Постар морнар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Постар морнар
1943kor-p19.png 1943kor-p19fl.png
Ремен на рамо на постариот морнар на бродската служба на Касписката поморска флотила до шинел и јакна од грашок Прстен на рамото на постариот морнар на поморската служба на морнарицата за фланелна кошула
Земја СССР
Создаден 1943 година
Виш ранг Ленс наредник
Помлад ранг Црвената морнарица

Виш морнар - воен чин во морнарицата на СССР , кој постоел од 1940 година [1] до 1946 година. Соодветствуваше со армискиот чин каплар . Во јули 1946 година [2] беше заменет со чинот на постар морнар .

Редоследот на воени чинови
Помлад ранг: Црвена морнарица

Поморски знак на Советскиот Сојуз.svg
Постар морнар
Виш ранг:
Наредник мајор од вториот член


исто така види

Белешки (уреди)

  1. Резолуција на Советот на народни комесари на СССР од 30.11.1940 година бр. 2435 „За воспоставување воени чинови за приватници и помлад команден персонал на морнарицата“
  2. Конда - Кун // Голема советска енциклопедија. - М .: Советска енциклопедија, 1973 година .-- Т. 13. - стр. 341.