Свети Григориј I (Микеланџело)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Микеланџело, Сан Грегорио 01.JPG
Микеланџело
Свети Григориј I. ДОБРО. 1501-04 години
итал. Сан Грегорио
мермер. Висина 136 см
Катедралата во Сиена , Сиена
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

„Свети Григориј I“ ( италијански Сан Грегорио ) - една од четирите мермерни статуи создадени од Микеланџело в. 1501−1504, за олтарот Пиколомини на катедралата во Сиена [a] .

Историја на создавањето

Олтар на Пиколомини (Сиена)

Скулптурата „Свети Григориј I“ била наменета за капелата Пиколомини во катедралата во Сиена. Микеланџело потпишал договор за петнаесет статуи за олтарот, кои требало да бидат направени пред 1504 година . Но, направени се само четири статуи („ Свети Павле “, „ Свети Петар “, „Свети Григориј I“ и „ Свети Пиј I “)[1] .

Ниту Вазари ниту Кондиви не ги спомнуваат овие дела на Микеланџело. Лоренс Џенкенс, професор на Универзитетот во Њу Орлеанс [2] , верува дека самиот Микеланџело можеби ги третирал овие дела како резултат на младоста и брзањето [3] .

Опис

Статуата го прикажува Свети Григориј I , 64-тиот папа од Рим. На главата на светителот е папската дијадема. Пред себе држи книга, а главата е благо навалена надесно, што го засилува чувството на триумф. Левата нога е малку напред, но ова движење е речиси целосно скриено од тешките набори на облеката.

Скулптурата се наоѓа на горниот слој на олтарот, десно, над „ Свети Павле “.

Белешки (уреди)

а. ^ Самиот олтар бил нарачан од Андреа Брена ( Итал. Од Андреа Брењо) во раните 1480-ти години [3]
б. ^ Договорот предвидуваше дека пред да започне со работа, Микеланџело мораше да обезбеди скици на статуите на хартија за „нивната облека и гестови да бидат видливи (...) за да може нешто да се додаде или отстрани доколку е потребно“[4] .

Извори на

 1. Ерпел, 1990 година , стр. 13.
 2. Лоренс Џенкенс (инг.) ... www.finearts.uno.edu. Преземено на 28 јуни 2012 година. Архивирана на 6 октомври 2012 година.
 3. 1 2 А. Лоренс Џенкенс. Микеланџело, Пиколомини и капелата на кардиналот Франческо во катедралата во Сиена. - 2002. - T. 144 , бр. 1197 година . - S. 752 . (Англиски)
 4. Хибард 1974 , стр. 50.

Литература

 • Фридрих Кригбаум . Michelangelos Statuen am Piccolomini-Altar im Dom zu Siena / / Jahrbuch der Preussischen Kunstsammlungen. - (1942) (63): 57 −78. (германски.)
 • Вилхелм Р. Валентинер . Статуетките на Пиколомини на Микеланџело и Мадона во Бриж [1942] / Вилхелм Р. Валентинер. Студии за италијанската ренесансна скулптура. - Лондон: 1950 .-- S. 193-223. (Англиски)
 • Енцо Карли . Микеланџело и Сиена. - Рома: Едиталија, 1964 .-- 97 стр. (Итал.)
 • Харолд Р. Манкуси-Унгаро. Микеланџело: Мадона во Бриж и олтарот Пиколомини. - Лондон: Њу Хевен и Лондон, 1971. - 188 стр. (Англиски)

Врски

 • Vasari D. Биографии на познати сликари, скулптори и архитекти = Италијанец. Le Vite de'piu eccelenti Pittori, Scultori e Architetti . - К .: Уметност, 1970. - стр. 296 - 429, 497 - 507. - 520 стр. (украински)
 • Микеланџело. Поезија. Писма. Пресуди на современици / комп. В.Н. Грашченков. - М .: Уметност, 1983 .-- 451 стр.
 • Ерпел Фриц. Микеланџело / Пер. со него. Сергеј Данилченко. - Берлин: Хеншел, 1990 .-- 72 стр. - ISBN 3-362-00044-4 .
 • Хауард Хибард. Микеланџело. - Њујорк, 1974 .-- 347 стр. - ISBN 0-06-430056-0 . (Англиски)
 • Ерик Шиљано. Планината на Микеланџело: Потрага по совршенство во мермерните каменоломи во Карара. - Симон и Шустер, 2005 .-- 352 стр. (Англиски)
 • Џон Адингтон Сајмондс. Животот на Микеланџело Буонароти . - 1893. (англиски)
 • Вилијам Валас. Богатствата на Микеланџело. - Андре Дојч, 2010 .-- ISBN 978-0-233-00253-8 . (Англиски)