15 ноември 1910 година ( 1910-11-15 ) [ком. 4] замена на претседателската функција
6 Venceslau Brás (отсечен) .jpg Wenceslau Bras Переира Гомис
(1868-1966)
пристаниште. Венчеслау Брас Переира Гомеш
15 ноември 1910 година ( 1910-11-15 ) 15 ноември 1914 година ( 1914-11-15 ) Минас Републиканска партија (пристаниште) [ком. 3] 1910 година (пристаниште) Ермис Родригис да Фонсека [20] [21]
7 Урбано Сантос.jpg Урбано Сантос да Коста Араухо
(1859-1922)
пристаниште. Урбано Сантос да Коста Араухо
15 ноември 1914 година ( 1914-11-15 ) 15 ноември 1918 година ( 1918-11-15 ) 1914 година (пристаниште) Wenceslau Bras Переира Гомис [22] [23]
осум Делфим Мореира (1918) .jpg Делфин Мореира да Коста Рибеиро
(1868-1920)
пристаниште. Делфим Мореира да Коста Рибеиро
15 ноември 1918 година ( 1918-11-15 ) 16 јануари 1919 година ( 1919-01-16 ) 1918 [ком. 5] дејствувајќи како претседател [24] [25]
16 јануари 1919 година ( 1919-01-16 ) 28 јули 1919 година ( 1919-07-28 ) [ком. 6] замена на претседателската функција
28 јули 1919 година ( 1919-07-28 ) 1 јули 1920 година ( 1920-07-01 ) [ком. 7] [ком. осум] Епитасио Линдолфу да Силва Песоа
празно место од 1 јули до 10 ноември 1920 година
9 Bueno de Paiva.jpg Франциско Алвар Буена ди Паива
(1861-1928)
пристаниште. Франциско Алваро Буено де Паива
10 ноември 1920 година ( 1920-11-10 ) 15 ноември 1922 година ( 1922-11-15 ) Минас Републиканска партија (пристаниште) [ком. 3] 1920 година [26] [27]
- Урбано Сантос.jpg Урбано Сантос да Коста Араухо
(1859-1922)
пристаниште. Урбано Сантос да Коста Араухо
почина пред инаугурацијата 1922 година (пристаниште) Артур да Силва Бернардис [22] [23]
10 Estacio Coimbra.jpg Естациу де Албакерки Коимбра
(1872-1937)
пристаниште. Estácio de Albuquerque Coimbra
15 ноември 1922 година ( 1922-11-15 ) 15 ноември 1926 година ( 1926-11-15 ) Републиканската партија Пернамбуко [ком. 9] 1922 година [28] [29]
единаесет Фернандо де Мело Виана.jpg Фернандо де Мело Виана
(1878-1954)
пристаниште. Фернандо де мело виана
15 ноември 1926 година ( 1926-11-15 ) 24 октомври 1930 година ( 1930-10-24 ) [ком. 10] Минас Републиканска партија (пристаниште) [ком. 3] 1926 година (пристаниште) Вашингтон Луис Переира ди Соса [30] [31]
- Vital Soares crop.png Витален Енрике Батиста Суарис
(1874-1933)
пристаниште. Виталниот Хенрике Батиста издигнува
не ја презеде функцијата поради револуцијата Баија Републиканска партија (пристаниште) [ком. единаесет] 1930 година (пристаниште) Хулио Престис ди Албакерки [32]
укинат постот

Втор период (од 1946 г.)

Завршување на петнаесетгодишната „Ера на Варгас“ (периодот на авторитарниот режим на Гетулио Варгас ) [7] демократски претседателски (пор.) и парламентарен (пристанишен.) изборите одржани на 2 декември 1945 година ( 1945-12-02 ) , вклучија избор на лице на функцијата заменик-претседател на земјата, кој положи заклетва на 31 јануари 1946 година ( 1946-01-31 ) , Нереу де Оливеира Рамус [33] . Функцијата заменик-претседател беше официјално вратена од Уставното собрание усвоено на 18 септември 1946 година ( 1946-09-18 ) , Уставот од 1946 година (пристаниште) , според која бил и претседател на Сојузниот сенат (пристани.) [3] . По воениот удар во 1964 година (пристани.) беа прекинати овластувањата на потпретседателот за раководство на горниот дом на Националниот конгрес , што беше втемелено во последователниот устав (пристаниште.) од 1967 година , со што е воспоставено новото име на државата Федеративна Република Бразил ( port. República Federativa do Brasil ) [5] [34] , и сегашниот устав од 1988 година[1] .

Закосените букви на бледо розова позадина ги прикажуваат датумите на почеток и крај на трајната замена на претседателската функција од страна на потпретседателот. Закосените букви на сива позадина ги прикажуваат датумите на започнување и завршување на привремената функција на потпретседателот на претседателот на државата.

Портрет Име
(години од животот)
Ингеренциите Пратката Избори Претседателот итн.
Започнете Завршува
12 Претседател Нереу Рамос.jpg Нереу де Оливеира Рамус
(1888-1958)
пристаниште. Нереу де Оливеира Рамос
31 јануари 1946 година ( 1946-01-31 ) 31 јануари 1951 година ( 1951-01-31 ) Социјалдемократска партија (пристаниште.) 1945 година (пристаниште) Еурику Гаспар Дутра [33] [35]
тринаесет Кафе Filho.jpg Хуан Фернандис Кампус Кафе Фиљо
(1899-1970)
пристаниште. Жоао Фернандес Кампос Кафе Фиљо
31 јануари 1951 година ( 1951-01-31 ) 24 август 1954 година ( 1954-08-24 ) Прогресивна социјална партија (пристаниште) 1950 година (пристаниште) Гетулиу Дорнелис Варгас [36] [37]
24 август 1954 година ( 1954-08-24 ) 31 јануари 1956 година ( 1956-01-31 ) [ком. 12] [ком. тринаесет] замена на претседателската функција
14
(I-II)
Јанго.jpg Хуан Белшиор Маркиз Голарт
(1918-1976)
пристаниште. João belchior marques goulart
31 јануари 1956 година ( 1956-01-31 ) 31 јануари 1961 година ( 1961-01-31 ) Бразилската трабалистичка партија 1955 (порт.) Жуселину Кубичек ди Оливейра [38] [39]
31 января 1961 ( 1961-01-31 ) 7 сентября 1961 ( 1961-09-07 ) 1960 (порт.) Жаниу да Силва Куадрус
7 сентября 1961 ( 1961-09-07 ) 2 апреля 1964 ( 1964-04-02 ) [комм. 14] [комм. 15] замещение поста президента
пост вакантен со 2 до 15 апреля 1964 года
15 Presidente Nereu Ramos.jpg Жозе Мария Алкмин
(1901—1974)
порт. José Maria Alkmin
15 апреля 1964 ( 1964-04-15 ) 15 марта 1967 ( 1967-03-15 ) Социал-демократическая партия (порт.) 1964 (порт.) Умберту ди Аленкар Кастелу Бранку [40] [41]
независимый [комм. 16]
Альянс национального обновления (порт.) [комм. 17]
16 Pedro Aleixo.jpg Педру Алейшу
(1901—1975)
порт. Pedro Aleixo
15 марта 1967 ( 1967-03-15 ) 31 августа 1969 ( 1969-08-31 ) [комм. 18] 1966 (порт.) Артур да Коста и Силва [42] [43]
пост вакантен с 31 августа до 30 октября 1969 года
17 Augusto Hamann Rademaker (1969).tif адмирал
Аугусту Хаман Радемакер Грюневалд
(1905—1985)
порт. Augusto Hamann Rademaker Grünewald
30 октября 1969 ( 1969-10-30 ) 15 марта 1974 ( 1974-03-15 ) Альянс национального обновления (порт.) 1969 (порт.) Эмилиу Гаррастазу Медиси [44] [45]
18 GenAdalberto.jpg генерал армии
Адалберту Перейра дус Сантус
(1905—1984)
порт. Adalberto Pereira dos Santos
15 марта 1974 ( 1974-03-15 ) 15 марта 1979 ( 1979-03-15 ) 1974 (порт.) Эрнесту Бекман Жейзел [46] [47]
19 Antônio Aureliano Chaves de Mendonça, Vice-presidente da República..tif Антониу Аурелиану Шавис ди Мендонса
(1929—2003)
порт. Antônio Aureliano Chaves de Mendonça
15 марта 1979 ( 1979-03-15 ) 15 марта 1984 ( 1984-03-15 ) 1978 (порт.) Жуан Баптиста ди Оливейра Фигейреду [48] [49]
23 сентября 1981 ( 1981-09-23 ) 12 ноября 1981 ( 1981-11-12 ) [комм. 19] исполнение обязанностей президента
14 июля 1983 ( 1983-07-14 ) 26 августа 1983 ( 1983-08-26 )
20 Foto Oficial Sarney EBC.jpg Жозе Сарней ди Араужу Коста
(1930—)
порт. José Sarney de Araújo Costa
урожд. Жозе Рибамар Ферейра ди Араужу Коста
порт. José Ribamar Ferreira de Araújo Costa
15 марта 1985 ( 1985-03-15 ) 21 апреля 1985 ( 1985-04-21 ) Партия бразильского демократического движения и прогресса 1985 (порт.) [комм. 20] [50] [51]
21 апреля 1985 ( 1985-04-21 ) 15 марта 1990 ( 1990-03-15 ) [комм. 21] замещение поста президента
21 Itamar Franco agência Brasil 2 (cropped).jpg Итамар Аугусту Каутиеру Франку
(1930—2011)
порт. Itamar Augusto Cautiero Franco
15 марта 1990 ( 1990-03-15 ) 2 октября 1992 ( 1992-10-02 ) Партия национального восстановления 1989 (порт.) Фернанду Афонсу Колор ди Мелу [52] [53]
2 октября 1992 ( 1992-10-02 ) 29 декабря 1992 ( 1992-12-29 ) [комм. 22] исполнение обязанностей президента
29 декабря 1992 ( 1992-12-29 ) 1 января 1995 ( 1995-01-01 ) Партия бразильского демократического движения и прогресса [комм. 23] [комм. 24] замещение поста президента
22
(I—II)
Marco maciel 2010.jpg Марку Антониу ди Оливейра Масиэл
(1940—2021)
порт. Marco Antônio de Oliveira Maciel
1 января 1995 ( 1995-01-01 ) 1 января 1999 ( 1999-01-01 ) Партия либерального фронта 1994 (порт.) Фернанду Энрики Кардозу [54] [55]
1 января 1999 ( 1999-01-01 ) 1 января 2003 ( 2003-01-01 ) 1998 (порт.)
23
(I—II)
Jose alencar 23 out 2007.jpg Жозе Аленкар Гомис да Силва
(1931—2011)
порт. José Alencar Gomes da Silva
1 января 2003 ( 2003-01-01 ) 1 января 2007 ( 2007-01-01 ) Либеральная партия Бразилии 2002 (порт.) Луис Инасиу Лула да Силва [56] [57]
1 января 2007 ( 2007-01-01 ) 1 января 2011 ( 2011-01-01 ) Республиканская партия [комм. 25] 2006 (порт.)
24
(I—II)
Michel Temer (foto oficial) (cropped).jpg Мишел Мигел Элиас Темер Лулия
(1940—)
порт. Michel Miguel Elias Temer Lulia
1 января 2011 ( 2011-01-01 ) 1 января 2015 ( 2015-01-01 ) Партия бразильского демократического движения и прогресса
Бразильское демократическое движение [комм. 26]
2010 Дилма Вана Русеф [58] [59]
1 января 2015 ( 2015-01-01 ) 12 мая 2016 ( 2016-05-12 ) 2014
12 мая 2016 ( 2016-05-12 ) 31 августа 2016 ( 2016-08-31 ) [комм. 27] исполнение обязанностей президента
31 августа 2016 ( 2016-08-31 ) 1 января 2019 ( 2019-01-01 ) [комм. 28] замещение поста президента
25 Hamilton Mourão em 25 de junho de 2019 (2; recorte).jpg Антониу Амилтон Мартинс Моуран
(1953—)
порт. Antônio Hamilton Martins Mourão
1 января 2019 ( 2019-01-01 ) действующий Бразильская партия трабальистского обновления 2018 (порт.) Жаир Мессиас Болсонару [60] [61]
28 января 2019 ( 2019-01-28 ) 30 января 2019 ( 2019-01-30 ) [комм. 29] исполнение обязанностей президента
8 сентября 2019 ( 2019-09-08 ) 18 сентября 2019 ( 2019-09-18 )

См. также

Примечания

Комментарии
 1. Принял исполнение полномочий президента Республики Соединённых Штатов Бразилии после отставки Деодору да Фонсеки .
 2. Исполнял полномочия президента Республики Соединённых Штатов Бразилии во время болезни Пруденти ди Морайса .
 3. 1 2 3 4 5 Или Республиканская партия штата Минас-Жерайс .
 4. Принял полномочия президента Республики Соединённых Штатов Бразилии в связи со смертью Афонсу Пены .
 5. Притупил к исполнению полномочий президента Республики Соединённых Штатов Бразилии в связи c болезнью избранного президентом Франсиску Родригиса Алвиса , до инаугурации заболевшего испанским гриппом .
 6. Принял полномочия президента Республики Соединённых Штатов Бразилии в связи со смертью избранного президентом Франсиску Родригиса Алвиса .
 7. Скончался на посту вице-президента.
 8. Вернулся к обязанностям вице-президента со вступлением на пост президента избранного на внеочередных выборах Эпитасиу Песоа .
 9. Или Республиканская партия штата Пернамбуку ( порт. Partido Republicano de Pernambuco ).
 10. Покинул пост в результате революции .
 11. Или Республиканская партия штата Баия .
 12. Фактически до 8 ноября 1955 года, когда в связи с его болезнью исполнение обязанностей было возложено на президента Палаты депутатов Бразилии ( порт. Presidente da Câmara dos Deputados do Brasil ) Карлуса Коимбру да Луса , а с 11 ноября 1955 года — на вице-президента Федерального сената Бразилии ( порт. Vice-Presidente do Senado Federal do Brasil ) Нереу ди Оливейру Рамуса .
 13. Принял полномочия как вице-президент после самоубийства Жетулиу Варгаса .
 14. Свергнут в результате военного переворота (порт.) .
 15. Принял полномочия как вице-президент в связи с отставкой Жаниу Куадруса .
 16. Социал-демократическая партия (порт.) была распущена 27 октября 1965 ( 1965-10-27 ) года.
 17. Альянс национального обновления был основан в 1965 году и официально зарегистрирован 4 апреля 1966 ( 1966-04-04 ) года.
 18. Фактически утратил полномочия в связи с созданием временной правительственной хунты ( порт. Junta Governativa Provisória ) в составе министров трёх (по родам войск) военных министерств, взявших на себя управление страной, воспрепятствовав передаче полномочий вице-президенту П. Алейшу в связи с недееспособностью по медицинским показаниям Артура да Косты и Силвы , перенёсшего в этот день инсульт .
 19. Принял исполнение обязанностей президента в связи с болезнью сердца Жуана Фигейреду .
 20. Принял временные полномочия президента в связи с госпитализацией до инаугурации избранного президента (порт.) Танкреду Невиса .
 21. Принял полномочия президента в связи со смертью Танкреду Невиса .
 22. Принял полномочия в связи с отстранением на время рассмотрения вопроса об импичменте Фернанду Колора ди Мелу .
 23. В связи с коррупционными обвинениями президента Фернанду Колора ди Мелу Итамар Франку покинул отождествляемую с его именем Партию национального восстановления и присоединился к Партии бразильского демократического движения и прогресса .
 24. Принял полномочия президента после отставки Фернанду Колора ди Мелу .
 25. 21 декабря 2006 года Либеральная партия Бразилии вошла во вновь образованную Республиканскую партию .
 26. Партия бразильского демократического движения и прогресса приняла название Бразильское демократическое движение 19 декабря 2017 года.
 27. Принял исполнение обязанностей президента в связи с отстранение на время рассмотрения вопроса об импичменте Дилмы Русеф .
 28. Принял полномочия как вице-президент после импичмента Дилмы Русеф .
 29. Принял исполнение обязанностей президента в связи с госпитализацией Жаира Болсонару , связанной с хирургическим восстановлением кишечного тракта , повреждённого в результате ножевого ранения брюшной полости во время предвыборного митинга 6 сентября 2018 года.
Источники
 1. 1 2 Constituição da República Federativa do Brasil de 1988 . Presidência da República. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 2. 1 2 Constituição da República dos Estados Unidos do Brasil (de 24 de fevereiro de 1891) . Presidência da República. Архивировано 12 ноября 2020 года. (порт.)
 3. 1 2 Constituição da República dos Estados Unidos do Brasil (de 18 de Setembro de 1946) . Presidência da República. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 4. Palácio do Jaburu . Presidência da República. Архивировано 7 августа 2021 года. (порт.)
 5. 1 2 Brazil: Polity Style: 1815—2021 . Archontology. Архивировано 14 марта 2021 года. (англ.)
 6. Silva, Hélio. Deodoro, proclamação da República, 1889—1894. — São Paulo: Grupo de Comunicação Três, 1983. — 175 с. (порт.)
 7. 1 2 Neto, Lira. Getúlio 1930—1945: Do Governo Provisório à Ditadura do Estado Novo. — São Paulo: Cia das Letras, 2013. — 491 с. — ISBN 978-8-535-92304-9 ). (порт.)
 8. Peixoto, Floriano . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 9 апреля 2021 года. (порт.)
 9. Natale Netto, João. Floriano, O Marechal Implacavel. — São Paulo: Novo Século, 2008. — 248 с. — ISBN 978-8-576-79190-4 ). (порт.)
 10. Manuel Vitorino Pereira (недоступная ссылка) . Senado Federal. Архивировано 24 февраля 2019 года. (порт.)
 11. Noronha Sarmento, Silvia. Vitorino, Manuel . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 19 февраля 2019 года. (порт.)
 12. Frazão, Dilva. Rosa e Silva . eBiografia. Архивировано 21 июля 2021 года. (порт.)
 13. Francisco de Assis Rosa e Silva . Câmara dos Deputados. Архивировано 22 июля 2021 года. (порт.)
 14. Lana, Vanessa. Brandão, Silviano . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 21 июля 2021 года. (порт.)
 15. Francisco Silviano de Almeida Brandão . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 22 июля 2021 года. (порт.)
 16. Ribeiro Viscardi, Cláudia Maria. Pena, Afonso . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 22 июля 2021 года. (порт.)
 17. Lacombe, Américo Jacobina. Afonso Pena e sua época. — Rio de Janeiro: José Olympio Editora, 1986. — 504 с. — ISBN 978-8-503-00124-3 ). (порт.)
 18. Peçanha, Nilo . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 13 декабря 2020 года. (порт.)
 19. Assumpção Santiago, Sindulfo de. Nilo Peçanha: uma época política. — Niterói, RJ: Livraria e Editôra Sete, 1962. — 100) с. (порт.)
 20. Faria, Helena. Brás, Venceslau . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 23 июля 2021 года. (порт.)
 21. Cavalcanti, Pedro. A presidência Wenceslau Braz: 1914—1918. — Brasília: Editora Universidade de Brasília, 1981. — 130) с. (порт.)
 22. 1 2 Carneiro, Alan. Santos, Urbano . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 27 марта 2019 года. (порт.)
 23. 1 2 Urbano Santos da Costa Araújo (недоступная ссылка) . Senado Federal. Архивировано 31 октября 2018 года. (порт.)
 24. Ribeiro Viscardi, Cláudia Maria. Moreira, Delfim . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 13 июля 2020 года. (порт.)
 25. Delfim Moreira da Costa Ribeiro . EcuRed. Архивировано 24 сентября 2020 года. (исп.)
 26. Lana, Vanessa. Paiva, Bueno de . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 23 июля 2021 года. (порт.)
 27. Francisco Álvaro Bueno de Paiva (недоступная ссылка) . Senado Federal. Архивировано 21 июля 2016 года. (порт.)
 28. Luz Moreira, Regina da. Coimbra, Estácio . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 24 января 2019 года. (порт.)
 29. Estácio de Albuquerque Coimbra (недоступная ссылка) . Senado Federal. Архивировано 24 июля 2016 года. (порт.)
 30. Faria, Helena. Viana, Melo . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 27 июля 2021 года. (порт.)
 31. Fernando de Mello Viana (недоступная ссылка) . Senado Federal. Архивировано 22 октября 2018 года. (порт.)
 32. Novais Sampaio, Consuelo. Soares, Vital . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 27 марта 2019 года. (порт.)
 33. 1 2 Ramos, Nereu . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 34. Constituição da República Federativa do Brasil (de 1967) . Presidência da República. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 35. Nereu Ramos . EcuRed. Архивировано 24 сентября 2020 года. (исп.)
 36. Café Filho . EcuRed. Архивировано 13 августа 2020 года. (исп.)
 37. Silva, Hélio. Café Filho, a crise institucional, 1954—1955. — São Paulo: Grupo de Comunicação Três, 1983. — 163 с. (порт.)
 38. Гуларт // Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов . — М. : Большая российская энциклопедия, 2004—2017.
 39. Lopez, Luiz Roberto. Joao Goulart (Rio Grande politico). — Brasília, DF: Instituto Euvaldo Lodi, 1990. — 106 с. — ISBN 978-8-570-63087-2 . (порт.)
 40. José Maria Alkmin . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 28 июля 2021 года. (порт.)
 41. Alkmin, José Maria . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 42. Pedro Aleixo . Centro de Pesquisa e Documentação de História Contemporânea do Brasil. Архивировано 30 июля 2021 года. (порт.)
 43. Aleixo, Pedro . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 44. Augusto Rademaker . EcuRed. Архивировано 19 сентября 2020 года. (исп.)
 45. Augusto Hamann Rademaker Grünewald . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 46. Adalberto Pereira dos Santos . Folha de S. Paulo. Архивировано 21 июля 2021 года. (порт.)
 47. Santos, Adalberto Pereira dos . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 48. Antônio Aureliano Chaves de Mendonça . Governo do Estado de Minas Gerais. Архивировано 30 июля 2021 года. (порт.)
 49. Morre o ex-vice-presidente Aureliano Chaves . Epoca. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 50. José Sarney . CIDOB. Архивировано 8 ноября 2020 года. (исп.)
 51. Echeverria, Regina. Sarney: a biografia. — Rio de Janeiro: Leya, 2011. — 622 с. — ISBN 978-8-580-44112-3 . (порт.)
 52. Itamar Franco . CIDOB. Архивировано 6 ноября 2020 года. (исп.)
 53. Itamar Franco . EcuRed. Архивировано 8 августа 2020 года. (исп.)
 54. Marco Antônio de Oliveira Maciel . Fundação Getulio Vargas. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 55. Wrigt, Jorge Roberto. Morre, em Brasília, o ex-vice-presidente da República Marco Maciel . Jornal Contа́bil. Архивировано 4 августа 2021 года. (порт.)
 56. Cantanhêde, Eliane. José Alencar — Amor à vida: A saga de um brasileiro. — Rio de Janeiro: Sextante, 2010. — 400 с. — ISBN 978-8-575-42624-1 . (порт.)
 57. Ex-vice-presidente José Alencar morre aos 79 anos . G1. Архивировано 5 августа 2021 года. (порт.)
 58. Michel Temer . CIDOB. Архивировано 5 ноября 2020 года. (исп.)
 59. Michel Temer . EcuRed. Архивировано 4 февраля 2020 года. (исп.)
 60. Hamilton Mourão . EcuRed. Архивировано 28 января 2020 года. (исп.)
 61. Biografia Resumida do Vice-Presidente da República . Planalto. Архивировано 11 марта 2021 года. (порт.)

Литература

 • Diccionario bibliographico brazileiro / Sacramento Blake, Augusto Victorino Alves (creator). — 2 (1: Rio de Janeiro: Typographia Nacional, 1883—1902). — Charleston, SС: Nabu Press, 2012. — Т. 1—7 / vols: 1 (A—B), 2 (C—F), 3 (F—J), 4 (J), 5 (J—L), 6 (M—P), 7 (P—Z). — 478 с. — ISBN 978-1-275-15956-3 . (порт.)
 • Elections in the Americas: A Data Handbook / Nohlen, Dieter. — Oxford: Oxford University Press, 2005. — Т. 2 (South America). — 618 с. — ISBN 978-0-199-28358-3 . (англ.)
 • Presidentes do Brasil / Universidade Estácio de Sá. — Rio de Janeiro: Cultura Editores, 2002. — 931 с. — ISBN 978-8-529-30080-1 . (порт.)
 • Macedo, Joaquim Manuel de. Anno Biographico Brazileiro. — Charleston, SС: Nabu Press, 2010. — Т. 1. — 550 с. — ISBN 978-1-147-89648-0 . (порт.)
 • Macedo, Joaquim Manuel de. Anno Biographico Brazileiro. — Charleston, SС: Nabu Press, 2010. — Т. 2. — 554 с. — ISBN 978-1-146-16356-9 . (порт.)
 • Macedo, Joaquim Manuel de. Anno Biographico Brazileiro. — Charleston, SС: Nabu Press, 2010. — Т. 3. — 640 с. — ISBN 978-1-144-96917-0 . (порт.)
 • Souza, Worney Almeida de. A república ea história dos presidentes do Brasil. — São Paulo: Discovery Publicações, 2017. — 160 с. — ISBN 978-8-584-17141-5 . (порт.)
 • Vianna, Hélio. História do Brasil: periodo colonial, monarquia e república. — 12. — São Paulo: Edições Melhoramentos Editora da Universidade de São Paulo, 1975. — 668 с. (порт.)

Ссылки