Горна Земја (Нова Франција)

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Горни земји на картата на Нова Франција

Горни земји ( fr. Pays d'en Haut ) - областа околу Големите езера на американскиот континент, која за време на француската колонизација била директно подредена на гувернерот на Нова Франција .

Терминот „Горни земји“ бил сфатен како регион што се наоѓа во горниот тек на реката Сент Лоренс западно од земјата каде што се населиле имигранти од Европа.

Како што британските и француските доселеници се движеа на запад за да го зацврстат своето присуство во регионот, француските власти изградија голем број тврдини, чиј главен беше Форт Детроит .

Во 1717 година, дел од Горните земји, познат како „ Земја на Илиноис “, бил префрлен во колонијата Луизијана .

Во 1763 година, според условите на Парискиот мировен договор, сите француски поседи во Северна Америка (со исклучок на островите Сен Пјер и Микелон во Атлантскиот Океан во близина на брегот на Канада) преминаа на Велика Британија и Шпанија.