Битка на Orsha

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Битка на Orsha
Главниот конфликт: Руско-Литвански војна (1512-1522)
Битка на Orsha, сликарство од непознат автор
Битка на Orsha, сликарство од непознат автор
датум 8 септември, 1514
Место во близина на Orsha , сега регионот Витебск
Исход победа на Полско-Литванската војници
Противниците

Големото Војводство Литванија banner.png Големото Војводство Литванија
Кралството Полска-flag.svg Кралство Полска

Знаме на најмилосрдниот спасител, 1552.svg Руска држава

Команданти

Pohonia.svg Константин Острожски
Pohonia.svg Јуриј Radziwill
Грбот на полскиот Crown.svg Јануш Swierchowski
Грбот на полскиот Crown.svg Wojciech Sampoliński

Билка Московија-1 (Алекс К) .svg Михаил Булгаков-Golitsa #
Билка Московија-1 (Алекс К) .svg Иван Chelyadnin #

Силите на партиите

ДОБРО. 12 илјади [1]

ДОБРО. 12 илјади [2]

Загуби

малолетник

значителни; многу благородна заробеници

Битка на Orsha - битка на 8 септември 1514 за време на руско-Литвански војна од 1512-1522 , во која руската војска, предводена од voivods Иван Chelyadnin и Михаил Булгаков-Golitsa, се спротивстави на комбинирани сили на Големото Војводство Литванија и на Кралството Полска под команда на Големиот Hetman на Литванија Константин Острог и полскиот суд Hetman Јануш Sverchovsky .

Битката завршила со тактичка победа на Полско-Литванската војска и повлекување на руската војска, но стратешката важност на битка испадна да биде скромна. Целта на Полско-Литванската кампања - враќање на само изгубени Смоленск - не е постигната, а успесите беа ограничени само на окупација на неколку мали границата тврдини. Сепак, битката е широко промовирани од страна на кралот Sigismund јас да ја зајакне својата власт во Европа, која беше потресена по загубата на Смоленск [3] .

Во текот на војната пред битката

Во есента на 1512 година, војниците на руската држава почна војна, марширајќи во близина на Смоленск , опсадата на кој (декември 1512 - февруари 1513 година) не даде резултати. Опсадата на Смоленск во текот на летото на 1513 година беше подеднакво неуспешни. За третиот опсада, Василиј III собра голема војска, во кои, во прилог на тешки опсада артилерија, беше вклучен нова гранка на војници на војската на руската држава - squeakers . Општо раководство на кампањата беше спроведена од Данил Shchenya , операцијата Смоленск беше предводена од Михаил Glinsky . По еден месец опсада и продолжен артилерија бомбардирањето од 144 (според други извори, од вкупно 300) пушки, градот престана отпор. Војниците на руската држава почна да ги унапредат длабоко во територијата на Големото Војводство Литванија [4] . Во тоа време, одред на гувернерот Shadrin, кој се состои од неколку стотици благородна коњица, беше работат во насока на Orsha. По предавањето на гарнизонот Смоленск, чети на принцот Михаил Glinsky од 1000 луѓе и одред на принцот Михаил Булгаков-Golitsa од Новгород и Псков болјарските деца беа испратени во оваа област. Овие летечки одреди ( "трла") биле ангажирани во растурањето територијата на непријателот и собирање на разузнавачки информации [5] . Во меѓувреме, Glinsky предаден Василиј III и информирани Sigismund I за состав на руските војници и патот на нивните однапред. Herberstein нарекува причина за предавство дека Glinsky беше незадоволен со фактот дека Василиј III му ветил Смоленск како имот, но не го исполни своето ветување; според други извори, Василиј му вети дека нема Смоленск, но кнежевство во Литванија [6] . Наскоро чети на руската армија презеде Dubrovno и се пласираше во Orsha регионот, а потоа да се Drutsk , кој исто така беше донесена.

Главните сили на руската армија беа концентрирани во близина на Смоленск. По заземањето на градот, и самиот цар Василиј Иванович со главната војска "се пласираше Dorogobuzh, и го стави многу принцови и гувернери со сила од Литванија по патиштата на Смоленск чувари" [7] . По апсењето на принцот Glinsky, се дозна за неговите односи со кралот Sigismund и дека Sigismund сега знае точно бројот на руските војници. Имаше потреба итно да се соберат расфрлани "Корал" чети. За таа цел, Василиј III "... по предавници на Glinsky егзил за неговата СПОНА, тој испрати болјарите неговата Григориј Fedorovich и неговиот зет и болјарските Иван Андреевич и други управители со луѓето од нивната причина да се исклучи со принцот Михаил (Булгаков ) на Dryut полиња ... Nepre ". Гувернерите мораше да се соберат расфрлани Корал единици. После тоа, Василиј III нареди "сите гувернери да ги следат" [7] .

Војската на кралот на Полска и на Големиот војвода од Литванија Sigismund пресели од Минск за да Борисов . Имајќи достигна Борисов, Сигисмунд одржа преглед на својата војска во областите Борисов. По прегледот, војската под команда на големите Литвански Hetman Константин Ostrozhsky и Hetman на судот на полската круна Јануш Sverchovsky маршираа до Orsha. Знаејќи од пораката на Glinsky за бројот и составот на руските војници во насока на Orsha, кралот, кои останаа во Борисов, замина со него со одред од 4.000 луѓе [7] .

Силите на партиите

Армијата на руската држава

Руската јавачи на 16 век . Гравирање од Sigismund Herberstein

Армијата на руската држава во овој период е во преодна фаза. Улогата на локалната благородна коњица , кој бил во служба на рускиот суверен, нагло се зголеми. А значајна улога продолжи да се игра од страна на "град полкови" се состои од градот милиции. Јадрото на овие чети беше "Москва армија", која се состоеше од жителите на Москва . Организацијата на руската војска остана иста: тој беше поделен во полкови - голем , десната и левата страна, чувар и заседа . На чело на полкови беа полкот команданти, неколку на полк. На чело на целата војска, Големиот војвода стави голем војвода.

На прашањето со високата команда на армијата во близина Orsha останува нејасно. Листи на ранг вклучува два гувернери на Големиот полк: "во голема чета, на болјарските принцот Михаил Иванович Булгаков и јавачките Иван Андреевич (Chelyadnin)" [8] . Така, Chelyadnin беше втор командант, и Булгаков беше првиот. Постои причина да се претпостави дека по обединувањето на војската во близина Orsha, гувернери мораше да се промени места [9] . Во исто време, странските извори не даде директен одговор на прашањето со високата команда. Во некои извори Chelyadnin [10] се нарекува голем војвода [10] , а во други Булгаков [11] . Војвода Григориј Chelyadin-Davydov беше највисок во неговиот статус. Летописи известуваат дека Chelyadin-Davydov беше во локација на армијата пред битката, но нема извор извештаи за неговото учество во битката. Веројатно, Chelyadin-Davydov беше во војска со увид и ги остави на локацијата на војници пред битката [12] .

Традиционално, следниот распоред на полкови пред битката се нарекува. На голема чета под команда на Chelyadnin состои од три провинциски полкови: полкот за себе Chelyadnin, кој се состои од Муром деца на болјарите , полкот на Григориј Chelyadin-Davydov од големото војводски суд и полк на Иван Дмитриевич Pronsky на Тула деца на болјарите. На напред чета се состоеше од два провинциски полкови: Иван Temka-Rostovsky од Кострома деца на болјарите и Никита Василевич Obolensky од сопствениците на земјиштето на pyatina Bezhetsk . Полкот на десната рака се состои од три провинциски полкови: полкот на Михаил Bulgak-Golitsa од сопствениците на земјиштето на pyatina Shelonskaya и полкови на кнезовите Андреј и Дмитриј Иванович Булгаков од сопствениците на земјиштето на pyatina Vodskaya . Полкот за левата страна на две провинциски полкови: Андреј Obolensky од сопствениците на земјиштето на Obonezhskaya pyatina и полкот на Дмитриј Vasilyevich Kitaev и Мирза Sivinduk со Meshcher Татари .

Вооружување на руски пешадинец на 16 век. Реконструкција на F.G.Solntsev врз основа на оклоп од Арсеналот збирка, 1869.

Прашањето на големината на армијата во областа Drutsk останува отворена. наративни извори Полско-Литванската името на огромна големина на армијата. Кралот Sigismund во неговото послание на папата Лав X известува за "орда на московјаните" на 80 илјади луѓе [13] . Полскиот историчар од 16 век Станислав Sarnitsky извештаи само за големината на полкот за десната рака, која, според неговите информации, се состои од три gufs и нумерирани 12 илјади луѓе. Принцот Михаил Glinsky исто така, регрутирани мал број на платеници за рускиот суверен во Livonian земји. Во исто време, од аналите, извештаи на современиците и делата на историчарите тврдат 70-80 илјадити руската армија, таа и понатаму останува целосно јасно зошто, со таква очигледна нумеричка супериорност на руските трупи, Сигисмунд, кој знаеше точниот број на војска на непријателот од пораките на М. Glinsky, оставени на себе 4-5 илјадити кор, кој беше околу 15% од вкупниот број на неговата војска. Руската хроники - Софија II и Новгород според листата на ПП Dubrovsky обрнете внимание на бројната супериорност на Полско-Литванската војници [2] . Модерните Полски историчарот забележува Т. Bohun дека "тоа би било несериозно да ги прифатите податоците на пропаганда Сигисмунд, кој проценува армија Chelyadnin е на 80 илјади луѓе" [14] . Според полскиот истражувач М. Gembarovich, бројот на руската армија беше околу 40 илјади. Според проценките на полскиот историчар З. Zhigulsky - околу 70 илјади [15] . Според забелешка ММ Krom е: "Бројката упорно се повторува во полски извори - 80 илјади московјани поразен во близина Orsha - имаше за цел да ја истакне на храброста на победниците и беше еден од елементите на бучна пропагандна кампања започна на Јагелонскиот суд" [16 ] .

Вкупниот број на руските вооружени сили во 16 век се проценува од 40-50 на 100-150 илјади луѓе, што претставува граница на мобилизација способности [17] [18] . Описи на воената ситуација во првата половина на 16 век, В. В. Penskoy забележува: "Се разбира, во активна армија во секој случај секогаш ќе претставува само дел од вкупниот број на сите вооружени сили на државата. Повторно, во однос на Русија во тоа време, оваа околност е од особено значење ако се земе предвид фактот дека 1507-1552. таа понекогаш мораше да се бори на три главни фронта - против Големото војводство Литванија и Khanates на Крим и Казан - со Livonian ред и Шведска, како потенцијални противници ... " [19] . Американскиот историчар Д. Смит, анализа на состојба на воени работи во 16 век, како и природата на активностите на армијата на теренот, смета дека бројот на руската војска на поле не може да надмине 35 илјади луѓе [20] .

Рускиот историчар А. Н. Lobin пресметува големината на армијата во близина Orsha, врз основа на капацитетот мобилизација на овие градови, чии луѓе биле во војска [21] . Историчарот укажува дека во прилог на децата на болјарите на судот на царот, имаше луѓе од 14 градови: Новгород , Псков , Velikiye Luki , Кострома , Муром , Боровски , Твер , Voloka , Roslavl , Vyazma , Pereyaslavl , Коломна , Јарославска и Starodub [22] . Врз основа на податоците од добро документирани Polotsk кампања во 1563, авторот дава следниов број на руските сили: 400-500 Татари, околу 200 деца на болјарските Царската полк, 3000 на Новгород и Pskovites, 3600 претставници од други градови, за 7200 благородниците во вкупно. Со борбата против робови, големината на армијата беше 13-15 илјади луѓе. Земајќи ги во предвид загубите за време на кампањата, заминувањето на благородниците од услугата, изнесени во изворите, и луѓето што останале во Смоленск, Lobin заклучува, бројот на армијата можеше да биде околу 12 илјади луѓе [2] . Предложениот метод на броење, генерално, беше поддржан од страна на таквите историчари како Брајан Дејвис (Универзитетот на Тексас во Сан Антонио, САД) [23] , Н. В. Смирнов [24] , А. И. Панков [25] , О. А. Kurbatov [26] , М. М. Krom [27 ] , V. V. Penskoy [28] .

Во врска со предложената пресметка, ММ Krom забележува: "... во некои случаи, испуштање слики на кампањите на 1560-1570s. можат да бидат успешно примени ... да се реконструира нумеричка силата на руски војници во кампањите на првата третина од 16-ти век, како A.N. Lobin брилијантно покажаа во однос на битката на Orsha во 1514 ... до 15 илјади луѓе , а земајќи ги во предвид неподготвеност на гувернерот за битка и отсуство на многу војници во полкови - не повеќе од 12 илјади) се чини дека ми многу вредни и убедлив " [29] . NV Смирнов забележува дека бројот на војниците цитирано од Lobin во Orsha е максималниот број на војници кои на voivods треба да имаат во времето на почетокот на кампањата Смоленск. Тој забележува дека од време на битката Orsha на располагање на гувернерот што требала да биде значително помал број воени лица: "... од самиот почеток на кампањата, имаше постојан одлив на сервис луѓе од армијата. Прво на сите, тие беа ранети и болни благородниците, кои добија право да ја напушти армијата. Многу често, обичните деца болјарските отиде во задниот дел со пораки, seunch , петиции , во придружба на затворениците и трофеи . Како резултат на тоа, на подолг кампања траеше, без оглед на степенот на неговиот успех, толку помалку службеници "во татковината" остана како дел од благородни корпорација. Од време на битката на Orsha, кампањата 1514 година веќе беше завршена, зад себе беа на долгиот пат кон Смоленск и нејзината тримесечна опсада. На лица на "градот" испратена од Смоленск на кампањата близина Orsha беа неизбежно значително помал отколку на почетокот на кампањата " [30] . ОП Kurbatov, исто така, забележува дека предложен од Lobin фигури карактеризираат само можната максимална на руски војници во близина Orsha. Историчарот вели: "барем од 1512 година, идејата за" светлина напади "се појавува во извори, кои беа испратени на напади на територијата на непријателот, или за долги извршување. Персоналот за нив беше специјално избрани од сите полкови и се вклучени млади "живи" Деца на болјарите со голем број на добри коњи и робови коњ со резервни и пакет коњи. Се чини дека руската полкови испратени преку Днепар во 1514 беа варијанта на една ваква "лесна армија". Па присуството на затворениците од 15 "градови" во никој случај не се зборува за учество во "голема битка" на сите овие корпорации во целост " [31] .

Армијата на Големото Војводство Литванија

Полски Максимилијан оклоп

Литванскиот војска исто така беше феудална милиција. Во 1507, Вилнус Сејмот одлучи дека благородништвото и сите благородништвото треба да се преработи сите своите луѓе кои биле должни да им служи на своите имоти и да ги достават листите на кралската канцеларија. Таквите пописи и истражувања се врши редовно. Литванскиот армија се собраа во "povet gonfalons " - територијална воени единици. Полската армија била изградена на друг принцип. Иако благородна милиција продолжи да игра голема улога, Полјаците се користат платеник пешадија многу пошироко, регрутирање платеници во Ливонија , Германија и Унгарија . А карактеристична црта на платеник војници беше масовната употреба на огнено оружје. Благородните (Гентри) милиција составена главно од витешки коњица, традиционална за Полска, која е опремена во почетокот на Максимилијан оклоп и вооружени со долги копја и мечеви.

Общее руководство армией ВКЛ в Оршанском сражении осуществлял Константин Острожский , изменивший присяге Василию III, жаждущий взять реванш за разгром в Ведрошской битве и многолетний плен. Основной частью кавалерии командовал Юрий Радзивилл «Геркулес» , отдельными отрядами князь Юрий Олелькович , И. Б. Сапега, польские отряды возглавляли Януш Сверчовский и Войцех Самполиньский.

В отличие от русской армии, литовская армия, возглавляемая Константином Острожским, делала ставку на взаимодействие всех родов войск на поле боя. Предполагалось совместное действие тяжёлой и лёгкой конницы, пехоты и полевой артиллерии. По сведениям польского историка XVI в. Мацея Стрыйковского численность объединённых сил была около 25 000 человек, в том числе около 15 000 литовского посполитого рушения, 3000 литовских господарских дворян, 5000 тяжёлой польской кавалерии , 3000 тяжёлой польской пехоты, из этого числа 4000 человек осталось в Борисове [32] . С. Сарницкий сообщает, что в битве участвовало 2000 тяжёлой польской кавалерии, 3000 тяжёлой польской пехоты и 12 000 литовской кавалерии. По оценкам польского историка З. Жигульского, всего под командованием Острожского было около 35 000 человек, в том числе 15 000 литовского посполитого рушения, 17 000 наёмной польской конницы и пехоты с хорошей артиллерией, а также 3000 добровольческой конницы, выставленной польскими магнатами [15] .

Проблема с численностью войск Сигизмунда до конца ещё не решена. По наблюдению историка А. Н. Лобина, есть серьёзные основания сомневаться в истинности тех цифр, которые были озвучены королевской канцелярией [33] . Окружная грамота короля Сигизмунда о выступлении в поход от 24 мая 1514 года затрагивала земли ВКЛ, на которых можно было мобилизовать 16 000 войск. Мобилизация шла очень медленно, к 18 июля по реестрам в распоряжении короля оказалось всего 2000 человек. Большинство шляхты игнорировало приказ о мобилизации [33] . К концу августа в Минск собрались около 7000—8000 человек [1] .

Одновременно происходил сбор наёмников. Но здесь своё слово сказало неудовлетворительное состояние казны. На Петроковском сейме было решено нанять не 12 000 , как планировали ранее, а только 7000 наёмников. 29 апреля было выделено жалование на 2063 конных и 2000 пеших наёмников, а 20 мая ещё на 1600 конных и 1000 пеших. Всего на войну выступило 20 конных и 15 пеших рот (6663 человека) [7] . Ещё три роты нагнали войска позже. От Короны Польской выступили надворная королевская хоругвь Войцеха Самполинского и отряд Яна Тарновского. Таким образом, по подсчётам кандидата исторических наук А. Н. Лобина, общая численность армии Сигизмунда равнялась примерно 16 000 человек [7] , а за вычетом войск, оставшихся с королём в Борисове [32] , в битве при Орше принимали участие около 12 000 человек. В Борисове король оставил около 4000 человек из литовских радных панов и их почты [1] .

Ход сражения

Схема Оршанской битвы

Перейдя Березину 27 августа 1514 года, польско-литовская армия сбила с позиций русские сторожевые отряды на реке Бобр [7] , а авангард армии ВКЛ под руководством И. Б. Сапеги нанёс поражение русским сторожевым отрядам на реке Друть . Узнав о приближении противника, основная группировка русских войск отошла с Друцких полей, переправилась на левый берег Днепра и расположилась между Оршей и Дубровно, на реке Крапивне (совр. Крапивенка, приток Днепра).

После этого, по сообщению польских и русских источников, Острожский начал переговоры с русскими воеводами [7] . Во время переговоров польско-литовские войска произвели переправу на Днепре (некоторые источники ошибочно указывают находящуюся в ста километрах Березину). По сообщению «томицианских актов», во время переговоров войска Острожского «оставили на этом берегу (Днепра) у входа на брод некоторое количество легковооружённых воинов, которые гарцевали и давали московитам себя рассмотреть, создавая у них впечатление присутствия армии, тогда как войско короля не оставалось на месте, а в другом месте делало мост из челнов и брёвен, переправляло на другой берег Борисфена бомбарды, военные машины и пехоту…» [7] .

В ночь на 8 сентября литовская конница переправилась через Днепр и прикрыла наводку мостов для пехоты и полевой артиллерии. С тыла у великого гетмана литовского Константина Острожского была река, правый фланг упирался в болотистую речку Крапивну. Своё войско он построил в две линии. В первой линии стояла конница. Польские латники составляли всего лишь четвёртую часть её и располагались в центре, являя собой его правую половину. Вторую половину центра и оба фланга составляла литовская конница. Во второй линии встала пехота и полевая артиллерия.

Иаков Писо, Битва Великого княжества Литовского с Московией , 1514

Русское войско построилось в три линии для фронтального удара. Два больших конных отряда встали по флангам несколько в отдалении, чтобы охватить противника, прорваться ему в тыл и окружить.

Вот что сообщает Псковская третья летопись, подражая « Слову о полку Игореве »:

Бысть побоище великое под Оршею москвичам, и воскликаша и возопиша жены орешанки на трубы московския, и слышати быте стуку и грому велику между псковичами и Литвою; и вдаришася бояре и князи руския с дивные удальцы сыновами рускими на сильную рать литовскую, и треснули копья московские, и гремятъ мечи булатные о шеломы литовския на поле оршинскомъ [34] .

Бой начался атакой полка Правой руки под командой князя Михаила Булгакова. Князь действовал по собственной инициативе, без согласования с Челядниным, с которым у него был местнический спор [7] . Он атаковал левый фланг польско-литовского войска. Голица рассчитывал лишить противника манёвра, атаковать фланг и зайти в тыл. Первоначально атака развивалась успешно. В результате атаки даже было убито двое представителей знатных польско-литовских родов: Ян Зборовский и сиятельный барон Слупецкий. Надворная королевская хоругвь Войцеха Самполинского и польский отряд Яна Тарновского пытались контратаковать полк Булгакова, но безуспешно. Наконец в контратаку пошла гусария под командой самого надворного гетмана Януша Сверчовского. Атака полка Булгакова захлебнулась. Русские летописи сообщают, что Челяднин из зависти не помог Голице. «И нача первое биться князь Михайло Голица…, а Иван Андреевич в зависти не поможе князю Михаилу. И бившеся много и разступившись розно» [35] .

После провала атаки полка князя Булгакова Челяднин ввёл в бой основные силы. Передовой полк под командой князя Ивана Тёмка-Ростовского атаковал позиции пехоты противника. Левофланговый отряд князя Ивана Пронского пошёл в атаку на правый фланг литовского посполитого рушения Юрия Радзивилла. Сигизмунд Герберштейн в своих «Записках о Московии» (1549) пишет, что литовцы после упорного сопротивления намеренно обратились в бегство и навели противника в узкое место между оврагов и ельником под свои пушки. Залп литовской артиллерии стал сигналом для общей контратаки. «И вдругие Литва пришла на Ивана Андреевича, и начать Иван Андреевич своим полком битися с Литвою» [36] . Теперь, как сообщают летописи, уже князь Булгаков не пришёл на помощь, «князь Михайло Ивану Андреевичу не поможе» . Острожский перенёс огонь артиллерии вглубь русского строя.

Сражение было решено польскими латниками, которые повторили свою атаку, но теперь ударили на главные русские силы. Полки Челяднина обратились в бегство. Часть отступающих войск оказалась зажатой на берегу Крапивны , где и понесла основные потери. Как сообщает Псковская летопись: «Иные побегоша к Смоленску, а иные в реки непроходимые забегоша» [36] .

Герберштейн рассказывает, что пытаясь переправиться через Крапивну (которую он называет Cropiwna ), московиты тонули в ней в таком количестве, что заставили её выйти из берегов [37] .

Станислав Гурский так описывал поле боя: «В этом бегстве произошло избиение московитов. На поле были видны претерпевшие убийство тела, с вытекшей на землю кровью, лежащие без голов, рук или ног, а у иных голова была разбита молотом или рассечена надвое, у кого обнажён позвоночник, у кого выпали кишки, у кого отсечено от тела плечо с рукой, у кого разбиты мечом лицо или рот, кто разрублен от головы до пупа, в ком торчало копьё, кто стонал, кто испускал дух, кто раздавлен конями, кто завален огромными тушами лошадей» [36] .

Потери сторон

«Оршанский бой» на миниатюре Лицевого летописного свода

Русские потери

Король и великий князь Сигизмунд I в письмах европейским государям, в том числе извещая ливонского ландмейстера Тевтонского ордена об Оршанской победе, писал, что литовцы взяли в плен 8 верховных воевод, 37 второстепенных начальников и 1,5 тыс. дворян, всего убитых и пленных «московитов», по сообщению короля, было 30 тыс. из 80-тысячного войска [38] . В письме к своему послу в Риме архиепископу Яну Ласкому , Сигизмунд I сообщает, что убитых было 16 тысяч, то есть в плен попало 14 тысяч «московитов» [39] . При этом Сигизмунд заявлял, что «московиты» — не христиане, а жестокие варвары, относящиеся к Азии и сговорившиеся с турками и татарами разрушить христианский мир [40] .

В XIX и XX веке эти источники без всякой критики перенимались многими историками, писавшими о битве под Оршей. В наше время числа подвергаются сомнению и пересмотру, в том числе и польскими историками. Как пишет Томаш Богун, сведения короля нельзя признать достоверными. [14]

Польские и литовские источники поимённо называют всего 611 (по русским источникам — 370) пленных из числа знатных воевод, бояр и детей боярских, захваченных в войне 1514 года. Судьба остальных тысяч пленных, которые оказались в частных руках, в этих источниках не освещается, но указывается, что учёт этих пленных не вёлся из-за большого их количества [41] . Пленные были отпущены только в 1552 году. Гибель левофлангового конного отряда русской армии сомнений не вызывает, но вряд ли он состоял из 30 тыс. человек. А остальное русское войско, преимущественно конное, после удара польских латников, скорее всего, рассеялось, понеся потери [42] . О тяжести поражения может свидетельствовать то, что из 11 больших воевод в плен попало 6 — Иван Челяднин , Михаил и Дмитрий Булгаковы, Иван Пронский , Дмитрий Китаев и мурза Сивиндук, 2 было убито — Иван Темка-Ростовский и Андрей Оболенский-Пенинский [43] , и только 3 спаслись — Григорий Челяднин-Давыдов, Никита Оболенский, Андрей Булгаков-Голица.

Вопреки существующим сегодня утверждениям о том, что Василий III объявил пленных умершими и отказался их выкупать, записи переговоров вплоть до конца 1530-х годов показывают, что русская дипломатия прикладывала немало усилий для выкупа, обмена или облегчения условий содержания пленников [44] . Неоднократно предлагалась схема обмена «всех на всех», при том что русские войска за время войны вывели из Литвы более значительный полон. Тем не менее, Сигизмунд I категорически отказывался от какого-либо обмена [44] . Челяднин умер в плену в 1516 году, а Булгаков-Голица вернулся домой глубоким стариком в 1552 году.

Польско-литовские потери

Основные потери [ сколько? ] с польско-литовской стороны понесли хоругви польских добровольцев Яна Тарновского и отборный отряд придворных рыцарей Войцеха Самполинского, нанятых в Польше, Моравии и Силезии, которые были атакованы русским полком правой руки под командованием Булгакова-Голицы. Погибли некоторые [ кто? ] [ сколько? ] знатные вельможи, о которых упоминают источники. От стрел и сабель погиб один из представителей знатного рода Зборовских Ян, копытами новгородских лошадей был затоптан барон Слупецкий.

Последствия сражения под Оршей

Военные последствия

Русские войска после битвы отступили к Смоленску . Литовская армия начала возвращение занятых русскими городов — Друцка , Дубровны , Кричева , Мстиславля , в это же время гетман Острожский, получив от смоленского епископа Варсонофия известие о намерении горожан сдать Смоленск, подошёл к городу с 6-тысячным корпусом. Однако русские воеводы, оставленные для обороны Смоленска, вовремя раскрыли заговор и повесили заговорщиков, вместе с подарками Василия III по случаю сдачи города, на городских стенах ко времени подхода Острожского. Как писал русский историк Соловьёв, «Острожский посылал к смольнянам грамоты с увещаниями передаться Сигизмунду, тщетно делал приступы к городу: доброжелателей королевских не существовало более, и остальные граждане бились крепко; Острожский должен был отступить от Смоленска, русские ратные люди и горожане преследовали его и взяли много возов. Великий князь одобрил поведение Шуйского, прибавил ему войска и выступил из Дорогобужа в Москву» . [6]

Оршанская битва имела несомненный тактический успех для войска короля Сигизмунда, однако в стратегическом плане имела ограниченное значение. Главной цели похода — возвращения Смоленска, обеспечить не удалось. Как писал имперский посол Герберштейн, «эта победа не дала королю ничего, кроме возвращения трёх крепостей по сю сторону Смоленска» [45] . Василий III только на несколько месяцев приостановил активные действия своих войск, приказав находиться в обороне [45] . 28 января 1515 года псковский наместник Сабуров молниеносным набегом захватил Рославль. Князья Горбатый и Курбский ходили к Мстиславлю, Годунов — к Белой и Витебску [45] . Весной 1515 года русские войска из Пскова сожгли Браслав и Друю , в ответ отряды ВКЛ во главе с киевским воеводой А. Немировичем и Е. Дашкевичем при поддержке крымских татар разорили Северскую землю. В том же году русские воеводы совершили рейд к Витебску и Полоцку, но у последнего были разбиты, в ответ Гаштольд совершил успешный рейд под Великие Луки. В 1517 году Острожский, выступив из Полоцка, двинулся опустошать Псковскую землю. Однако осада Опочки обернулась для него разгромным поражением, после которого он был вынужден бежать, оставив артиллерию и обоз. Н. М. Карамзин приводит слова летописца об этом, «Россияне загладили стыд Оршинской битвы, возложив на Константина знамение беглеца» [46] .

Дипломатические последствия

При очевидных военных успехах армии Великого княжества Литовского основная цель кампании — возвращение Смоленска — не была достигнута, и этот город вместе с рядом других территорий (всего 23 тысячи км²) по договору 1522 года остался в составе Русского государства. В то же время дипломатия Ягеллонов умело использовала успех своих войск: была развёрнута широкая пропагандистская кампания, в ходе которой Сигизмунд в письмах к Папе Римскому и ряду европейских монархов представил сражение под Оршей в качестве эпической победы над восточными схизматиками , якобы являвшимися главной угрозой западному миру.

Созданный Василием III союз с Максимилианом I и Ливонской конфедерацией распался. По мнению Карамзина, причиной этому было нежелание Василия вернуть Смоленск и то, что Максимилиан опасался возвышения Русского государства [46] . Историк Алексей Лобин указывает на то, что Максимилиан ещё до Оршанской битвы не выполнял взятые на себя обязательства по отвлечению польских войск и пытался переложить тяготы войны главным образом на Русское государство [45] . В 1515 году на Венском конгрессе Ягеллоны и Габсбурги пришли к полному пониманию. Ливонская конфедерация на несколько лет попала под влияние Великого княжества Литовского. В Европе начал складываться негативный образ Русского государства. Эти изменения являются основным результатом сражения под Оршей [47] .

Память

Годовщина битвы ежегодно отмечается в Литве , Белоруссии , Польше и на Украине . Так, в 2014 году честь 500-летия битвы, в Литве и на Украине были выпущены памятные монеты номиналом 50 литов [48] и 5 гривен [49] соответственно.

Примечания

 1. 1 2 3 Лобин А. Н. К вопросу о численности и составе польско-литовской армии в битве под Оршей в 1514 г. // Праблемы інтэграцыі і iнкарпарацыі ў развіцці Цэнтральнай і Усходняй Еўропы ў перыяд ранняга Новага часу. — Мн. : БIП-С ПЛЮС, 2010. — С. 18—42.
 2. 1 2 3 Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в. //Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1-2. С.66
 3. Хорошкевич А. Л. Русское государство в системе международных отношений конца XV—начала XVI в. — М. : Наука, 1980. — С. 18.
 4. Похлёбкин В. В. Внешняя политика Руси, России и СССР за 1000 лет в именах, датах, фактах: Справочник. — М. : Междунар. отношения, 1995. — Вып. 2, Кн. 1: Войны и мирные договора. С. 371. — 782 с.
 5. Лобин, 2010а , с. 111
 6. 1 2 Соловьев С. М. История России с древнейших времён . Т. 5, Кн. 2, Гл. 2.
 7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Лобин, 2010а , с. 111—113
 8. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в. // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 62
 9. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в.//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana. 2009. № 1—2. С. 64
 10. Fontes Rerum Austricarum. Österreichische Geschichts-Quellen. Wein, 1855. Bd IS 113.
 11. Epistola Pisonis, Legati Apostolici, ad Joannem Coritium, de Victoria Regis ex Moscis // АТ. Т. 3. № 246. Р. 204.
 12. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в.//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 65
 13. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в.//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 61
 14. 1 2 Bohun T. Bitwa pod Orsza 08.09.1514 // Rzeczpospolita. 2006. ¹ 4/20. S. 13.
 15. 1 2 Жигульский мл. З. «Битва под Оршей» — структура картины // Rocznik Historii Sztuki. T. 12. Wroclaw-Warszawa-Krakow-Gdansk, 1981. S. 85—132.
 16. Кром М. М. О численности русского войска в первой половине XVI в. // Российское государство в XIV—XVII вв.: Сборник статей, посвященный 75-летию со дня рождения Ю. Г. Алексеева. СПб. , 2002. С. 79
 17. Форум // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 147
 18. Кром М. М. О численности русского войска в первой половине XVI в. // Российское государство в XIV—XVII вв.: Сборник статей, посвященный 75-летию со дня рождения Ю. Г. Алексеева. СПб. , 2002. С. 67—68
 19. Пенской В. В. Некоторые соображения по поводу статьи А. Н. Лобина «К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства XVI в.»//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 92
 20. Smith DL Muscovite Logistics, 1462—1598 // Slavonic and East European Review. 1993. Vol. 71. № 1. P. 38.
 21. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в.//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009. № 1—2. С. 45—78
 22. Лобин А. Н. К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства в XVI в.//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1-2. С.63-64
 23. Форум // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009. № 1—2. С.120—121
 24. Форум // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1-2. С.121-123
 25. Форум // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1-2. С. 125—126
 26. Курбатов О. А. Отклик на статью А. Н. Лобина//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 104—119
 27. Кром М. М. Ещё раз о численности русского войска в XVI в. (По поводу статьи А. Н. Лобина)//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 79—90
 28. Пенской В. В. Некоторые соображения по поводу статьи А. Н. Лобина «К вопросу о численности вооружённых сил Российского государства XVI в.»//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 79—90
 29. Кром М. М. Ещё раз о численности русского войска в XVI в. (По поводу статьи А. Н. Лобина)//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 80
 30. Форум // Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009. № 1—2. С. 122
 31. Курбатов О. А. Отклик на статью А. Н. Лобина//Studia Slavica et Balcanica Petropolitana 2009 № 1—2. С. 108—109
 32. 1 2 Stryjkowski M. Kronika polska, litewska, żmudzka i wszystkiej Rusi. T.II Warszawa, 1846.
 33. 1 2 Лобин, 2010а , с. 112
 34. Псковские летописи. Вып. 2 // Под ред. А. Н. Насонова . М. , 1955. С. 260.
 35. Лобин А. Н. Мифы Оршанской битвы // Родина. 2010. № 9. С. 113—114
 36. 1 2 3 Лобин А. Н. Мифы Оршанской битвы // Родина . 2010. № 9. С. 114
 37. Герберштейн С. Записки о Московии
 38. Acta Tomiciana III, № 232, 288, 289, 293, 295, 298, 301
 39. Acta Tomiciana III, № 234
 40. Poe MT «A People Born to Slavery»: Russia in Early Modern European Ethnography, 1476—1748 (англ.) . — Ithaca, NY — London: Cornell University Press , 2000. — P. 21. — (Studies in the Humanities). — ISBN 0-8014-3798-9 .
 41. Один из литовских источников: РЕГИСТРЪ И ИМЕНА ВСИХ вязънеи московских, где которыи, в которомъ замъку седять по Великому Кн(я)зьству Литовскому (1519).05.24 // Lietuvos metrika — Книга записей № 11 (1518—1523). Подг. Артурас Дубонис. Вильнюс: Изд. Институтата НЭ, 1997. Обл. 1500 экз., С. 87—92.
 42. А. В. Венков, С. В. Деркач «Великие полководцы и их битвы» Архивная копия от 5 мая 2007 на Wayback Machine . Ростов н/Д . 1999.
 43. Разрядная книга 1475—1598 годов. Кобрин В. Б. Материалы генеалогии княжеско-боярской аристократии XV—XVI вв. / Сост.: Ю. М. Эскин, А. Л. Юрганов. — М. : Российский государственный гуманитарный университет, 1995. — 240 с.
 44. 1 2 Лобин А. Н. Мифы Оршанской битвы // Родина. 2010. № 9. С. 114—115
 45. 1 2 3 4 Лобин А. Н. Мифы Оршанской битвы // Родина . 2010. № 9. С. 115
 46. 1 2 Карамзин Н. М. Глава II. Продолжение государствования Василиева. Годы 1510—1521 // История государства Российского . — СПб. : Тип. Н. Греча , 1816—1829. — Т. 7.
 47. Граля И. Мотивы «Оршанского триумфа» в Ягеллонской пропаганде // Проблемы отечественной истории и культуры периода феодализма: Чтения памяти В. Б. Кобрина. М. , 1992, с. 46—50
 48. Lietuvos bankas — Coin dedicated to the 500th anniversary of the Battle of Orsha Архивная копия от 10 октября 2014 на Wayback Machine (англ.)
 49. 500-річчя битви під Оршею Архивная копия от 13 октября 2014 на Wayback Machine (укр.)

Литература

Ссылки