Наредник мајор од вториот член

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Наредник мајор од вториот член
RAF N R4-Starsh2st 2010 – .svg
еполета на надзорникот од 2-ри член ( Руска морнарица )
Земјата Русија
Виш ранг Главен на првиот член
Помлад ранг Постар морнар
Аналози Ленс наредник
Оператор на сигнал - бранител на Сталинград со ознаки на надзорник од вториот член

Матен офицер од вториот член - воен чин во морнарицата, во чин над постариот морнар и под надзорникот од првиот член , најнизок чин на ситни офицери. Воведен на 2 ноември 1940 година .

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица, на стражарски брод, се додава зборот „чувар“.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“.

Во редовите на руските вооружени сили, воениот чин наредник мајор од вториот член одговара на воениот чин помлад наредник .

Редоследот на воени чинови
Помлад ранг:
Постар морнар

Амблем на руската морнарица.svg
Наредник мајор од вториот член
Виш ранг:
Службеник 1 член


Редоследот на воени чинови
Помлад ранг:
Постар морнар
Постар морнар

Поморски знак на Советскиот Сојуз.svg
Наредник мајор од вториот член
Виш ранг:

исто така види