Постар морнар

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Постар морнар
RAF N R2-StMatros 2010 – .svg
лента за рамо на постар морнар ( Руска морнарица )
Земјата Русија
Виш ранг Наредник мајор од вториот член
Помлад ранг Морнар
Аналози каплар

Виш морнар - поморски воен чин , чин во поморска авијација , доделен запримерно извршување на службените должности и примерна воена дисциплина на најдобрите морнари кои, за време на отсуство на водачи на одреди, ги заменуваат.

Пред воениот чин на војник кој врши воена служба во стражарска воена единица , на стражарски брод , се додава зборот „чувар“ .

Зборовите „резерва“ или „пензиониран“ се додаваат на воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија, соодветно.

Во редовите на руските вооружени сили, воениот чин на постар морнар одговара на воениот чин капар .

156. За примерно извршување на воената служба , успех во борбена обука и примерна воена дисциплина, на војникот може да му се додели воен чин капар , а морнар - постар морнар.
Постариот морнар е должен да му помага на водачот на одредот во обуката и едукацијата на морнарите.