Наредникот мајор

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Наредникот мајор
Russia-Army-OR-8-2010.svg Russia-Airforce-OR-8-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земја Русија
Создаден 1935 година
Виш ранг Заповедник
Помлад ранг Штабниот наредник
Аналози Главен бродски наредник
Наредник мајор на Црвената армија (во средината), Бугарија , 1944 година.

Службеник :

 1. Воениот чин на наредник ( надзорник ) персонал (до 1946 година - помлад команден [помлад команден] персонал) на вооружените сили на СССР и вооружените сили на Руската Федерација од 1935 година. Воведен со резолуции на Централниот извршен комитет на СССР бр. 19 и СНК СССР бр. 2135 од 22 септември 1935 година, [1] задржан во вооружените сили на Руската Федерација (Вооружените сили на РФ) [2] . Според сегашната регулатива, се доделува на најдобрите виши наредници кои служеле на воднички позиции најмалку 6 месеци и именувани на позиции за кои е предвиден чин надзорник од државите, како и позитивно овластени виши наредници кога тие се испуштаат во резерва.
  Во површинските и подморничките сили на морнарицата и крајбрежната стража на Службата за гранична стража на ФСБ на Русија (БОКХР ПС ФСБ на Русија), рангот на надзорник одговара на рангот на главен надзорник на бродот . Исто така, во морнарицата и чуварот на ФСБ на Русија има пониски чинови на главен подофицер , офицер од прва класа и офицер од втора класа .
  Од 1940 до 1971 година во персоналот на бродот на морнарицата и поморските единици на граничните трупи на КГБ на СССР, рангот на надзорник одговараше на рангот на среден брод . До 1940 година, немаше воен чин што одговараше на чинот надзорник на копнените и воздушните сили на Црвената армија во морнарицата и поморската гранична стража на НКВД на СССР . Од 1935 до 1940 година во Морнарицата на Црвената армија ( Морнарицата на СССР ) и поморската гарда на НКВД имаа свој „поморски“ чин на наредник мајор , но тој беше понизок од чинот „земја“ и одговараше на рангот на помлад командант на вод на копнените сили и воздухопловните сили на Црвената армија.
 2. Посебен ранг на вработени во помладиот команден персонал на агенциите за спроведување на законот на СССР и Руската Федерација од 1936 година, како и други федерални извршни тела на Русија по 1991 година , за кои овие чинови се утврдени со соодветните регулаторни правни акти . За прв пат, специјалниот чин надзорник беше воведен за персоналот на Работно-селанската милиција на НКВД на СССР со заедничка резолуција на Централниот извршен комитет и Советот на народни комесари на СССР од 26 април. , 1936 [3] . Понискиот специјален чин е одделен командант , следниот по чин е наредник на милицијата .
  Со декрет на Президиумот на вооружените сили на СССР од 9 февруари 1943 година, наместо специјалниот чин наредник-мајор, беше воведен нов - наредник - мајор на милицијата .
Специјални чинови на високи офицери постојат во следните федерални извршни тела на Руската Федерација (списокот е даден од 1 јуни 2016 година ):
Според табелата за односот на класните чинови на федералната државна државна служба, воените и специјалните чинови, класните чинови на правда, горенаведените специјални чинови на надзорници одговараат во ранг со чинот надзорник (главен надзорник) на вооружените сили на РФ Сили [5] .
 1. Воена позиција во компанија ( батерии , ескадрила , воздушна ескадрила ), како и на бродови и бродови за воени наредници и ситни офицери (до 1946 година - помлада команда [помлада команда] персонал) на вооружените сили на СССР и Руската Федерација .
  Началникот на четата (батерии, ескадрила, ескадрила) е директен командант на војниците и наредниците на неговата единица ; е одговорен за правилно извршување на нивната служба, воена дисциплина, внатрешниот ред, безбедноста на оружјето и другиот имот. Поднесува до командирот на четата и во отсуство на офицери ги извршува своите должности. На местата надзорник на компанијата (батерии , итн.) се назначуваат лица со чиновиналог-офицери и наредници.
  Началникот на командата (групата) на бродовите и пловните објекти на морнарицата и крајбрежната стража (порано на граничните трупи) е подреден на командантот на групата (батерија, баталјон , борбена единица , началник на службата), е директен началник на персоналот на командата (групата) и е одговорен за: групни) доделени задачи; за обука, образование, воена дисциплина и морална и психолошка состојба на персоналот на тимот (група); за работа и состојба на оружје и технички средства под команда на тимот (група); за извршување на услугата на нарачки на брод од страна на подредените и внатрешна наредба во командата (групата); заради безбедноста и добрата состојба на имотот на тимот (групата) [6] . Називите на позициите надзорници на тимови (групи) се поделени според нивната воена специјалност : борбен надзорник , надзорник на воланот, надзорник на сигнали, надзорник на машини, надзорник на држење итн.
 2. Во Русија, позицијата на вработен во одделенската безбедност [7] [8] [9] . На пример, во одделенската безбедност на државната корпорација Росатом , надзорникот организира сметководство, складирање и употреба на оружје, муниција, имот и инвентар, ги проверува во согласност со барањата на упатствата. Организира навремена поправка на оружје, имот и опрема. Води евиденција за вработените во одделенската единица за безбедност (VO). На вработените во единицата VO им обезбедува униформи и обувки, како и стражарски работници со облека за стражари. Обезбедува одржување на внатрешниот ред и го контролира одржувањето на чистотата на просториите на VO. По наредба на раководството на подружницата, ВО врши увид во службата за обезбедување на објектот [10] .
 3. Во Руската империја во XIX-XX век. во Кавказ , регионот Волга и Централна Азија , каде што немаше гласови , изборни или именувани од царската администрација (на пример, во Чеченија во аулите што земаа руско државјанство) извршно тело, како и позицијата на шефот на селско општество кое ги извршува функциите на волост глава [11] .

Редоследот на воениот чин во СССР и Руската Федерација

Период Помлад ранг Наредникот мајор Виш ранг
СССР Државен амблем на Советскиот Сојуз.svg од 1935 година Советската морнарица
Одделен командант
Поручник (до 1937 г.)

Помлад поручник (од 1937 г.)

Црвената армија
Помлад командант на вод
од 1940 година Штабниот наредник
од 1971 годинаЗаповедник
RF Амблем на Руската Федерација (1992-1993) .svg од 1991 година
Грб на Руската Федерација.svg од 1993 година

Ознаки на надзорниците во вооружените сили, други трупи, воени формации и тела на РИА, СССР и РФ

Малиот грб на Руската империја.svg

1911gi-p16.png

Официјални ознаки на надзорникот на четата на Црвената армија (1919-1924)

Официјални ознаки на надзорникот на четата на Црвената армија (1919-1922)

Ремен за рамо

Ensign RIA (до 1917 г.)

Ознаки на ракавот на воената позиција ситен офицер на компанија (батерија, ескадрила) на Црвената армија
(1919-1922)

Ознаки на ситни офицери во структури на моќ на други земји

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Контрола на радио - Тачанка / [под вкупно. ед. Н.В. Огаркова ]. - М .: Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР , 1980 година. - 693 стр. - ( Советска воена енциклопедија : [во 8 тома]; 1976-1980 година, том 7). - S. 532.
 2. Федерален закон на Руската Федерација од 28 март 1998 година бр. 53-ФЗ . „За регрутација и воена служба“ . Со измени и дополнувања . СПС „Код“ . Преземено на 23 септември 2016 година.
 3. Резолуција на Централниот извршен комитет на СССР, СНК СССР од 26.04.1936 година . „За специјалните чинови и ознаки на персоналот на работничката и селанска милиција на НКВД на СССР“ . SPS " ConsultantPlus " . Датум на лекување: 02.01.2017 година.
 4. Указ на претседателот на Руската Федерација од 30 септември 2016 година бр. 510 . „За Федералната служба на трупите на Националната гарда на Руската Федерација“ . Официјално објавување на правни акти . Официјален интернет портал за правни информации на ГППИ . Преземено на 5 октомври 2016 година.
 5. Федерална државна служба на Руската Федерација 1991—2016 . Табела на рангови . Сајт „Атрибути на државната моќ“. Преземено на 22 септември 2016 година.
 6. В.Валков . Шеф на тимот . Русија . „TsVMP“ . Преземено на 21 ноември 2016 година.
 7. Резолуција на Gosstandart на Руската Федерација од 26 декември 1994 година бр. 367 <За усвојување и спроведување на серускиот класификатор на работнички професии, работни позиции и тарифни категории ОК 016-94>
 8. Наредба на Росжелдор од 26.05.2015 година бр. 198 „За спроведување на одредени одредби од Кодексот на Руската Федерација за административни прекршоци“
 9. Наредба на министерот за одбрана на Руската Федерација од 23.04.2014 година бр. 255 „За мерките за спроведување во вооружените сили на Руската Федерација Уредбата на Владата на Руската Федерација од 5 август 2008 година N 583“
 10. Наредба на Министерството за здравство и социјален развој на Русија од 10 декември 2009 година бр. 977 „За одобрување на Унифицирана квалификациска референтна книга за позиции на менаџери, специјалисти и вработени, дел“ Карактеристики на квалификација на позициите на вработените во организациите за нуклеарна енергија "
 11. ESBE [ наведете ]
 12. 1 2 3 4 5 Наредба на Министерството за одбрана на Руската Федерација бр. 255 од 28 јули 1994 година . „За воведување Правила за носење воени униформи од војници на вооружените сили на Руската Федерација“ . Со додаток „Правила за носење воени униформи од војници на вооружените сили на Руската Федерација“ . СПС „Код“ . Преземено на 23 септември 2016 година.
 13. 1 2 3 4 Наредба на Министерството за одбрана на Руската Федерација бр. 1500 од 3 септември 2011 година . „За правилата за носење воени униформи и ознаки на војниците на вооружените сили на Руската Федерација, одделенски ознаки и други хералдички знаци и посебна свечена свечена воена униформа на војниците на почесната гарда на вооружените сили на Руската Федерација " . Со Додатоци бр.1 „Правила за носење воени униформи и ознаки на војниците на вооружените сили на Руската Федерација, одделенски ознаки и други хералдички знаци утврдени на пропишан начин“, бр.2 „Правила за носење посебни свечени свечени воени униформи за војници на почесната гарда на вооружените сили“ и бр. 3 „Дозволено мешање на предмети од постојни и нови воени униформи . СПС «Кодекс» .Документ утратил силу . Дата обращения: 23 сентября 2016.
 14. 1 2 Приказ МВД России № 371 от 2 октября 1995 года . «О военной форме одежды, знаках различия по воинским и специальным званиям, и правилах их ношения» . C изменениями внесёнными Приказом МВД России № 295 от 21 апреля 2005 года . СПС «Кодекс» . Дата обращения: 23 сентября 2016.
 15. 1 2 Приказ МВД России № 30 от 19 января 2016 года . «Об утверждении Правил ношения военнослужащими внутренних войск Министерства внутренних дел Российской Федерации военной формы одежды, знаков различия, ведомственных знаков отличия и иных геральдических знаков» . C приложением «Правила ношения военнослужащими внутренних войск Министерства внутренних дел Российской Федерации военной формы одежды, знаков различия, ведомственных знаков отличия и иных геральдических знаков» . СПС «Кодекс» . Дата обращения: 23 сентября 2016.
 16. Указ Президента РФ № 2101 от 22 ноября 1994 года . «О форме одежды и знаках различия для лиц начальствующего и рядового состава органов внутренних дел Российской Федерации, имеющих специальные звания внутренней службы» . C изменениями внесёнными Указами Президента РФ № 904 от 28 июля 1998 года и № 1309 от 9 ноября 2001 года . СПС «Кодекс» .Документ утратил силу . Дата обращения: 23 сентября 2016.
 17. 1 2 Приказ МО РФ № 300 от 22 июня 2015 года . «Об утверждении Правил ношения военной формы одежды, знаков различия, ведомственных знаков отличия и иных геральдических знаков в Вооруженных Силах Российской Федерации и Порядка смешения предметов существующей и новой военной формы одежды в Вооруженных Силах Российской Федерации» . C приложениями № 1 «Правила ношения военной формы одежды, знаков различия, ведомственных знаков отличия и иных геральдических знаков в Вооруженных Силах Российской Федерации» и № 2 «Порядок смешения предметов существующей и новой военной формы одежды в Вооруженных Силах Российской Федерации» . СПС «Кодекс» . Дата обращения: 23 сентября 2016.
 18. Приложение № 2 . «Знаки различия по специальным званиям милиции или юстиции начальствующего и рядового состава органов внутренних дел Российской Федерации» . Постановление Правительства РФ № 445 от 3 мая 1994 года «О форме одежды, знаках различия и нормах снабжения вещевым имуществом лиц начальствующего и рядового состава органов внутренних дел Российской Федерации, имеющих специальные звания милиции или юстиции» (с изменениями и дополнениями) . СПС «Гарант» .Документ утратил силу . Дата обращения: 28 сентября 2016.
 19. Приказ МВД России № 372 от 2 августа 1994 года . «О мерах по реализации Постановления Правительства Российской Федерации от 3 мая 1994 года № 445 » . C изменениями, внесёнными Приказами МВД России № 311 от 12 августа 1995 года, № 242 от 30 апреля 1996 года, № 669 от 21 июня 2000 года и № 648 от 19 июля 2007 года . Законодательная база Российской Федерации — ZakonBase.ru . Дата обращения: 28 сентября 2016.
 20. Приказ МВД России № 575 от 26 июля 2013 года . «Об утверждении Правил ношения сотрудниками органов внутренних дел Российской Федерации форменной одежды, знаков различия и ведомственных знаков отличия» . C приложением «Правила ношения сотрудниками органов внутренних дел Российской Федерации форменной одежды, знаков различия и ведомственных знаков отличия» (с изменениями и дополнениями) . СПС «Кодекс» . Дата обращения: 23 сентября 2016.

Ссылки