Соборување на монголско-татарскиот јарем

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Соборување на монголско-татарскиот јарем
датум 1472 - 1480 година
Место

Големото Војводство Москва : Нижни Новгород , Рјазан , Переслав-Залески , Угра

Казанско Канате
Причина Theелбата на ордата да ја консолидира моќта над Русија , да ја врати цврстата зависност.
Исход Победата на Москва , падот на монголско-татарскиот јарем .
Противниците

Грб на Русија (XV век) .svg Големото Војводство Москва
Gerae-tamga.png Кримско ханство

Знаме на Златна орда-2-.svg Голема орда
Pogon White Ruthenia.png Големото Војводство Литванија

Команданти

Грб на Москва XV.png Иван III Велики
Грб на Москва XV.png Иван Јанг
Касим
Данијар
Gerae-tamga.png Менгли И Гирај

Знаме на Златна орда-2-.svg Ахмат
Pogon White Ruthenia.png Казимир IV Јагелонски

Силите на партиите

80-100 илјади луѓе.

Литванија: 6-8 илјади луѓе., Голема орда: прибл. 200 илјади луѓе.

Соборувањето на монголско -татарскиот јарем е процес на надминување, предводено од Големото Војводство Москва, политичка и приточна зависност на земјите од големото владеење на Владимир (вклучително и Велики Новгород ) од Златната орда во XIV - XV векови , што се случи во контекст на распадот на Златната орда [1] во неколку ханати ( Голема орда , Крим , Казан , Астрахан , Сибир , Казахстански ханати , Ногајска орда ).

Историја

Значителен дел од територијата на руските кнежевства , кои паднаа во зависност од Монголската Империја и Златната орда во средината на 13 век , беше анектирана од Големото војводство Литванија и Полска во 1320 - 1404 година, со што заврши политичката зависноста на овие земји од Златната орда, сепак, се знае за привремено обновување на приточната зависност од ордата на јужните руски земји во рамките на Литванија во втората половина на XIV век [2] .

Московските кнезови, почнувајќи од 1327 година, речиси континуирано ја поседуваа етикетата за големото владеење на Владимир, а од 1383 година - и самото големо владеење, и ја препознаа надмоќта на ханите на Златната орда, со исклучок на приврзаниците на Бекларбек Мамаи и темник Едигеи.

Дмитриј Иванович од Москва во 1374 година престана да плаќа почит и можеше да му нанесе неколку порази ( Битка на Вожа , Битка на Куликово ) на владетелот на ордата Мамаи . И покрај фактот дека инвазијата на Тохтамиш (1382) го натера Дмитриј да продолжи да плаќа почит, природата на јаремот последователно претрпе значителни промени кон поголема независност на големите војводи на Москва. Сукцесијата на престолонаследниот престол веќе не беше одобрена од етикетата на хан, московските кнезови започнаа да водат понезависна надворешна политика во однос на нивните соседи, плаќањето почит кон ордите канови стана нерегуларно. Од 1395 година, плаќањето на данокот престана. И покрај уништувањето на централните региони на големото владеење за време на инвазијата на Едигеј (1408), тој мораше да биде задоволен со откуп во износ од 3 илјади рубли. наместо должен данок од 91 илјади рубли. Синот на Дмитриј Донској, Василиј Дмитриевич, отиде да продолжи да плаќа данок само по враќањето на престолот на ордата на „легитимниот“ Кан Jeелал ад-Дин (син на Тохтамиш, 1412).

Консолидацијата на големото владеење за московските кнезови придонесе за процесот на враќање на единството на Русија , што беше основа за понатамошни чекори за надминување на јаремот на Златната орда.

Судири во 1450 -тите години

Кон крајот на 1440-тите години, Канот на Големата орда, Сеид-Ахмед, започна воени операции против Големото војводство Москва [3] . Во 1449 година, „брзите Татари Седијадахматовци“ ги нападнаа јужните московски земји, но на реката Пахра беа поразени од службените Татари под команда на Царевич Касим , кој го напушти Звенигород. Во 1450 година, татарските чети предводени од Малимбердеј се обиделе да ги нападнат јужните руски територии, но биле пречекани и поразени од руските полкови во битка на реката Битиуг [4] . Во јуни 1451 година, синот на Сеид-Ахмед Мазовша со коњаницата успеа да ја премине реката. Ока и се проби до Москва [4] . Големиот војвода од Москва, Василиј II Василиевич Мрачниот избега со своето семејство од главниот град преку Волга [4] . Луѓето од ордата ги запалија селата, но беа одбиени од Кремlin и се повлекоа ноќе [4] . Во 1455 година, Татарите Сеидахметов ја преминале Ока под Коломна, но биле поразени [4] . Во 1459 година, Татарите на ордата Сеид-Ахмет (нивниот водач во тоа време беше во почесно заробеништво во Литванија) го направија последниот напад врз имотите на Москва [4] . Луѓето од ордата се приближија до реката. Ока, но руската војска под водство на големиот војвода Иван , најстариот син и совладетел на Василиј Темниот , не им дозволи да преминат [4] .

Кан Ахмат дојде на власт во ордата во 1468 година , и истата година ордата го нападна кнежеството Рјазан и Галич-Мерски . Во 1471 година, Новгородските хускуинки извршиле смел напад по Волга и го ограбиле Сарај.

Битката кај Алексин

Во 1471 година, Ахмат склучи сојуз со Казимир IV против Москва, испраќајќи амбасада во Краков, со, веројатно, ознака до Велики Новгород, но скоро истовремено, Новгородјаните беа поразени од московската војска кај Шелони (по барање на новиот архиепископ од киевскиот митрополит, кој замина од соединувањето со Католичката црква и се врати на потчинување на вселенскиот патријарх од Цариград).

Ахмат се пресели во Москва со главните сили. Иван III ги испрати Коломенцијанците против него со командантот Фјодор Хром. Потоа, четите на Данила Холмски и гувернерот на Псков Иван Василиевич Стрига Оболенски се приклучија на овој одред. Во јули 1472 година, браќата на Иван Велики формираа одред на брегот на Ока . На 29 јули, одредот на Ахмат го нападна слабо одбранетиот град Алексин , и по кратко време го изгоре. Одредот на Иван III започна да се преселува во Коломна, а неговиот син Иван Молодој се пресели со чети во Ростов . Во меѓувреме, Ахмат направи обид да ја присили Ока. Му одолеале малите чети на Петар Чеlyаднин и Семион Беклемишев . Се чинеше дека битката ќе биде изгубена, но трупите на Василиј Михајлович Белозерски и Јуриј Дмитровски, кои пристигнаа навреме, помогнаа да ги задржат своите позиции на Ока. Принцот Иван III со одред беше во Ростислав , Данијар , принцот Касимов беше во Коломна, а принцот Андреј Болшој беше во Серпухов . Во исто време, Ахмат ја прими веста за напад врз сопствениот јурт од Мухамед Шеибани . Кан Ахмат набрзина се повлече.

Почнувајќи со победата кај Алексин, Москва престанува да му оддава почит на ордата, воспоставува независни дипломатски контакти со Крим и го завршува ритуалот на средба со амбасадорите на ордата во Москва. Според историчарот Антон Горски, „неправедно“, во очите на московјаните, кампањата на Ахмат била надредена врз латентната идеја за пренесување на големиот војвода од Москва од падната Византиска империја на кралско достоинство, некомпатибилно со признавањето на моќта на кралот на ордата [5] .

Стоејќи на јагулата

Стоејќи на Угра. Минијатура на аналите. XVI век

Во 1476 година, Иван III одби да дојде во ордата. Во 1476 година Ахмат успеа да го заземе Крим, но веќе во 1478 година Кримскиот Кан Менгли-Гиреј успеа да се врати на Крим.

Меѓу Иван III настанаа несогласувања со браќата Борис и Андреј Болшој околу поделбата на имотите на починатиот Јуриј Василиевич. Во 1479 година настана речиси отворен конфликт кога слугите на Иван III запленети се повлекоа од благородникот од Московската служба во дворот Борис. Борис и Андреј со војниците се повлекоа на западната граница и се обидоа да воспостават контакти со Новгород и Литванија.

Иван III повторно влезе во сојуз со непријателот на Големата орда, Кримскиот Кан Менгли-Гиреј, кој вети дека ќе нападне врз Литванија ако Москва се крене против Ахмат.

Во мај 1480 година започна кампањата на Ахмат. Руските војници почнаа да заземаат позиции на Ока. Во јуни, ордата го опустоши земјиштето помеѓу Калуга и Серпухов. Иван Молодој напредуваше да се сретне со ордата. Главните сили на ордата се искачија на Дон . На Ока, се случија мали престрелки на чуварите. Иван Велики тргна од Москва, водејќи голем одред до Коломна. Во меѓувреме, Псков беше опколен од германски витези. Ливонскиот хроничар објави дека мајсторот Бернхард фон дер Борх

" собра таква сила на народот против Русинот, која никогаш не ја собрал ниту еден господар, ниту пред него ниту после него ... Овој господар бил вклучен во војната со Русите, зел оружје против нив и собрал 100 илјади војници од странски и родни воини и селани; со овие луѓе, тој ја нападна Русија и ги запали периферијата на Псков, без да направи ништо друго [6] "

Чекајќи војниците на Казимир, Ахмат се пресели преку Mtsensk и Odoev на устата на Ugra реката и се населиле на своето право, јужниот брег, што е, на Литвански територија. Одредите на Иван Иванович и Андреј Меншој наскоро се приближија до спротивниот брег на Угра. Наскоро, главните сили на Иван III и Ахмат истовремено се приближија до Угра.

Двете страни неколку пати се обидоа да ја преминат реката. Еден од нив го презеде ордата во Опаков, 60 километри над устието на Угра. Наскоро во Кременец , локацијата на логорот на Иван III, пристигнаа четите на кнезовите Андреј и Борис , на кои Иван III претпочиташе да направи отстапки во оваа ситуација. Литванците не беа во можност да му помогнат на Ахмат поради нападот на Кримскиот Кан во Подолија [7] [ неовластен извор? ( опс. ) ] . Наскоро ордата почна да доживува недостаток на храна. Кан Ахмат доби информации за бунт во Големата орда и за напредување на друга руска војска по Волга во правец на Сарај. Наскоро Иван ги повлече војниците во Боровск , како да го покани Ахмат да ја премине веќе замрзната Угра за одлучувачка битка, но во исто време да ја исклучи можноста за спонтан почеток на битката. Ахмат на 11 ноември одлучи да се повлече.

Повлекувајќи се, Ахмат ограби дванаесет волости долж десниот брег на горниот дел на Ока, вклучувајќи го и Козелск , сопственост на Казимир IV. Откако дозна за извршувањето на него од страна на одредите на браќата Иван III, тој се врати на степата. Наскоро, на 6 јануари 1481 година , Кан Ахмат беше убиен од тименскиот хан Ибак .

Последователни настани

Во 1480-1481 година, Казимир успеал да го задуши бунтот на неговите роднини и со тоа да го уништи планот на Иван III да го прошири влијанието на Московското кнежество на териториите на Киев. Меѓутоа, речиси веднаш потоа, во 1482 година, Менгли-Гиреј го опустоши Киев и, како знак на општа победа, испрати чаша и дискотека до Иван III од Софиската катедрала [8] . Од 1492 година, Менгли-Гиреј започна годишни кампањи кон земјите што припаѓаат на Литванија и Полска [7] .

Во 1491 година, Големиот војвода им нареди на браќата да ги испратат своите гувернери да му помогнат на Менгли-Гиреј, Андреј Болшој не ја послуша наредбата, беше фатен и затворен ( 19 септември 1492 година ), каде што почина во 1493 година . Кога митрополитот тагуваше за Андреј, големиот војвода одговори:

" Многу ми е жал за мојот брат; но не можам да го ослободам, бидејќи повеќе од еднаш тој заговори зло против мене; потоа се покаја, и сега повторно почна да замислува зло и да го привлекува мојот народ кон него. Да, тоа не би било ништо; но кога ќе умрам, тој ќе бара големо владеење под мојот внук, и ако самиот не го добие, ќе ги збуни моите деца, и тие ќе се борат едни со други, а Татарите ќе ја уништат, запалат и заземат руската земја , и повторно ќе наметне данок, и повторно ќе тече христијанска крв, како и досега, и сите мои трудови ќе останат залудни, и вие ќе бидете робови на Татарите [9] "

Во 1501 - 1502 година, Иван III, вклучен во војната со Литванија , ја изрази својата подготвеност да ја признае својата „сервилност“ и продолжи со плаќањето почит кон синот на Ахмат Шеик -Ахмед, последниот кан на Големата орда пред неговата ликвидација. Ликвидацијата на Големата орда ( 1502 ) создаде заеднички граници на руската држава со Кримскиот ханат, а истата година Иван III и Менгли-Гиреј имаа несогласувања: Кримскиот Кан не го одобри прогонството на Казан Кан Абдул. -Латиф, заробен од Русите [10] . По смртта на Иван III ( 1505 ), започнаа постојани рации на Кримјаните врз земјите што припаѓаат на руската држава .

Во историографијата

Историчарот А.А. Горски забележува дека до втората половина на 16 век, изворите не содржат толкувања на настаните од 1470-тите, вклучувајќи го и стоењето на Угра, како ослободување од вековната зависност [11] . Тој го поврзува ова не со недостатокот на разбирање за современиците дека се случил овој факт, туку со неподготвеноста на владејачките кругови да се сетат на вазалските односи на Големиот војвода со канот во услови кога руската држава се стреми да го заземе своето заслужено место во меѓународната арена. За прв пат, изворите на ерата на Иван Грозни - посланието на Силвестер и „ Казанската приказна “, раскажуваат за овие настани како за ослободување. Сепак, тие го разгледуваат целиот сет на настани од искачувањето на Ахмат до престолот до неговата смрт. Идејата дека соборувањето на монголско-татарскиот јарем е поврзано посебно со стоењето на Угра, припаѓа на науката за модерното време, Николај Карамзин беше првиот што го формулираше ова [11] .

Забелешки (уреди)

 1. Златна орда // Енциклопедиски речник Брокхаус и Ефрон : во 86 тома (82 тома и 4 дополнителни). - SPb , 1890-1907 година.
 2. Шабулдо Ф.М. Земјите на Југозападна Русија како дел од Големото Војводство Литванија
 3. Ors Горски А.А. „Москва и ордата“, Москва, Наука, 2003 година, уметност. 147
 4. 1 2 3 4 5 6 7 Горски А.А. „Москва и ордата“, Москва, Наука, 2003 година, уметност. 148
 5. А. А. Горски. Москва и орда. - М.: Наука, 2000 година.- Стр. 188
 6. колекција на материјали и артикли за историјата на балтичкиот регион. Т.11. Рига, 1979.стр.597
 7. 1 2 Андреев А.Р. Историја на Крим .
 8. Ивакин Г. Историски развој на Киев XIII - средината на XVI век. (Украински)
 9. ↑ ↑ ивотот на нашиот пречесен татко Игнатиј од Прилутски и неговиот брат Димитри // Официјална веб-страница на манастирот Спасител-Прилутски Димитријски манастир Архивирано на 2 јуни 2009 година.
 10. Каргалов В.В. На степската граница. Одбрана на „Кримска Украина“ на руската држава во првата половина на 16 век. - М.: Наука, 1974, стр. 33.
 11. 1 2 A. A. Gorsky. Москва и орда. - М.: Наука, 2000. - С. 187-188.

Линкови