Да оди

Одете на навигација Одете на пребарување
Република Того
fr Републичка тоголизација
Знаме Грб
Мотото : о. Travail, Liberté, Patrie
(Труд, слобода, татковина) "
Химна : „Salut à toi, pays de nos aïeux“
Того на мапата на светот
Датум на независност 27 април 1960 година (од Франција )
Официјален јазик Француски
Капитал Ломе
Најголемите градови Ломе , Сокоде , Кара
Форма на влада претседателска република [1]
Претседателот Форе Есосимна Гнасингбе
премиер Коми Селом Классу
Територија
• Вкупно 56.785 км² ( 127. во светот )
•% водена површина. 4.2
Популација
• Проценка (2013) , 7.154.237 [2] луѓе ( 103 -ти )
Густина 108 луѓе / км²
БДП ( ЈПП )
• Вкупно (2019) 13,987 милијарди [3] долари. ( 150 минути )
• По глава 1750 [3] американски долари. ( 176 -ти )
БДП (номинален)
• Вкупно (2019) 5,358 милијарди [3] долари. ( 145 -ти )
• По глава 670 долари [3] ( 179 -ти )
HDI (2020) 0,515 [4] ( ниско ; 167 -то место )
Имиња на жители Того , togolezets , тогоанскиот [5]
Валута CFA франк BCEAO
Интернет домен .tg
ISO код ТГ
Код на МОК ТОГ
Телефонски код +228
Временска зона +1
Сообраќај на автомобили десно[6]
To-map.png
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Того (официјално Република Того ) ( француски: République togolaise ) е држава во Западна Африка што се граничи со Гана на запад, Бенин на исток и Буркина Фасо на север. На југ, земјата поседува мал дел од брегот на Гвинејскиот Залив , на кој се наоѓа главниот град на земјата, Ломе .

Етимологија

Топонимот „Того“, според една верзија, потекнува од зборот на јазикот еве , што значи „област од другата страна на лагуната“[7] . Според друга верзија, името доаѓа од хидронимот Того[8] . Во 1905 година, германските колонијални власти ја нарекоа својата колонија Тоголанд , а во 1960 година земјата ја прогласи својата независност и го доби името „Република Того“.

Историја

Малку е познато за античката историја на Того. Археолошките наоди укажуваат дека древните племиња знаеле да изработуваат керамика и да работат со железо. Во средината на 15 век, Португалците пристигнале тука, и трговијата со робови била воспоставена. На крајот на 18 век, градот Ломе бил основан на местото на населбата на луѓето од Еве .

Британските експедициони сили во Того во 1914 година

Во 1884 година, Густав Нахтигал потпиша договор со неколку локални водачи за воспоставување протекторат на Германската империја над Того, заедно со дел од територијата на денешна Гана . Неговите граници беа утврдени по заземањето на внатрешните региони на земјата од страна на германските војници и склучувањето на договори со Франција и Велика Британија . На 1 јануари 1905 година, територијата на модерното Того беше прогласена за германска колонија на Тоголанд .

За време на Првата светска војна, Тоголанд беше окупиран од Велика Британија и Франција, беше прогласен англиско-францускиот кондоминиум . На 7 декември 1916 година, кондоминиумот се распадна, се случи поделба на англиската и француската зона. На 20 јули 1922 година, Велика Британија доби мандат од Лигата на нации да управува со западниот дел на Того, а Франција - со источниот. Во 1945 година, земјата доби право да испрати тројца претставници во францускиот парламент. По Втората светска војна, беше воведен режимот на старателство на ОН . Раководството остана со Велика Британија и Франција.

Гнасингбе Ејадема

На 28 октомври 1956 година, по референдум, Того го доби официјалниот статус на автономна република во рамките на Франција. Во февруари 1958 година, Франција му додели на Того статус на република, задржувајќи го правото да ги контролира прашањата за одбраната, надворешните односи и финансиите. Во април 1958 година, партијата на Комитетот за единство на Того победи на изборите за Домот на пратениците. Новата влада беше предводена од Силванус Олимпио .

На 27 април 1960 година, Того прогласи независност. На претседателските избори во Републиката во 1961 година, стана Силванус Олимпио, добивајќи 99% од гласовите. Опозицијата ги бојкотираше изборите. На 9 април 1961 година беше усвоен Уставот на Република Того , според кој Националното собрание стана највисокото законодавно тело на Того.

Во декември 1961 година, лидерите на опозициските партии беа уапсени, обвинети за подготвување антивладин заговор и беше издаден декрет за распуштање на опозициските партии. На 13 јануари 1963 година, се случи воен удар, за време на кој беше убиен Силванус Олимпио. Во земјата беше прогласена вонредна состојба. Војската ја предаде власта на привремената влада на чело со Никола Груницки . Во мај 1963 година, Груницки беше избран за претседател на Републиката, новото раководство водеше политика за развој на односите со Франција.

На 13 јануари 1967 година, како резултат на воениот удар, Гнасингбе Ејадема дојде на власт. Беше воведена забрана за активности на политичките партии; во ноември 1969 година, беше создадена партијата „Сојуз на народот во Того“ и беше воведен еднопартиски систем. По воениот режим, Ејадема беше избран за претседател на Републиката, во 1986 година Ејадема беше реизбран за претседател на Того.

Во 1983 година, започна програмата за приватизација, во 1991 година беа дозволени активностите на политичките партии. Вкупно, Ејадема владееше со земјата 38 години, откако беше реизбран неколку пати. Во април 2004 година, во Брисел се одржаа преговори помеѓу Европската унија и Того за продолжување на соработката. Во 1993 година, ЕУ го замрзна партнерството, толкувајќи го реизборот на Ејадема во 1993, 1998 и 2003 година како заземање на власта.

Ејадема почина на 5 февруари 2005 година. Според уставот, сите граници на земјата се затворени, и претседателот на Народното собрание, Fambare Ouattare Natchabe, беше да стане вршител на должноста претседател. Но, бидејќи тој беше во Бенин , војската ја предаде власта на синот на Ејадема, Форе Есосимн Гнасингба . Уставот беше изменет за да дозволи Гнасингба да остане на власт како претседател на Републиката до 2008 година.

Меѓународните организации воената акција ја нарекоа државен удар и повикаа да се одржат избори во Того. Во февруари 2005 година, во Ломе се одржа протестна акција против неуставната промена на власта. Владата на Того одговори со воведување забрана за демонстрации.

Географија

Ридови во близина на градот Кпалиме

Земјата зафаќа површина од 56 785 км². Се протега од југ кон север 579 километри, а во најшироката точка има широчина од 160 километри. Северниот дел на земјата е окупиран од рамнини, централниот дел е плато со просечна височина од 200-400 метри надморска височина, на југ има крајбрежни рамнини со лагуни и ниски блокови планини што ја преминуваат земјата од југозапад до на североисток.

Највисоката точка во Того е планината Агу - 987 метри, која е дел од планинскиот систем Атакора .

Најдолгата река е Моно , нејзината должина е 467 километри. Реката тече на југ. Границата со Бенин тече по устието на реката. Езерото Того е најголемото во земјата, со површина од околу 50 км² и длабочина од 2,5 метри.

Того има минерали како алуминиум , боксит , графит , доломит , железо , злато , варовник , каолин , мермер , фосфати , кујнска сол , ураниум и хром .

Климата е екваторијална и топла. На југ е влажно, а на север е полусуво. Просечната годишна температура е + 24-27 ° С.

Поголемиот дел од земјата е покриена со савани , 10% од територијата на Того се шуми. Во моментов, има намалување на шумските површини, ова веќе води кон осиромашување на фауната.

Административни поделби

Бр. Регион Адми Центар Плоштад,
км²
Популација,
(2006) луѓе.
Густина,
луѓе / км²
1 Кара Кара 11 630 828 121 71,21
2 Приморскаја Ломе 6396 1 937 293 302,89
3 Плато Атакапеме 16975 година 1,425,199 83,96
4 Савана Дапаон 8602 659.444 76,66
5 Централно Сокоде 13182 година 550.000 41,72
Вкупно 56 785 5 400 057 95,10

Популација

Динамика на население во Того
Возрасна и полова пирамида на населението во Того во 2020 година

Население - 8,6 милиони (напис на Википедија на англиски јазик, проценка 2020 година, изворот не е наведен).

Годишен раст - 2,7% ( плодност - 4,7 раѓања по жена).

Просечниот животен век е 58 години за мажи, 62 години за жени.

Инфекција со вирусот на имунодефициенција ( ХИВ ) - 1,6% (статија на англиски јазик на Википедија, проценка 2020 година, изворот не е наведен).

Писменост - 75% мажи, 47% жени (проценка од 2003 година).

Етнички состав - околу 45 племиња, најголеми се Еве и Кабре .

Религии: 51% [9] изјавуваат абориџински култови, 29% [9] - христијани , околу 20% - муслимани . Христијаните се претставени со католици, методисти , презвитеријанци , собрание Божји пентекосталци, адвентисти .

Структура на државата

Того е република . Уставот на земјата беше усвоен со референдум на 27 септември 1992 година, а уставот беше изменет во 2002 и 2005 година.

Шефот на државата е Претседателот на Републиката, тој се избира со гласање за мандат од 5 години. Претседателот на Републиката има право да го распушти Парламентот - Народното собрание.

Законодавниот дом е еднодомно Национално собрание, составено од 81 пратеник. Избран за петгодишен мандат на директни општи избори.

Надворешната политика на Того

Во својата надворешна политика, Того се води од Движењето на неврзаните , иако одржува силни историски и културни врски со Западна Европа , особено со Франција и Германија [10] .

Економија

Економијата на Того се базира на трговија (повторен извоз) и земјоделство (при што значителен дел од храната се увезува). Главните извозни производи се памук , кафе и какао . Покрај тоа, Того е четвртиот најголем извозник на фосфати во светот.

Бруто домашниот производ е 4,767 милијарди долари (2017). Того е на 155 -то место во светот според БДП [11] . Бруто домашен производ (паритет на куповната моќ) по глава на жител - 1.660 американски долари (2017). Во однос на БДП (ЈПП) по глава на жител, Того го зазема 180 -то место во светот [12] .

Земјоделство (47% од БДП, 65% од вработените) - кафе, какао, памук, јамс , маниока (тапиока), пченка , грав , ориз , просо , сорго ; се одгледуваат добиток и риболов .

Индустрија (25% од БДП, 5% од вработените) - ископување фосфати, преработка на земјоделски производи, текстил , пијалоци.

Секторски услуги - 27% од БДП, 30% од вработените.

Railwayелезничка мрежа на Того

Според проценките од 2007 година, вкупната должина на автопатите е околу 11.700 километри, од кои 2376 километри се тврдо површини (1999). Главните патишта влегуваат во внатрешноста на Того преку административните центри на регионите (транспортен коридор за пристап до морето Буркина Фасо, Мали, Нигер) и долж брегот на Атлантскиот Океан. Должината на железницата е 568 километри (2014). Товарниот превоз главно се изведува. Главните линии се движат од главниот град на Того, Ломе до Кпалима, Анехо, Таблигбо и Блита. Меѓународни аеродроми - Токуен (именуван по Гнасингбе Ејадема, во близина на Ломе) и во градот Ниамтугу на север, во регионот Кара . Главните пристаништа се длабоките води Ломе и Кпеме . Ломе е главното пристаниште на Того. Прометот на товар на пристаништето во Ломе изнесува 8,7 милиони тони во 2013 година, што е околу 80% од прометот во националната трговија. Ломе е важна транзитна точка за товар за неколку од државите на Того без излез на море, вклучувајќи околу 0,8 милиони тони (2013) за Буркина Фасо. Кпеме е специјализирано пристаниште за извоз на фосфорити [13] . Превозот (сезонски) на езерото Того и реката Моно [11] [14] . Разгранете до Ломе од подводниот западноафрикански гасовод ( Лагос , Нигерија - Такоради , Гана) [15] .

Меѓународната трговија

Во однос на извозот во 2017 година, Того го зазема 135 -то место во светот, увозот - 103 -то [12] .

Извоз - 1,63 милијарди долари (2017) - реекспорт (стоки од Европа и Азија во соседните африкански земји), нафтени производи (339 милиони долари), злато (200 милиони долари), сурова нафта (116 милиони долари), фосфорити ( калциум фосфати , 100 милиони долари), цемент (99,2 милиони долари) [12] , како и разни земјоделски производи (суров памук, кафе, какао, маслодајни семиња, вклучително и палмино масло, итн.)

Главни купувачи - Камерун 15% (253 милиони долари), Либан 11% (174 милиони долари), Буркина Фасо 8,2% (134 милиони долари), Индија 7,4% (120 милиони долари) и Бенин 6,6% (107 милиони долари) [12 ] .

Увозот изнесува 8,15 милијарди долари (2017), вклучувајќи нафтени производи (3,5 милијарди долари) и сурова нафта (1,05 милијарди долари), индустриски производи, вклучувајќи мотоцикли (232 милиони долари), храна, вклучително и палмино масло (152 милиони долари) и нерафинирано шеќер (115 милиони долари) [12] .

Главни добавувачи се Кина 17% (1,4 милијарди долари), Белгија и Луксембург 13% (1,05 милијарди долари), Нигерија 12% (1,01 милијарди долари), Јужна Кореја 12% (0,947 милијарди долари).) И Холандија 7,9% ( 0,646 милијарди долари) [12] .

Негативното трговско салдо изнесува 6,51 милијарди долари (2017) [12] .

Член е на меѓународната организација на земјите од АКП .

Култура

масовни медиуми

Државната телевизија и државниот телевизиски канал ТВТ ( Телевизија Тоголаз - „ Тогоска телевизија“), отворен на 31 јули 1973 година, државната радио компанија и државната радио станица Радио Ломе .

Вооружените сили на Того

Армијата на Того се смета за најорганизирана и опремена во тропска Африка. Бројот на воениот персонал е 9000 луѓе. Франција игра важна улога во обуката на воениот персонал и техничката опрема на армијата на Того.

исто така види

Забелешки (уреди)

1. Светски атлас: Најдетални информации / водачи на проектот: А. Н. Бушнев, А.П. Притворов. - Москва: AST, 2017 .-- S. 63 .-- 96 стр. -ISBN 978-5-17-10261-4.
  2. Попис.gov. Ранг на земја. Земји и области рангирани по население: 2013 година (недостапна врска) . Министерството за трговија на САД (2013). Дата обращения: 9 мая 2013. Архивировано 9 мая 2013 года.
  3. 1 2 3 4 World Economic Outlook Database, October 2019 – Report for Selected Countries and Subjects (англ.) .International Monetary Fund (IMF) (11 October 2019). Дата обращения: 15 марта 2020.
  4. Human Development Indices and Indicators (англ.) . Программа развития ООН . — Доклад о человеческом развитии на сайте Программы развития ООН. Дата обращения: 15 декабря 2020.
  5. Городецкая И. Л., Левашов Е. А. Того // Русские названия жителей: Словарь-справочник. — М. : АСТ , 2003. — С. 289. — 363 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-016914-0 .
  6. http://chartsbin.com/view/edr
  7. Поспелов, 2002 , с. 418.
  8. Никонов, 1966 , с. 420.
  9. 1 2 Африканские религии в XXI веке
  10. Togo — Foreign Relations // globalsecurity.org
  11. 1 2 Africa : Togo (англ.) . The World Factbook . Central Intelligence Agency (CIA) (2019). Дата обращения: 19 октября 2019.
  12. 1 2 3 4 5 6 7 Togo (англ.) . The Observatory of Economic Complexity. Дата обращения: 19 октября 2019.
  13. Togo (англ.) . — статья из Encyclopædia Britannica Online . Дата обращения: 19 октября 2019.
  14. Прокопенко, Любовь. Того // Энциклопедия « Кругосвет ».
  15. Того / Климанова О. А., Старикова А. В. и др. // Телевизионная башня — Улан-Батор [Электронный ресурс]. — 2016. — С. 213-218. — ( Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов ; 2004—2017, т. 32). — ISBN 978-5-85270-369-9 .

• Того / Климанова О. А., Старикова А. В. и др. // Телевизионная башня — Улан-Батор [Электронный ресурс]. — 2016. — С. 213-218. — ( Большая российская энциклопедия : [в 35 т.] / гл. ред. Ю. С. Осипов ; 2004—2017, т. 32). — ISBN 978-5-85270-369-9 .
  • Поспелов Е. М. Того // Географические названия мира: Топонимический словарь: Ок. 5000 единиц / отв. ред. Р. А. Агеева. — 2-е изд. — М. : Русские словари; Астрель; АСТ, 2002. — 512 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-002938-1 , ISBN 5-271-00446-5 , ISBN 5-93259-014-9 , ISBN 5-17-001389-2 .
  • Jonas Bakoubayi Billy. Musterkolonie des Rassenstaats: Togo in der kolonialpolitischen Propaganda und Planung Deutschlands 1919—1943,JHRöll-Verlag, Dettelbach 2011, ISBN 978-3-89754-377-5
  • Horst Gründer. Geschichte der deutschen Kolonien, 3. Aufl. Paderborn, 1995.
  • Peter Sebald. Togo 1884 bis 1914. Eine Geschichte der deutschen «Musterkolonie» auf der Grundlage amtlicher Quellen. Berlin, 1987.
  • Bettina Zurstrassen. «Ein Stück deutscher Erde schaffen». Koloniale Beamte in Togo 1884—1914. Frankfurt/M., Campus, 2008, 294 S. (Campus Forschung, 931).