Туризам во Бразил

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Рио де Жанеиро е најпопуларниот град за туристи меѓу туристите.

Туризмот во Бразил расте и е еден од клучните сектори на бразилската економија. Во 2010 година, повеќе од 5 милиони луѓе ја посетија земјата, со што земјата стана втора најголема туристичка дестинација во Јужна Америка и трета во Латинска Америка по Мексико и Аргентина . Приходите од меѓународниот туризам, кои во 2010 година достигнаа 5,9 милијарди долари, го покажуваат закрепнувањето на земјата од економската криза од 2008-2009 година [1] . Во 2011 година, приходот од туризмот бил 6,7 милијарди долари со 5,4 милиони туристи [2] [3] .

Бразил им нуди на туристите многу различни опции за одмор: еколошки туризам , кој е еден од најпопуларните, одморалишта , авантуристички туризам, како и историски и културен туризам . Најпопуларните дестинации се амазонската прашума , плажите и дините во североисточниот регион , депресијата Пантанал , плажите на Рио де Жанеиро и Санта Катарина , културниот и историскиот туризам во Минас Жераис и бизнис туризмот во Сао Паоло .

меѓународен туризам

Меѓународен туризам во Бразил
1995-2011 година
година Квантитет
туристите
(илјада)
Годишен
висина
(%)
Општо
приход
(милион
американски долари )
Годишен
висина
(%)
1995 година [4] [5] 1991 година - 972 -
2000 година [4] [5] 5313 - 1810 година -
2003 година [4] [5] 4133 - 2479 -
2004 година [4] [5] 4794 16.0 3222 30,0
2005 година [6] 5358 11.8 3861 19.8
2006 година [6] 5019 година -6.3 4316 1.1
2007 година [7] [8] 5025 0.1 4953 14.8
2008 година [9] [10] 5050 0,5 5780 16.7
2009 година [11] 4802 -4,9 5305 -8.2
2010 година [1] 5161 7.5 5919 11.6
2011 година [2] [3] 5400 4.6 6775 14.5
Авенида Паулиста е меѓународен финансиски центар на градот Сао Паоло .
Воздушен поглед на Порто Алегре .
Карневал во Рио де Жанеиро.

Според Светската туристичка организација (СТО), меѓународниот туризам во Бразил почна брзо да расте од 2000 година, особено во 2004 и 2005 година. Сепак, во 2006 година имаше забавување на растот на туристичките патувања, а во 2007 и 2008 година имаше речиси целосен недостаток на раст [6] [9] [12] [13] . И покрај овој пад, приходите од меѓународниот туризам продолжуваат да растат, од 3,8 милијарди долари во 2005 година на 4,9 милијарди долари во 2007 година. Овој позитивен тренд е резултат на силната девалвација на американскиот долар во однос на бразилскиот реал што започна во 2004 година. [14] . Но, овој тренд се промени во 2009 година кога бројот на посетители и приходите се намалија како резултат на економската криза 2008-2009 година [11] . До 2010 година, индустријата закрепна, бројот на туристи го достигна нивото од 2006 година (5,1 милиони), а приходот изнесуваше 5,9 милијарди долари [1] . Во 2011 година беше поставен рекорд - 5,4 милиони посетители и повеќе од 6,7 милијарди долари профит [2] [3] .

И покрај континуираните растечки приходи од туризмот, бројот на бразилски туристи кои патуваат во странство постојано расте од 2003 година. Трошоците за туризам во странство се зголемија од 5,7 милијарди долари во 2006 година на 8,2 милијарди долари во 2007 година (трошењата се зголемија за 42,45%). Овој тренд е поттикнат од Бразилците кои го искористија Реал Мадрид на нивните патувања, што резултира со релативно евтини трошоци во странство [15] . Во 2006 година, 3,9% од населението на земјата патувало во странство [16] .

Во 2005 година, приходите од туризмот сочинуваа 3,2% од профитот на земјата од извозот на стоки и услуги, а исто така претставуваа 7% од работните места во бразилската економија [17] . Во 2006 година, директното вработување во овој сектор достигна 1,8 милиони луѓе [18] . Домашниот туризам е еден од главните пазарни сегменти за индустријата, во 2005 година 51 милион Бразилци патувале низ земјата [19] , а нивните приходи достигнале 21,8 милијарди долари [20] , што е 5,6 пати повеќе отколку од странските туристи ...

Во 2005 година, најпосетувани градови во Бразил беа Рио де Жанеиро , Фоз до Игуаку , Сао Паоло , Флорианополис и Салвадор . Најпопуларните дестинации за деловни патувања биле Сао Паоло, Рио де Жанеиро и Порто Алегре [21] .

Најпосетуваните градови во Бразил во 2005 година [21]
Слободно време, одморалишта Деловен туризам Други насоки
Место
(2005)
Град, област % Место
(2005)
Град, област % Место
(2005)
Град, област %
1-ви Рио де Жанеиро 31.5 1-ви Сао Паоло 49.4 1-ви Сао Паоло 32.5
2 Игуазу 17.0 2 Рио де Жанеиро 22.3 2 Рио де Жанеиро 25.0
3 Сао Паоло 13.6 3 Порто Алегре 8.2 3 Бело Хоризонте 6.4
4-ти Флорианополис 12.1 4-ти Куритиба 5.4 4-ти Салвадор 6.3
5-ти Салвадор 11.5 5-ти Бело Хоризонте 4.1 5-ти Игуазу 5.1
6-ти Балнеарио Камбориу 6.7 6-ти Кампинас 4.1 6-ти Куритиба 4.6
7-ми Форталеза 6.4 7-ми Бразилија 3.4 7-ми Флорианополис 4.0
8-ми Натал 5.8 8-ми Игуазу 3.0 8-ми Порто Алегре 3.6
9-ти Бузиус 5.4 9-ти Салвадор 2.7 9-ти Форталеза 3.4
10-ти Манаус 4.0 10-ти Флорианополис 1.8 10-ти Бразилија 3.1

Бразил најмногу го посетуваат туристите од Аргентина (20,2%), САД (12,4%) и Италија (5,3%). Список на земји чии туристи најчесто го посетуваат Бразил за 2006-2008 година:

Број на туристи по земја (2006-2008) [7] [9]
Место во рејтингот Земја Број на туристи (2008) % Број на туристи (2007) % Број на туристи (2006) %
1 Знамето на Аргентина Аргентина 1.017.675 20.15 920.210 18.31 933.061 18.63
2 Знамето на САД САД 625.506 12.39 699.169 13.91 721.633 14.41
3 Знамето на Италија Италија 265.724 5.26 268.685 5.35 287.898 5,75
4 Знамето на Германија Германија 254.264 5.03 257.719 5.13 277.182 5.53
5 Знамето на Чиле Чиле 240.087 4,75 260.430 5.18 167.357 3.34
6 Знаме на Португалија Португалија 222.558 4.41 280.438 5,58 299.211 5,97
7 Парагвајско знаме Парагвај 217.709 4.31 206.323 4.11 198.958 3,97
осум Знамето на Франција Франција 214.440 4.25 254.367 5.06 275.913 5.51
девет Шпанско знаме Шпанија 202.624 4.01 216.373 4.31 211.741 4.23
десет Знамето на Уругвај Уругвај 199.403 3,95 226.111 4.50 255.349 5.10
единаесет Знамето на Велика Британија Обединето Кралство 181.179 3,59 176.948 3.52 169.627 3.39
12 Знамето на Колумбија Колумбија 96.846 1.92 45.838 0,91 50.103 1.00 часот
13 Знамето на Перу Перу 93.693 1.86 96.336 1.92 64.002 1.28
Четиринаесет Знамето на Боливија Боливија 84.072 1.66 61.990 1.23 55.169 1.10
15 Знамето на Холандија Холандија 81.936 1.62 83.554 1.66 86.122 1.72
Број на туристи по континенти
1 Јужна Америка 2.070.391 41.0 1.906.451 37.9 1.818.352 36.2
2 Европа 1.776.333 35.2 1.906.078 37.9 1.951.528 38.9
3 Северна Америка 765.380 15.2 821.921 16.4 855.098 17.0

Споредба со другите земји од Латинска Америка

Подолу е компаративно резиме на клучните туристички показатели на Бразил во споредба со земјите од Латинска Америка . Индикаторите се прикажани во табелата подолу.

Земја
Латинска Америка
Туристи
(илјада)
Приходи од
туризмот
(милион)
Знамето на Аргентина Аргентина 5.288 4.930
Знамето на Бразил Бразил 5.161 5.919
Знамето на Чиле Чиле 2.766 1.636
Знамето на Костарика Костарика 2.100 2.111
Куба знаме Куба 2.507 Непознат
Знаме на Доминиканската Република Доминиканска Република 4.125 4.240
Знамето на Мексико Мексико 22.395 11.872
Знамето на Панама Панама 1.317 1.676
Знамето на Перу Перу 2.299 2.274
Знамето на Уругвај Уругвај 2.352 1.496
 • Највисоките резултати се прикажани со зелено , додека оценките на Бразил се означени со жолта боја .

Туристички визи

Туристичките визи се откажани за жителите на Андора , Австрија , Аргентина , Бахамите , Барбадос , Белгија , Боливија , Бугарија , Чешка , Чиле , Колумбија , Костарика , Хрватска , Данска , Еквадор , Финска , Франција , Германија , Грција , Велика Британија , Гватемала , Гвајана , Хонг Конг , Унгарија , Исланд , Ирска , Израел , Италија , Лихтенштајн , Литванија , Луксембург , Макао , Малезија , Монако , Намибија , Холандија , Нов Зеланд , Норвешка , Малта , Панама , Парагвај , Перу , Филипини , Полска, , Португалија , Романија , Русија ,Сан Марино , Словачка , Словенија , Јужна Африка , Јужна Кореја , Шпанија , Суринам , Шведска ,Швајцарија , Тајланд , Тринидад и Тобаго , Турција , Украина , Уругвај , Ватикан и Венецуела .

Туристичките визи важат за наставници на меѓународни конференции , за посета на роднини и/или пријатели, за неплатено учество на спортски или уметнички натпревари или настани (во овој случај, не е потребна покана од спонзорот на бразилската организација) и за неплатено учество во научни семинари [22] .

Домашен туризам

Домашниот туризам е еден од главните сегменти на туризмот, во 2005 година 51 милион Бразилци патувале низ земјата [19] , а нивните приходи достигнале 21,8 милијарди долари.Најпосетувани области на Бразилците биле Сао Паоло (27,7%), Минас Жераис (10,8 %), Рио де Жанеиро (8,4%), Баија (7,4%) и Санта Катарина (7,2%) [19] .

Главните цели на патувањата биле посета на пријатели и роднини (53,1%), одморалишта (40,8%) и културен туризам (12,5%) [16] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. 1 2 3 UNWTO Tourism Highlights - 2011 издание (непристапна врска) . Светска туристичка организација (јуни 2011). Преземено на 29 септември 2011 година. Архивирана на 5 јануари 2012 година.
 2. 1 2 3 Статистика и показатели: Receita Cambial (порта) ... Ministério do Turismo (2012). Преземено на 13 февруари 2012 година. Архивирана на 20 септември 2012 година.
 3. 1 2 3 Ministério do Turismo. Turismo Brasileiro com novo recorde em 2011 (порта) (недостапна врска) . No Pátio.13 јануари 2012 година. Преземено на 13 февруари 2012 година. Архивирана на 22 август 2013 година.
 4. 1 2 3 4 Светска туристичка организација. Трендови на туристичкиот пазар, Анекс 5, издание од 2005 година (врската е недостапна) (2005 година). Преземено на 30 март 2008 година. Архивирана на 20 февруари 2007 година.
 5. 1 2 3 4 Светска туристичка организација. Трендови на туризмот на пазарот, Анекс 12, издание од 2006 година (врската е недостапна) (2006 година). Преземено на 30 март 2008 година. Архивирана на 20 февруари 2019 година.
 6. 1 2 3 Светска туристичка организација. UNWTO Tourism Highlights, Edition 2007 (непристапна врска) . UNWTO (2007). Преземено на 14 јуни 2008 година. Архивирана на 9 април 2013 година.
 7. 1 2 ЕМБРАТУР. Principais Emissores de Turistas para o Бразил 2006-2007 (пристаниште) (недостапна врска) . Ministério de Turismo (2008). Преземено на 19 јуни 2008 година. Архивирана на 22 јануари 2008 година.
 8. Факултетот Гетулио Варгас. Boletim de Desempenho Econômico do Turismo (пристаниште) (недостапна врска) . Ministério de Turismo (2008). Преземено на 19 јуни 2008 година. Архивирана на 22 јануари 2008 година. Janeiro 2008, Ano v, nº 17, pp. 2
 9. 1 2 3 ЕМБРАТУР. Anuário Estatístico de Turismo 2009 (порта) ... Ministério de Turismo (2009). Преземено на 5 септември 2008 година. Архивирана на 20 септември 2012 година. Видете ги табелите 1.1 и 3.8
 10. Адаир де Оливеира Јуниор. Gasto de turistas estrangeiros registra recorde em 2008 . Centro de Excelência em Turismo, Universidade de Brasília (27 јануари 2009 година). Преземено на 1 февруари 2008 година. Архивирана на 20 септември 2012 година. Извор Бразилската централна банка
 11. 1 2 UNTWO Tourism Highlights Edition 2010 (непристапна врска) . Светска туристичка организација (2010). Преземено на 31 октомври 2010 година. Архивирана на 7 јуни 2013 година. Кликнете на врската „Определување на туризмот на UNWTO“ за да пристапите до pdf извештајот.
 12. Светска туристичка организација. Светски туризам барометар на UNWTO јуни 2008 година (непристапна врска) . UNWTO (2008). Преземено на 8 август 2008 година. Архивирана на 19 август 2008 година. Податоците одговараат на 2007 година
 13. Светската туристичка организација. Врвни моменти во туризмот 2006 година [pdf ] (непристапна врска) . Преземено на 6 јануари 2006 година. Архивирана на 28 јуни 2007 година.
 14. Факултетот Гетулио Варгас. Boletim de Desempenho Econômico do Turismo (пристаниште) (недостапна врска) . Ministério de Turismo (2007). Преземено на 21 јуни 2008 година. Архивирана на 3 октомври 2008 година. Fevereiro 2007, Ano IV, nº 13, pp. 3
 15. Факултетот Гетулио Варгас. Pesquisa Anual de Conjuntura Econômica do Turismo (пристаниште) (недостапна врска) . Ministério de Turismo (2008). Преземено на 22 јуни 2008 година. Архивирана на 3 октомври 2008 година. Março 2008, Ano IV, pp. единаесет
 16. 1 2 Fundação Instituto de Pesquisas Econômicas e EMBRATUR. Caracterização e Dimensionamento do Turismo Domêstico no Brasil 2002 e 2006: Metodologia e Desenvolvimento (пристаниште) (недостапна врска) . Ministério do Turismo (2006). Преземено на 22 јуни 2008 година. Архивирана на 7 ноември 2006 година.
 17. Кармен Алтес. El Turismo en América Latina y el Caribe y la Experiencia del BID (шпански) ... Интерамериканска банка за развој; Оддел за одржлив развој, серија технички трудови ENV-149, Вашингтон, ДЦ (2006). Преземено на 14 јуни 2008 година. Архивирана на 20 септември 2012 година.
 18. Маргерида Коељо. Distribução Espacial da Ocupação no Setor de Turismo: Brazil e Regiões (порта) ... Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (2008). Преземено на 22 јуни 2008 година. Архивирана на 20 септември 2012 година.
 19. 1 2 3 Fundação Instituto de Pesquisas Econômicas. Caracterização e Dimensionamento do Turismo Domêstico no Brasil 2002 e 2006 (порта) (недостапна врска) . Ministério do Turismo (2007). Преземено на 21 јуни 2008 година. Архивирана на 3 октомври 2008 година.
 20. Diretoria de Turismo. Boletim Anual São Paulo Turismo (пристаниште) (PDF) (недостапна врска - историја ) . Prefeitura de São Paulo (2006). Преземено на 20 ноември 2008 година. види 2.1.3 „Receitas setor trurístico 2005“.
 21. 1 2 ЕМБРАТУР. Anúario Estatístico Том 33 2006 година (порта) (недостапна врска) . Ministério do Turismo (2006). Преземено на 22 јуни 2008 година. Архивирана на 9 септември 2008 година. Табели 4.1 и 4.4: Резиме Бразил по цел на патување 2004-2005
 22. Туристичка Виа - Бразил (непристапна врска) . Преземено на 7 мај 2012 година. Архивирана на 9 декември 2011 година.

Врски

Лого на Викигис Бразилски патнички водич на Викиводич