Варшавскиот универзитет

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Варшавскиот универзитет
( УВ )
Универсетитет Варшавски
Brama Główna kampus centralny Uniwersytetu Warszawskiego 2019.jpg
Година на основање 19 ноември 1816 година
Тип на држава
Ректор Алојжи Новак ( полски: Alojzy Nowak )
Студентите 42.700 (2018) [1]
Докторат 2 148
Локација Полска , Варшава
Кампус Урбан
Веб -страница uw.edu.pl
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Варшавскиот универзитет ( полски Uniwersytet Warszawski , Latin Universitas Varsoviensis ) е една од најголемите и најпрестижните државни високообразовни институции во Полска , основана во 1816 година во Кралството на Полската руска империја . Повеќе од 60 илјади студенти (заклучно со есента 2004 година).

Историја

Универзитетот е основан под Александар I и отворен на 20 септември 1817 година, бил наречен Кралски и се состоел од 5 оддели: теологија, право и административни науки. Со декрет на 30 март 1830 година, на Универзитетот, според барањето на неговиот совет, му беше дадено името Александровски, но полското востание од 1830 година доведе до негово затворање.

Во 1831 година, принцот Паскевич , презентирајќи проект за општа трансформација на образовната единица во Кралството Полска, предложи да се реорганизира Универзитетот и да се формираат две високи училишта: медицина и право; но царот Николај I нареди привремено да ги затвори сите високи училишта во регионот. Тогаш Кралството Полска едно време остана без специјална институција за високо образование, која тие се обидоа да ја обезбедат со проширување на програмите на средните образовни институции. Во 1833 година, во сите главни градови на Кралството била основана гимназија од 8 одделение, а две вакви гимназии биле отворени во Варшава и во поранешното војводство на Августоу. Првите 5 паралелки беа општо образование во нив, последните три беа поделени на два оддели: филолошки и физички и математички; првиот имаше цел да ги подготви младите за државна служба и за прием на универзитети (Руси), вториот подготвен за воена, цивилна служба и за активности во областа на индустријата. Во 1840 година, во гимназиите беа отворени дополнителни правни курсеви ( Kursa prawne dodatkowe ) за да се подготват кандидатите за пониски судиски позиции; истата година, во Варшава беа основани специјални правни курсеви ( Kursa prawne w Warszawie ) со пообемна програма, и покрај тоа, беа отворени два полски оддели на универзитетите во Санкт Петербург и Москва : еден - граѓанско право и правни постапки, другото - кривични и административни права. На правните курсеви во Варшава, покрај општите правни предмети што се изучуваа на полски јазик, на руски јазик беа презентирани и следниве: Кодекс на руски закони, историја и статистика на руската државна и руска литература; за предавање на историјата на римското право, може да се користи руски или латински. Во 1846 година, курсевите беа затворени, по што се зголеми приливот на полски студенти на универзитетите во главниот град.

ImperatorskiUniwWarsz.jpg

Со доаѓањето на престолот на императорот Александар II, владата откри дека е можно да започне со организирање на високо образование во самото Кралство Полска, за што ревносно се залагаше Маркизот на Виелополски . Според него, на 28 октомври 1861 година, во Варшава беа отворени подготвителни курсеви ( Kursa przygotowawcze ), кои требаше да го подготват теренот за Универзитетот. Овие курсеви предаваа: логика и психологија, општа историја со географија, математика, древни јазици, полска и руска литература, нови јазици. Една година подоцна, Маркизот Велеполски успеа да ја комбинира оваа високообразовна институција со претходно отворената Медицинска академија. На 25 ноември 1862 година, се случи големото отворање на Варшавското главно училиште, кое се состоеше од 4 одделенија: историја и филологија, физика и математика, право и медицина. Првиот оддел беше поделен на 3 оддели: класични јазици, словенски дијалекти и историски науки; вториот - во два оддели, математички и природни науки. Оние што дипломираа на курсот за наука добија магистратура од Главното училиште, што одговараше на степенот на кандидат на руските универзитети.

Од 1866 година, секој ученик што влегува во Главното училиште мораше да го положи тестот за руски јазик во специјален комитет составен од руски наставници; готовинските студенти требаше да поминат таков тест на истата комисија кога се преселија од втора година во трета и на крајот на науките. Во 1867 година, поранешната владина комисија за јавно образование во Кралството Полска беше затворена, беше формирана Варшавската образовна област, а Варшавското главно училиште беше под јурисдикција на Министерството за јавно образование. Наскоро Главното училиште, според гр. Д.О. Толстој , беше трансформиран во Царскиот универзитет во Варшава , кој беше отворен на 4 факултети, на 12 октомври 1869 година. Повелбата на овој универзитет, објавена на 8 јуни 1869 година, го спроведува почетокот на општата повелба на руските универзитети во 1863 година , меѓутоа, со значителни разлики во смисла на ограничување на универзитетската самоуправа. Наставата и документите на Универзитетот во Варшава беа задолжителни на руски јазик.

На поранешните наставници на Главното училиште им беше даден тригодишен период за да добијат докторат потребен за потврда во звањето професор на Универзитетот, и им беше дадена привилегија да поднесуваат дисертации директно до докторот на соодветните науки, заобиколувајќи го магистрирал . За да го изучуваат рускиот јазик, добија двегодишен мандат, по што требаше да започнат со предавања на државниот руски јазик. На самото отворање на Универзитетот, имаше 56 лица назначени на позиции на професори , вонредни професори , обвинители и предавачи; од нив, 31 се школувале на руски универзитети, а од останатите 25, тројца тогаш биле признати како способни да продолжат да предаваат на руски јазик.

Русификацијата предизвика остар пад на бројот на студенти на универзитетот:

Академска година 1870/1 1871/2 1872/3 1873/4 1874/5 1875/6 1876/7
Број на ученици 1020 823 720 651 530 467 445

Во следните години, бројот на студенти постепено се зголемуваше поради привлечноста на руската младина од семинари на универзитетот и општото зголемување на рускиот бирократски апарат во Кралството Полска[2] .

На отворањето на Универзитетот имаше 1036 студенти , а за ректор беше назначен професорот Харков П.А. Лавровски , кој беше заменет во 1872 година со Х. Μ Благовештение . И двајцата успеаја да концентрираат големи научни сили од областа на славистиката на Историско -филолошкиот факултет. Такви, покрај самиот П. А. Лавровски, М. А. Колосов , А. С. Будилович , О. О. Перволф , исто така Ф.Ф. Сигел , зафаќајќи го одделот за историја на словенското законодавство на Правниот факултет.

Во 1886 година, беше дозволено привремено да се примат на бројот на студенти на Царскиот универзитет Варшава, на Факултетите за физика и математика и историја и филологија, ученици на православни теолошки семинарии кои го завршија целосниот тек на семинарското образование во прва категорија. По приемот на студентите на Универзитетот, сите студенти од семинаријата беа подложени на тестови во рускиот јазик и руската историја; покрај тоа, кандидатите на Историско -филолошкиот факултет полагаа испити по антички јазици и општа историја, а кандидатите за физика и математика - по математика и физика.

Сите студенти до 1 јануари 1889 година беа 1151, вклучувајќи 28 студенти на теолошки семинарии. Сите редовни наставници до 1 јануари 1889 година, 79, од кои обични професори 33, и вонредни 23; покрај тоа, над персоналот имаше 6 обични професори, 10 вонредни, 1 лабораториски асистент, 3 асистент дисектори и 1 доцент. Така, имаше 94 наставници од сите категории на сите факултети.Во 1888 година, 270679 рубли беа доделени од државната каса за одржување на Универзитетот. 73 копии; оваа сума не вклучува камата за дониран капитал за стипендии и грантови (9436 рубли 82 копии), износи доделени за помош на сиромашните студенти (6592 рубли 37 копии) и такса за предавање од 100 рубли. во година. Поранешната главна библиотека во Варшава беше префрлена во надлежност на Универзитетот; на Универзитетот имаше ботаничка градина , астрономска и метеоролошка опсерваторија (3089 инструменти и предмети), канцеларии: зоолошка (98000 ставки), минералошка и палеонтолошка (21000 ставки), ботаничка (5875 ставки), археолошки (1987 ставки), лаборатории и клиники. Универзитетот исто така имаше две образовни институции: Институтот за образование на акушерки (во 1888 година, 35 студенти) и училиште за медицински асистент (64 студенти).

Одделите на империјалниот Варшавски универзитет беа практично недостапни за полските научници. Во повеќето случаи, одделите беа предводени од руски научници, понекогаш од познати специјалисти во својата област (А. Будилович, О. О. Перволф, Н. Н. yубович , Е. Ф. Карски ), но тие не ги земаа предвид културните потреби на Кралството Полска[2] .

Во 1905 година, борбата за национализација на училиштето се одвиваше во Кралството Полска. Студентската младина започна да се стреми кон наставата на полскиот јазик во училиштата, полските наставници и водачи. Полските студенти, кои сочинуваат огромно мнозинство студенти на универзитетот [3] , со поддршка на општеството го поставија барањето за полонизација на образованието на Универзитетот во Варшава.

По јануарските настани во 1906 година, голем број универзитети беа затворени. Конгресот на ректори и директори на универзитети собрани во 1906 година одлучи да ги отвори за часови од почетокот на академската 1906/07 година сите високообразовни институции, освен Империјалниот универзитет во Варшава. Позицијата на Варшавскиот универзитет беше разгледана на почетокот на 1907 година од страна на Советот на министри. Со донесената одлука се наведува дека „Универзитетот во Варшава, покрај својата научна и образовна вредност за регионот, е првенствено државна институција која ја задоволува потребата за едукација на целата империја. Затоа, неговото укинување во една или друга форма е неприфатливо. Рускиот универзитет беше отворен во Варшава и треба да остане во Варшава “.

Борбата против студентското движење води до затворање на Универзитетот во Варшава на три години. Само во академската 1908/09 година, универзитетот ги продолжи студиите во првите години на сите факултети. Отворањето на универзитетски курсеви (1908/9) беше преплавено речиси исклучиво од руската младина, која вештачки беше привлечена од Варшава [4][5] .

Часовите што започнаа се одржуваа нередовно додека продолжуваа немирите на учениците. Во 1911 година, во врска со новите прогони на студентите и прогресивните професори од страна на Министерството за образование, беа забележани нови немири меѓу студентите на Универзитетот во Варшава. Бојкотот на Варшавскиот универзитет од страна на полското население и младите поради присилната русификација на Полјаците не запре до неговата евакуација во 1915 година.

Во 1906 година, кога јавноста поднесе петиција за формирање универзитет во Саратов , ректорот на Варшавскиот универзитет го покрена прашањето за можниот трансфер на факултетите на Варшавскиот универзитет таму како основа за идната образовна институција [6] На По избувнувањето на Првата светска војна, универзитетот беше евакуиран во Ростов-на-Дон , каде што продолжи обуката на студентите. За ова, голем број студенти беа отповикани од предните и санитарните установи [7] .

Наставни и канцелариски работи на Империјалниот Варшавски универзитет до 1917 година се изведуваа на руски јазик. Потоа, врз основа на него беа организирани Државниот универзитет во Ростов и Медицинскиот институт Ростов .

Во ноември 1915 година, во Варшава, во зградите на евакуираниот Империјален Варшавски универзитет, беше отворен нов Варшавски универзитет на полски јазик, кој отвори пристап до студентската клупа за жени. Првиот ректор беше лекар, педијатар Јозеф Бруџински . Полскиот универзитет во Варшава имаше силно влијание врз заживувањето на науката и образованието во Полска.

Во летото 1915 година, само мал дел од имотот на Царскиот универзитет Варшава беше извезен во Русија. Универзитетската библиотека, која брои околу 608 илјади томови, преживеа и ја преживеа Втората светска војна. Во времето на евакуација, библиотеката на Царскиот универзитет Варшава, од сите универзитетски библиотеки, беше втора по големина само по библиотеката на Универзитетот во Санкт Петербург . Содржеше уникатни изданија што не беа пронајдени никаде на друго место. За време на евакуацијата во Русија, од библиотеката беа отстранети само 2816 тома (1332 ракописи и 1484 стари печатени книги)[8] .

Локација

Раководството, дел од администрацијата и некои од универзитетските оддели заземаат простории во стари згради на улицата Краковска Пржемие (официјалната адреса на универзитетот е Краковска Пржедмиец 26/28, 00-927 Варшава ; телефон: +48 (22) 552- 0355). Соби за предавања се наоѓаат во старата зграда на универзитетската библиотека; библиотеката се пресели во новата зграда на библиотека на улицата Добаја. Пред влезот се наоѓа Главната порта , дизајнирана од Стефан Шилер .

Зад главните објекти на универзитетот, има се, меѓу другите, на Факултетот за економија ( Dluga Ulitsa - Muranov - Нове Miasto), Факултетот за психологија (Muranov - Stavki улица), на Факултетот за применета лингвистика и Исток словенскиФилолошкиот факултет , на Факултет за менаџмент (Мокотов - Штурмова Ул.), Факултетот за општествени науки (Центар - ул. Uraуравја) И Институтот за социологија (ул. Карова 18).

Во областа на Јужное Средмие има:

 • Институт за англистика (улица Хожа 69, до 2014 година зградата на Факултетот за физика);
 • Институт за меѓународни односи (ул. Uraуравја);
 • Едукативен факултет (ул. Мокотовскаја).

Во областа Охота има:

Познати дипломирани студенти

Известные преподаватели

Ректоры

Имя Годы работы
Швейковский, Войцех Анзельм ( Szweykowski Ks. Wojciech ) 18181831
Шкродский, Юзеф Кароль ( Skrodzki Józef Karol ) 1831
Цыцурин, Фёдор Степанович (президент Варшавской медико-хирургической академии) 18571861
Мяновский, Иосиф Игнатьевич (ректор Варшавской главной школы) 18621869
Имперский период
Имя Годы работы
Лавровский, Петр Алексеевич 18691872
Благовещенский, Николай Михайлович 18721883
Лавровский, Николай Алексеевич 18831890
Сонин, Николай Яковлевич и. о. ректора 1885 , 1890
Будилович, Антон Семёнович 18901892
Щелков, Иван Петрович 18921894
Шалфеев, Михаил Иванович 18941895 ; 1898
Ковалевский, Павел Иванович 18951897
Зенгер, Григорий Эдуардович 18971899
Ульянов, Григорий Константинович 18991904
Зилов, Пётр Алексеевич и. о. ректора 1904
Карский, Евфимий Фёдорович 19051911
Кудревецкий, Василий Васильевич 19111912
Трепицын, Иван Николаевич 19131914
Вехов, Сергей Иванович 19141915
Брудзинский, Йозеф ( Brudziński Józef ) 19151917
Польский период
Имя Годы работы
Антоний Костанецкий ( Antoni Kostanecki ) 19171919
Станислав Йозеф Тугутт ( Stanisław Józef Thugutt ) 19191920
Ян Кароль Кохановский ( Jan Karol Kochanowski ) 19201921
Ян Мазуркевич ( Jan Mazurkiewicz ) 19211922
Лукасевич, Ян 19221923 ; 19311932
Игнацы Кошембар-Лысковский ( Ignacy Koschembahr-Łyskowski ) 19231924
Францишек Крысталович ( Franciszek Kryształowicz ) 19241925
Стефан Пеньковский ( Stefan Pieńkowski ) 19251926 ; 19331936 ; 19451947
Гриневецкий, Болеслав Болеславович 19261927
Антоний Шлаговский ( Ks. Antoni Szlagowski ) 19271928
Густав Пшихоцкий ( Gustaw Przychocki ) 19281929
Тадеуш Бжески ( Tadeusz Brzeski ) 19291930
Мечислав Михалович ( Mieczysław Michałowicz ) 19301931
Юзеф Уейский 19321933
Влодзимеж Антоневич 19361939
Ежи Модраковский ( Jerzy Modrakowski ) 1939
Францишек Чубайский ( Franciszek Czubaiski ) 19471949
Ян Васильковский ( Jan Wasilkowski ) 19491952
Станислав Турский ( Stanisław Turski ) 19521969
Зигмунт Рыбицкий ( Zygmunt Rybicki ) 19691980
Хенрик Самсонович 19801982
Казимеж Альбин Добровольский ( Kazimierz Albin Dobrowolski ) 19821985
Клеменс Шанявский ( Klemens Szaniawski ) (Rector electus) 1984
Гжегож Бялковский ( Grzegorz Białkowski ) 19851989
Анджей Каэтан Вроблевский 19891993
Влодзимеж Сивиньский ( Włodzimierz Siwiński ) 19931999
Пётр Венгленьский ( Piotr Węgleński ) 19992005
Катажина Халасиньская-Мацуков ( Katarzyna Chałasińska-Macukow ) 20052012
Мартин Палыс ( Marcin Pałys ) с 2012

См. также

Примечания

 1. Szkoły wyższe i ich finanse w 2018 roku , с. 68
 2. 1 2 Энциклопедический словарь братьев А. и И. Гранат, 1911 , с. 637.
 3. В Варшавском университете из 1556 студентов и 187 вольнослушателей (на 1.1.1905) — католиков 1032 и православных 259.
 4. Первоначально абсолютное большинство студентов составляли поляки. В университете в 1870 г. училось около 86 % студентов-католиков (фактически поляков), к 1900 г. их число уменьшилось до 60,7 %, в 1905/1906 уч.г. число католиков сравнялось с православными и составило 40 % (с учётом студентов-иудеев, лютеран и мусульман). После вторичного открытия университета в 1908 г. картина изменилась — абсолютное большинство составляли православные, католиков было менее 15 % (1914/1915 уч.г.).
 5. Императорский университет в Варшаве, 2005 , с. 42—43.
 6. Создание и становление университета // Старая версия сайта СГУ им. Н. Г. Чернышевского (недоступная ссылка)
 7. Архимандрит Антоний. Немноголетний старец. Жизнеописание схиархимандрита Амвросия Мильковского // Русский инок : Ежемесячный журнал. — Jordanville, NY
 8. Варшавяне-на-Дону .

Литература

Ссылки