Толубко, Владимир Федорович

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Владимир Федорович Толубко
Толубко VF.jpg
Дата на раѓање 12 (25) ноември 1914 година ( 1914-11-25 )
Место на раѓање Константиноград , провинција Полтава , Руска империја
Датум на смрт 17 јуни 1989 година ( 1989-06-17 ) (74 години )
Место на смртта Москва , СССР
Припадност СССР
Тип на војска Копнените сили на СССР ,
Стратешки ракетни сили на СССР
Години на служба 1932 - 1989 година
Ранг Главен артилериски маршал
Командувано 19 -та гардиска резервоарска дивизија ;
1 -та гардиска резервоарска армија ;
8 -та армија на комбинирано оружје на гардата ;
Сибирски воен округ ;
Воено округ на Далечниот Исток ;
Стратешки ракетни сили на СССР
Битки / војни Големата патриотска војна
Награди и награди
Херој на социјалистичкиот труд - 1976 година
Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин Редот на Ленин
Редот на Ленин Ред на Црвениот банер Ред на Црвениот банер Ред на Црвениот банер
Ред на Црвениот банер Ред Бохдан Кмелницки II степен Орден на патриотската војна, 1 класа Орден на патриотската војна, 1 класа
Ред на Црвена Звезда Ред на Црвена Звезда Орден "За служба на татковината во вооружените сили на СССР" III степен Медал за воени заслуги
Јубилеен медал „За храбар труд (за воена храброст). Во чест на 100 -годишнината од раѓањето на Владимир Илич Ленин “ Медал SU за одликување во чувањето на државната граница на СССР лента.svg SU медал за одбрана на Ленинградска лента.svg Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна од 1941-1945 година“.
СВ медал Дваесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година лента.svg SU медал Триесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година лента.svg Медал SU Четириесет години победа во Големата патриотска војна 1941-1945 година ribbon.svg Медал „За фаќање на Будимпешта“
SU медал за ослободување на Белград лента.svg SU медал Ветеран на вооружените сили на СССР лента.svg SU медал за зајакнување на братството во оружје лента.svg SU медал за развој на девствените земји лента.svg
SU медал за развој на девствените земји лента.svg Медал СУ 30 години советска армија и морнарица лента.svg SU медал 40 години вооружени сили на СССР лента.svg SU медал 50 години вооружени сили на СССР лента.svg
SU медал 60 години вооружени сили на СССР лента.svg SU медал 70 години од вооружените сили на СССР лента.svg Медал СУ во чест на 250 -годишнината од Ленинградската лента.svg
Почесен службеник за државна безбедност Советска стража
повреди

Значка за две рани - тешки и лесни

Награди од други земји
Ред на знамето на Унгарската народна република со дијаманти Орден на Партизанска Starвезда 1 класа Командантен крст на Редот на ренесансата на Полска
Нарачка "23 август" I степен Медал за зајакнување на братството во рацете 1 kl.png POL Odznaka Braterstwa Broni BAR.png
OrdenShanhorsta.png Орден на Народна Република Бугарија 1 степен Орден на Народна Република Бугарија 1 степен Орден на Тудор Владимиреску, 2 класа
Медал за ГДР Братство во оружје - Златен BAR.png Ред на Црвениот знаме (Монголија) Мед 30 -годишнина од победата над Јапонија.PNG Медал 40 години Лента за победа на Калхин Гол.png
Мед 50 -годишнина од монголската народна армија ребро.PNG 50 години годишнина од монголската револуција ребро.PNG Мед 60 -годишнина од монголската народна армија ребро.PNG Медал „За зајакнување на братството во оружје“ (Бугарија)
100 -та годишнина од либерацијата Лента.jpg
Медал „1300 години Бугарија“
Медал „30 години победа над нацистичка Германија“ (Бугарија)
Медал „90 години од раѓањето на Георгиј Димитров“
Медал „100 -годишнина од раѓањето на Георгиј Димитров“
Медал „25 години бугарска народна армија“
Медал „40 години победа над фашизмот“ (БНР)
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Владимир Федорович Толубко ( 12 [25] ноември 1914 година , Константиноград , провинција Полтава , сега град Красноград, област Харков , Украина - 17 јуни 1989 година , Москва ) - советски воен лидер, главен артилериски маршал (1983), заменик министер за одбрана на СССР, главен командант на Стратешките ракетни сили (од 1972 до 1985 година ) [1] , Херој на социјалистичкиот труд ( 1976 ). Член на Централниот комитет на CPSU ( 1976 - 1989 ). Заменик на Врховниот совет на СССР од 8-11 свикувања ( 1970 - 1989 ).

Младина

Роден во работничко семејство [1] . Украински .

Дипломирал на 7 одделение гимназија во 1930 година, педагошки курсеви во 1931 година. Од 1931 година - наставник во средното училиште Крестишченскаја . Од мај 1932 година - инструктор на окружниот комитет на Комсомол во Красноград.

Години пред војната и Големата патриотска војна

Нацртан во Црвената армија во ноември 1932 година , дипломирал на училиштето за помлади команданти на инженерската ескадрила на 14 -та коњаничка дивизија во 1933 година. Тој служеше во истата дивизија како дел од украинскиот воен округ : тој беше помошник командант на вод во истото училиште за помлади команданти, во кое претходно учеше, од ноември 1934 година - како командант на тенкови на 14 -тиот механизиран полк. Во ноември 1935 година бил испратен на студии.

Во 1937 година дипломирал на првото резервоар за резервоари Улјановск именувано по В.И. Ленин . Тој беше испратен во 12 -та механизирана бригада на воениот округ Киев , служеше како командант на тенковски вод и командант на извиднички вод. Во септември 1938 година, тој беше повторно испратен да студира, овој пат на академијата. Во мај 1941 година, тој дипломира на IV Сталинска воена академија за механизација и моторизација на Црвената армија [1] . Од мај 1941 година - помошник началник на 1 -ви дел од седиштето на 21 -та тенк дивизија во воениот округ Ленинград .

За време на Големата патриотска војна, тој се бореше на фронтовите Ленинград и Калинин : асистент на шефот на оперативниот оддел (од јули 1941 година), шеф на оперативниот оддел (од август 1941 година), началник на персоналот на 21 -та тенк дивизија (од Октомври 1941 година), началник на штабот на 104 -та тенк -бригада (од февруари 1942 година), командант на 104 -та тенк -бригада (во јули 1942 година). На крајот на јули 1942 година, тој беше сериозно ранет во битките на Калининскиот фронт , откако се опорави од февруари 1943 година, предаваше на Одделот за тактики на Сталинската воена академија за механизација и моторизација на Црвената армија . Во февруари 1944 година, тој повторно беше испратен во активната армија како началник на персоналот на воена единица, од април 1944 година - шеф на одделот за операции на седиштето на 4 -тиот механизиран корпус на гардата (1944-1945) на 3 -тиот украински фронт [ 1] . На оваа позиција, тој учествуваше во операциите Одеса , Јаси-Кишињев , Белград , Будимпешта . Тој се покажа како вешт и храбар офицер: за време на неговите нецелосни три години на фронтот, му беа доделени 4 воени наредби.

Повоено време

Од крајот на мај 1945 година - командант на 13 -та гардизирана механизирана бригада на четвртиот механизиран корпус на гарди, од септември 1945 година (откако корпусот беше реорганизиран во дивизија) - командант на 13 -тиот гардиски тенковски полк на 4 -та механизирана дивизија на гардата , од мај 1946 година - главен оперативен оддел на седиштето на 3 -та гардиска тенковска армија , од јуни 1946 година - началник на штабот на 4 -та гардиска механизирана дивизија во јужната група на сили . Од март 1947 година - началник на одделот за операции и од февруари 1948 година - заменик -началник на Генералштабот на механизираната армија на 5 -та гарда на резервите на Врховната висока команда во Белорускиот воен округ . Од декември 1948 година - студира на академијата.

Во декември 1950 година дипломира на Високата воена академија Ворошилов . Од 1950 година - началник на штабот на механизираната дивизија на гардата. Од март 1951 година - командант на 19 -та механизирана дивизија на гардата во групата на советските сили во Германија . Од мај 1953 година - началник на Генералштабот на механизираната армија на 4 -та гарда , а од декември 1954 година - прв заменик -командант на механизираната армија на 4 -та гарда. Од јуни 1956 година - помошник на врховниот командант - раководител на Дирекцијата за борбена обука на групата советски сили во Германија . Од јули 1957 година - командант на 1 -та гардиска тенковска армија (седиште во Дрезден ). Од април 1958 година - командант на 8 -та гарда на армијата за комбинирано оружје (седиште во градот Нора , ГДР ).

Генерал-полковник В. Толубко (стои во центарот) по врачувањето на воените награди на учесниците во Виетнамската војна, Ханој, 1966 година.

Кога беше создаден нов тип војници- Стратешките ракетни сили на СССР , Толубко беше префрлен кај нив и во март 1960 година беше назначен за прв заменик-главен командант на стратешките ракетни сили, во исто време од јуни 1960 година до април 1968 година - член на Воениот совет на Стратешките ракетни сили. Тој одигра голема улога во формирањето на фундаментално нов тип на војници. Во 1962 година, тој учествуваше во организацијата и спроведувањето на операцијата Анадир , одговорен за испраќање ракетни единици со поморски бродови. Во 1968 година дипломирал на Високите академски курсеви на Воената академија на Генералштабот на вооружените сили на СССР . Во април 1968 година, тој беше вратен на копнените сили и беше назначен за командант на Сибирскиот воен округ . Од мај 1969 година - командант на Далечниот Источен воен округ . Генерал на армијата (1970). Но, потоа повторно беше префрлен во Стратешките ракетни сили и на 12 април 1972 година беше назначен за врховен командант на стратешките ракетни сили-заменик министер за одбрана на СССР. Во 1983 година му беше доделен воен чин главен артилериски маршал . Ова е единствениот случај кога таква титула му беше доделена на лице кое претходно ја имаше титулата „Генерал на армијата“, сите други главни маршали на ограноците на вооружените сили претходно ја имаа титулата маршал на оваа гранка на војска. Активностите на Толубко како врховен командант на стратешките ракетни сили се позитивно оценети од мнозинството воени експерти.

Член-кандидат на Централниот комитет на КПСС (1971-1976), член на Централниот комитет на КПСС (1976-1989). Заменик на Врховниот совет на СССР 8-11 свикувања (1970-1989). Почесен граѓанин на градот Одинцово (1984) [2] .

На 10 јули 1985 година, ослободен од функцијата и назначен за генерален инспектор на Групата генерални инспектори на Министерството за одбрана на СССР . Lивеел во Москва.

Починал на 17 јуни 1989 година . Погребан на гробиштата Новодевичи во Москва.

Воени чинови

Награди

Гробот на Толубко на гробиштата Новодевичи во Москва.
СССР
Други држави

NRB [3] :

Унгарија [4] :

ГДР [5] :

Куба [6] :

 • Медаль «20 лет РВС Кубы» (22.02.1978)
 • Медаль «30 лет РВС Кубы» (24.11.1986)

МНР [7] :

ПНР [8] :

СР Румыния [5]

Чехословакия [9] :

Югославия [10] :

Сочинения

Память

Внешние изображения
Бюст Толубко
 • Почётный гражданин городов Одинцово (Московская область), Комрат (Молдова).
 • В городе Одинцово установлен его бюст, его имя также присвоено улице в микрорайоне 7-а этого города [11] .

Примечания

Литература

 • Сухнев Г. А., Маслий С. Б. Военный совет Ракетных войск стратегического назначения. — Москва, 2007.
 • Петров В. И. Главный маршал артиллерии В. Ф. Толубко. // Военно-исторический журнал . — 1984. — № 11. — С.49-52.
 • «Ташкент» — Ячейка стрелковая / [под общ. ред. А. А. Гречко ]. — М. : Военное изд-во М-ва обороны СССР , 1976. — 690 с. — ( Советская военная энциклопедия : [в 8 т.] ; 1976—1980, т. 8). .
 • Военный энциклопедический словарь ракетных войск стратегического назначения / Министерство обороны РФ.; Гл. ред.: И. Д. Сергеев , В. Н. Яковлев , Н. Е. Соловцов . — М. : Большая Российская энциклопедия , 1999. — 632 с. — 8500 экз.ISBN 5-85270-315-X . . — С.536.
 • Калашников К. А., Додонов И. Ю. Высший командный состав Вооружённых сил СССР в послевоенный период. Справочные материалы (1945—1975 гг.). Том 1. — Усть-Каменогорск: «Медиа-Альянс», 2013. — ISBN 978-601-7378-16-5 . — С.258—260.
 • Калашников К. А., Додонов И. Ю. Высший командный состав Вооружённых сил СССР в послевоенный период. Справочные материалы (1945—1975 гг.). Том 3. — Командный состав танковых войск. Усть-Каменогорск: «Медиа-Альянс», 2017. — ISBN 978-601-7887-15-5 . — С. 480—483.
 • Новосибирцы — Герои Отечества. — Новосибирск, 2010.

Ссылки