Суздал

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Градот
Суздал
Суздал P7140156 2350.jpg
Знаме Грб
Знаме Грб
56 ° 25′16 ″ с. ш. 40 ° 26'56 ″ инчи. г. H G Я O
Земјата Русија
Предмет на федерацијата Владимирски регион
Општинска област Суздал
Урбана населба градот Суздал
Градоначалник Сергеј Сахаров
Историја и географија
Основана 1024
Прво спомнување 1024
Град со 1778 година
Плоштад 15 km²
Централна висина 115 м
Временска зона UTC + 3:00 часот
Популација
Популација 9606 [1] луѓе ( 2020 година )
Густина 640,4 луѓе / km²
Националности Русите
Деноминации православните христијани
Катоиконим суздал, суздал;
Суздалјани, Суздалјани, Суздалјани;
Суздал, Суздал, Суздал
Дигитални идентификатори
Телефонски код +7 49231
Поштенски код 601293, 601291
OKATO код 17254501000
OKTMO код 17654101001
Друго
Награди Орден на Значката на честа

gorodsuzdal.ru
Суздал (Русија)
Точка
Суздал
Точка
Москва
Суздал (Владимирски регион)
Точка
Владимир
Точка
Суздал
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Воскресната црква и шопинг аркада
Поглед на Суздал од реката Каменка; фотографија од Прокудин-Горски , почетокот на XX век
Поглед на Суздал од бедемот

Суздал е град-резерват во Владимирската област во Русија , административен центар на регионот Суздал . Се наоѓа на реката Каменка , притока на реката Нерл , 26 километри северно од Владимир . Вклучено во Златниот прстен на Русија . Ја формира општинската формација на градот Суздал со статус на урбана населба како единствена населба во неговиот состав [2] . Население - 9606 [1] луѓе. (2020).

Име

Во Приказната за минати години, се споменува во 1024 година во форма на „Пресуда“ [3] :

Васташа волсви во Суздали

Во 19 век, D. Europeus предложи почетната компонента suzd да биде изведена од финскиот збор „susi“ или естонскиот „suzi“ што значи „волк“ [4] [5] . А.А. Шахматов го реконструирал името како * сусудал во фино-угрскиот клуч, но М. Васмер го отфрлил, бидејќи таков збор е непознат во финскиот јазик [6] .

Според ЗА Trubachev , името на градот доаѓа од старословенски глагол szdati, едно од значењата на која беше "на мувла од глина". Од него доаѓа глаголот „создавам“ [7] . В.П. Нерознак верувал дека името Суздал потекнува од формата зижду „систем“ како именка што го означува резултатот од дејството на глаголот [8] .

Приказна

Поглед на Храмот Рождество од реката Каменка

Според археолошките податоци, населбата, која подоцна станала град Суздал, се наоѓала во кривината на реката Каменка. Во средината - втората половина на 10 век, најстарата словенско-мерјанска населба била ртска населба со три линии ровови и бедем во северозападниот дел на Кремљ со површина од околу 1,5 хектари [9] [10. ] [11] [12] .

Унгарската хроника „ Gesta Hungarorum “ („Дела на Унгарците“) од XII век содржи информации за миграцијата на Унгарците под водство на водачот Алмос преку Волга на запад преку „земјата Рус наречена Суздал (Сусудал )“, каде оваа епизода е сместена во 884 година [13] .

Еден од првите руски историчари Василиј Татишчев напишал во „ Историјата на Русија “ дека во 982 година - според неговите пресметки - киевскиот принц Владимир „бил на полето и ја освоил полската земја, градот Суздал бил одобрен“ [14. ] .

Според академик Андреј Зализњак , Суздал се споменува во најстарата позната руска книга наречена Новгородски законик . Во таканаречениот „ скриен текст “ пишува дека во 999 година монахот Исак бил ставен во Суздал свештеник во црквата Св. ...“ [15] ...

Во руската хроника, Суздал првпат се споменува како град кога се зборува за востанието на мудреците во 1024 година [3] [16] .

Првите утврдувања биле урнати најдоцна во првата четвртина на 11 век, очигледно по востанието на Магите во 1024 година. После тоа, Јарослав изградил помоќни утврдувања на населба со површина од 14 хектари [9] .

Според археолошките ископувања, во третата четвртина на 11 век во Суздал, меѓу неговите жители се појавила група воини со скандинавско потекло[17] . Во тоа време во Суздал живеел благородник Варангиј , Ростов илјадити Георгиј Шимонович (син на Шимон Африканович ).

Во 1096 година, принцот Мстислав Владимирович , седејќи во Суздал, „го растури четата во селата“ [18] . Очигледно, овие села биле населби со гробни могили лоцирани во нивна близина - Новосиолки , Кидекша , Василки, Вес , Гнездилово [19] . Во 1097 година, Мстислав го победи Олег Свјатославич во близина на Суздал .

Под принцот Јуриј Долгорук (почетокот на 12 век), Суздал станал центар на кнежевството Ростов-Суздал . Во 1107 година Бугарите Волга го опколија и го зазедоа Суздал.

Суздалецот Ходута (Ходутинич) е спомнат во новогородското олово писмо (плоча) бр. 1 (1100-1120): „Од Носк до Местиат. Младината Заозерски беше купена минатата година. Нека жителот на Суздал Ходутинич земе две гривни како камата “(превод) [20] . Суздал се споменува во писмото од кората од бреза бр. 675 (1140 - почетокот на 1160-тите [21] ): „Од (...) до Милјата. Брат Милата! Во Киев, Господ беше сведок меѓу нас: од вашите фофудии, јас си кажав девет. Така, во Лука има шест гривни... Вие тврдите дека сте дошле во Суздал, откако дадовте заем...“ (превод) [21] [22] .

Во 1157 година, принцот Андреј Богољубски го преселил главниот град од Суздал во Владимир .

На средновековен имот на територијата на градот Околни, во слој од јаглен и пепел со акумулации на изгорено зрно, пронајден е приврзок од колт од 12-ти до почетокот на 13-ти век [23] .

Од средината на XIII век, Суздал е главен град на независното кнежевство Суздал . На почетокот на XIV век - главен град на кнежевството Суздал-Нижни Новгород . Во 1392 година Суздал станал дел од Големото Војводство Москва .

Во 1445 година, под ѕидините на манастирот Спасо-Евфимиев , не многу голем во однос на бројот на војници, но со големи последици, се случи битката кај Суздал , како резултат на која великиот војвода од Москва Василиј II бил заробен од Татарите. Суздал е ограбен.

Стариот пат Строминскаја го поврзуваше Суздал со Владимир и Москва. Во 1565 година, Суздал бил вклучен во бројот на опринички градови, а по уништувањето на опринката станал „кралска татковина“. Од 16 век во Суздал се градат манастири , се прошируваат старите, се подигаат нови. Суздал стана еден од најголемите центри на руското монаштво. Од 11-те манастири од времето на Грозни, до почетокот на 19 век преживеале пет манастирски комплекси.

Првата половина на 17 век, како и во другите региони на Русија, беше обележана со економски пад и пад на населението во Суздал. Во времето на неволјите, народот Суздал го предал Василиј Шуиски и го предале својот град на народот Тушин и Александар Лисовски , кои го зајакнале и се држеле во него околу осум месеци, и покрај повторените обиди на московската војска да го избрка од таму. Во 1608-1610 година, полско-литванските напаѓачи му нанеле страшна штета на градот, така што во неговата населба преживеале само 78 домаќинства [24] . Во 1612 година, Полјаците го опколија Суздал, но безуспешно. Во 1634 година, Кримските Татари извршиле предаторски напад на Суздал [24] . Во 1644 година, пожар го запали делот од населбата во непосредна близина на Кремљ [24] . Во 1654-1655 година, помор однел речиси половина од населението на градот, кое потоа достигнало само 2467 луѓе [24] .

Во средината на 17 век започнува нов период на економски раст. Во 1681 година, во Суздал имало 6145 жители и 515 домаќинства, од кои за платата на московските стрелци биле собрани 669 рубли, 16 алтини и 4 пари. Од почетокот на 18 век, Суздал е центар и неискажана престолнина на скитниците „ офени “, па жителите на другите региони на Русија го нарекувале офени зборот „суздала“, што значело „Суздал“ [25] .

Во 1708 година, градот бил доделен на московската провинција како центар на провинцијата Суздал (провинцијата, исто така, вклучувала провинции Переслав-Рјазан , Кострома , Јуриево-Полскаја , Владимир , Переслав-Залескаја , Тула , Калуга ). Во 1778 година градот станал окружен град на округот Суздал на Владимирската управа , во 1796 година - окружен град на провинцијата Владимир .

Во втората половина на 19 век, Суздал се сметал за оддалечен провинциски град без никаква индустрија. Ова делумно се должи на фактот што Суздал беше далеку од железницата. Оваа ситуација овозможи да се зачуваат античките градби, а пред сè храмовите, од несмасни обновувања и обновувања. За време на годините на советската власт, околу 15 цркви биле урнати во Суздал [26] .

Во 1967 година беше усвоен генерален план за развој на Суздал, според кој тој стана град-музеј . Воспитно-поправните установи беа изнесени од градот. На периферијата на градот, во Коровники , беше изграден главниот туристички комплекс , беа распоредени музејски изложби. Тие работеа на реставрација на спомениците и подобрување на градот. Во 1965 година, московскиот новинар Јуриј Бичков , додека бил на службен бизнис во Суздал, смислил кружна туристичка рута, сега позната како Златен прстен на Русија [27] .

Суздал беше награден со Орден на Значка на честа за зачувување на културното наследство и развој на туризмот (1974). Во 1982 година, Меѓународната федерација на новинари и писатели кои пишуваат за туризмот, му ја додели на Суздал наградата Златно јаболко за неговите услуги во развојот на меѓународниот туризам. Во 1992 година, УНЕСКО ги вклучи спомениците од бел камен на Суздал на списокот на светско наследство .

Во 2004 година, законот на Владимирската област му даде на градот Суздал статус на урбана населба. Четири години подоцна, градот Суздал бил трансформиран од град на регионална подреденост во град на окружна подреденост на регионот Суздал [28] .

Популација

Популација
1784 [29] 1856 година [30] 1859 [31] 1870 година [29] 1897 година [30] 1913 година [30] 1920 година [29] 1923 година [29] 1926 година [29]
2962 година 6100 6145 7047 6412 7700 4357 7092 6642
1939 година [32] 1959 година [33] 1970 година [34] 1979 година [35] 1989 година [36] 1992 година [30] 2000 година [30] 2001 година [30] 2002 година [37]
6567 9012 година 10 179 11 529 12.063 12 100 12.000 11 900 11 357
2003 година [30] 2005 година [30] 2006 година [30] 2009 година [38] 2010 година [39] 2011 година [40] 2012 година [41] 2013 година [42] 2014 година [43]
11 400 11 200 11.200 10.965 10 535 10 553 10 409 10 240 10.061
2015 година [44] 2016 година [45] 2017 година [46] 2018 [47] 2020 година [1]
9978 9865 9749 9618 9606

Од 1 јануари 2019 година, според бројот на жители, градот бил на 947 место од 1.115 [48] градови на Руската Федерација [49] .

Економија

Основата на економската активност во градот е формирана од индустрии насочени кон примање и опслужување на туристи : хотелски бизнис, јавно угостителство итн.

Во 2000-тите, како резултат на реорганизација, фабриката за облека Суздал, продавницата за производство на сувенири од кора од бреза, глина и керамички производи беа споени во едно претпријатие - „Продавница за сувенири на градот Суздал“.

Во градот работи млекарницата Суздал. Во 1980 година, производството беше преместено од центарот на градот во индустриската област. Од 1993 година, претпријатието беше наречено OJSC „Млекарница Суздал“. Во 2002 година, таа стана дел од холдинг компанијата Opole, која од 2011 година е дел од холдингот Wimm-Bill-Dann . Од 2015 година - Млекарница Суздал ДОО.

Во градот има погон за производство на медовина - Фабрика за медовина ЗАО Суздал.

Исто така во градот има и индустриски претпријатија: ДОО „Фабрика за шиење Суздал“, АД „Фабрика за кондиторски производи Суздал“, фабрика за мебел АД „Интериер“, ДОО „Обувполимер“.

Жителите активно развиваат подружница земјоделство.

Културата

Фестивали и празници

 • Денот на градот се одржува секоја втора сабота во август и вклучува костимографска поворка, концерти, мајсторски часови итн., а завршува со свечен огномет.
 • Од 2002 година, туристичкиот комплекс Суздал годишно е домаќин на Отворениот руски анимиран филмски фестивал , кој е главното шоу на руската анимација .
 • Секоја година, во втората сабота од јули, во Суздал се одржува фестивалот на краставици . Местото е Музејот на дрвена архитектура .
 • Од 2010 година се одржува годишен фестивал на руска бања.
 • Секое лето во градот работи Меѓународното креативно училиште „Нови имиња“.
 • Од 2015 година, трет викенд од јули се одржува трката за трчање на патека GRUT.
 • Во октомври годишно се одржуваат читања за локална историја „Суздал во историјата на Русија“, по чии резултати се објавува збирка извештаи на учесниците.
 • Од 2008 година се одржува годишниот „СУЗДАЛ БЛУЗ-ВЕЛОСИПСКИ ФЕСТИВАЛ“.

Наука и образование

Во Суздал има:

 • Огранок во Суздал на Институтот за култура во Санкт Петербург (создаден по налог на Министерството за култура на Руската Федерација од 23 декември 2011 година бр. 1229 во врска со реорганизацијата на Уметничката и реставраторска школа Суздал, основана во 1979 година, во форма на припојување кон Институтот за култура во Санкт Петербург);
 • Индустриски и хуманитарен колеџ Суздал;
 • Владимирски истражувачки институт за земјоделство.

знаменитости

 • Погребна тумба „Мжарски“ („Панки“) - некропола на средновековниот Суздал (XI-XII век), сместена на југоисточната периферија на современиот град помеѓу реките Мжара и Каменка [50] .
 • Противпожарна кула во центарот на градот.

Архитектонски споменици

Суздал има зачувано голем број архитектонски споменици [51] :

Центарот на Суздал
Амбары на сваях XVII в. в музее деревянного зодчества
 • Памятники музея деревянного зодчества
  • Преображенская церковь из села Козлятьево Кольчугинского района (1756)
  • Воскресенская церковь из села Патакина Камешковского района (1776)
  • Изба крестьянина- середняка из с. Илькино Меленковского района (XIX в.)
  • Изба из д. Каменево Камешковского района
  • Двухэтажный дом зажиточного крестьянина из д. Лог Вязниковского района
  • Дом с мезонином из села Тынцы Камешковского района (вторая половина XIX в.)
  • Ветряные шатровые мельницы из с. Мошок Судогодского района.(XVIII в.)
  • Амбар-лабаз из села Мошок (XIX в.)
  • Колесный колодец из села Кольцова Селивановского района. (XIX в.)
  • Баня из с. Ново-Александрово Суздальского района (XIX в.)
  • Два овина (XIX в.)

В 4 км от Суздаля расположено село Кидекша , служившее загородной резиденцией Юрия Долгорукого. В селе сохранился памятник домонгольского зодчества — Борисоглебская церковь (ок. 1152 г.).

Скульптурные памятники

Музеи

Архиерейские палаты

На территории Суздаля находятся музейные объекты Владимиро-Суздальского историко-художественного и архитектурного музея-заповедника

В Никольской церкви работает иконописная мастерская священника Андрея Давыдова, действует музей восковых фигур.

Климат

Климат Суздаля
Показатель Янв. Фев. Март Апр. Май Июнь Июль Авг. Сен. Окт. Нояб. Дек. Год
Средний максимум, °C −7,1 −5,9 0,3 10 17,8 21,7 23,7 21,7 15,3 7,5 −0,1 −4,9 8,3
Средняя температура, °C −10,2 −9,6 −3,7 5,1 12,2 16,3 18,4 16,2 10,5 4,1 −2,6 −7,6 4,1
Средний минимум, °C −13,8 −13,7 −7,8 0,3 6,2 10,5 13 10,9 6,1 1 −5,3 −10,8 −0,3
Норма осадков, мм 41 26 28 36 51 76 73 65 53 52 46 42 592
Источник: climate-data.org , MSN Weather

Известные люди, связанные с Суздалем

Суздаль в кино

Патриархальный Суздаль, практически не затронутый промышленной революцией, — одно из немногих мест, подходящих для съёмок фильмов на исторические сюжеты. Более 60 художественных фильмов были сняты в городе и его окрестностях [52] .

Города-побратимы

См. также

Примечания

 1. 1 2 3 Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2020 года . Дата обращения: 17 октября 2020. Архивировано 17 октября 2020 года.
 2. Закон Владимирской области от 26 ноября 2004 года N 190-ОЗ «О наделении Суздальского района и вновь образованных муниципальных образований, входящих в его состав, соответствующим статусом муниципальных образований и установлении их границ»
 3. 1 2 Полное собрание русских летописей. — Т. 1. I. II. Лаврентьевская и Троицкая летописи . — СПб.: Тип. Эдуарда Праца, 1846. — С. 147.
 4. Никонов В. А. Краткий топонимический словарь. — М.: Мысль, 1966. — С. 397.
 5. Нерознак В. П. Названия древнерусских городов. / Отв. ред. акад. Д. С. Лихачёв; АН СССР; Ин-т языкознания. — М.: Наука, 1983. — С. 165.
 6. Фасмер М. Этимологический словарь русского языка. — М.: Прогресс, 1987. — Т. 3. — С. 797.
 7. Горбаневский М. В., Дукельский В. Ю. По городам и весям «Золотого кольца». — М., 1983. — С. 130.
 8. Нерознак В. П. Названия древнерусских городов. / Отв. ред. акад. Д. С. Лихачёв; АН СССР; Ин-т языкознания. — М.: Наука, 1983. — С. 164.
 9. 1 2 Макаров Н. А. Суздальское Ополье. / Макаров Н. А., Леонтьев А. Е. (отв. ред.). Русь в IX—X веках: археологическая панорама. — М.; Вологда: Древности Севера, 2012. — С. 194—212.
 10. Лущай Ю. В. Вопрос о дате основания города Суздаль . // Вест. Удмуртского ун-та. — Вып. 4. — 2016.
 11. Седов В. В. , Седова М. В. Древний Суздаль. Археологическое исследование. // Вестник АН СССР . — 1983. — № 1. — С. 132
 12. Седов В. В. Две заметки по археологии Суздаля. // Культура средневековой Руси. — Л., 1974. — С. 62—63
 13. Шушарин В. П. Русско-венгерские отношения в IX веке // Международные связи России до XVII века. М., 1961. С. 135—136.
 14. История появления Суздальского кремля // anashina.com.
 15. Зализняк А. А. Проблемы изучения Новгородского кодекса XI века, найденного в 2000 г. // Славянское языкознание. XIII Международный съезд славистов. Любляна, 2003 г. Доклады российской делегации. М., 2003. С. 190—212 ( PDF ) // Славянское языкознание. XIII Межд. съезд славистов. Любляна, 2003 г. Доклады росс. делегации. — М., 2003. — С. 190—212.
 16. Варганов А. Д. Из ранней истории Суздаля (IX—XIII вв.) // Крат. сообщ. Ин-та истории материал. культуры . — 1946. — Т. XII. — С. 133.
 17. Молчанов А. А. Тысячелетние корни славного русского рода .
 18. ПСРЛ, I, 1962, стб. 240.
 19. Седова М. В. Украшения «городского типа» X—XI веков из Суздаля и его округи // КСИА. — № 212. — 2001. — С. 23—33.
 20. Грамота Свинц. 1 . Дата обращения: 1 декабря 2014. Архивировано 15 июня 2015 года.
 21. 1 2 Берестяная грамота 675.
 22. Зализняк А. А. «К Миляте от брата…» (о торговых операциях в Киеве, Великих Луках и Суздале). // Древненовгородский диалект. — 2-е изд. — М., 2004. — С. 296—297.
 23. Археологи нашли в Суздале старинную женскую подвеску , 13.08.2020
 24. 1 2 3 4 Воронин Н. Н. Владимир, Боголюбово, Суздаль, Юрьев-Польский. — М., 1965. — С. 151.
 25. Андрейчук Ю. Мазыки хрусты шишлили, а по фене ботали. Русские офени: история феномена // Русский журнал. — 29.04.2005.
 26. Архитекторы просят создать «строительную полицию» в Суздале // Российская газета. — 20.12.2007.
 27. Гриньков В. От Шаляпина до Конёнкова // Независимая газета : газета. — 01.09.2016.
 28. Изменения в административно-территориальном делении субъектов Российской Федерации за 2008 год.
 29. 1 2 3 4 5 Предварительные итоги переписи по Владимирской губернии. Выпуск 2-й // Всесоюзная перепись населения 1926 года / Владимирский губернский статистический отдел. — Владимир, 1927.
 30. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Народная энциклопедия «Мой город». Суздаль . Дата обращения: 26 июня 2014. Архивировано 26 июня 2014 года.
 31. Списки населённых мест Российской империи. VI. Владимирская губерния. По сведениям 1859 года / Обработано ст. ред. М. Раевским . — Центральный статистический комитет министерства внутренних дел. — СПб. , 1863. — 283 с.
 32. Всесоюзная перепись населения 1939 года. Численность городского населения СССР по городским поселениям и внутригородским районам . Дата обращения: 30 ноября 2013. Архивировано 30 ноября 2013 года.
 33. Всесоюзная перепись населения 1959 года. Численность городского населения РСФСР, её территориальных единиц, городских поселений и городских районов по полу . Демоскоп Weekly. Дата обращения: 25 сентября 2013. Архивировано 28 апреля 2013 года.
 34. Всесоюзная перепись населения 1970 года Численность городского населения РСФСР, ее территориальных единиц, городских поселений и городских районов по полу. . Демоскоп Weekly. Дата обращения: 25 сентября 2013. Архивировано 28 апреля 2013 года.
 35. Всесоюзная перепись населения 1979 года Численность городского населения РСФСР, ее территориальных единиц, городских поселений и городских районов по полу. . Демоскоп Weekly. Дата обращения: 25 сентября 2013. Архивировано 28 апреля 2013 года.
 36. Всесоюзная перепись населения 1989 года. Численность городского населения . Архивировано 22 августа 2011 года.
 37. Всероссийская перепись населения 2002 года. Том. 1, таблица 4. Численность населения России, федеральных округов, субъектов Российской Федерации, районов, городских поселений, сельских населённых пунктов - райцентров и сельских населённых пунктов с населением 3 тысячи и более . Архивировано 3 февраля 2012 года.
 38. Численность постоянного населения Российской Федерации по городам, посёлкам городского типа и районам на 1 января 2009 года . Дата обращения: 2 января 2014. Архивировано 2 января 2014 года.
 39. Всероссийская перепись населения 2010 года. Численность населения по населённым пунктам Владимирской области . Дата обращения: 21 июля 2014. Архивировано 21 июля 2014 года.
 40. Владимирская область. Оценка численности населения на 1 января 2009-2016 годов
 41. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям. Таблица 35. Оценка численности постоянного населения на 1 января 2012 года . Дата обращения: 31 мая 2014. Архивировано 31 мая 2014 года.
 42. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2013 года. — М.: Федеральная служба государственной статистики Росстат, 2013. — 528 с. (Табл. 33. Численность населения городских округов, муниципальных районов, городских и сельских поселений, городских населённых пунктов, сельских населённых пунктов) . Дата обращения: 16 ноября 2013. Архивировано 16 ноября 2013 года.
 43. Таблица 33. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2014 года . Дата обращения: 2 августа 2014. Архивировано 2 августа 2014 года.
 44. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2015 года . Дата обращения: 6 августа 2015. Архивировано 6 августа 2015 года.
 45. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2016 года (5 октября 2018). Дата обращения: 15 мая 2021. Архивировано 8 мая 2021 года.
 46. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2017 года (31 июля 2017). Дата обращения: 31 июля 2017. Архивировано 31 июля 2017 года.
 47. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2018 года . Дата обращения: 25 июля 2018. Архивировано 26 июля 2018 года.
 48. с учётом городов Крыма
 49. Численность населения Российской Федерации по муниципальным образованиям на 1 января 2019 года. Таблица «21. Численность населения городов и пгт по федеральным округам и субъектам Российской Федерации на 1 января 2019 года» (RAR-архив (1,0 Мб)). Федеральная служба государственной статистики .
 50. Курганный могильник «Мжарский» («Панки») Архивировано 13 марта 2016 года.
 51. Список приводится по книге: Воронин Н. Н. Владимир, Боголюбово, Суздаль, Юрьев-Польской. М., 1974. С. 151—231
 52. Belov, I︠U︡riĭ (I︠U︡riĭ Vasilʹevich), Белов, Юрий (Юрий Васильевич). V glavnoĭ roli Suzdalʹ . — Moskva: "Algoritm", 2006. — 302 pages, [24] pages of plates с. — ISBN 5926502810 .
 53. Международные связи - Администрация города Суздаля. Официальный сайт . www.gorodsuzdal.ru. Дата обращения: 3 февраля 2016.
 54. Международные связи .

Литература

Ссылки

Флаг ЮНЕСКО Всемирное наследие ЮНЕСКО , объект № 633
рус.англ.фр.