Список на воени операции на САД

До крајот на 20 век, Соединетите Држави користеле воена сила во странство повеќе од двесте пати [1] . Оваа листа ги содржи воените дејствија во кои се вклучени САД по хронолошки редослед.

XVIII век

1775 година Северна Америка Војна за независност
1776 година Северна Америка Чикамауга војни
1785 година Северна Америка Северозападна индиска војна
1786 година Северна Америка Подемот на Шејс
1798 година Американскиот брег, Порторико Квази-војна . Поморски и копнени воени операции против Франција .

19ти век

1801 година Северна Африка Првата варварска војна
1812 година Северна Америка Англо-американска војна . Тоа беше резултат на желбата на ОК да ја поткопа американската економија и трговија. И, исто така, желбата на САД да ја прошират својата територија на сметка на Канада и Флорида. Крајна линија:статус кво
1815 година Северна Африка Втора варварска војна .
1845 година Северна Америка Мексиканско-американска војна . После поразот, последиците од војната беа обемни територијални отстапки за Мексико. Горна Калифорнија и Ново Мексико им беа дадени на Соединетите држави - земјите на современите држави Калифорнија, Ново Мексико, Аризона, Невада и Јута.
1853 година Јапонија Командантот Метју Пери се заканува дека ќе употреби воена сила за да ги отвори јапонските пристаништа
1854 година Никарагва Уништувањето на градот Сан Хуан дел Норте (Грејтаун), откако американскиот амбасадор беше ранет во толпата и не беше платена отштета
1861 година Северна Америка Американската граѓанска војна
1893 година Хаваи Соборување на хавајската кралица Лилиуокалани со државен удар организиран од американски претставници и воспоставување режим на протекторат
1898 година Самоа Втора самоанска граѓанска војна
Куба Шпанско-американска војна . Како резултат на поразот на Шпанија, Куба е предмет на американската воена администрација.
1899 година Филипини Филипинско-американска војна

XX век

година Регионот Опис на интервенцијата
1903 година Хондурас Американска окупација на Хондурас до 1926 година
1906 година Куба Окупација на Куба до 1909 година
1912 година Никарагва Американските трупи интервенираат во внатрешна политичка конфронтација и ја окупираа Никарагва до 1933 година
1915 година Хаити Окупацијата на републиката до 1934 година и нејзината администрација како протекторат. По повлекувањето на американските трупи, одржувањето на контролата врз финансиската политика
1916 година Доминиканска Република Американската окупација на Доминиканската Република до 1924 година
1917 година Европа Влегување во Првата светска војна на страната на Антантата против Централните сили . Учество во окупацијата на Рајнската област до 1923 г
1918 година Русија Интервенција за време на Руската граѓанска војна . Заедно со Велика Британија и Франција , американските трупи слетаа во Архангелск , заедно со Јапонците - во Владивосток
1941 година Европа / Источна Азија Учество во Втората светска војна во различни театри на воени операции. Главни противници се Јапонската империја и Третиот Рајх . Повоена окупација на поразените земји
1950 година Кореја САД ја предводат интервенцијата на ОН за време на Корејската војна , искористувајќи го бојкотот на Советот за безбедност на Советскиот Сојуз
1958 година Либан САД интервенираа во либанската криза во 1958 година
1959 година Лаос Граѓанската војна во Лаос
1964 година Виетнам Соединетите Американски Држави масовно интервенираат во Виетнамската војна . За време на непријателствата, во земјата се и до 550 илјади американски војници. Повлекувањето на трупите беше извршено само во 1975 година.
1965 година Доминиканска Република Окупација на републиката до 1966 година по државен удар против претседателот Хуан Бош . Со земјата владее воена хунта, која дојде на власт со помош на САД. Почетокот на граѓанската војна. Соединетите Држави интервенираат со 42.000 маринци и одржуваат избори на кои победи Хоакин Балагуер , кој служеше како диктатор Трухиљо речиси 30 години. Во тесна соработка со Американците, Балагуер управуваше со земјата во следните 35 години.
1967 година Камбоџа Граѓанската војна во Камбоџа
1980 година Иран Операцијата „Орелска канџа“ за ослободување на американските заложници во американската амбасада во Техеран пропаѓа.
1981 година Салвадор Граѓанска војна во Ел Салвадор
1982 година Либан Како дел од меѓународната коалиција што ја водат, САД интервенираат во либанската граѓанска војна . Како резултат на серијата терористички напади, меѓународната коалиција го напушта Либан.
1983 година Гренада Како резултат на пучот, на власт доаѓа нова влада, ориентирана кон Советскиот Сојуз. Ова води до американската инвазија на Гренада
1986 година Либија Како одмазда за либиските терористички напади, Соединетите Држави бомбардираа цели во Триполи и Бенгази ( Операција Кањонот Елдорадо )
1989 година Панама Американска инвазија на Панама
1991 година персиски Залив Заливска војна - меѓународната коалиција предводена од САД го ослободи Кувајт, окупиран од Ирак
1992-1998 година Ирак Ракетни напади на американските воздухопловни сили врз Ирак
1992 година Сомалија Учество на САД во мировната операција на ОН во Сомалија
1994 година Хаити Американската инвазија на Хаити , санкционирана со резолуцијата 940 на Советот за безбедност на ОН.
1999 година Југославија Војна на НАТО против Југославија

XXI век

година Регионот Опис на воените операции
2001 година Авганистан Како одговор на терористичките напади од 11 септември 2001 година во Њујорк и Вашингтон, Соединетите држави ја започнуваат војната во Авганистан (од 2001 година) , која официјално заврши во 2014 година. Од 2015 година, акциите постепено се обновуваат. Во 2021 година, врските со талибанците ја преземаа власта над Авганистан, заврши американската воена акција во Авганистан. САД оставија многу воена опрема со вкупна цена од 85 милијарди долари.
2003 година Ирак Ирачка војна , во која се вклучени и голем број американски сојузници. По соборувањето на режимот на Садам Хусеин, започнува долгорочна окупација, која се карактеризира со високо ниво на насилство во земјата, што ги чинеше животите, според различни проценки, на 655 илјади Ирачани [2] .
2003 година Либерија Втора либериска граѓанска војна
2011 година Либија Воздушни напади и ракетни напади врз земјата како дел од Првата интервенција во Либија (2011) Резултатот беше соборување и атентат на шефот на државата Моамер Гадафи
2014 година Сирија и Ирак На 23 септември 2014 година, САД и нивните сојузници почнаа да ги бомбардираат позициите на Исламската држава во Сирија и Ирак.
2015 година Јемен Американски ракетни напади врз позициите на јеменските бунтовници Хути и активна поддршка за интервенцијата на Саудиска Арабија и нејзините сојузници во Јемен
Либија Втора интервенција во Либија

исто така види

1. Примери на употреба на силите на САД во странство, 1798-1993 од Елен К.
  2. Дејвид Браун. Тврди дека студијата во Ирак „вишокот“ на бројот на жртви достигна 655.000 (инж.) ... Вашингтон пост.11 октомври 2006 година. Преземено на 5 јануари 2015 година.

• Никол Шли. Die Kriege der USA; Chronik einer агресивна нација. - 2003. - ISBN 3-7205-2474-4 . (германски)
  • Гинтер Нојбергер. ЦИА во Мителамерика. - 1983. - ISBN 3-921521-88-2 . (германски)