подофицер

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Наредник или подофицер на артилериски полк , од 1720 до 1728 година [1] .

Подофицер (од него. Unteroffizier - категорија помлади офицери ) - пониски чинови ( пост звање ) и категорија помлади офицери и офицери на вооружените сили (ВС) на различни држави и земји, релативно соодветните подофицери - офицерски состав во Советскиот, а потоа и во Руските вооружени сили .

Во воен жаргон - подофицер . Словенско име Подофицер . Во Руската империја, подофицерите (во артилерија - огномет , во козачките трупи - наредниците и така натаму според видот на оружјето ) беа горниот од двата (пониски - приватни) чинови од пониските чинови - прв (најнизок) степен на воени чинови [2] . Името „подофицер“ доаѓа од војските на Ландскнехтите од 16-17 век, кога сè уште немало класно разграничување меѓу војникот и офицерскиот кор. Во тоа време, секој командант се нарекуваше офицер, а подофицерите беа спротивставени на главните офицери (буквално „високи офицери“), кои во модерната терминологија се нарекуваат помлади офицери. [ извор неодреден 1611 дена ] .

Русија

Помлади подофицери на руската армија пред да бидат испратени во Првата светска војна.

Во руската гарда , армијата , морнарицата [3] и така натаму, подофицерите - командувачките пониски чинови [4] останаа до октомври 1917 година, но на териториите контролирани од поддржувачите на движењето Бело , како и некои сепаратисти војски , тие постоеја уште малку.

" Преображенски полкот подофицер Shelganin унапреден во армијата капетани , кој треба да биде со курири "

- Указ на императорот Павле I, од 10 декември 1796 година.

Неопходно е да се направи разлика помеѓу подофицерите во вооружените сили кои служеа во Животната гарда ( подофицер на гардата , стражарски подофицер ) и армијата ( подофицер на армијата , армиски подофицер овластен службеник ).

Во категоријата на подофицери во различни периоди припаѓаат следните чинови :

од 1765 до 1798 година
до 1765 година наредник

Треба да се има на ум дека до 1826 година во таканаречените „стари“ гардиски наредници и наредници, а до 1798 година, наредниците биле распоредени во соодветните класи на Табелата на чинови (XIV и XIII), но главните офицери не биле земени предвид и не беа поистоветувани со нив. Сепак, тие би можеле да бидат префрлени во армијата од втор поручници илиофицери на налог, соодветно.

Во вооружените сили на Русија, од царскиот период, имало подофицери од 1 , 2 , 3 , 4 класа [5] .

Ознаки

Да се ​​разликуваат чиновите според припадноста на типот на оружјето , услугата или формацијата , ремените на рамо (со разни бои и форми), амблеми , риги (на ремените и ракавите (прави и рафтови ), шифрирање (вез или матрица), монограми (вез или матрица) и така натаму) биле користени Понатаму.

ознака група - подофицери
Пешадија Артилерија Коњаница Козачки трупи Поморски чинови
ранг Помлад подофицер [6] порок огномет помлад подофицер помлад наредник Квартимајстор Болничар од 2-ри член
Знаци
разлики
1904ossr01-03.png 1904ab31-p19.png 1908ur03-p03.png Помлад полициски службеник (чин) .png IRN Quartermaster1 1917.png 1906mmed-p03.png
ранг Виш подофицер [7] Сениорски (вод) огномет виш подофицер [8] наредник другар на Boatswain Болничар 1-ва статија
Знаци
разлики
1904ir036-p04.png 1904ab31-p18.png 1914 Постар офицер на рускиот 6-ти змејски полк Глуховски (повторно ангажиран во втора категорија) p06.png Полицаец (чин) .png IRN BootsmannMaat 1917.png 1906mmed-p04.png
ранг наредник мајор [9] наредник Boatswain
Знаци
разлики
1907ossr11-p05.png 1908ur03-p05.png 1910-1kgTkv-p05.png IRN Bootsmann 1917.png
ранг залог [10] поручник виш болничар
Знаци
разлики
1911-ir001-p06.png 1914 Подхорунжи (OR8) од рускиот 1-ви козачки полк Оренбург p06.png IRN StarshyBotsman 1917v.jpg 1913mor-p06rul.png 1913mmed-p06.png
ранг медиокритет налог офицер
Знаци
разлики
1904ossr01-07.png [единаесет]
Рангирање група низа
помлада група:
Приватници

Малиот грб на Руската империја.svg

подофицери

висока група:
Главните офицери

германската армија

Подофицер ( германски Unteroffizier ) - чин во германскиот Бундесвер (НАТО еквивалент на ОР-5 [12] ), како и колективно именување на подофицери од ОР-5 до ОР-9. Помлада група - Unterofitsery без сабјарски појас (OR-5, и unterofitser shtabsunterofitser [de] ) - сениорска група Unterofitsery со лента за рамо ( feldwebel OR-6 до obershtabsfeldfebel [de] OR-9).

помлад ранг:
Главен штаб [де]

Бундесверот Кројц Блек.svg

подофицер

постар ранг:
Штабниот подофицер [де]

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Ил. 202. Наредникот или подофицерот на артилерискиот полк, од 1720 до 1728 година // Историски опис на облеката и оружјето на руските трупи, со цртежи, составени по највисок ред : во 30 тома, во 60 кн. / Ед. А.В.Висковатова . - Т. 2.
 2. ESBE
 3. Подофицер // Мал енциклопедиски речник на Брокхаус и Ефрон : во 4 тома - Санкт Петербург. , 1907-1909 година.
 4. 1 2 3 подофицери // Брокхаус и Ефрон енциклопедиски речник : во 86 тома (82 тома и уште 4). - СПб. , 1890-1907 година.
 5. Шчербина, Петар Иванович // Руски биографски речник : во 25 тома. - СПб. - М. , 1896-1918.
 6. Првиот сибирски пушки полк на неговото височество - еден од пешадиските полкови на руската империјална армија во Источен Сибир. Ознаки, тука: ремени за рамо од 1909 до 1909 година.
 7. Ознаки на руската империјална армија: 2-та бригада на 25-та пешадиска дивизија, 99-тиот пешадиски полк Ивангород и 100-тиот пешадиски полк Островски - тука: ленти за рамо од 1904-1909 година.
 8. 6-ти полк на царицата Екатерина Велики Змеј Глуховски . Виш подофицер - службеник од 2-ра категорија (ремен на рамо, модел 1914 година)
 9. 11-тиот источносибирски пушки полк на полкот на нејзиното царско височество царицата Марија Федоровна е еден од полковите на руската царска армија. Ознаки, овде: ремени за рамо од 1904 до 1917 година
 10. International Encyclopedia of Uniform Insignia . Преземено на 30 август 2010 година. Архивирана на 15 април 2012 година.
 11. Просечен налог-офицер на позицијата наредник мајор (наредник мајор).
 12. Кратенката „ИЛИ“ се користи за означување на категоријата „Други чинови / fr: sous-officiers et militaires du rang / ru: чинови различни од офицери (Кратенката“ ИЛИ „значи „ Други чинови / fr: sous-officiers et militaires du rang / ru: чинови освен офицери " ).

Литература