Ватикан

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Државата на градот Ватикан
лат. Статус Civitatis Vaticanæ
итал. Stato della Città del Vaticano
Знаме Грб
Знаме Грб
Химна : „Inno e Marcia Pontificale“
Ватикан на мапата на Европа
Ватикан на мапата на Европа
Датум на независност 11 февруари 1929 година [1] (од Италија )
официјалните јазици италијански , латински
Капитал Ватикан ( Рим )
Форма на владеење апсолутна теократска монархија [2]
Папата Френсис
државен секретар Пјетро Паролин
Гувернерот Џузепе Бертело
држава религијата католицизмот
Територија
• Вкупно 0,44 км² ( 194. во светот )
•% водена површина. 0%
Популација
• Оценка 825 [3] луѓе. ( 194-ти )
Густина 1375 луѓе / km² ( 3-то )
Имиња на жители Ватикан, Ватикан [4]
Валута евра ( ЕУР, шифра 978 ) [5]
Интернет домен .va [d]
ISO код VA
Телефонски код +39 и +379[6]
Временски зони CET и UTC + 1:00
Автомобилски сообраќај десно
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Ватикан ( лат. Статус Civitatis Vaticanæ , италијански Stato della Città del Vaticano [7] , се среќава и употребата на името Држава-град Ватикан [8] ) - џуџеста држава - енклава (најмалата официјално призната држава во светот [к. 1] ) на територијата на Рим , поврзана со Италија . Статусот на Ватикан во меѓународното право е помошна суверена територија на Светата столица , седиште на највисокото духовно раководство на Римокатоличката црква .

Странските дипломатски претставништва се акредитирани во Светата столица, а не во градот-држава Ватикан. Странските амбасади и мисии акредитирани во Светата столица, поради малата територија на Ватикан, се наоѓаат во Рим (вклучувајќи ја и италијанската амбасада, која според тоа се наоѓа во нејзиниот главен град [9] ).

Ватикан е постојан набљудувач на Обединетите нации од 1964 година [10] , соработувајќи со организацијата од 1957 година [11] . Во јули 2004 година, правата на мисијата на Светата столица во ОН беа проширени [10] . Покрај тоа, од август 2008 година, Ватикан започна да соработува со Интерпол на постојана основа [12] [13] .

Ватикан, како единствена држава, не учествува во повеќето проекти на ЕУ, туку го користи еврото како своја валута и издава свои монети евра .

Етимологија

Официјалното име „Ватикан“ првпат се користело во Латеранските договори склучени на 11 февруари 1929 година помеѓу Светата столица и италијанската влада, на чело со Б. Мусолини , со што се воспоставил статус на модерен град-држава. Името е преземено од името на ридот Ватикан ( италијански: Monte Vaticano ), на кој се наоѓа државата. Името на Ватиканскиот рид, сепак, веројатно потекнува од етрурското име на градот „Ватикум“, кое во моментов не постои. Според легендите, на ова место етрурските пророци (а подоцна - римските аугури ) ги објавиле своите предвидувања - „ватицинации“ ( латински vaticinatio - „предвидување“, „пророштво“) [14] . Историски (пред појавата на државата Ватикан) зборот „Ватикан“ го имал значењето на „палатата на папата“ [15] .

Официјалното италијанско име на Ватикан ( италијански Stato della Città del Vaticano ) буквално значи „Држава на градот Ватикан“. Иако Светата столица (што не е идентична со Ватикан) и Католичката црква користат црковен латински јазик во официјалните документи, Ватикан официјално го користи италијанскиот јазик во своите сегашни активности. Латинското име на државата е лат. Статус Civitatis Vaticanæ [16] [17] се користи во официјалните документи не само од Светата столица, туку и во повеќето официјални црковни и папски документи.

Приказна

Во антиката, областа Ватикан ( лат. Ager Vaticanus) не била населена, бидејќи во антички Рим се сметало за свето место. На ова место императорот Клавдиј одржувал циркуски игри [18] . Во 326 година , по доаѓањето на христијанството , над наводниот гроб на Свети Петар била подигната базиликата Константин и оттогаш ова место е населено.

Формиран во средината на 8 век, Папскиот регион покривал значителен дел од Апенинскиот Полуостров, но во 1870 година бил ликвидиран од Италијанското Кралство .

Во својата сегашна форма, таа настана на 11 февруари 1929 година врз основа на Латеранските договори склучени со владата на Бенито Мусолини .

Географија

Официјалниот план на Ватикан (од додатокот на Латеранскиот договор). На планот боите означуваат: темно сива - територијата на градот-држава Ватикан; светло сива - територијата на градот-држава Ватикан, во која Италија е одговорна за одржување на законот и редот. Оваа област може да биде затворена за јавноста и за италијанската полиција во секое време за специјални свечени настани; црвено - мала лента (широка 3 м и долга 60 м) до северната колонада на базиликата Свети Петар, која, според Латеранските договори, е територија на Италија и е под италијанска јурисдикција. Овој факт беше предмет на контроверзии во заедничката ватиканско-италијанска комисија, која постоеше до 1932 година за да ја разјасни формулацијата на Латеранските договори. Меѓутоа, бидејќи одлуките на комисијата беа советодавни по природа, Италија одби да ги признае резултатите од дискусијата и остави појас земја долж колонадата за себе; заокружена во сино - територијата на Италија, која е во сопственост на Светата столица. Територијата има екстратериторијален статус, италијанскиот закон не се применува на неа; исто така - територијата во јужниот дел на планот (лево) по грешка е обоена во светло сива боја и е територија на Италија.

Ватикан се наоѓа на ридот Ватикан во северозападниот дел на Рим , на неколку стотини метри од Тибар . Ватикан од сите страни е опкружен со италијанска територија, вкупната должина на државната граница е 3,2 километри. Дополнително, Латеранските договори му дадоа на Ватикан извесна екстратериторијалност (некои базилики, канцеларии за куриски и бискупија и Кастел Гандолфо ), но главно границата се совпаѓа со одбранбениот ѕид. Пред базиликата Свети Петар, границата е работ на овален квадрат (означен со бели камења во поплочувањето на плоштадот).

катедралата Свети Павле
Поглед на плоштадот Свети Петар од куполата на катедралата

Политички систем

Ватикан е теократска држава [19] со која управува Светата столица . Суверен на Светата столица, во чии раце се концентрирани апсолутните законодавни, извршни и судски овластувања, е Папата, кој е избран од кардиналите доживотно. По смртта или абдикацијата на папата и за време на конклавата до устоличувањето на новиот папа, неговите должности (со значителни ограничувања) ги извршува Камеленго [20] .

Владата

Владината палата на Ватикан

Главниот извршен директор е државниот секретар на Светата столица .

Со Ватикан управува административно тело - Папска комисија назначена од Светата столица, на чело со гувернерот (комисијата е назначена за 5-годишен мандат, гувернерот во исто време раководи со гувернерството на државата Ватикан ). Главното административно тело на Светата столица (практичен водич за религиозни, политички и економски активности) е Римската курија . Според апостолските устави Regimini Ecclesiae Universae ( 1968 ) и Pastor Bonus ( 1988 ), администрацијата на Католичката црква и Ватикан се состои од неколку одделенија. Државниот секретаријат е одговорен за извршување на одлуките на Папата и за координација на активностите на Римската курија. На нејзиниот шеф - државниот секретар - му се дадени сите овластувања во областа на секуларниот суверенитет; всушност тој ја извршува функцијата премиер. Од 2013 година, државен секретар - кардинал Пјетро Паролин .

Највисоките советодавни тела се Вселенскиот собор , Колеџот на кардиналите и Епископскиот синод.

Државниот секретаријат вклучува, особено, делови за општи прашања (внатрешни работи) и односи со државите (надворешни работи).

Други тела на Католичката црква и Ватикан: девет конгрегации или дикастерии (министерства); 11 папски комисии; Бирото; Апостолска библиотека и други институции. Надлежностите се Високиот црковен суд, Вишиот трибунал на Апостолскиот суд и Локалниот трибунал. Редот го одржува папската гарда, составена од швајцарски стражари.

Популација

Речиси целото население на Ватикан се граѓани на Ватикан кои имаат пасош (овој пасош има дипломатски статус на Светата столица, означува дека припаѓа на жителите на Апостолската престолнина (Ватикан) и е издаден од Државниот секретаријат) и се министри на католичката црква. Пасош бр. 1 традиционално му се издава на сегашниот папа, кој нема право да има друго државјанство или државјанство освен државјанството на Светата столица (исклучок беше направен само за Бенедикт XVI , кому му беше дозволено истовремено да го задржи германскиот јазик државјанство и Френсис , кој го задржа аргентинското државјанство). [21] [22]

Од 31 декември 2011 година, од 594 поданици на Светата столица, 71 се кардинали , 307 лица имаат статус на свештенство и се членови на папски мисии, 51 лице се други свештеници, 1 калуѓерка, 109 се членови на швајцарската гарда и останатите 55 се лаици . [23]

Во 1983 година во Ватикан не е регистрирано ниту едно новороденче. Нешто помалку од половина, 246 граѓани, го задржале првото државјанство. Државјанството во Ватикан не е наследено и не може да се стекне врз основа на раѓање во државата. Може да се добие само врз основа на служење на Светата столица и се откажува во случај на престанок на работниот однос во Ватикан [24] .

Членот 9 од Латеранскиот договор од 1929 година меѓу Ватикан и Италија вели дека ако некое лице престане да биде поданик на Ватикан и нема државјанство на која било друга држава, му се дава италијанско државјанство.

Етнички, повеќето од нив се Италијанци , со исклучок на припадниците на швајцарската гарда . „Дневното“ население на Ватикан вклучува и околу 3.000 Италијанци кои работат таму, но тие живеат надвор од државата.

Во 2005 година во Ватикан биле регистрирани 111 бракови.

Ватикан е единствената држава во светот со нула стапка на наталитет [25] .

Економија

Ватикан е високо развиен град-држава [26] . Ватикан има непрофитна, планирана економија . Изворите на приходи се првенствено донации од католиците ширум светот. Дел од средствата е и туризмот (продажба на поштенски марки , ватикански евро монети [27] , сувенири, такси за посета на музеи). Поголемиот дел од работната сила (музејски придружници, градинари, чувари, итн.) ја сочинуваат италијански државјани.

Буџетот на Ватикан е 310 милиони американски долари [28] .

Ватикан има своја банка, попозната како Институт за верски прашања .

Ватикан има резервна електрана. Од 2008 година, во изградба е соларна централа со проектна моќност од 100 мегавати [29] .

Инфраструктура

Транспорт

Во Ватикан нема аеродроми, но има хелиодром - хелиодромот на Ватикан . Отворен е во 1976 година и се користи за поврзување на Ватикан со меѓународните римски аеродроми Фиумичино и Чампино и приградската папска резиденција во Кастел Гандолфо .

Има железничка пруга со должина од 852 метри и железничка станица, изградена во 1932 година од југозападно од катедралата Свети Петар. Железницата на Ватикан е поврзана со италијанската железничка мрежа [30] .

Комуникации

Ватикан има радио станица изградена во 1931 година [30] [31] . Радио Ватикан емитува програма на 47 јазици [32] . Од 1949 година, во структурата на Радио Ватикано функционира телевизиски центар [30] CTV (Centro Televisivo Vaticano), кој обезбедува преноси во живо на настани на партнерските канали и на Интернет [33] .

Внатрешна декорација на катедралата Свети Петар

Ватикан има свој интернет домен - „ .va “. Долго време единствената веб-страница на тој домен остана vatican.va, која содржи официјални и контакт информации, дневни билтени за вести, говор на Светиот Отец, дигитализација на Архивите на Ватикан и други. 29 јуни 2011 година во Ватикан беше пуштена во употреба. news.va, сопствен информативен интернет портал, постои и информативен портал на Радио Ватикан, кој објавува текстови на 39 јазици во светот [32] , веб-страницата на управата на градот-држава на Ватикан, а посебна веб-страница на весникот „Осерваторе Романо“, Ватиканската библиотека и други интернет ресурси.

Од 1909 година, Ватикан го објавува Билтенот на Светата столица „ Acta Apostolicae Sedis “, кој го објавува папското законодавство на латински. Од 1861 година, дневниот весник L'Osservatore Romano излегува на италијански јазик. Од 1860 година, објавено е годишното референтно издание Annuario Pontificio [30] .

Од 2002 година, Дирекцијата за телекомуникации на гувернерот на државата Ватикан вклучува телефонска услуга која управува со телекомуникациите на Ватикан, вклучувајќи жични гласовни и податочни мрежи. На 18 мај 2010 година, Ватикан потпиша договор со италијанската поделба на меѓународниот мобилен оператор Водафон . Ватикан нема свои мобилни оператори. Покрај тоа, Ватикан има и пошта .

Воена единица

Карта на Ватикан

До 1970 година, во Ватикан имаше четири типа на вооружени сили:

Во 1970 година, папата Павле VI ги реформирал вооружените сили, елиминирајќи ги првите три типа на војници и оставајќи ја Швајцарската гарда, основана во 1506 година, да ја заштити државата. Во 2002 година Јован Павле Втори ја обнови жандармеријата, но сега таа врши само полициски функции и не е дел од вооружените сили.

Швајцарската гарда известува директно до Светата столица.

Формално, процентуално, Ватикан е најмилитаризираната држава во светот. По данным 2005 года, из 557 граждан 101 являются военными на действительной службе, что составляет 18 % населения [24] , а это более чем в три раза перекрывает показатели второй по милитаризации страны мира — Северной Кореи (4,9 %).

Культура

В Ватикане расположены всемирно известные шедевры архитектуры — Собор Святого Петра с внутренним убранством, ватиканские музеи , в числе которых Сикстинская капелла и др., а также знаменитая Ватиканская библиотека .

Ордена Ватикана

Папские ордена:

Международные отношения

Владимир Путин и Иоанн Павел II . Ноябрь 2003 года

Сам Ватикан не устанавливает дипломатических отношений, не участвует в международных организациях и не заключает международные договоры, поскольку является суверенной территорией Святого Престола, и суверенитет первого прямо проистекает из суверенитета последнего. Однако во многих источниках, включая новостные и дипломатические, дипломатические отношения Святого Престола называют дипломатическими отношениями Ватикана. Кафедра Римских епископов признаётся суверенным субъектом международного права с раннесредневековых времён. И в период между 1860 годом до заключения Латеранских соглашений 1929 года суверенитет Святого Престола признавался не только католическими державами, но также Российской Империей , Пруссией и Австро-Венгрией .

Дипломатические отношения Ватикана и Святого Престола находятся в ведении Секции отношений с государствами Государственного секретариата. Секцию возглавляет Секретарь по отношениям с государствами в сане архиепископа — в настоящее время Доминике Мамберти (Dominique Mamberti), титулярный архиепископ Сагоны.

Святой Престол поддерживает дипломатические отношения со 174 [ источник не указан 544 дня ] странами мира, в которых он представлен папскими послами (нунциями). Также Ватикан поддерживает дипломатические отношения с ЕС и с Организацией освобождения Палестины и является членом 15 международных организаций, в том числе ВОЗ , ВТО , ЮНЕСКО , ОБСЕ и ФАО .

В 1989 году в ходе встречи Президента СССР М. С. Горбачёва с Иоанном Павлом II была достигнута договорённость об установлении отношений между СССР и Ватиканом на уровне официальных представительств. Такие отношения были установлены 15 марта 1990 года, первым представителем СССР при Святом Престоле в ранге Чрезвычайного и Полномочного Посла стал Ю. Е. Карлов , а в Москву прибыл апостольский нунций со специальными полномочиями. После распада СССР Ватикан установил отношения с Российской Федерацией как преемницей СССР на уровне сначала постоянных представительств, а с декабря 2009 года — на уровне посольств [34] [35] .

Владимир Путин посещает Бенедикта XVI , 13 марта 2007 года

В начале 1990-х Ватикан установил дипломатические отношения со странами Восточной и Центральной Европы, которые ранее находились под управлением коммунистических партий, а также с рядом государств бывшего Советского Союза .

Ватикан активно выступает за сохранение мира и урегулирование международных конфликтов. В 1991 г. он предостерегал от войны в Персидском заливе. Католическая церковь играла видную роль в прекращении гражданских войн в Центральной Америке. Во время поездок в этот регион папа призывал к прекращению гражданской войны в Гватемале, примирению в Никарагуа, утверждению «новой культуры солидарности и любви» [36] .

Святой Престол — старейший ( 1942 год ) дипломатический союзник Тайваня и ныне является единственным суверенным субъектом международного права в Европе, формально признающим Китайскую Республику (Тайвань) .

В 1971 году Святой Престол заявил о своём решении придерживаться Договора о нераспространении ядерного оружия , дабы «предоставить моральную поддержку принципам, которые служат основой самого Договора».

В 2007 году Святым Престолом были установлены дипломатические отношения с Саудовской Аравией [37] .

Примечания

Комментарии
 1. По некоторым источникам, самым маленьким государством в мире является территория Мальтийского ордена .
Источники
 1. По Латеранским соглашениям .
 2. Атлас мира: Максимально подробная информация / Руководители проекта: А. Н. Бушнев, А. П. Притворов. — М. : АСТ , 2017. — С. 20. — 96 с. — ISBN 978-5-17-10261-4.
 3. Vite da laici in Vaticano: sono 62 senza ius soli e col bancomat in latino .
 4. Городецкая И. Л., Левашов Е. А. Ватикан // Русские названия жителей: Словарь-справочник. — М. : АСТ , 2003. — С. 64. — 363 с. — 5000 экз.ISBN 5-17-016914-0 .
 5. До 1999 годаватиканская лира .
 6. https://www.itu.int/dms_pub/itu-t/opb/sp/T-SP-E.164D-11-2011-PDF-E.pdf
 7. Официально используется российскими властями в качестве названия государства. См. Указ Президента РФ от 22.11.2009 № 1330 «Об установлении дипломатических отношений с Ватиканом» . Архивировано 4 января 2012 года.
 8. Гуценко К. Ф., Ковлер А. И. Конституционное право: Энциклопедический словарь / Отв. ред. и рук. авт. коллектива С. А. Авакьян. — М.: НОРМА-ИНФРА-М, 2000. — 688 с. — ISBN 5-89123-409-2
 9. Адрес посольства Ватикана в Италии . Архивировано 10 ноября 2011 года.
 10. 1 2 В мире: Ватикан получил статус наблюдателя ООН без права голоса (недоступная ссылка) . Lenta.ru (2 июля 2004). Дата обращения: 12 апреля 2019. Архивировано 13 марта 2016 года.
 11. Archbishop Renato R. Martino. A Short History of the Holy See's Diplomacy (англ.) (недоступная ссылка) . Holyseemission.org . Дата обращения: 12 апреля 2019. Архивировано 16 мая 2007 года.
 12. List of Member States (англ.) (недоступная ссылка) . Interpol (2012). Дата обращения: 12 апреля 2019. Архивировано 2 августа 2012 года.
 13. Архивированная копия (недоступная ссылка) . Дата обращения: 30 апреля 2011. Архивировано 24 июля 2011 года.
 14. История появления названия Ватикана и история появления произведений искусства Ватикана . Vaticaniste.ru . Дата обращения: 12 апреля 2019.
 15. Зелинский В. «Подробный орфографический словарь». М. , 1914. С. 41.
  Чудинов А. Н. «Словарь иностранных слов…» СПб. , 1902. С. 152.
 16. Apostolic Constitution (лат.) . Vatican.va .
 17. Pope Francis. Letter to John Cardinal Lajolo (лат.) . Vatican.va (8 сентября 2014). Дата обращения: 28 мая 2015.
 18. Гай Светоний Транквилл . Книга 5. Божественный Клавдий // Жизнь двенадцати цезарей = De vita XII caesarvm / Перевод М. Л. Гаспарова. Издание подготовили М. Л. Гаспаров, Е. М. Штаерман. Отв. ред. С. Л. Утченко. Ред. изд-ва Н. А. Алпатова. — 3-е, исправ.. — М. : « Наука », 1993. — 368 с. — («Литературные памятники»).
 19. Теократия // Политология. Словарь. — М: РГУ. В. Н. Коновалов. 2010.
 20. Камерленго / Католическая энциклопедия. EdwART. 2011.
 21. Джованни Бенси. Читайте! Завидуйте! Я – подданный Святейшего Престола! // « НГ-Религии » : газета. — М. , 2007. — 20 июня.
 22. Нива Миракян. Папа отказался от диппаспорта: Понтифик останется рядовым аргентинцем // « Российская газета » : газета. — М. , 2014. — 19 февраля ( № 38 (6310) ). — ISSN 1606-5484 .
 23. Vatican citizenship . Holy See Press Office. Дата обращения: 3 декабря 2006.
 24. 1 2 Zenit/Agnuz. В Ватикане зарегистрированы 557 граждан . Патриархия.ru (27 мая 2007). Дата обращения: 12 апреля 2019.
 25. В Ватикане родился первый ребёнок. Младенец появился на свет на площади Святого Петра
 26. Ватикан // Энциклопедический географический словарь / отв. редакторы Е. В. Варавина и др. — М. : Рипол-классик , 2011. — С. 127. — (Словари нового века). — 5000 экз.ISBN 978-5-386-03063-6 .
 27. Каталог монет Ватикана (недоступная ссылка) . Дата обращения: 11 июля 2011. Архивировано 17 сентября 2011 года.
 28. Vatican City (англ.) . The World Factbook . CIA . Дата обращения: 12 апреля 2019.
 29. Bloomberg . Vatican to build Europe's biggest solar plant (англ.) . CathNews (20 April 2009). Дата обращения: 12 апреля 2019. Архивировано 12 апреля 2019 года.
 30. 1 2 3 4 Ватикан / Н. А. Ковальский // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров . — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
 31. Cnews: «Радио Ватикан» отмечает в этом месяце 80 лет . Архивировано 27 марта 2015 года.
 32. 1 2 Виктор Хруль. Портал радио Ватикана начал публиковать тексты Папы Римского на иврите . РИА Новости (10 ноября 2011). Дата обращения: 12 марта 2012. Архивировано 24 июня 2012 года.
 33. Сайт Ватиканского телецентра (на ит. яз.) (недоступная ссылка) . Дата обращения: 6 апреля 2011. Архивировано 12 апреля 2011 года.
 34. Отношения России (СССР) и Ватикана . РИА Новости (9 декабря 2014). Дата обращения: 4 января 2015.
 35. Дипломатическая служба Святого Престола (PDF). МГИМО . Дата обращения: 4 января 2015.
 36. Ватикан // Энциклопедия « Кругосвет ».
 37. Ватикан и Саудовская Аравия установили дипломатические отношения . Полит.ру (31 мая 2007). Дата обращения: 12 апреля 2019. Архивировано 30 сентября 2007 года.

Литература

Ссылки