Wryneck

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Wryneck
Wryneck од Пепе Реигада.jpg
Научна класификација
средно рангирање
Домен:
Царство:
Субкиндом:
Без ранг:
Тип на:
Подтип:
Инфратип:
Суперкласа:
Клејд:
Клејд:
Класа:
Поткласа:
Инфракласа:
Клејд:
Одвојување:
Семејство:
Подфамилија:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Погледнете:
Wryneck
Меѓународно научно име
Quинкс торкила
( Лине , 1758 )
Површина
слика

     Гнездење област

     Област за презимување
Статус на конзервација
Статус iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Најмалку загриженост
IUCN 3.1 Најмалку загриженост : 22680683

Спинер [1] , или обичен кретен [2] ( латински Jynx torquilla ) е птица од семејството клукајдрвец . Мала птица со долг подвижен врат, по изглед и однесување, повеќе личи на минувачки птици отколку на типични клукајдрвец , со кои е обединета пред се со карактеристичната структура на нозете - два прста свртени наназад и два напред, и долга леплива јазик, како и брановиден братен лет.

Птица преселници, зими во Африка и јужна Азија. Главната храна се мравките и нивните кученца, како и други мали инсекти . Тоа не ги собира гнездата, туку ги зафаќа напуштените вдлабнатини на клукајдрвец или ги истерува птиците минувачи кои веќе почнаа да се гнездат.

Руското (како и научното латинско ynинкс - буквално „пресврт“) беше дадено на спинерот за неговото карактеристично однесување, што го покажува во стресни ситуации. Земена во рака или изненадена, птицата ја шири опашката, ги растура пердувите, ги обесува крилјата и со овој поглед брза кон сторителот, додека ги ротира вратот, очите и испушта грчеви и подсвиркване звуци [3] [4] . Ако ја ставите раката во шуплина со вртење на вратот што седи таму, тогаш ова однесување создава илузија дека во неа има змија , а не птица [5] .

Опис

Изглед

Птица земена во рацете се протега и го ротира вратот, за што го доби своето име

Лесно препознатлива птица. Околу големината на удар или јастреб : должина на телото 17-20 см, распон на крилја 25-30 см, тежина 32-48 g [5] . Мажјакот и женката имаат слична заштитна боја на перја, која добро ги крие птиците наспроти позадината на кората на дрвјата. Врвот е разновиден, сиво-кафеав со темни надолжни ленти, одзади речиси споен во едно големо место. Стомакот е белузлав со попречно шаренило, како кај малите пернат предатори . Различна темна лента тече од аголот на клунот низ окото и понатаму по вратот; друга слична лента се протега низ круната и задниот дел на главата. Постои мала жолтеникава или окер нијанса на грлото и градите. Ирисот е темно кафеав, клунот и нозете се досадни, кафеаво-роговидни. Младите птици се слични на возрасните, но имаат понејасна шема [5] [6] [7] .

За разлика од клукајдрвецот, опашката на вртливиот врат е малку заоблена и се состои само од меки пердуви на опашката, поради што не е во состојба да служи како потпора на вертикално стебло на дрвото. Затоа, птиците ја добиваат својата храна седејќи на гранки или од површината на земјата. Клунот е пократок и поостри - птиците не чекан дрва, но како клукајдрвец, понекогаш, тие добиваат храна од гнили кора.

Алоцирајте 4-7 подвидови, одлична големина, како и нијанси и детали за моделот на пердуви [8] .

Глас

Torинкс торкила (33693877994) .jpg

Пролетната песна во својот тоналност и ритам има многу заедничко со песната на зелените , сивокоси и дури црни клукајдрвец [9] , а исто така е слична на алармантните крици на малите соколи , но потивки и посмирени [5] . Тоа е серија од 12-18 монотони извлечени извици „ти-ти-ти-ти“, повторени со брзина до 4 пати во секунда [7] . Мажот вреска, избира соодветна шуплина и ја повикува женката во негова близина. Ако во рок од еден или два дена повикот за одговор не се слушне, мажјакот лета на друго место и започнува одново. Слушајќи мажјак од далеку, женката му се јавува додека не се сретнат двете птици [9] . По спарувањето, птиците обично не пеат. Сигналот на загриженост е тивка „технолошко-технолошка“ или „пица-пица-пица“ [5] . Кога се вознемирува на гнездото, виорот испушта звуци на подсвиркване, како змии , и како нив е во состојба силно да го ротира вратот [4] .

Ширење

Површина

Заштитната боја овозможува птицата да се спои во позадина на кората на дрвото

Во Африка, се размножува во Алжир и Тунис во тесен појас долж бреговите на Средоземното Море . Во Евроазија, живее на огромна територија на шумската зона од источниот дел на Пиринејскиот Полуостров и западна Франција на исток до басенот Колима , јужно од брегот на Пацификот , Сахалин , Курилските и јапонските острови, па дури и јужно од централните региони на Кина . Во северна Европа, во моментов практично отсуствува на Британските острови , меѓутоа, гнезди на речиси целата територија на Скандинавија , со исклучок на планинските региони северно од 67 -та паралела. Во Русија, се случува на север до границата на шумата: во европскиот дел до 65 ° Н. sh., во Западен Сибир до 66 ° С. sh., во сливовите Катанга и Лена до 68 ° В. sh., во долината Колима до 69 -та паралела [10] .

Во јужна Европа, се размножува јужно до Медитеранот од североисточна Шпанија источно до северна Грција , како и на островите Мајорка , Ибица , Корзика , Сардинија и Сицилија ; се појавува спорадично во јужна Португалија . Во регионот Волга - на југ до околу 49 ° С. НС ( Волгоградски регион), во долината Урал до 50 ° С. sh., во Казахстан на север во областа на 51 -та паралела, источно до регионот Семипалатинск . Во Монголија и Кина , јужно до монголскиот Алтај , планините Хангај , провинцијата Хеилонџијанг и северниот дел на Корејскиот Полуостров . Изолирани популации јужно од главниот опсег во Кашмир и планинските региони на централна Кина - во провинциите Гансу , Кингхај и Сечуан [10] .

До средината на 20 век, мал број (до 200-400 пара) се гнездеа во Велика Британија , меѓутоа, од 1973 година, на островот се забележани само неколку забележувања на овие птици [11] . Покрај тоа, во последниве децении, популацијата на птици значително се намали во различни европски земји, особено во скандинавските земји, Германија , Данска иШвајцарија [12] [13] [14] . Можните причини за остриот пад на бројот се нарекуваат промена во методите за обработка на обработливо земјиште, климатски промени и намалување на бројот на места погодни за правење гнезда [15] [16] .

Миграции

Велосипедот е единствениот миграциски вид меѓу птиците клукајдрвец што живеат во Европа. Само претставниците на подвидот мауретаника , кои живеат во северозападна Африка, обично се седентарни. Птиците што се гнездат на островите на Средоземното Море и во планините во Централна Азија се движат на кратко растојание (во вториот случај, се спуштаат во блиските планински долини). Останатото население е далечни мигранти. Областите за презимување на европските птици се наоѓаат јужно од Сахара во широк појас од Сенегал , Гамбија и Сиера Леоне на запад до Етиопија на исток, на југ достигнуваат до Демократска Република Конго и Камерун . Истата територија ја користат и населението од Западен Сибир. Пинвилс од централните региони на Сибир и Далечниот Исток зимаат во Индија и Југоисточна Азија , како и на јужните јапонски острови. Мал дел од далекуисточните птици мигрираат во западните региони на Алјаска .

Abивеалиште

За време на периодот на гнездење, живее во ретки листопадни или мешани шуми, богати со стари дрвја од видови како што се јасика , липа или бреза . Често се населува во шумски предели, периферијата на чистините, шумските рабови , во шумските насади и крајбрежните грмушки. Не се плаши од луѓе и често се гнезди во култивирани предели - овоштарници и паркови. Најголемиот број достигнува на југ од шумската зона и во шума-степа , каде што е вообичаено; во огромниот дел од остатокот од територијата е ретко [5] . Отворената степа , како и континуираната шума, избегнува. Исто така, се јавува при миграција во поотворени предели: култивирани полиња, ливади, песочни дини и плажи со камчиња. На презимување, живеалиштата се поразновидни, но во секој случај, богати со видови инсекти со кои птицата се храни. Најголема предност се дава на багремовата савана .

Репродукција

Спинер во близина на вдлабнатина

За разлика од некои видови на клукајдрвец, кои не ја напуштаат територијата за гнездење во зима, пресврт-вратови формираат нов пар секоја година. Птиците се враќаат прилично доцна, кога дрвјата се веќе покриени со младо зеленило - во втората половина на април или првата половина на мај, во зависност од географската широчина. Исто како и неговите роднини, дупката за црви се гнезди во празнините на старите дрвја, меѓутоа, поради слабиот клун, самата шуплина речиси никогаш не се вдлабнува, туку зафаќа готов. Ова може да биде природна ниша во стебло или гнила гранка на дрво, стара шуплина на клукајдрвец, гнило стебло на дрво, а во некои случаи и дупка во theидот на стара барака или селска куќа. Повремено, доброволно зазема кутии за гнезда и куќи за птици, повремено се населува во дупки на рибари и крајбрежни beверови на стрмни брегови и падини на степски долини. Се случува во округот сите места веќе да се окупирани од други жители, а потоа грамофонот го зазема шуплиштето што и се допаѓа, истерувајќи ги сопствениците од неа. Меѓу птиците погодени во такви случаи се црвени стартувања , сиви мувачи и други мали шумски птици [5] . Интересно е што самиот бришач понекогаш на сличен начин страда од инвазија на поголеми птици, како што е големиот шарен клукајдрвец или сириски клукајдрвец . Најчесто, шуплината се наоѓа на висина до 3 m од земјата, но може да биде многу повисока - до 9 m [9] .

Вителски јајца

Мажјак бара место за идно гнездо. Откако најде соодветна шуплина, тој вреска гласно и долго време, повикувајќи ја женката. Се случува во близина да нема бесплатна женка, а потоа по ден или два, мажот се сели на друго место, повторувајќи с everything од ново. Слушајќи го повикот, женката одговара оддалеку со ист плач, и двете птици постепено се приближуваат с until додека не се сретнат и парат некаде во горниот дел од круната на дрвото [9] . Птиците не губат време за уредување на гнездото: wallsидовите на шуплината не се шират и не се додава дополнителен материјал за гнездење. Остатоците од старо гнездо и лушпи од јајца под дрвото често сведочат за поранешните сопственици. Првично, на дното на нишата може да има дрвена прашина, која служи како еден вид постелнина. Потомството се изведува еднаш или двапати по сезона, првите спојки во централна Русија обично се наоѓаат кон крајот на мај или почетокот на јуни. Бројот на јајца во спојката варира во голема мера, но најчесто од 7 до 10, во ретки случаи до 14 парчиња. Кај птиците што се гнездат за прв пат, како и во неповолни години, бројот на јајца во спојката не смее да надмине 5 парчиња. Јајцата се бледо бели, со големина 16-23 × 13-17 мм [5] . Кога спојката е изгубена, женката повторно положува, но со помалку јајца.

Theенката положува по едно јајце дневно во интервали, инкубацијата обично започнува со претпоследното јајце и продолжува 12-14 дена. Водечката улога во инкубацијата ја игра женката, која повремено и за кратко време се заменува со мажјакот. Раѓањето на потомството е асинхроно, како резултат на што и двете возрасни пилиња, способни да се качуваат по wallsидовите на шуплината, и голи, со затворени аудитивни канали, можат да бидат истовремено во едно гнездо [9] . Во блиска шуплина, пилињата седат во пирамида кон центарот со клунови, кои се отвораат кога родителите ќе ги допрат [4] . Двајцата родители ги хранат пилињата, наизменично носат храна во гушавост во форма на топчиња, кои потоа се враќаат во клуновите на пилињата. Во близина на шуплината, виорот се однесува внимателно, се крие и се спојува во позадина на кората на дрвјата кога се приближуваат предатори. Кон крајот на јуни - почетокот на јули, бучните пилиња почнуваат да излегуваат од шуплината, и по неколку дена на возраст од 23-27 дена стануваат на крило. Неколку дена по ова, потомките се распаѓаат и се распрснуваат [5] .

Црвотот ја добива својата храна на површината на земјата, уништувајќи ги мравјалниците

Исхрана

За време на сезоната на размножување, дупката за црви главно се храни со мали мравки , вклучувајќи бусен , жолта земја , црвени шумски мравки, како и разни видови од родот Ласиус и Формика . Во исто време, во најголем дел, дупката за црви не се храни со возрасни, туку со нивните ларви и кученца. Други групи инсекти - лисна вошка , гасеници и бубачки , како и растителна храна - бобинки и овошје, претставуваат многу помал удел во исхраната. Во потрага по храна, птиците честопати обрнуваат внимание на истакнати, светли предмети - често во стомакот се наоѓаат мали метални предмети, парчиња фолија и пластика .

Класификација

Номинативен подвид стожер
Подвидови на вртлив врат J. t. хималајана

Вообичаеното тркало е еден од двата вида од африканско-евроазискиот род Jynx , кој е класифициран во монотипната подфамилија Jynginae [17] [18] . Покрај торкилата на ynинкс , го вклучува и видот Jynx ruficollis , вртлив со црвен врат вообичаен во субсахарска Африка [19] .

Подвидови

Интраспецифичната варијабилност во вртлогот се манифестира во различни нијанси на општата боја и детали за моделот, додека големината на птиците се менува незначително [20] . По овие основи, различни автори разликуваат од 4 до 7 подвидови од овој вид. Според Меѓународната унија на орнитолози , во моментов има 6 подвидови [19] :

Некои истражувачи разликуваат црвеникава вртлога од Јапонија како посебен подвид J. t. japonica , која понекогаш вклучува и птици од островот Сахалин [21] . Сепак, други автори сметаат дека Ј. japonica и J. t. sarudnyi само со манифестации на клиничка варијабилност на номинативниот подвид и Ј. т. chinensis , мотивирајќи ја нивната позиција со фактот дека во двата случаи има поединци кои се многу слични или идентични со европските [8] .

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Листа на птици на Руската Федерација. - М.: КМК, 2006 година.- Стр. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Пет-јазичен речник на имиња на животни. Птици. Латински, руски, англиски, германски, француски / Под вкупно. ед. акад В.Е. Соколова . - М .: Руски јазик , РУССО, 1994.- Стр. 198 .-- 2030 примероци -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. ^ Richarz, Штајнбах, 2001
  4. 1 2 3 Зауер, стр. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Рјабицев, стр. 347-348
  6. Иванов и др, стр. 309-311
  7. 1 2 Муларни, стр. 228
  8. 1 2 Винклер, Кристи, 2002 година
  9. 1 2 3 4 5 Малчевски, Пукински, стр. 213
  10. Ste 1 2 Степанјан, стр. 304-305
  11. Рајнк (ynинкс торкила) . Британски птици . ARKive. Преземено на 7 ноември 2009 година. Архивирано на 10 април 2012 година.
  12. Бушче, С.344-351
  13. Ø Østergaard, 2003 година
  14. Ритман, стр. 25-28
  15. ^ Фон Блоцхајм, КМ Бауер, 1980 година
  16. Муриел Мермод. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки