Команда и контрола на војници (сили)

Одете на навигација Одете на пребарување

Командата и контролата на војниците (силите) е наменска активност на командата (команданти, команданти, началници), штабовите и другите тела на воената команда за одржување на постојана борбена и мобилизација подготвеност на трупите (силите), нивно подготвување за борбени операции и водство ги извршуваат зададените задачи [1] [2] [3] .

Главните командни и контролни тела на трупите (силите) се штабови од различни нивоа и типови [4] .

Шема за стратешко управување на вооружените сили на СССР на почетокот на 1989 година

Историја

Организација на системот за тактичка контрола на нивото. Дијаграм на седиштето на поделба на копнените сили на САД во доцните 1980 -ти [5]

Пред создавањето масивни армии, во минатите историски фази, однесувањето на непријателствата беше ограничено на мали области со отворен терен, во кои воените водачи можеа директно да ги контролираат подредените трупи. Командантите имаа можност лично да ги набудуваат нивните војници и непријателските трупи на бојното поле и, без специјални командни и контролни тела, да дадат инструкции на потчинетите трупи за понатамошни дејствија. Сите наредби им беа соопштени на војниците лично од командантот или преку помошници, наредници и гласници.

Појавата на масивни армии бара развој на систем на командни и контролни тела, така што командата може да ги насочува воените операции. Поради оваа причина, на крајот на 18 век - почетокот на 19 век, задачите станаа посложени и составот на воениот штаб се зголеми и конечно беа создадени главните (општи) штабови. Главните задачи на Генералштабот беа развој на стратешки планови, организирање извидување, планирање и поддршка на мерки за мобилизација и стратешко распоредување и создавање стратешки резерви.

Командата и контролата на трупите (силите) во Руската империја започнаа да се создаваат во 17-18 век. Во оваа фаза, плановите за претстојните воени операции беа развиени на колегијален начин, опкружени со монархот. На главниот командант на војниците му беше доделена улогата на извршител на развиените планови. Овој пристап значително ја ограничи иницијативата на главниот командант и ја направи армијата бавна и пасивна. Услугата на седиштето беше на ембрионско ниво, а нејзината главна функција беше сведена на организација и распоредување на војници ( единица четвртомајстор ).

Напредокот во командувањето и контролата на војниците (силите), методите на работа на командантите (командантите) и штабовите за нивно контролирање во подготовка за и во текот на непријателствата беше извршен како што се разви оперативната уметност.

Вооружените сили на СССР голема улога во развојот на теоријата и практиката на воената управа и војската во меѓувоениот период се игра од страна на таквите познати генерали како АА Brusilov , МВ Frunze , Tukhachevsky , В.К. Triandafillov , Г К Zhukov , AM Василевски и други. По Втората светска војна, процесот на развој на команда и контрола на војниците постојано продолжуваше земајќи го предвид влијанието на техничкиот напредок, промените во методите на војување, организацијата и борбените способности на трупите (силите) и методите на нивните борбена употреба. Развојот на техничките средства за контрола, од кои главни се средствата за автоматизација и системите за автоматизирана контрола [1], значително влијаеше врз развојот на командата и контролата.

Барања за команда и контрола на војници (сили) и неговата содржина

Командата и контролата на војниците (силите) мора постојано да ги одржуваат следниве точки [1] :

• постојана борбена и мобилизација подготвеност на штабот и војниците (силите);
  • целосна и ефективна употреба на борбените способности на подредените трупи;
  • исполнување на доделените задачи навремено.

Командата на војниците (силите) вклучува активности како што се:

• континуирано стекнување, собирање, обработка, студија, генерализација, анализа, проценка и прикажување на податоците за ситуацијата;
  • донесување одлуки;
  • доведување задачи до подредените;
  • планирање на непријателствата и други видови борбени активности, организирање и одржување интеракција;
  • организирање и одржување настани за сите видови борбена и логистичка поддршка;
  • надзор над подготовката на подредените командни и контролни тела и војници за борбени операции;
  • организација на контрола и помош на подредените штабови и војници;
  • директен надзор на акциите на војниците во извршувањето на нивните борбени мисии;
  • спроведување морална и психолошка работа со персонал;
  • и други задачи.

Основа на команда и контрола

Командата и контролата на војниците (силите) е изводлива само под следниве услови (според следните принципи) [1] :

• присуство на управување со еден човек ;
  • централизација на управувањето на сите нивоа со одржување на способноста да се покаже иницијатива на подредените;
  • цврстина и упорност во спроведувањето на донесените одлуки;
  • ефикасност и флексибилност во одговорот на промените во тактичката (оперативна, стратешка) ситуација;
  • лична одговорност на командантите (командантите) за одлуките што ги донесуваат;
  • висока организација и креативен пристап (способност за донесување нестандардни одлуки) во работата на командантите (командантите), штабовите и другите воени командни и контролни тела.

Постигнувањето на овие услови зависи од нивото на професионална обука и организациска работа на командантите (командантите) и персоналот на командните и контролните тела, нивното разбирање за методите за водење модерна војна и нејзината природа, знаење за борбените способности и основите за употреба на разни видови оружје и воена опрема на нивните војници (сили) и непријателот.; способност да се анализира ситуацијата и да се пресметаат нејзините веројатни промени; донесување одлука на време; борбено планирање; зачувување на доверливоста на информациите, како и најбрзо враќање на нарушената команда и контрола на војниците (силите) [1] .

Канцеларија за формирање

Организациската и кадровската структура на управувањето со инженерскиот тенковски полк на Црвената армија . Државен број 010/472 од 06.1943 до 06.1945 [6]

Во модерната руска воена терминологија, севкупноста на командата и седиштето на формација ( воена единица , формирање , формирање ), услуги и подединици во седиштето обично се нарекува термин контрола ( контрола на полк, контрола на бригада, контрола на поделба , итн.) На Терминот е директно поврзан со концептот на команда и контрола на војници (сили) , што подразбира дека командата на формација е ангажирана во контролата на војниците (силите) вклучени во оваа формација. Тие исто така го користат терминот систем за контрола , кој во вооружените сили на Руската Федерација е поделен на неколку нивоа [1] :

Во вооружените сили на СССР , управувањето со формациите вклучуваше и политички апарат кој вршеше идеолошка работа меѓу персоналот ( организатор на забава, организатор на Комсомол ) [6] .

Во странските армии, термините „управување“ и „штаб“ се всушност синоними, бидејќи началниците за борбено оружје и началниците на службите се дел од персоналот [5] [3] .

Редот и механизмот на командување и контрола на војниците (силите)

Војниците (силите) се контролирани од команданти (команданти) лично и преку штабот, преку нивните заменици, како и началници за борбено оружје и началници на служби .

Основата на командата и контролата на војниците (силите) е одлуката на командантот (командант), која, откако влезе во седиштето, го започнува процесот на планирање борбени операции и организирање на подготовка на војници (сили) за борбени операции. За време на спроведувањето на непријателствата, штабот постојано добива информации за промените во ситуацијата во театарот на операциите од подредените трупи и информации за состојбата на самите војници, што ги пренесува на командата и врз основа на што се развиваат понатамошни одлуки [3] [1] .

Во организациска и техничка смисла, командата и контролата на војниците (силите) се претставени со команден систем кој се состои од меѓусебно поврзани командни и контролни тела, командни места и командни објекти (комуникации и автоматизирани командни системи). Во суштина, сите прашања за команда и контрола на војниците (силите) во организациска и техничка смисла се целосно доделени на таква гранка на трупи како сигналните трупи , кои мора да одржуваат постојана комуникација меѓу командантите (командантите) и штабовите со подредените трупи на нив Поради оваа причина, на седиштето на формациите на сите нивоа им се доделуваат редовни формации на комуникациски трупи, кои обезбедуваат сите видови комуникации ( комуникации VHF, комуникации со HF , телефонски комуникации , комуникации со оптички влакна , итн.) Со повисоко и пониско седиште [7 ] [8] .

Воспоставените сигнални единици се присутни во персоналот на сите видови формации кои имаат седиште, почнувајќи од најниското тактичко ниво ( баталјон / дивизија ). Со зголемување на нивото на формирање, карактеристична е консолидацијата на формирање комуникации во нејзиното седиште (или зголемување на нивниот број), обезбедувајќи комуникација со повисоките штабови и нивните подредени формации. На пример, во советската армија, проширувањето на формациите на сигналните трупи во седиштето изгледаше вака [9] [10] :

• штаб на баталјон - вод за комуникации ;
  • полк / седиште на бригада - компанија за комуникации ;
  • штаб на дивизија - посебен баталјон за комуникации ;
  • штаб на корпусот - 1-2 одделни сигнални баталјони ;
  • седиштето на армијата на комбинирано оружје (тенк) - посебен комуникациски полк ;
  • седиштето на воениот округ-1-2 одделни комуникациски бригади и 1-2 одделни комуникациски полкови .

Забелешки (уреди)

1. 1 2 3 4 5 6 7 Тимот на автори. Управување со војници (сили) // Воена енциклопедија во 8 тома / Ед. Иванов С. Б. - М .: Воено издаваштво , 2004. - Т. 8. - С. 191-192. - 543 стр. - 10.000 примероци. -ISBN 5-203-01875-8 .
  2. колективен автори. Команда и контрола на војници (сили) // Воен енциклопедиски речник / Ед. Горкина А.П. - М .: Голема руска енциклопедија , 2001 година.- Т. 2.- С. 684 .-- 816 стр. - 5000 примероци. -ISBN 5-85270-219-6 .
  3. 1 2 3 Тим автори. Команда и контрола на војници (сили) // Советска воена енциклопедија во 8 тома (2 -то издание) / Ед. Гречко А.А. - М .: Воено издаваштво , 1980. - Т. 8. - С. 203-204. - 690 стр. - 105.000 примероци
  4. колективен автори. Седиште // Воена енциклопедија во 8 тома / Ед. Иванов С. Б. - М .: Воено издаваштво , 2004. - Т. 8. - С. 457-460. - 543 стр. - (Учебник за воени универзитети). - 10.000 примероци. -ISBN 5-203-01875-8 .
  5. 1 2 Бородаев В., Кузвесов А. Организација на управување во поделба на копнените сили на САД // Странски воен преглед : Месечно списание. - М .: Воено издаваштво, 1988. - Бр. 12 . - ISSN 0134-921X .
  6. Nik 1 2 Никифоров Н. Поглавје 3. Создавање бригади и подобрување на нивната организација: 194З - 1945 година. // Нападните бригади на Црвената армија во битка . - М .: Јауза, 2008.- стр. 135 - 416 стр. - 6100 примероци -ISBN 978-5-699-25628-0 .
  7. колективен автори. Сигнални трупи // Воена енциклопедија / Ед. П.В. Грачева . - М .: Воено издаваштво , 1997. - Т. 2. - С. 254-256. - 544 стр. - 10.000 примероци. -ISBN ISBN 5-203-00299-1 .
  8. Полковник Федотов I. Управување со механизираната американска дивизија во битка // Странски воен преглед : Месечно списание. - М .: Воено издаваштво, 1977. - бр. 1 . - С. 31-37 . - ISSN 0134-921X .
  9. Фесков В. И., Голиков В. И., Калашников К. А., Слугин С. А. Поглавја 12-31. Списоци на воени области и групи војници // Вооружени сили на СССР по Втората светска војна: од Црвената армија до Советскиот Сојуз. Дел 1: Копнени сили. - Томск: Издавачка куќа Томск Универзитет, 2013. - Стр. 379-598. - 640 стр. - 500 примероци -ISBN 978-5-89503-530-6 .
  10. колективен автори. Дел 4. Организација // Прирачник за поле бр. 100-2-3 "Советската армија: војници, организација и опрема" (англиски) / Ед. Карла Е. Вуоно [en] . - Вашингтон : Печатница на американската влада, 1991. - стр. 32 (4-9) - 188 (4-158). - 456 стр.

исто така види