Народна Република Унгарија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Социјалистичка република
Народна Република Унгарија
Обесени. Маѓар Непкезтрсасиг
Знаме на Унгарија (1957-1989) Грб на Унгарија (1957-1989)
Знаме на Унгарија (1957-1989) Грб на Унгарија (1957-1989)
Мотото : Вилиг пролетерјај, егиселјетек! "
Химна : Господ да го благослови волшебникот
Обесени. "Истен, meldd meg magyart"
Унгарија 1956-1990.svg
Знаме на Унгарија (1946-1949, 1956-1957) .svg
Капитал Будимпешта
Јазици) Унгарски
Официјален јазик Унгарски
Валутна единица форинт
Плоштад 93.030 км²
Популација 10 397 959 луѓе (1989)
Форма на влада еднопартиска социјалистичка република [1]
Владејачка партија Унгарска работничка партија (1948-1956)
Унгарска социјалистичка работничка партија (1956-1989)
Шефови на држави
Генерален секретар на Централниот комитет на ВПТ
• 1948-1953 година Матијас Ракоси
Прв секретар на Централниот комитет на ВПТ
• 1953-1956 година Матијас Ракоси
• 1956 година Ерно Гери
• 1956 година Јанош Кадар
Генерален секретар на Централниот комитет на Сојузната социјалистичка работничка партија
• 1956-1988 година Јанош Кадар
• 1988-1989 година Карај Грос
Лого на Викимедија Комонс Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Унгарска Народна Република , Унгарија ( унгарски Magyar Népköztársaság ) - официјално име на Унгарија од 20 август 1949 година [2] до 23 октомври 1989 година . Социјалистичка држава [3] , член на Одделот за внатрешни работи (од 1955 година ) и CMEA (од 1949 година ). Се граничеше на север со Чехословачка , на североисток - со СССР , на исток - со Романија , на југ - со Југославија , на запад - со Австрија .

Историја

Позадина

Во Втората светска војна, Унгарија учествуваше на страната на нацистичкиот блок , нејзините војници учествуваа во окупацијата на територијата на СССР . Во 1944-1945 година, унгарските трупи беа поразени, а територијата беше окупирана од советските трупи. На 4 ноември 1945 година, во земјата се одржаа слободни избори според Договорите за Јалта , на кои независната партија на малите сопственици (НПМХ) освои мнозинство (57%). Коалицијата на комунисти и социјалдемократи доби само 34% од гласовите. Меѓутоа, сојузничката комисија за контрола, на чело со советскиот маршал Ворошилов , на победничкото мнозинство му даде само половина од местата во коалициската влада, додека клучните места останаа во рацете на комунистите.

На 10 февруари 1947 година, беше потпишан мировен договор помеѓу унгарската и советската влада. Унгарскиот премиер Ференц Наѓ замина во посета на Швајцарија, каде поднесе оставка и одби да се врати во својата татковина. Како премиер, тој беше наследен од друг член на НПМХ, Лајос Динес , а во 1948 година од Иштван Доби (во тоа време, исто така, член на НПМХ). Комунистите, со поддршка на советските трупи, ги уапсија повеќето водачи на опозициските партии и во 1947 година одржаа нови избори.

Советизација

Грб на Унгарија во 1949-1956 година.

На 15 мај 1949 година се одржаа парламентарни избори, на кои Националниот фронт за независност објави единствена и единствена листа. На 18 август 1949 година, беше усвоен Уставот, кој го смени името на земјата во „Народна Република Унгарија“, функцијата претседател беше укината, а на негово место беше создаден колегијален Президиум. Во 1950 година, комитетите беа укинати, наместо нив беше воведена поделба на региони, беа укинати комитетите, состаноци и одбори на области и заедници, наместо нив беа создадени регионални, обласни и општински совети и извршни комитети на совети. Куриа, судските совети, трибуналите, локалните судови беа укинати, наместо нив беа создадени Врховниот суд, регионалните судови и окружните судови. Сите политички партии беа забранети, освен ВТП, Националниот фронт за независност беше реорганизиран - во нејзините редови беа вклучени масовни организации. Самиот ВПТ исто така беше реорганизиран - функцијата претседател на партијата беше укината, а лицето што ја имаше оваа позиција наскоро беше уапсено. Симболиката претрпе измени-чеканот и увото пченица станаа амблем на Унгарија, остана црвено-бело-зелено знаме, на кое беше додадена сликата на новиот амблем, Химунс остана химна, но почна да биде изведена без зборови.

Беше спроведена колективизација . Дирекцијата за државна безбедност , предводена од Габор Петер (1945-1952) и Ласло Пирос (1953-1956), спроведе масовни репресии против опозицијата, црквата, политичарите од претходниот режим и многу други незадоволни луѓе. Министерот за одбрана Михаи Фаркас исто така одигра значајна улога во репресивната политика. Започна и внатрешно партиско чистење во ВПТ. Една од првите жртви беше шефот на Министерството за внатрешни работи - Ласло Раик . Неговиот наследник, Јанош Кадар, исто така беше зад решетки.

Советска делегација на Вториот светски фестивал за млади и студенти во Будимпешта, 1949 година.

Во исто време, стандардот на живеење во земјата брзо опаѓаше. Економската ситуација во земјата е комплицирана од фактот дека Унгарија, како сојузник на Германија во Втората светска војна, бил должен за неколку години да го плати СССР , Чехословачка и Југославија на надомест на штета , понекогаш достигнувајќи една четвртина од националниот производ [4 ] . Во 1952 година, вистинските плати на работниците и вработените беа 20 проценти, а приходите на селаните беа една третина пониски отколку во 1949 година.

Во 1952 година, генералниот секретар на УПТ и поддржувач на тврдиот сталинистички курс Матијас Ракоси стана премиер. Во 1953 година, мерките преземени од владата донесоа забележително олеснување, но само за кратко време. Неуспехот на плановите за индустријализација и промените во СССР по смртта на Сталин (во Москва одлучија дека Ракоси е премногу фанатичен, дека не придонесува за популарноста на новите унгарски власти) доведе до фактот дека на пленумот на Централното раководство на ВПТ на 27-28 јуни 1953 година, Матијас Ракоси беше критикуван и заменет како шеф на владата од друг унгарски комунист, Имре Наѓ .

Новиот шеф на владата, Имре Наѓ и неговите поддржувачи заземаа сериозни позиции во партијата. Спроведена е амнестија, интернирањето е запрено, а иселувањето од градовите по социјална основа е забрането. Наѓ ја запре изградбата на многу големи индустриски проекти. Инвестициите беа насочени кон развој на лесни и прехранбени индустрии, намален притисокот врз земјоделството, намалени цените на храната и тарифите за населението [5][6] .

Како шеф на владата, овој унгарски политичар спроведе голем број мерки насочени кон подобрување на животот на луѓето (даноците беа намалени, платите беа зголемени, принципите на користење на земјиштето беа либерализирани) и беше запрена политичката репресија. Ова го направи популарен меѓу обичните Унгарци. Ограничувањето на индустријализацијата и соработката во земјоделството предизвика остри критики од Ракоси и неговите поддржувачи. Покрај тоа, поместувањето на шефот на владата, Г.М. Маленков , во СССР, кој се залагаше за приоритетен развој на лесната индустрија, ја ослабна позицијата на Наѓ. На крајот, Матијас Ракоси, користејќи ги вообичаените средства за борба зад сцената, успеа да го победи својот противник, кого голем дел од работниот народ веќе го сметаше за симбол на нова политика, гарант за подобар живот. Како резултат на тоа, на 18 април 1955 година, Имре Наѓ беше отстранет од функцијата премиер и протеран од ВПТ.

Новиот шеф на владата, Андрас Хегедиус, беше млад и немаше никакво влијание во партијата, а раководството на партијата (Ракоси, Геро, Фаркас) го продолжи сталинистичкиот курс во сите гранки на јавниот живот [7] . Меѓу широките делови на унгарскиот народ, ова предизвика незадоволство. Барањата за враќање на Наѓ на власт, одржување алтернативни избори и повлекување на советските трупи од Унгарија се појавија спонтано. Многу Унгарци сметаа дека социјалистичкиот тек на нивната земја е погрешен[8] [9] .

Во мај 1955 година, беше потпишан мировен договор помеѓу СССР и Австрија. Советските трупи, кои беа во Австрија како дел од Централната група на сили, беа повлечени на територијата на СССР во текот на летото. На 14 мај 1955 година, социјалистичките земји го потпишаа Варшавскиот пакт за пријателство, соработка и заемна помош, кој го продолжи престојот на советските трупи во Унгарија [10] .

Востанието во 1956 година

Советските тенкови привремено ја напуштија Будимпешта, 31 октомври 1956 година.

На 21 јули 1956 година, Ракоси беше отпуштен, заменет со Ерне Гари . На 23 октомври 1956 година, започнаа масовни антикомунистички демонстрации во Будимпешта, за време на кои демонстрантите се обидоа да заземат голем број згради. На 24 октомври, Имре Наѓ беше назначен на функцијата претседател на Унгарскиот совет на министри. Советот на министри во нов состав објави прекин на огнот, распуштање на Унгарската народна армија и Дирекцијата за државна безбедност и создавање на Хонвед, прекин на активностите на ВПТ, како и почеток на преговори со СССР при повлекување на советските трупи од Унгарија, на 30 октомври, повеќепартискиот систем беше обновен, на 31 октомври војската крило на антикомунистички демонстранти беше регистрирана во Националната гарда ( Немзетерсег ), на 3 ноември, нова Владата беше формирана од претставници на УПТ, НПМХ, НКП и СДПВ. Активниот ВПТ, кој ги бранеше јавните згради, министерствата и окружните комитети, доби наредба од унгарската влада веднаш да го предаде целото достапно оружје. На 4 ноември, советската армија влезе во Будимпешта и до 7 ноември го потисна отпорот на Националната гарда, унгарската влада беше уапсена [11] .

Период на владеење на Ј. Кадар

Јанош Кадар меѓу пионерите, 1972 година.

По задушувањето на востанието, Унгарската работничка партија беше преименувана во Унгарска социјалистичка работничка партија . На чело беше Јанош Кадар , под чие водство беше спроведена внимателна либерализација на државата, пред се на економијата. Секретар на Централниот комитет на Сојузната социјалистичка работничка партија, Реже Нирше, стана главниот развивач на економските реформи што започнаа во 1968 година. Благодарение на реформскиот тек на Кадар, Унгарија почна да се нарекува „најсмешната барака во социјалистичкиот логор“. Унгарија имаше најлиберална цензура, а граѓаните уживаа во бесплатното патување во странство.

Дозволена е мала приватна сопственост на средствата за производство. До крајот на 1980 -тите, Унгарија имаше водечка позиција меѓу социјалистичките земји во голем број индустрии. Најпознати беа производите на фармацевтската индустрија, телевизорите Видеотон, фрижидерите Лехел, автобусите Икарус , камионите Раба [12] . Земјата излезе на врвот во Европа за производство на пченица и месо по глава на жител, и на второ место по бројот на јајца. За разлика од повеќето земји од социјалистичкиот табор, потрошувачкиот пазар во Унгарија практично не страдаше од недостаток на стоки за широка потрошувачка.

Во 1983 година беше одобрен принципот на алтернативност на општите избори. Покрај претходно постоечките 352 единечни мандати, беа избрани уште 35 пратеници според единствената национална листа, во која беа вклучени истакнати партиски, државни и јавни личности, литературни и уметнички работници [13] . Единствените изборни единици требаше да имаат најмалку двајца кандидати. Во 1985 година, овој систем беше искористен за одржување на избори за Националното собрание на Унгарија [14] .

Демократски реформи

Во 1989 година, раководството на SSWP се смени, Социјалдемократијата беше прогласена за идеологија на партијата, и самата беше преименувана во Унгарска социјалистичка партија , еднопартискиот систем беше укинат, либералните партии беа создадени - Алијансата на слободните демократи ( ASD) и Алијансата на младите демократи (попозната како унгарска кратенка Fides), голем број конзервативни партии - Унгарскиот демократски форум (WDF), Независната партија на малите сопственици, Христијанско -демократската народна партија (PPCD). Унгарија повторно беше прогласена за Република Унгарија - трета демократија во историјата на Унгарија. Надворешната политика беше изменета - беше преземен курс за враќање во Европа, започна повлекувањето на единиците на советската армија од територијата на Унгарија (заврши во 1991 година ).

Структура на државата

Највисокиот орган на државната власт - Државното собрание ( Országgyűlés ), беше избран од народот по предлог на Политичкото биро на Централниот комитет на Унгарската социјалистичка работничка партија, постојаниот орган на Државното собрание - Президиумот ( Елнаки Tanácsa), највисоко извршно тело - Советот на министри (minisztertanács) од претседателот на Советот на министри, заменици на претседателот на Советот на министри, министри и државни секретари, се формирани од страна на државата Собранието на предлог на политичките Бирото за на Централниот комитет на Сојузната социјалистичка работничка партија, други владини тела - министерства ( министриум ).

Административна поделба

Територијата на Унгарската народна република беше поделена на региони ( мегие ) и градови со права на региони ( мегие јога варос ) (од 1971 година во главен град, регионални градови ( мегеј варос ) и региони), региони во окрузи ( јарес ) и градови со права на окрузи ( járási jogú város ), области во заедници ( községi ), градови ( városi ), градови со регионални права и градови со обласни права за урбани области ( városi kerületi ).

Претставничкото тело на регионот - регионалниот совет ( megyei tanács ), беше избрано од населението според мнозинскиот систем за период од 4 години, извршното тело - извршниот комитет ( вегерахајтобизоцогок ) на регионалниот совет, беше избран од регионалниот совет.

Претставничкото тело на округот - окружниот совет ( járási tanács ), избран од населението според мнозинскиот систем за период од 4 години, извршниот орган - извршниот комитет на окружниот совет, избран од окружниот совет На

Претставничкото тело на заедницата - советот на заедницата ( községi tanács ), беше избран од населението со мнозински систем за период од 4 години, извршниот орган - извршниот комитет на советот на заедницата, беше избран од советот на заедницата.

Претставничкото тело на градот - градскиот совет ( városi tanács ), беше избрано од населението според мнозинскиот систем за период од 4 години, извршниот орган - извршниот комитет на градскиот совет, избран од градскиот совет На

Претставничкото тело на градскиот округ - градскиот окружен совет ( városi kerületi tanács ), избрано од населението според мнозинскиот систем за период од 4 години, избран е извршниот орган - извршниот комитет на градскиот окружен совет од градскиот окружен совет.

Во 1972 година, беше усвоена нова верзија на Уставот, според која беа укинати обласните совети, а регионалните совети сега беа формирани од градските и селските совети.

Правен систем

Судство - Врховен суд ( Legfelsőbb Bíróság ), избран од Риигикогу (од 1983 година - назначен од Президиумот, Претседателот на Врховниот суд продолжи да се избира од Риигикогу ), окружни судови ( megyei bíróságok ), избрани од окружните совети, окружни судови ( járásbokí ), орган на уставната ревизија (од 1983 година) - Уставен и правен совет ( Alkotmányjogi Tanács ).

Политичка партија

Единственная политическая партия — Венгерская партия трудящихся ( Magyar Dolgozók Pártja , MDP ) (с 1956 года — Венгерская социалистическая рабочая партия ), возникла путём объединения Коммунистической партии Венгрии и Социал-демократической партии Венгрии.

Общественные организации

Силовые структуры

Экономика

Денежная единица — форинт ( forint ) (0,0757 грамм золота, 7 копеек СССР [15] ), был представлен

 • алюминиевыми монетами номиналом в 2, 5, 10, 20, 50 филлеров (1 филлер ( fillér ) — 1/100 форинта) и 1 форинт, никелевыми монетами номиналом в 2 и 5 форинтов [16]
 • билетами Венгерского национального банка номиналом в 10, 20, 50, 100 и 500 форинтов, а с 1983 года также 1000 форинтов [17] эмитировались Венгерским национальным банком ( Magyar Nemzeti Bank ) [18]

Основная хозяйственная единица в промышленности — государственное предприятие ( Állami vállalat ), в сельском хозяйстве — сельскохозяйственные производственные кооперативы ( Termelőszövetkezet ). Оператор железнодорожных перевозок — Венгерские государственные железные дороги ( Magyar Államvasutak ), оператор почтовой и телефонной связи — Министерство почт ( Postaügyi Minisztérium ), позднее — Министерство почт и транспорта ( Közlekedés- és Postaügyi Minisztériumba ) («Венгерская почта» ( «Magyar Posta» )).

Религия

Большинство верующих — католики, были представлены епархиями, объединёнными в Конференцию католических епископов Венгрии ( Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ):

Большинство верующих в восточной части страны — кальвинисты, представлены Венгерской реформатской церковью ( Magyarországi Református Egyház ), лютеране были представлены Евангелическо-лютеранской церковью Венгрии ( Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyház ).

Кинематограф

Венгерское управление кинематографии ( Magyar Filmgyártó Vállalat , MAFILM )

 • Студия художественных фильмов ( játékfilm stúdió )
  • Творческое объединение «Будапешт»
  • Творческое объединение «Гунния»
  • Творческое объединение «Диалог»
  • Творческое объединение «Объектив»
 • Студия документальных фильмов ( Híradó- és Dokumentumfilm Stúdió )
 • Студия научно-популярных и учебных фильмов ( Népszerű Tudományos Filmstúdió )

Студия мультипликация — Паннония ( Pannónia Filmstúdió )

Средства массовой информации

СМИ Венгерской народной республики получали информацию от Венгерского телеграфного агентства ( Magyar Tavirati Iroda ) (издавало 2 раза в месяц бюллетень 'Вести с родины' ('Magyar Hirek') на венгерском языке, а с 1967 года — газету 'Ежедневные новости' на немецком ('Neueste Nachrichten') и английском ('Daily News') языках) [19]

Газеты:

 • « Szabad nép » (до 1956 года) (букв. «Свободный народ») — печатный орган ЦК ВКП и ЦК ВПТ.
 • « Непсабадшаг » (с 1956 года) ( «Népszabadság» , букв. «Народная свобода») , « Партелет » — печатные органы ЦК ВСРП.
 • « Непсава » ( «Népszava» ) — печатный орган Венгерского Совета Профсоюзов.
 • « Мадьяр немзет » ( «Magyar Nemzet» ) и « Сабад фёльд » — печатные органы Отечественного Народного Фронта.
 • « Мадьяр хирлап » ( «Magyar Hírlap» ) — печатный орган Правительства ВНР, основана в 1968 году.
 • « Нёклапья » — печатный орган Всевенгерского совета женщин.
 • « Элет эш иродалом » и « Кортарш » — печатный орган Союза венгерских писателей.
 • « Мадьяр ифьюшаг » — печатный орган ЦК ВКСМ.
 • « Esti Budapest » — печатный орган Будапештского Городского Совета и Будапештского Городского Комитета ВСРП.
 • « Мадьяр Кёзлёни » ( «Magyar Közlöny» ) — бюллетень законов.

Журналы:

Телевизионное и радиовещание осуществляло государственное предприятие «Венгерское радио и телевидение» ( Magyar Rádió és Televízió , MRT ) по 2 теле- (заголовки «MTV 1» и «MTV 2») и 3 радиопрограммам (заголовки «Kossuth» , «Petőfi» и «Bartók» ). В 1974 году MRT было разделено на государственные предприятия «Венгерское радио» и «Венгерское телевидения» а для руководства ими был создан Государственный комитет по телевидению и радиовещанию ( Állami Rádió és Televízió Bizottságot ).

См. также

Примечания

 1. Научный коммунизм . — М.: Политиздат, 1988
 2. Венгрия — статья из Большой советской энциклопедии .
 3. Конституция Венгерской народной республики 1949 года в редакции 1972 года, статья 2
 4. Краткая история Венгрии: с древнейших времен до наших дней. Под ред. Исламова Т. М. — М., 1991.
 5. История Венгрии, т. III/ М.: «Наука», 1972 — С.633-635
 6. Контлер, 2002 , с. 548—549.
 7. Лавренов, 2003, стр. 146
 8. Контлер, 2002 , с. 552—554.
 9. Венгрия Архивная копия от 5 февраля 2009 на Wayback Machine //www.krugosvet.ru
 10. Контлер, 2002 , с. 551—553.
 11. Джоанна Гранвилл (Johanna Granville), Первый Домино The First Domino: International Decision Making During the Hungarian Crisis of 1956 , Texas A & M University Press, 2004. ISBN 1-58544-298-4 .
 12. Контлер, 2002 , с. 573.
 13. О конституции Венгерской Народной Республики
 14. Контлер, 2002 , с. 599.
 15. ФОРИНТ // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров . — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
 16. Каталог монет Венгерской Республики
 17. Венгерская Народная Республика
 18. ВЕНГЕРСКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ БАНК // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров . — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
 19. ВЕНГЕРСКОЕ ТЕЛЕГРАФНОЕ АГЕНТСТВО // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров . — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.

Литература

 • Контлер Л. История Венгрии. Тысячелетие в центре Европы = A History of Hungary: Millenium in Central Europe. — М. : Весь мир, 2002. — 656 с. — ISBN 5-7777-0129-9 .
 • Ижак Л. Политическая история Венгрии. — М. : Институт российской истории РАН, 2006. — 319 с. — ISBN 5-8055-0171-6 .
 • Войны второй половины XX века. Сост. А. Н. Гордиенко, 1998.

Ссылки