секира

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
амбасадорско секира
Дијаграм кој покажува имињата на деловите на дрводелецот секира [1] .
Руски војник. "Облеката на руската држава", Ф. Solntsev .

Topor [2] е сечкање алатка , обично краток pole- рака и има работна сечилото наоѓа по должината на рачката.

Еден тип на ax нарекува adze (благородништвото [3] ) има сечилото нормална на рачката. Со ретки исклучоци, оските се користи за обработка на дрво. Од античките времиња, секира, исто така, е заедничка рачни меле оружје , а уште помалку често се користи како фрлање оружје .

Секира зборот е древна заеднички словенски збор, или мајчин (tepѫ, тетка "да победи", со суфиксот -или-), или антички ирански задолжување (* tapara -) [4] (спореди со Осетија færæt или хебрејски Tabar ). Во Фински, таму е исто така слично значење зборот tappara ( битка секира ). Друга старословенски име за секира е секира . Во модерна Русија, терминот "секира" е архаизам дека нема јасна смисла, и често се произволно да се примени на различни видови на оски, почесто борба оние . Дури и во старите времиња, секира беше наречен "Argun". Вториот име е особено карактеристична за античкиот Владимир кнежевство . Argun е исто така, повика на дрво занаетчија, чиј инструмент беше главно Argun секира.

Начинот на сечилото е во прилог на секира е значително изменета во текот на времето. Незавршена камен секира едноставно може да бидат врзани со секира или вметнува во штекер на неа. Бронзената Келт била носена на рачката на осовината. Во подоцнежните времиња, секира беше вметнат во отворот од горе (некои стари руски, Карпатите, tomahawks ) или од долу. Во вториот случај, тоа е потребно да се обезбеди секира со клин .

Видови на оски

 • Интернат секира .
 • Секирата за качување - мраз секира [5]
 • Американската секира е секира од форма посебен железо, со долга секира. Понекогаш двострано.
 • Армијата секира - секира се користи во армијата . Ова е обично секира појас .
 • Berdysh е битка секира со долга оска и широк месечината во облик на ножот.
 • Борбена секира
 • Брада секира
 • Valashka е секира-трска.
 • Драч - секира за поделба на дрво.
 • камен секира
 • Келт е еден вид на секира и мотика со черупка за вратило, обезбедување на perpendicularity на сечилото Келт на вратило (како мотика).
 • Klevets е клунот во облик на битка секира.
 • Секира е тежок секира, која често има тесни сечилото, формирајќи густа клин заедно со задник. Тоа може да се замени со мониста на прилично тенок платно. Се користи за сечење на дрво.
 • Кров секира (покривач секира) - чекан секира со nailer на платно.
 • Дување ax - се користи за сечење метал со ковачкиот чекан (вториот напади на кундакот од секира). Има метална рачка.
 • А сеча секира или сеча секира е најтешкиот вид на секира се користи за сечење дрвја.
 • Мали кавкаски секира - сосекира се користи во коњицата на вооружените сили на Руската империја .
 • Фрлање секира - Секој секира која се користи за фрлање.
 • Млади секира - секира со двојно сечило (на спротивните страни на рачката). Нејзините сечила се тенки и долги, како длето .
 • Секира месар е најголемиот, најширокиот и најтешкиот [2] .
 • Жлеб е adze со сечкање дел во форма на укрутувачкото ребро за да се создаде жлебови.
 • Секира дрводелецот - со широк, тенки нож и остар пети [2] , најраспространета и разновиден тип, во која сечилото има некои заокружување.
 • А половина -ax е секира со нож, на горната страна од која е на ниво на врвот на задник и нормално на рачка. Види појас Ax .
 • Potos (во руската Северна) или plankach (Карпати) е секира со многу широк брада како нож и директно нож, наменета за сечење.
 • појас секира
 • Секира готвач, секира месар (хеликоптер) - тежок, остро наострен секира со кратка рачка. На сечкање дел од секира може да се заокружи исправената или благо (најчесто во модификации за сечење на месо).
 • A столар 's ax - слично на столар ' s ax , но малку помали и полесни. Има директно ножот. Дизајнирано за средување на штици, на пример.
 • Teslo е алатка во близина на секира, но со нормална ножот за да ја рачката.
 • Томахавка е битка секира на северноамериканските Индијанци.
 • Секира за правење мраз.
 • Секира за chipping ѕидовите на куќата. Има платно силно криви на страна, во еден правец или на друг (Белорусија).
 • Секирата на џелатот е тежок (масовно) наострен секира со долга рачка. На сечкање дел од секира не е исправен, како на дрводелецот, но заоблени, понекогаш многу силно.
 • Секира Пожарникарот е обично сите-метал секира, која има pickaxe наместо на задник . Тоа се користи за отворање на вратите и прозорците, демонтирање светлината структури, отворајќи оган хидрантска капакот на отворот и belaying кога се движат на стан покрив; рачката е обично диелектрична (до 1000 V).
 • Планк секира - чекан секира со nailer за заковаме штици. Во форма, тоа е половина секира.
 • Пожарникар напад секира - голем секира за отворање и демонтирање структури при гаснење на пожар. Постојат два вида: со pickaxe и со засилен задник. На рачката е обично диелектрична (до 1000 V).
 • туристичка секира
 • Френсис - битката секирата на Франките .
 • Нане - мал битка секира со чекан на газот.
 • Tsalda е железна секира со срп во облик на нож за чистење на земјата од грмушки и трње.

Историја

Примитивни Рака topor- секира - често се посочи на една страна и заокружен на другата страна на каменот. Таква алатка (според различни проценки, тоа е 800.000-400.000 години) беше во исто време и секира, нож, и pickaxe.

Првиот оски со рачка појави во доцна (Горна) Палеолит (пред 35-12 илјади години). Оски се користат за сечење на дрвја и други работни места, исто како и современи алатки. Од неолитот , полиран камен оски се шират, а потоа дупчат оние. Во бакарното доба почнаа да се појавуваат оски со ножеви на бакар . Со доаѓањето на бронзени секири во бронзеното време , камени секири продолжи да се користи.

несоодветна употреба

Еден од најстарите антички методи на богатство кажувам , пронаоѓањето на што се должи на Персискиот волшебник Ostan, беше спроведена со помош на секира. Овој метод на дивинација се нарекува axinomancy [6] .

Галерија

исто така види

Забелешки (уреди)

 1. Боде A.B., Zinina O.A. традиционалната руска столарија технологии: Работа со дрво, структури, архитектура. - М: Институт за културно наследство, 2016 .-- 142 стр, Ill... - ISBN 978-5-86443-209-9
 2. 1 2 3 Ax // Објаснување речник на Живиот големиот руски јазик : во 4 тома / auth.-комп. В.И.Дал . - второ издание - SPb : Печатница М.О. Волф , 1880-1882 година.
 3. Gentry // Објаснување речникот на живиот големиот руски јазик : во 4 тома / автор-комп. В.И.Дал . - второ издание - SPb : Печатница М.О. Волф , 1880-1882 година.
 4. етимолошки речник Vasmer е
 5. мраз секира : The Big Објаснување речник на рускиот јазик. - 1 ед .: СПб. : Norint. С. А. Кузнецов. 1998 година.
 6. Axynomancy // Брокхаус и Ефрон енциклопедиски речник : во 86 тома (82 тома и уште 4). - SPb , 1890-1907 година.

Литература