Свети Матеј (Микеланџело)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Рафаел. Евангелист Матеј (студија на Микеланџело)
Рафаел . Евангелист Матеј (студија на Микеланџело)
Микеланџело
Свети Матеј . ДОБРО. 1505-1506 година
итал. Сан Матео
Мермер. Висина 216 см
Академија за ликовни уметности , Фиренца
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Евангелист Матеј ( италијански Сан Матео ; исто така - Свети Матеј ) е недовршена мермерна статуа на апостол Матеј , создадена од Микеланџело околу 1505-1506 година. Вилијам Валас забележа дека ова дело на Микеланџело има значително влијание врз неговите современици, особено, може да се следи во позата на Света Катерина од сликата наРафаел и во скулптурите на Јакопо Сансовино , особено во статуата на Св. Џејмс[1] .

Историја на создавањето

На 24 април 1503 година, Микеланџело потпиша договор со продавница за волна ( италијански: Arte della Lana ) за создавање на дванаесет статуи на апостолите за катедралата Санта Марија дел Фиоре , со услов да мора да произведува по едно дело годишно. [2] [а] ... Договорот предвидувал самиот скулптор да оди во Карара за да го избере мермерот[3] . Најмалку пет блока биле доставени до Фиренца во 1504 година[4] . Микеланџело успеа да започне само една статуа - статуата на Свети Матеј.

Опис

Мермерниот блок од кој Микеланџело ја извајал статуата ја задржал својата правоаголна форма. Самата фигура на светителот е изработена во силен контраструг - левата нога е подигната и се потпира на камен, што предизвикува промена на оската меѓу карлицата и рамената [5] . Во десната рака држи книга цврсто држејќи ја за телото. Главата на апостолот е свртена налево и нагоре. Левата рака лежи покрај телото слободно, како непотребна, бидејќи Леви Матеј не ги запишал неговите зборови, туку оние што му ги кажал ангел[1] .

Како што забележа Лазарев , позата на светителот е сосема необична, бидејќи изгледа дека Матеј се обидува да се ослободи од каменот, но го држи и не го испушта[6] .

Техника „неконечно“

Вазари го виде ова дело не како статуа, туку како прелиминарно работно парче или модел. Тој напишал дека Микеланџело „исто така направил скица на мермерна статуа на Св. Метју за Санта Марија дел Фиоре. Оваа скица покажува голема комплетност и ги учи скулпторите како да резбаат статуи од мермер без да го расипуваат, како да го вадат мермерот во слоеви за да можете секогаш да го користите целисходно, да го отстраните малку или да го менувате ако е потребно“[7] . Ерик Скилијано напишал дека „Свети Матеј е многу повеќе и многу помалку од само недовршена статуа“[3] . Според Шилијано, Микеланџело не сакал да го скрши каменот, бидејќи „видел дека влијанието на она што го направил е делумно во она што не го направил, во каменот што не го одзел“[8] . Тој, исто така, го цитира Питер Роквел ( Engl. By Peter of Rockwell), модерен скулптор и уметнички критичар, тој пристап, кој Вазари го опиша како совршен и правилен, всушност е „непријатна и тешка техника за статуата на уништувањето на шумите, како и невообичаена за тој период, да и за самиот Микеланџело. Ова е повеќе алгоритам за откривање отколку практичен метод“[9] .

Во погребниот говор за смртта на Микеланџело, Бенедето Варка ( итал. Бенедето Варчи) забележува дека ова дело ја покажува „длабочината и извонредноста на интелектот и талентот“, скулпторот. Ова може да се смета за еден од првите документирани докази за признавање на недовршено уметничко дело [2] .

Сликата во уметноста

Рафаел . Света Катерина (1508)

Студијата на Рафаел за евангелистот Матеј датира од 1507 година . Цртежот сега се чува во Британскиот музеј . Левата рака е јасно нацртана, а десната рака со книгата не е ни исцртана. Рафаел ги продолжи линиите на нозете, така што телињата на светецот се видливи.

Во 1998 година беше објавена песната наречена „Микеланџело. Свети Матеј - нецелосна“ Луиз Лоренс Вајт ( . англиски Луиз Лоренс Вајт), во која скулпторот престана да работи на каменот откако дошол до срцето [10] .

Белешки (уреди)

а. ^ висината на секоја од скулптурите била поставена на „четири лакти и четвртина“ (248,2 см) [2]

Врски

  1. 1 2 Валас, 2010 година , стр. деветнаесет.
  2. 1 2 3 Мајкл Џеј Ејми . Запознавањето на Свети Матеј од Микеланџело. - 2000 .-- T. 142 , бр. 1169 година .
  3. 1 2 Scigliano, 2005 , стр. 111.
  4. Валас 2010 година , стр. осумнаесет.
  5. Статуа на Светиот апостол Матеј (околу 1503-1506) . www.mikelangelo.ru. Датум на лекување: 1 јули 2012 година.
  6. Микеланџело. Поезија. Писма, 1983 година , стр. единаесет.
  7. Вазари, 1970 година , стр. 313.
  8. Scigliano, 2005 , стр. 116.
  9. Scigliano, 2005 , стр. 113.
  10. Луиз Лоренс Вајт. Микеланџело: Свети Матеј-Незавршен (Анг.) ... Спорт 20 124-125. Велингтон: Фергус Бароуман (бреза 1998). - „(...) / низ газирана далечина / чешмата чешма чешма на длето / кога човек врежал / толку длабоко во камен / почувствувал како срцето се движи тогаш / ја избриша потта од очите / и се оддалечи / (. ..)“... Преземено на 1 мај 2012 година. Архивирана на 6 октомври 2012 година.

Извори на