Задни служби на вооружените сили на СССР

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Логистика на вооружените сили на СССР
(Логистика на вооружените сили на СССР)
Црвена starвезда со чекан и срп.svg
Години на постоење 1941-1991 година
Земја СССР
Потчинетост Шеф за логистика - заменик министер за одбрана, видете воена команда
Вклучено во Значка на Црвената армија.svg Вооружени сили на Унијата
Тип на задниот дел на вооружените сили
Вклучува командни и контролни тела, специјални трупи и служби во ограноците на вооружените сили на Унијата и одделни ограноци на вооружените сили .
Функција логистичка поддршка ( логистичка , транспортна и други видови поддршка)
Број Унија
Дислокација Сојуз на ССР и територии на групи војници и сили во странство
Прекар логистичари , четврто -мајстори
Мотото За нашата советска татковина!
Теренска болница. Фронт Волхов , јануари 1943 година.
Споменик на патните воини на автопатот Минск , Московска област (инсталиран од Росавтодор во 2014 година).
Tracklayer PB-3M на железничките трупи на Вооружените сили на СССР, произведени во серија од 1971 година (изложба на опремата на железничките трупи на Музејот за железничка технологија Барановичи ).
Во овој изум на уметникот, воз и конвој предводен од трактор КамАЗ-5410 татнеа низ складиште за вооружување во планински регион во Источна Европа . За време на војната, складиштето ќе се користи за поддршка на операциите на советските копнени сили напред, 1989 година.

Логистика на вооружените сили на СССР - сили и средства наменети за логистичка поддршка и услуги за логистичка поддршка на трупите (силите) на вооружените сили на СССР [1] .

Одделот беше предводен од началник во ранг генерал во ранг заменик -министер за одбрана на СССР.

Историја

Првите елементи на задниот дел на вооружените сили (АФ) на државите во светот во форма на постојани воени конвои се појавија во 70 -тите години на 17 век. Пред тоа, неговите задачи во повеќето вооружени сили ги вршеа разни невоени оддели и приватни претприемачи, а за време на кампањите трупите беа придружувани од трговци ( пазарџии ). Во 17-18 век, се користел систем за снабдување војници и сили базиран на продавници . Со воспоставувањето на редовната армија , морнарицата и воздухопловните сили, зголемениот обем на воени операции и промените во начинот на нивното однесување во XVIII - XIX век во составот на делови , врски , здруженија и располагање со централните тела на беа воспоставени воени одделенија единици за персонал (делови) и институции за централизирана поддршка на војниците (силите) одделно за секоја задна служба. Понатамошниот развој на воените работи , особено употребата на автомобили, тенкови и авијација во војните на 20 век, моторизација и механизација на војници и сили, бараше создавање на сили и средства за техничка, патна, поддршка на аеродромот, снабдување со гориво и други. Опремувањето на вооружените сили со нуклеарно оружје , ракетна технологија, голем број радио електронски средства и друга модерна технологија доведе до воведување на нови промени во системот на функционирање на задните служби на вооружените сили [2] .

Задниот дел на руската армија го доби својот организациски почеток во првата четвртина на 18 век со создавање на Петар I од редовни трупи и флота ( армиска флота ), која побара да се организира нивната постојана државна поддршка од државните складишта. Нарачките ( одредби , воени , топовски ) станаа централни тела за снабдување; беше формиран комесаријат како дел од теренската администрација на активната армија , која беше задолжена за сите видови снабдување [2] .

Почетокот на создавањето на привремени органи во руската армија беше поставен со декрет на Петар I од 18 февруари 1700 година (28 март според новиот стил - разликата помеѓу Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар за датумите 15 октомври 1582 до 28 февруари 1700 година е 10 дена [Kamentseva EI Chronology: студиски водич за студенти кои студираат во специјалитетот 020800 Историски и архивски студии и насока 520800 Историја / ЕИ Каментсева. - 2 -то издание, преиспитано и дополнето - Москва: Aspect -Press, 2003.-159, [1] стр.: Таб .; ISBN 5-7567-0293-8 ]), воспоставувајќи во воениот оддел функцијата генерален провајдер , на која беше назначен измамниот Семјон Јазиков. Со овој декрет, општите одредби беа заповедани "... да бидат задолжени за сите резерви на жито за дача на воени луѓе, како и за нивната колекција и дача, во Москва и во други градови ...". Така, беше воспоставен нов ред, кој, во согласност со титулата на неговиот шеф, стана познат како Провиантски, беше поставен почетокот на централизираното снабдување со храна на војниците. Истиот ден, царскиот декрет издаде „Специјална наредба“ (подоцна наречена Воен ред (понекогаш се нарекува и „Комесаријат“), на која му беше доверено да ги снабдува војниците со униформи, опрема и плати, како и оружје Петар I, телата за снабдување станаа дел од армијата на терен, и беше формиран комесаријат во неговата теренска администрација, задолжен за сите видови набавки. полковите се здобија со своја воена економија. [3]

Структурата на командните и контролните тела што се формираа на почетокот на 18 век и искуството за снабдување на активната армија акумулирано за време на Северната војна беа запишани во Воински прописи од 1716 година. Одговорноста за обезбедување на војници му беше доделена на командантот на армијата ( фелдмаршал ), а директно управување со неговото снабдување беше на генералот Кригкоскомисар , чии должности, особено, вклучуваа снабдување на војниците со пари, облека, резерви, оружје и коњи. Беше спроведена медицинска поддршка: во армијата - лекар под највисоките генерали, во дивизии - лекар и лекар -персонал, во полковите - лекар , во компанија - бербер ( болничар ). [3]

Потоа, системот за логистичка поддршка на Руската империјална армија беше подобрен земајќи го предвид искуството од војните. Транспортот за испорака беше развиен, системот за раздвојување на акции беше развиен и беше создадена единствена услуга за четвртмастер. За време на Првата светска војна , беа формирани бази за снабдување на фронтот и армијата , дистрибутивните станици од првата линија започнаа да функционираат, обезбедувајќи прием на железнички транспорт од задниот дел на земјата, како и станици за растоварување на трупот. [2]

Во Црвената армија, во 1918 година, беше формирана Централната дирекција за снабдување; во формациите и формациите, беа воспоставени позициите на началниците за снабдување, на кои беа подредени единици, институции и задни служби. Со завршувањето на Граѓанската војна, Централната управа за снабдување беше реформирана во Дирекција за снабдување, која наскоро беше ликвидирана. Услугите за снабдување со храна и облека беа споени во една Воена економска управа. Истото се случи и со другите услуги за снабдување и одржување. Покрај тоа, сите тие беа директно подредени на Народниот комесар за одбрана . Терминот "заден дел" како систем за сеопфатна поддршка на војниците (силите) беше исклучен од употреба. Во 1935 година, наместо Воената економска дирекција, беа создадени храна, облека и транспортни материјали, исто така подредени на Народниот комесар за одбрана. Управувањето со материјална, техничка, медицинска и други видови поддршка беше концентрирано во седиштето за комбинирано оружје. Шефовите на штабовите на фронтот , армијата и дивизијата имаа редовни заменици за задниот дел, а во полкот - асистент за задниот дел. Во 1939 година, беше формирана Канцеларијата на началникот за снабдување на Црвената армија. Во 1940 година, таа беше реорганизирана во Дирекцијата за главен кварт, како дел од одделенијата за храна, облека, транспорт и комунални услуги и надоместоци за домување. [3]

До почетокот на Големата патриотска војна од 1941-1945 година, задните служби на Вооружените сили на СССР вклучуваа: задни единици, единици и институции кои беа дел од воените единици, формации и формации на сите видови вооружени сили; бази и магацини со залихи; железница, автомобил, пат, поправка, инженерство и аеродром, авијација, медицинска, ветеринарна и други задни единици и поделби на централна подреденост. Тие беа надгледувани во посебна почит од соодветните главни и централни дирекции на Народниот комесаријат за одбрана . Општото раководство на главниот квартмастер, санитарен, ветеринарен директорат и одделот за материјални ресурси му беше доверено на заменикот народен комесар за одбрана. Постојната структура на задниот дел не ги исполни барањата на војната. Армијата и задниот дел од првата линија беа отсутни, бидејќи државите не го обезбедуваа неговото одржување во мир. [3]

Во услови на избувнување на Големата патриотска војна, на 1 август 1941 година, беше потпишана наредба од Народниот комесар за одбрана на СССР „За организација на Главниот директорат за логистика на Црвената армија ...“ Армија На Воведена е функцијата началник на задниот дел на Црвената армија, на која, покрај Главната дирекција на задниот дел на Црвената армија, беа подредени, исто така, и Главната дирекција на четвртиот мајстор, Дирекцијата за снабдување со гориво, како и Санитарната и ветеринарната управа На Позицијата началник на задни служби беше исто така воведена во фронтовите и армиите. [3]

Во текот на Големата патриотска војна, беше формирана добро организирана и технички опремена задница на вооружените сили, која успешно се справи со голем обем на задачи за задна поддршка на трупите (силите). Со почетокот на војната, беа создадени главната дирекција за логистика, логистички директори на фронтовите и армиите. Тоа. беше формиран централизиран заден дел. До мај 1942 година, беа воведени местата на началниците на задните служби во корпусите и дивизиите. За време на војната, задниот дел на Вооружените сили ја презеде индустријата и обезбеди складирање и достава до војниците (силите) на над 10 милиони тони муниција, 16 милиони тони гориво, прибл. 40 милиони тони храна и сточна храна. Персоналот доби над 70 милиони комплети униформи. Воениот железнички превоз надмина 19 милиони автомобили превезени по пат 625 милиони тони Воздух - прибл. 140 милиони тони материјал. Патните трупи изградија и обновија прибл. 100 илјади километри патишта, железнички трупи и специјални сили на Народниот комесаријат за железници - прибл. 120 илјади километри железници. Повеќе од 6 илјади аеродроми се опремени за потребите на авијацијата. Воената медицинска служба и медицинските установи на Народниот комесаријат за здравство беа вратени на служба по Св. 72% од ранетите и 91% од болните. [2]

Состав

Логистичко управување и седиште;

Високообразовни институции

Централна финансиска дирекција на Министерството за одбрана на СССР

 1. Јарославл Висок воен финансиски ред на Училиштето Црвена Звезда именуван по генералот на армијата А. В. Хрулев
 2. Факултет за воени финансии и економија на Московскиот финансиски институт

Главната воено -медицинска дирекција на Министерството за одбрана на СССР

 1. Военомедицински орден на Ленин, Академија за црвени знаци именувана по С.М. Киров (Ленинград)
 2. Воено -медицински факултет при Медицинскиот институт Горки именуван по С.М. Киров
 3. Военомедицински факултет на Медицинскиот институт Куибишев именуван по Ди Улијанов
 4. Воено -медицински факултет при Медицинскиот институт Саратов од Редот на Црвениот знак на трудот
 5. Воено -медицински факултет при Медицинскиот институт Томск
 6. Воен ветеринарен факултет при Московскиот ветеринарен ред на Институтот за црвено знаме на трудот именуван по К.И. Скриабин

Главната управа за автомобили на Министерството за одбрана на СССР

Главное управление железнодорожных войск МО СССР [7]

 1. Ленинградское высшее ордена Ленина, Краснознамённое училище железнодорожных войск и военных сообщений имени М. В. Фрунзе

Военные кафедры при ВУЗах

Военные кафедры при ВУЗах:

Начальники

1941—1951 генерал армии А. В. Хрулёв
1951—1958 генерал-полковник В. И. Виноградов
1958—1968 Маршал Советского Союза И. Х. Баграмян
1968—1972 генерал армии С. С. Маряхин
1972—1988 Маршал Советского Союза С. К. Куркоткин
1988—1991 генерал армии В. М. Архипов
1991 генерал-полковник И. В. Фуженко [1]

Органы военного управления

 • Управление и Штаб тыла;
  • Главные и центральные управления.

Знаки различия и отличия

Нарукавные знаки

Нарукавные знаки [8] спецвойскам и спецслужбам носились только категорией прапорщики [9] , сержанты и солдаты срочной службы и сверхсрочной службы [9] и курсантами военных ВУЗов на шинелях , на парадно-выходной, и повседневной форме одежды. На полевой, рабочей (подменной) форме одежды ношение нарукавных знаков было не предусмотрено.

Нагрудные знаки

Нагрудные знаки в Тыла ВС СССР были двух типов отличия и различия:

Прикрепляемые

Нашивные

Нагрудные знаки отличия и различия:
Знаки ранений:

 • Нагрудный знак за ранение — галун тёмно-красного цвета для обозначения легко раненых.
 • Нагрудный знак за два ранения — два галуна тёмно-красного цвета для обозначения дважды легко раненых.
 • Нагрудный знак за тяжёлое ранение — галун золотистого цвета для обозначения тяжело раненых.
 • Нагрудный знак за два тяжёлых ранения — два галуна золотистого цвета для обозначения дважды тяжело раненых.
 • Нагрудный знак за три тяжёлых ранения — три галуна золотистого цвета для обозначения трижды тяжело раненых.
 • Нагрудный знак за два ранения — тяжёлое и лёгкое — два галуна золотистого и тёмно-красного цветов для обозначения дважды раненых: тяжело и легко.
 • Нагрудный знак за три ранения — одно тяжёлое и два лёгких — один галун золотистого цвета и два галуна тёмно-красного цвета для обозначения трижды раненых: дважды легко и один раз тяжело.
 • Нагрудный знак за три ранения — два тяжёлых и одно лёгкое — два галуна золотистого цвета и один галун тёмно-красного цвета для обозначения трижды раненых: дважды тяжело и один раз легко.

Петличные и погонные

См. также

Примечания

 1. 1 2 Феськов, 2013 , с. 362.
 2. 1 2 3 4 Тыл Вооружённых сил . Министерство обороны России . Дата обращения: 24 февраля 2018. Архивировано 24 февраля 2018 года. (CC BY 4.0)
 3. 1 2 3 4 5 Сегодня празднуется День Тыла Вооруженных cил Российской Федерации . Департамент информации и массовых коммуникаций Минобороны РФ (1 августа 2017). Дата обращения: 24 февраля 2018. Архивировано 24 февраля 2018 года. (CC BY 4.0)
 4. Указ Президиума ВС СССР от 21 марта 1989 года № 10224-XI . «О выведении из состава Вооружённых Сил СССР пограничных, внутренних и железнодорожных войск» (недоступная ссылка) . Утверждён Законом СССР от 31 июля 1989 года (Ведомости СНД и ВС СССР, 1989, № 9, ст. 202) . Российский Правовой Портал «Семёрка» . — 7LAW.info. Дата обращения: 6 июля 2017. Архивировано 22 июля 2017 года.
 5. Военная финансово-экономическая служба России: история и современность. — М.: ИНЭС, 2003. — 772 с.
 6. Феськов, 2013 , с. 361.
 7. Указ Президиума Верховного Совета СССР от 21 марта 1989 г. № 10224-XI «О выведении из состава Вооружённых Сил СССР пограничных, внутренних и железнодорожных войск». (недоступная ссылка)
 8. Источник: Приказ Министра обороны Союза Советских Социалистических Республик, № 250 от 4 марта 1988 года, Москва, Военное издательство , 1989 года, 240 страниц
 9. 1 2 Примечание: в ВС Союза — прапорщики, мичманы и сверхсрочнослужащие носили на нижней части левого рукава повседневной формы классический шеврон угольной формы жёлтого цвета, обозначающий срок выслуги.
 10. Введена 31 января 1922 года Приказом РВСР № 322 для железнодорожных частей РККА (при этом копируя уже существовавшую с 1909 года аналогичную эмблему царской армии ). Впоследствии неоднократно вновь утверждалась Приказами РВС СССР № 807 от 20.06 . 1924 (в связи с введением петлиц нового образца были уменьшены размеры эмблемы) и НКО СССР № 33 от 10.03 . 1936 (петличная эмблема стала единой для ЖДВ и ВОСО).
  31 августа 1936 года Приказом НКО СССР № 165 петличная эмблема ЖДВ и ВОСО была заменена на другую, в дальнейшем с незначительными изменениями просуществовавшую вплоть до современного периода (см. след. рис.).
 11. Приказ НКО СССР от 31 августа 1936 года № 165.
 12. Приказ Директора Федеральной службы железнодорожных войск — командующего Железнодорожными войсками Российской Федерации от 28 декабря 1998 года № 384 «Об учреждении военного геральдического знака — эмблемы Федеральной службы железнодорожных войск Российской Федерации».

Литература

При написании этой статьи использовался материал с сайта Министерства обороны РФ , контент которого распространяется по лицензии Creative Commons BY 4.0 International .