Горен Сенегал и Нигер

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
колонија на Франција
Горен Сенегал и Нигер
Хаут Сенегал и Нигер
Знаме
Знаме
Знаме на Франција.svg
1904 - 1922 година
Капитал Бамако
Јазици) француски
Валутна единица Француски западноафрикански франк


Горен Сенегал и Нигер ( fr. Haut Sénégal et Niger ) е поранешна колонија во француска Западна Африка , создадена во 1904 година [1] за да замени друга колонија Сенегамбија и Нигер . Нигер стана посебен воен округ во 1911 година и независна колонија во 1922 година . Француската Горна Волта се одвоила во 1919 година [2] и подоцна (во 1920 година) била реорганизирана во колонија на француски Судан (денешен Мали ).

Главен град на колонијата бил градот Бамако .

Поштенски печат на Горен Сенегал и Нигер колонија издаден во 1914 година

Белешки (уреди)

  1. Bulletin des lois de la République française. Страна 880 (фр.) ... Преземено на 5 февруари 2013 година. Архивирана на 12 февруари 2013 година.
  2. Bulletin des lois de la République française. Страна 462 (фр.) ... Преземено на 5 февруари 2013 година. Архивирана на 12 февруари 2013 година.