Туамоту

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Туамоту
фр. Archipel des Tuamotu
Karta FP Tuamotus isl.PNG
Спецификации
Број на острови 78
Најголемиот остров Рангироа
вкупна површина 850 km²
Популација 15 510 луѓе (2007)
Густина на населението 18,25 луѓе / km²
Локација
18 ° 02'27″ С НС. 141 ° 24'34 ″ В г. H G Я O
Воден простор Тихиот Океан
Земја
Регионот Туамоту-Гамбиер
Француска Полинезија
Красная точка
Туамоту
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Туамоту ( fr. Archipel des Tuamotu ), инаку Paumotu , Petit Bas е група острови во Тихиот Океан , географски припаѓа наПолинезија . Политички е дел од Француска Полинезија , го зазема нејзиниот централен дел и се наоѓа на 300 километри источно од Тахити . Историски, Туамоту бил наречен и Опасниот архипелаг поради опасностите за пловидбата: низините на неговите корални острови, кои можат да се видат само од кратко растојание, особено во лоши временски услови, и изобилството на мали островчиња и гребени [1] .

Историја

Знаме на островите

Архипелагот бил откриен од Педро Кирос во 1606 година (островот Пука-Пука бил откриен уште во 1521 година од Магелан. Последователно, многу острови биле откриени и опишани од руски морепловци, во 1820 година - од F.F. Bellingshausen , M.P. Lazarev , O. Ye. Коцебуе .

Острови на Русите

Острови Туамоту, поглед од вселената. Слика од сателитот „Тера“ 19 мај 2010 г

Архипелагот Туамоту го има и името на „ Руските острови “, кои првпат биле мапирани од Тадеус Белингсхаузен во 1820 година [2] . од 18 атоли се именувани по рускиот народ: Arakcheev ( Fangatau ), Беркли де Tolly ( Raroia ), Витгенштајн ( Fakarava ), Volkonsky ( Takume ), Gagenmeister ( Apataki ), Greig ( Niau ), Ermolov ( Taenga ), Krusenstern ( Tikehau ), Kutuzov ( Makemo ), Лазарев ( Mataiva ), Miloradovich ( Faaite ), Молер ( Amanu ), Остен-Saken ( Katiu ), Raevsky ( Raevsky Острови ), Румјанцев ( Tikei ), Rurik ( Arutua ), Spiridova ( Takapoto ) и Чичагова ( Таханеа ). Честопати, под името „руски острови“ значат само источниот гребен на атоли.

Географија

Девојка од островите Туамоту. Аспиратор. Зрак Хенри Мартин (инг.) (1847)

Островите се составени од два сртови на ниски атоли . Површина - 850 km². Официјален главен град е Папете (на Тахити ), но островите имаат свој главен град - Ротоава .

Климата е тропска, врнежите се 1500-2000 mm годишно. На големите острови се среќаваат панданус и банјан дрвја , на мали острови само грмушки.

бр. Остров или гребен Земјиште,
km²
Областа на лагуната,
km²
Популација,
луѓе (2007)
Густина,
луѓе / km²
Координати
Умри Груп Острови
1 Морокау 14.7 217 99 6.73 18 ° 13′ С НС. 142 ° 10 ′ Ш г. H G Я O
2 Равахере 7 5.1 ненаселени - 18 ° 15′ S НС. 142 ° 10 ′ Ш г. H G Я O
Островите Десапуентман
3 Напука осум осумнаесет 271 33,88 14 ° 12′ С НС. 141 ° 15 ′ Ш г. H G Я O
4 Пука-Пука 4 2 157 39,25 14 ° 49′ С НС. 138 ° 48 ′ Ш г. H G Я O
5 Тепото Север 2 - 44 22.00 часот 14 ° 08′ С НС. 141 ° 24 ′ Ш г. H G Я O
Војводата од островите Глостер
6 Ануанураро 2.2 7.4 ненаселени - 20 ° 25′ S НС. 143 ° 31 ′ Ш г. H G Я O
7 Ануанурунга 7 2.5 ненаселени - 20 ° 38′ S НС. 143 ° 19 ′ Ш г. H G Я O
осум Нукутепипи 5.6 2.2 ненаселени - 20 ° 42′ С НС. 143 ° 30 ′ Ш г. H G Я O
девет Тука, овде 4 23 58 14.50 часот 19 ° 52′ С НС. 144 ° 58 ′ Ш г. H G Я O
Група Туамоту на Далечниот Исток
десет Акиаки 1,3 - ненаселени - 18 ° 33′ S НС. 139 ° 13 ′ Ш г. H G Я O
единаесет Ваиратеа 3 13 66 22.00 часот 19 ° 21′ С НС. 139 ° 13 ′ Ш г. H G Я O
12 Ванавана 2 3 ненаселени - 20 ° 47′ С НС. 139 ° 09 ′ Ш г. H G Я O
13 Вахитаки 2.5 7.4 83 33.20 18 ° 47′ С НС. 138 ° 50 ′ Ш г. H G Я O
Четиринаесет Муруроа 15 148 ненаселени - 21 ° 50′ S НС. 138 ° 55 ′ Ш г. H G Я O
15 Нукатавек 4 - 170 42,50 19 ° 16′ С НС. 138 ° 46 ′ Ш г. H G Я O
16 Пинаки 1,3 0,7 ненаселени - 19 ° 23′ С НС. 138 ° 40 ′ Ш г. H G Я O
17 Пукаруа 7 23 207 29,57 18 ° 19′ С НС. 137 ° 01′ Ш г. H G Я O
осумнаесет Реао девет 34 360 40,00 18 ° 31′ С НС. 136 ° 22 ′ Ш г. H G Я O
19 Татакото 7 дваесет 227 32,43 17 ° 20′ S НС. 138 ° 24 ′ Ш г. H G Я O
дваесет Тематанги 7,7 61 ненаселени - 21 ° 40′ S НС. 140 ° 37 ′ Ш г. H G Я O
21 Туреја осум 47 311 38,88 20 ° 50′ S НС. 138 ° 33 ′ Ш г. H G Я O
22 Факахина осум дваесет 131 16.38 15 ° 59′ С НС. 140 ° 08 ′ Ш г. H G Я O
23 Фангатау (Аракчеева) 6 единаесет 121 20.17 15 ° 49′ С НС. 140 ° 52 ′ Ш г. H G Я O
24 Фангатауфа 5 53 ненаселени - 22 ° 15′ S НС. 138 ° 45 ′ Ш г. H G Я O
Групата на Хао
25 Човек 9.6 240 163 16.98 17 ° 43′ С НС. 140 ° 39 ′ Ш г. H G Я O
26 Акунуи 5.7 16 ненаселени - 19 ° 37′ С НС. 140 ° 23 ′ Ш г. H G Я O
27 Мануханги 1 7 ненаселени - 19 ° 12′ С НС. 141 ° 19 ′ Ш г. H G Я O
28 Ненгоненго девет 68 ненаселени - 18 ° 43′ С НС. 141 ° 40 ′ Ш г. H G Я O
29 Параоа 4 Четиринаесет ненаселени - 19 ° 08′ С НС. 140 ° 40 ′ Ш г. H G Я O
триесет Рекарека 1.6 0,7 ненаселени - 16 ° 50′ S НС. 141 ° 55 ′ Ш г. H G Я O
31 Кула 2 60 ненаселени - 17 ° 22′ С НС. 141 ° 29 ′ Ш г. H G Я O
32 Хао 47 720 1121 година 23,85 18 ° 14′ С НС. 140 ° 53 ′ Ш г. H G Я O
Островите крал Џорџ
33 Ах 12 138 561 46,75 14 ° 29′ С НС. 146 ° 19 ′ Ш г. H G Я O
34 Манихи 13 160 818 62,92 14 ° 27′ С НС. 146 ° 04 ′ Ш г. H G Я O
35 Такапото (Спиридова) 15 85 472 31,47 14 ° 37′ С НС. 145 ° 12 ′ Ш г. H G Я O
36 Такароа дваесет 93 1105 55,25 14 ° 27′ С НС. 144 ° 59 ′ Ш г. H G Я O
37 Тикеи (Руминцева) 4 - ненаселени - 14 ° 57′ С НС. 144 ° 33 ′ Ш г. H G Я O
Острови Пализер
38 Апатаки дваесет 683 492 24,60 15 ° 27′ С НС. 146 ° 19 ′ Ш г. H G Я O
39 арутуа (Рурика) 15 484 725 48,33 15 ° 18′ С НС. 146 ° 45 ′ Ш г. H G Я O
40 Каукура единаесет 434 542 49,27 15 ° 45′ S НС. 146 ° 41 ′ Ш г. H G Я O
41 Макатеа 24 - 61 2.54 15 ° 49′ С НС. 148 ° 13 ′ Ш г. H G Я O
42 Матаива (Лазарева) 16 25 204 12,75 14 ° 53′ С НС. 148 ° 43 ′ Ш г. H G Я O
43 Ниау (Греига) дваесет 32 171 8,55 16 ° 11′ С НС. 146 ° 22 ′ Ш г. H G Я O
44 Рангироа 79 1446 година 2438 30,86 15 ° 07′ S НС. 147 ° 38 ′ Ш г. H G Я O
45 Тикехау (Крузенштерна) дваесет 400 507 25.35 часот 14 ° 59′ С НС. 148 ° 09 ′ Ш г. H G Я O
46 Тоау 12 561 ненаселени - 15 ° 49′ С НС. 146 ° 00 ′ Ш г. H G Я O
47 Факарава (Витгенштајн) 16 1153 година 855 53,44 16 ° 20′ S НС. 145 ° 14 ′ Ш г. H G Я O
Раевски Острови
48 Анаа 38 90 461 12.13 17 ° 23′ С НС. 145 ° 30 ′ Ш г. H G Я O
49 Аратика 8.3 145 ненаселени - 15 ° 30′ S НС. 145 ° 30 ′ Ш г. H G Я O
50 Катиу 27 235 285 10.56 16 ° 26′ С НС. 144 ° 22 ′ Ш г. H G Я O
51 Кауехи 15 320 552 36,80 15 ° 50′ S НС. 145 ° 07 ′ Ш г. H G Я O
52 Макемо (Кутузова) 56 854 738 13.18 16 ° 36′ S НС. 143 ° 42 ′ Ш г. H G Я O
53 Марутео 2.7 400 ненаселени - 17 ° 02′ S НС. 143 ° 10 ′ Ш г. H G Я O
54 Мотутунга 1.38 126 ненаселени - 17 ° 04′ С НС. 144 ° 17 ′ Ш г. H G Я O
55 Нихиру 6,7 79 ненаселени - 16 ° 42′ С НС. 142 ° 50 ′ Ш г. H G Я O
56 Рарака 7.2 361 ненаселени - 16 ° 10′ S НС. 144 ° 53 ′ Ш г. H G Я O
57 Рароја (Баркли де Толи) 19.5 385 303 15.54 16 ° 01′ С НС. 142 ° 26 ′ Ш г. H G Я O
58 Тајаро 6 12 ненаселени - 15 ° 45′ S НС. 144 ° 38 ′ Ш г. H G Я O
59 Такуме (Волконски) 5 42.4 ненаселени - 15 ° 48′ S НС. 141 ° 12 ′ Ш г. H G Я O
60 Таханеа (Чичагова) 7,7 522,5 необитаем 16°50′ ю. ш. 144°45′ з. д. H G Я O
61 Таэнга (Ермолова) 20 169 96 4,80 16°42′ ю. ш. 142°50′ з. д. H G Я O
62 Тепото Южный 0,6 2,5 необитаем 16°49′ ю. ш. 144°17′ з. д. H G Я O
63 Туанаке 6 26 необитаем 16°39′ ю. ш. 144°13′ з. д. H G Я O
64 Фааите (Милорадовича) 9 227 366 40,67 16°43′ ю. ш. 145°19′ з. д. H G Я O
65 Хараики 4 10 необитаем 17°28′ ю. ш. 143°27′ з. д. H G Я O
66 Хити 3 15 необитаем 16°44′ ю. ш. 144°06′ з. д. H G Я O
Группа Хикуэру
67 Реитору 1,39 0,57 необитаем 17°48′ ю. ш. 143°04′ з. д. H G Я O
68 Текокота 0,9 5,1 необитаем 17°19′ ю. ш. 142°37′ з. д. H G Я O
69 Хикуэру 8 79 169 21,13 17°35′ ю. ш. 142°39′ з. д. H G Я O
Outer Gambier Group
70 Марутеа 14 112 178 21°30′ ю. ш. 135°35′ з. д. H G Я O
71 Мария 3 7 необитаем 22°00′ ю. ш. 134°14′ з. д. H G Я O
72 Моране 2 11 необитаем 23°10′ ю. ш. 137°08′ з. д. H G Я O
Всего 790,57 11 774,07 15 510 19,62 18°02′27″ ю. ш. 141°24′34″ з. д. H G Я O

Административное деление

В административном отношении подразделение Туамоту- Гамбье делится на 17 коммун, из которых 16 находятся на островах Туамоту, а 17-я (коммуна Мангарева ) на островах Гамбье.

Коммуна Площадь,
км²
Население, [3]
чел. (2007)
Плотность,
чел./км²
Туамоту
1 Анаа 55,95 827 114,14
2 Арутуа 45 1759 39,83
3 Макемо 150,5 1422 1369,32
4 Манихи 25 1379 877,97
5 Напука 10 315 185,91
6 Нукутаваке 12,1 319 182,18
7 Пука-Пука 4 157 334,75
8 Рангироа 139 3210 516,83
9 Реао 16 567 80,20
10 Такароа 39 1577 276,33
11 Татакото 7 227 71,58
12 Туреиа 37,7 311 59,76
13 Факарава 84,5 1578 115,72
14 Фангатау 14 252 413,57
15 Хао 98,7 1342 67,33
16 Хикуэру 31,99 268 53,47
Гамбье
17 Мангарева 15,4 1337 86,82
Всего 785,84 16 847 21,44

Население

Население — 15 510 чел. (2007), в основном — полинезийцы ( туамотуанцы ). Язык их вытесняется таитянским .

Примечания

  1. Отто Коцебу . Новое путешествие вокруг света в 1823 - 1826 гг. . — ч.1 гл.4 Опасный архипелаг.
  2. Россиян острова
  3. (фр.) Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). Recensement de la population 2007 (PDF) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 2 декабря 2007. Архивировано 3 декабря 2007 года.

Литература

Ссылки