Универзитетски документациски систем

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Слика од екранот од Универзитетскиот систем за документација (SUDOC)

Универзитетскиот систем за документација ( од Système Universitaire de Documentation , SUDOC) е консолидирана библиографска база на податоци (каталог) на универзитети и други високообразовни институции во Франција, истражувачки библиотеки и околу 3400 ресурсни центри за документација. Каталогот е создаден во 1999 година.

Од септември 2011 година, каталогот вклучуваше околу 10 милиони библиографски записи кои ги опишуваат сите видови документи - монографии ,дисертации , периодични списанија воопшто, статии, ракописи, аудиовизуелни документи, мапи, музички листови, стари книги, посебни видови документи, електронски ресурси [ 1 ] .

SUDOC е управуван од Библиографската агенција за високо образование [fr] .

SUDOC е дел од проектот за виртуелна база на виртуелна меѓународна датотека (VIAF).

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Revue Arabesques n ° 64 Архивирана на 11 октомври 2016 година во Wayback Machine , стр. 22

Врски