Штабниот наредник

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Штабниот наредник
Russia-Army-OR-6-2010.svg Russia-Airforce-OR-6-2010.svg
Ремен за рамо SV VKS лента за рамо
Земјата Русија
Виш ранг Наредникот мајор
Помлад ранг Наредник
Аналози Главен ситник

Постар наредник - воен чин во вооружените сили на Русија ( Руски вооружени сили) и голем број вооружени сили на други држави во светот (има свои имиња на други јазици, на пример Самал ришон , Өlkәn наредник , постар сентеспа ).

Во руските вооружени сили, тој по важност е повисок од наредникот и понизок од наредникот мајор . Во руската империјална армија, на постариот наредник грубо му одговараа наредникот мајор , бомбардерот и наредникот мајор .

Русија

Сега зборот „чувар“ е додаден пред воениот чин на војник кој отслужува воена служба во стражарска воена единица, на чуварски брод. И зборовите „правда“ или „медицинска служба“ се додаваат на воениот чин на војник или граѓанин во резерва, кој има специјалитет за воена регистрација од правен или медицински профил.

На воениот чин на граѓанин во резерва или во пензија, соодветно се додаваат зборовите „резерва“ ( Постар наредник во резерва ) или „пензиониран“ ( Постар наредник во пензија ). Во категоријата војници на поморскиот персонал на руската морнарица , чинот постар наредник одговара на рангот на главен офицер . Основана позиција - заменик командир на вод .

Редоследот на воени чинови
Помлад ранг:
Наредник

Грб на Руската Федерација.svg
Штабниот наредник
Виш ранг:
Наредникот мајор

Ознаки

Како ознаки за воен чин биле користени дупчиња за копчиња , ленти за рамо , триаголници, плетенка , базон , рафтери и друго.

Забелешка
  • ОП - го означува чинот на подофицери врз основа на специфичен код за ранг на НАТО - инж. Други (наведени) чинови (ИЛИ) [1]

Значајни носители на титули

Вооружени сили на Бугарија

Во вооружените сили на Бугарија, чинот во копнените и воздухопловните сили се нарекува виш наредник (во морнарицата, еквивалент е главен офицер ) [2] .

Ознаки

Ремени за рамо и ленти на нив се користат како ознаки на воен чин:

Вооружени сили на Азербејџан

Во вооружените сили на Азербејџан ранг во ST и воздухопловни сили наречен Баш Чавуш (Baş çavuş).

Ознаки

Ремени за рамо и ленти на нив се користат како ознаки на воен чин:

САД

Виш наредник ( англиски Staff Sergeant - Staff Sergeant , кратенка - SSG / SSgt ) - воен чин наредник во вооружените сили на САД.

Во Армијата на Соединетите Американски Држави и Маринскиот корпус (ILC), чинот е рангиран на шестото место во воената хиерархија - над наредникот и под наредникот прва класа . Наредникот Штаф раководи со одделот ( инж. Одредот ).

Титулата на Воздухопловните сили на САД е петтата етапа од воената хиерархија - над виш воздухопловец (виш воздухопловец, SrA) и под техничар наредник (технички наредник, TSgt).

Рангот главен наредник (штаб наредник) во вооружените сили на Соединетите држави (исто така и техничар наредник, преименуван наредник прва класа во 1948 година и мајстор наредник ) беше создаден од Конгресот по Првата светска војна. Еквивалентни титули во НАТО се означени OR-6.

Видете Постар наредник безобѕирно

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Кратенката „ИЛИ“ означува „други чинови / sous-officiers et militaires du rang“ видете: кратенки на речник на НАТО што се користат во документите и публикациите на НАТО / Glossaire OTAN des abréviations utilisées dans les documents et publications OTAN (fr.) . - 2010 .-- S. 237.
  2. Законот за одземање и воведување сила на Република Бугарија, 26 февруари 2010 година, дел. 138

Врски