Вершинин, Константин Андреевич

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Константин Андреевич Вершинин
Херој на Советскиот Сојуз, генерал-полковник на авијацијата Константин Андреевич Вершинин. 1945 година
Херој на Советскиот Сојуз, генерал-полковник на авијацијата Константин Андреевич Вершинин. 1945 година
Дата на раѓање 21 мај / 3 јуни 1900 година
Место на раѓање
Датум на смрт 30 декември 1973 година ( 1973-12-30 )[1][2] ( 73 годишна возраст )
Место на смртта
Припадност Руска империја СССР
Тип на војска Сојуз на Советските социјалистички републики Воздухопловните сили на СССР
Години на услуга 1919-1973 година
Ранг Главниот маршал на воздухопловните сили на СССР
Заповеда Воздушни сили
Војници за воздушна одбрана
Битки / војни
Награди и награди
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

Константин Андреевич Вершинин ( 21 мај [ 3 јуни ] 1900 година , Боркино , провинција Вјатка - 30 декември 1973 година[1][2] , Москва ) - советски воен водач, врховен командант на воздухопловните сили на СССР , главен маршал на авијацијата (1959), Херој на Советскиот Сојуз (1944). Член на ЦК на КПСС (1961-1971). Заменик на Врховниот совет на СССР II (1946-1950), IV-VII (од 1954) свикувања.

Биографија

Потекнува од античкото семејство Вјатка Вершинини . Роден е во селото Borkino, област Yaransky (сега во област Sanchursky на регионот Киров ). руски. Од семејство на дрводелец и самиот од мали нозе работел како дрвосечач. [3]

Завршил парохиско училиште. Неколку години, почнувајќи од 1915 година, како сезонски работник во бригада од провинцијата Вјатка, работел како столар во западната вода Звениговски .

Во Работно-селанската Црвена армија од јуни 1919 година [4] . Дипломирал на курсевите за команда на пешадија во Симбирск (1920), Вишата тактичка стрелачка школа на командниот штаб на Црвената армија именувана по И. Коминтерна „Истрел“ (1923), Воздухопловна академија на Црвената армија именувана по проф. Н.Е. Жуковски (1932).

Граѓанска војна

Член на Граѓанската војна . Првата позиција во Црвената армија беше војник на Црвената армија на пешадискиот резервен полк Симбирск, во кој учествуваше во задушувањето на селското востание во провинцијата Воронеж . По завршувањето на курсевите (1920) - командантот на пушката чета во марширачкиот пешадиски полк во градот Дорогобуж, провинцијата Смоленск , се борел против формациите на Булак-Балахович во провинциите што граничат со Полска. Во 1921 година, полкот беше префрлен во провинцијата Тамбов , каде што се бореше со жестоки воени операции за задушување на востанието Тамбов . [5]

Меѓувоен период

По Граѓанската војна, од 1923 година тој командуваше со чета за обука на 12-ти пешадиски курсеви на црвено знаме на воениот округ Волга , од 1928 година - командант на пушки баталјон во Казан . Во 1929 година тој влезе во M.V. Frunze Воената академија , успешно ја заврши првиот курс, по што во 1930 година тој бил префрлен во воздухопловните сили со цел и го испрати да продолжат своите студии на Академијата на Црвената армија именувана по проф воздухопловните сили. Н.Е. Жуковски .

По дипломирањето на академијата во 1932 година, тој беше началник на техничкиот оддел на Истражувачкиот институт на воздухопловните сили на Црвената армија, од јануари 1933 година, началник на оперативниот оддел на штабот на воздухопловната бригада, а од 1934 година, командант на ескадрила на Високолетните тактички курсеви на Црвената армија. Таму заедно со питомците го совладал пилотирањето на бомбардерот, а во 1935 година ги положил екстерните испити за чин воен пилот на Вишата авијациска пилотска школа Качин [4] . Од август 1938 година - асистент за обука за летање на раководителот на Вишите курсеви за напредна обука за воздухопловство за персоналот за летање.

Во 1940 година, по итна наредба од штабот на воздухопловните сили, тој нареди да испрати група од 5 бомбардери со екипаж од персоналот на курсот во Москва . Во тешки временски услови три авиони се урнаа на релација, имаше жртви. Вершинин беше изведен на суд од страна на воениот трибунал на областа, кој целосно го ослободи од обвиненијата. Но, во дисциплинската наредба, полковникот Вершинин беше деградиран на чин потполковник и префрлен на функцијата заменик командант на воздухопловна дивизија. Како и да е, во мај 1941 година, тој беше вратен на истите Курсеви за високо воздухопловна напредна обука за летачки персонал, згора на тоа, на позицијата нивен началник. Во исто време, тој беше вратен во воен чин.

Големата патриотска војна

Полковникот Вершинин се сретна со Големата патриотска војна како раководител на истите курсеви, ја реорганизираше нивната работа во воени услови. На 26 септември 1941 година, тој беше назначен за командант на воздухопловните сили на Јужниот фронт . Ги насочувал воените операции на предното воздухопловство во одбранбената операција Донбас во септември-ноември 1941 година, во одбранбената операција Ростов (ноември 1941 година) и офанзивната операција Ростов во ноември-декември 1941 година. Акциите на предното воздухопловство во последната операција, каде што Вершинин успеа да ја постигне концентрацијата на својата мала авијација во одлучувачка насока, со што се крши тогаш постоечкиот принцип за давање на воздухопловните сили на одделни армии, и обезбеди, иако привремено, но воздушната супериорност во насока на главниот напад на предните сили, беа особено високо ценети. Во првата половина на 1942 година учествувал во одбранбените операции Барвенково-Лозовскаја и Харков . Генерал-мајор на авијацијата (22.10.1941).

Од мај 1942 година - командант на 4-та воздушна армија (која оперираше во зоната на јужниот , севернокавкаскиот и транскавкаскиот фронт), учествуваше во одбранбени битки на јужното крило на советско-германскиот фронт во летото и есента 1942 година. Во септември 1942 година - април 1943 година - командант на воздухопловните сили на Закавкаскиот фронт , во кој беа вклучени 4-та и 5 - та воздушна армија , како и воздухопловните сили на Црноморската флота . Добро се покажал за време на одбранбената и офанзивната фаза на битката за Кавказ . За време на советската офанзива во Кавказ, по иницијатива на КА Vershinin, ниска брзина, но многу maneuverable I-153 ( "Chaika") се користи борци, кои ефикасно го нападнат непријателот на мала надморска височина [4] .

Во мај 1943 година, генерал-мајор на авијацијата К. А. Вершинин повторно беше назначен за командант на 4-та воздушна армија, која сега беше дел од Севернокавкаскиот фронт. На чело на армијата, тој учествуваше во невидена воздушна битка во регионот Кубан во април-јуни 1943 година, без преседан во тоа време во однос на обемот и жестокоста. Таму Вершинин широко го користеше постојаното набљудување на контролорите на авионите на линијата на фронтот. , масовната употреба на силите за време на воздушните битки (ако порано исклучителен случај беше воздушна битка како дел од полк, тогаш над Кубан од советска страна, честопати истовремено се влегуваа во битка до 5 борбени полкови или повеќе), широка размена на успешно борбено искуство (советскиот ас А.И. како невиден настан во претходните две години од војната).

Потоа, 4-та воздушна армија успешно оперираше во офанзивните операции Новоросијско-Таман (септември-октомври 1943 година), слетување Керч-Елтиген (ноември-декември 1943 година) и стратешки на Крим (април-мај 1944 година). Во мај-јуни 1944 година, армијата беше префрлена во централниот сектор на советско-германскиот фронт, каде што се бореше во стратешките офанзивни операции на Белорусија , Источна Прусија , Источна Померанија и Берлин . Генерал-полковник на воздухопловството (17.03.1943). Генерален полковник на авијацијата (23.10.1943), прв меѓу командантите на воздушните армии за време на Големата патриотска војна, кој го доби овој воен чин.

Титулата Херој на Советскиот Сојуз беше доделена за воена вештина и вешто командување на трупите во белоруската офанзивна операција од 1944 година.

КА Вершинин се одликуваше со длабоко знаење од областа на оперативната уметност, постојана потрага по нешто ново, креативен пристап кон решавање на зададените задачи. Ова му овозможи вешто да ја организира интеракцијата на формациите на воздухопловните сили со копнените сили, да обезбеди ефикасна помош на комбинираните оружја и тенковите армии.

Повоено време

Од март 1946 година - врховен командант на воздухопловните сили - заменик министер за одбрана на СССР . Тој го надгледуваше повторното вооружување на воздухопловните сили за млазна технологија. Ер Маршал (3 јуни 1946 година).

10 ноември 1947 година - два и пол месеци по наредбата на министерот за одбрана - потпишана наредба за создавање на поделба на нуклеарни бомбардери со долг дострел ( 71 полигон за тестирање ) [6] .

Константин Андреевич Вершинин со неговиот внук Андреј. 1970 година.

Во септември 1949 година, тој ненадејно беше деградиран и назначен за командант на округот за воздушна одбрана во Баку . Од февруари до септември 1950 година, командант на 57. воздухопловни сили . Од 1950 до 1951 година - командант на 24. воздухопловни сили на ГСВГ . Од јуни 1953 година до мај 1954 година - командант на силите за воздушна одбрана на земјата. Од јуни 1954 година до април 1956 година - командант на округот за воздушна одбрана во Баку . 1956-1957 година - заменик врховен командант на воздухопловните сили.

Во јануари 1957 година, тој повторно беше врховен командант на воздухопловните сили - заменик министер за одбрана на СССР .

Воздухопловен маршал (8 мај 1959 година). Од март 1969 година - во Групата генерални инспектори на Министерството за одбрана на СССР [4] .

Член на КПСС од 1919 година. Кандидат за член на ЦК на КПСС во 1952-1956 година. Член на Централниот комитет на КПСС во 1961-1971 година. Заменик на Врховниот совет на СССР II (1946-1950), IV-VII (од 1954) свикувања.

Живеел во Москва . Умрел по тешко боледување на 30 декември 1973 година на 74-годишна возраст. Погребан на гробиштата Новодевичи .

Семејство

 • Сопруга - Валентина Александровна (8 мај 1904 година - 2 декември 2005 година), балерина на театарот Улјановск, кореограф.
 • Најстарата ќерка е Елена Вершинина (1924), советски аниматор.
 • Најмладата ќерка - Ина (1927) - преведувач [7] [8] .

Меморија

Улици

Гробот на Вершинин на гробиштата Новодевичи.

Улиците на многу населби во Русија и Украина го носат името на К. А. Вершинин:

Друго

Споменик-биста на главниот маршал на воздухопловството Константин Вершинин во Киров, 2019 година

Награди

Белешки (уреди)

 1. 1 2 Константин Андреевич Вершинин // TracesOfWar
 2. 1 2 Константин А. Вершинин // Мунзингер Персонен (германски)
 3. Пшеняник Г. Главный маршал авиации К. А. Вершинин (К 70-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1970. — № 3. — С.38-46.
 4. 1 2 3 4 Вавилон — «Гражданская война в Северной Америке» / [под общ. ред. Н. В. Огаркова ]. — М. : Военное изд-во М-ва обороны СССР , 1979. — С. 116. — ( Советская военная энциклопедия : [в 8 т.] ; 1976—1980, т. 2).
 5. Скориков Г. П. Главный маршал авиации К. А. Вершинин (К 80-летию со дня рождения). // Военно-исторический журнал . — 1980. — № 6. — С.93-93.
 6. Куликов Серафим Михайлович. 71-й полигон ВВС // Авиация и ядерные испытания. — М. : ЦНИИатоминформ, 1998. — С. 128. — 176 с. — (Документальная литература). — ISBN 5-85165-449-X .
 7. Дом на набережной. Валентина Александровна Вершинина.
 8. Дом на набережной.
 9. 1 2 3 Мочаев, 2017 , с. 80.
 10. Наградной лист . Подвиг народа . Дата обращения: 27 февраля 2014.

Литература

Ссылки