Постар поручник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Постар поручник
Russia-Army-OF-1c-2010.svg Russia-Airforce-OF-1c-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Виш ранг Капетан (SV) / потполковник командант (морнарица)
Помлад ранг поручник
Високи поручници на маринците од групата банер во целосен фустан на прославата на Денот на победата во Санкт Петербург. 2017 година

Високи поручник ( fr. Наместо станари "заменик", од наместо "место" + станари "окупираат") - чин , воен чин на помлади офицери во вооружените сили на многу држави, вклучувајќи ја и Русија.

Во Руската империја во 1909 - 1911 година, поморски чин од IX класа, а од 1912 година - VIII класа. Постоеше само во морнарицата . Соодветствуваше со чиновите на капетанот во пешадијата, капетанот во коњаницата, капетанот во козачките трупи и колегиумскиот оценувач во државната служба. Во моментов - помлад офицерски ранг над поручник и под поручник-командант (во морнарицата) или капетан (во други гранки на војската).

Таа беше откажана по Октомвриската социјалистичка револуција . Повторно се појави во Црвената армија во ноември 1935 година. До јануари 1943 година, тој беше означен со три „коцки“ на јазичињата на јаката. Од јануари 1943 година - три ѕвезди распоредени во триаголник во потера со една празнина. Зачуван е во современите вооружени сили на Русија. Одговара на предреволуционерниот чин поручник .

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица, на стражарски брод, се додава зборот „чувар“ .

Зборовите „правда“ или „медицинска служба“ се додаваат на воениот чин на војник или граѓанин со специјалност за воена регистрација од правен или медицински профил, соодветно.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија се додаваат соодветно зборовите „резерва“ или „пензионирана“.

Поставување ѕвезди наремените зарамо за постар поручник на руските вооружени сили - две пониски ѕвезди од двете страни на надолжната линија на ремените и третата над првите две на надолжната централна линија на ремените на рамо, дијаметарот на ѕвезди е 14 мм. Ѕвездите формираат рамностран триаголник со страни малку помали од 29 mm помеѓу центрите на ѕвездите. На врвот на ремените на рамо има копче.

Понекогаш скратеното име „старли“ го користат некои [1] .

Примероци од ознаки на постар поручник (ОФ-1а) во Руската империја, СССР и Руската Федерација

Брадата Малиот грб на Руската империја.svg

РИА

Поморски знак на Русија.svg

ГРЕФЕН

Знаме на Црвената армија.svg
Црвената армија на СССР
Значка на Црвената армија.svg
Советска армија

Ревер
знак

лента за на рамо
1904ic-p03.png Советска Црвена ѕвезда Insignia.png RA I K3 1924v.jpg Црвена армија - потполковник 1943v.png Црвените воздухопловни сили St-leytenant 1943v.png RAF A F1FstLt од 2010 година par.svg RAF AF F1FstLt од 2010 година par.svg
РА Комзвода 1919 година.svg
поручник

(пред 1917 г.)

Ремен за рамо

(1909-1917)

Командант
вод
(1919-1924)
ревер
знак
К3
(1924-1935)
...
(1935-1943)
...
Воздушни сили
(1935-1943)
лента за на рамо
Воздушни сили
(1943-1955)
...
Поле
СВ
(1943-1955)
...
морнарица
(1943-1955)
...
преден SV
(1955-1991)
...
БиБиСи
(1955-1991)
Брадата Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997-сега) .svg
Руската Федерација
Ремен за рамо
ракав
знак
RAF ABTr F1FstLt 2010.png RAF AF F1-1FstLt 2010parad.gif RAF AF F1FstLt 2010.png RAF A F1FstLt 2010.png RAF A F1FstLt 2010.parad.png Russia-navy-st leytenant.png Russia-navy-shoulder-1994 11.gif RAF A F1FstLt 2010field.png RAF N F1a-StLt 2010 – .png RAF N F1FstLt од 2010 година par.svg RAF N F1a-StLt sleeve.png Постар поручник на руската полиција.png Постар поручник Б.Б.gif
Ремен за рамо
ВКС , КВ , ВДВ
(1994-2010)
...
парада
ВКС, КВ, ВДВ
(1994-2010)
...
Воздушни сили
(1994-2010)
...
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
парада
SV, стратешки ракетни сили
(1994-2010)
...
морнарица
(1994-2010)
...
парада
(1994-2010)
...
Поле
(1994-2010)
...
морнарица
...
парада
...
ракав
знак
...
полицијата
SMVCH
...
ББ
Министерство за внатрешни работи
Редоследот на воени чинови
помлад ранг:
поручник
Постар поручник
(копнени сили, воздухопловни сили / воздушна одбрана, воздушни сили и морнарица )
постар ранг:
Поручник капетан Амблем на руската морнарица.svg

Капетан Малиот грб на Руската империја.svg Значка на Црвената армија.svg Грб на Руската Федерација.svg

Виш поручник во Германија

Во војската на Кајзер, поручникот Обер бил воведен во 1871 година. Пред ова, офицерот со соодветен чин беше наречен премиер-поручник. Од 1888 година, една четирикрака ѕвезда на ремените на рамо со бел (од 1903 година - сребрен) врвка испреплетена околу копчето се користеше како знак за разлика, но не завиткана со „пигтал“, за разлика од ремените на персоналот. офицери.

исто така види

САД

Во Армијата , Маринскиот корпус и воздухопловните сили на Соединетите Американски Држави, Вооружените сили на САД , прв поручник - втор ранг на помлади офицери, руски еквивалент на поручник. Воениот чин е помеѓу втор поручник и капетанот. Вториот поручник обично се унапредува во прв поручник по 18 месеци во армијата, а по 24 месеци во воздухопловните сили и маринскиот корпус.

Малите разлики меѓу двата чинови на поручници се првенствено во искуството и различните нивоа на плати.

Други земји

Рангови еквивалентни на постар поручник во други земји:

Ознаки

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Каланов Н.А. Речник на морски жаргон. - М .: Моркнига, 2011 .-- S. 313 .-- ISBN 978-5-9906698-5-7