ВИАФ

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Датотека за виртуелна меѓународна авторитет (VIAF)
Англиски VIAF: Датотека за виртуелна меѓународна авторитет
Слика од екранот на VIAF 2012.png
УРЛ VIAF.org
Комерцијални бр
Тип на локација Пребарувач , Електронски каталог
регистрација бр
Јазици) Англиски
Сопственик OCLC
автор Заеднички проект на четири библиотечни организации
Почеток на работа 2012 година
Сегашен статус Работи и развива
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons

VIAF (или англиска датотека за виртуелна меѓународна авторитет - Виртуелна датотека меѓународен авторитет [1] ) е виртуелен директориум за меѓународна регулаторна контрола на информации за делата и нивните автори. Проектот беше инициран во 2000 година од страна на Германската национална библиотека и американската библиотека на Конгресот . Во неговиот развој учествуваа неколку други големи светски библиотеки [2] [3] [4] . VIAF е меѓународно признат систем за класификација управуван од Центарот за онлајн компјутерска библиотека (OCLC) [5] .

Историја

Во април 1998 година, Конгресната библиотека (LC), Германската библиотека (DNB) и OCLC започнаа концептуален проект за поврзување на библиографските записи за лични имиња во единствен систем.

Конзорциумот VIAF беше формиран со писмен договор на LC, DNB и OCLC во август 2003 година . Договорот беше потпишан на 69. Генерална конференција на ИФЛА што се одржа во Берлин.

Националната библиотека на Франција (BNF) се приклучи на договорот за конзорциум на 5 октомври 2007 година .

Овие четири организации - LC, DNB, BnF и OCLC - презедоа лидерски улоги во конзорциумот, со целосна одговорност за VIAF, хостинг и испорака на софтвер VIAF и содржината на библиографски податоци. Дополнителни организации подоцна се приклучија на конзорциумот, обезбедувајќи изворни датотеки и експертиза за промовирање на VIAF [3] .

Во 2010 година започнаа сериозни преговори и дискусии меѓу раководителите на институциите за соодветно долгорочно организациско уредување на ВИАФ. По разгледување на различни опции и принципи на работа, авторите се согласија да го доделат VIAF на услугата OCLC. Во 2011 година се разговараше за деталите за транзицијата и по договор на сите учесници , таквата транзиција започна во 2012 година .

Опис

Целта на системот е да поврзе неколку национални идентификатори (како германски GND , (порано PND за личности), американски LCCN, француски BNF и други) во единствен систем на класификација и пронаоѓање информации. На записот VIAF му е доделен стандарден единствен број, го содржи целиот сет на примарни записи од изворот, а исто така и врски до оригиналните извори. Податоците се слободно достапни на Интернет и можат да се користат за истражување и размена на податоци и преку фондовите на библиотеките во електронска форма. Меѓусебното ажурирање се врши според протоколот на иницијативата за отворени архиви [en] (OAI).

Броевите на датотеките се додаваат и во биографиите и другите статии на Википедија.

Користејќи го интерфејсот на веб-страницата VIAF, системот ви овозможува да пребарувате библиографски записи на оригиналниот јазик или на јазикот на корисникот. Излезот на податоци се врши со спојување на записи со исти имиња. За време на пребарувањето се користи внатрешно индексирање. Ова беше направено со цел да се елиминираат преклопувањата и да се избегне преоптоварување на страницата. Алгоритмите за собирање и пребарување се поделени во три категории: силно, умерено и слабо, за да се обезбеди поголема безбедност при изградбата на виртуелно продолжено снимање на VIAF. Постапката го користи протоколот OAI со централен сервер за собирање датотека со метаподатоци на авторитет од национални и регионални агенции. Системот е виртуелен додаток, бидејќи целосниот запис останува во изворот на авторската датотека, додека само мал дел од податоците се собираат на централниот сервер. Во моментов, 38 институции за каталогизација учествуваат во проектот, вклучително и 11 во тест режим (вклучувајќи ја иВикипедија на англиски јазик). Нивниот број се зголемува со текот на времето. Иако функциите на VIAF се точни само поради квалитетот на податоците што ги обезбедуваат агенциите, VIAF станува уште поконзистентен и посигурен систем. [6]

Библиотеки кои учествуваат

Ставка бр. Фотографија од зградата Име на руски јазик Оригинален наслов Локација Земја Шифра за класификација Пример за покажувач
1 Институт за унифициран каталог на италијански библиотеки Istituto Centrale per il Catalogo Unico Рим Италија ICCU IT / ICCU / RAVV / 088390
2 Deutsche bibliothek.jpg Германска национална библиотека Deutsche Nationalbibliothek Франкфурт на Мајна Германија ГНД DNB / 11864291X
3 Гети Центар - кон ГРИ ноќ.jpg Институт за истражување Гети [ru] Институт за истражување Гети Лос Анџелес , Калифорнија САД Jpg ULAN / 500327036
4 Библиотека и архиви Канада.JPG Библиотека и архиви на Канада Bibliothèque et Archives Canada Отава , Онтарио Канада LAC LAC / 0040H0370F
5 Egypt.Alexandria.BibliothecaAlexandrina.01.jpg Библиотека Александрина Александринска библиотека Александрија Египет EGAXA EGAXA / vtls000791617
6 Томас Џеферсон Building Aerial од Керол М. Хајсмит.jpg Библиотека на Конгресот + 8 библиотеки Конгресна библиотека (конзорциум НАКО) Вашингтон САД LCCN n / 79/068416
7 Јапонска национална библиотека за исхрана-2007.jpg Национална библиотека Kansai.jpg Национална парламентарна библиотека (Јапонија)国立 国会 図 書館Токио и Кјото Јапонија NDL NDL / 00458898
осум ОНА Канбера-01JAC.JPG Национална библиотека на Австралија Национална библиотека на Австралија КанбераАвстралија ОНА ОНА / 000036180076
девет Национална библиотека на Франција, локација Ришелје (salle ovale) .jpg Национална библиотека на Франција Национална библиотека на Франција Париз Франција Bnf cb11926775j
десет Зградата на Националната библиотека на Израел - Амитај Кац.jpg Национална библиотека на Израел הספרייה הלאומית Ерусалим Израел NLI NLI / 000131866
единаесет Biblioteca Nacional de Portugal, Lisboa.jpg Национална библиотека на Португалија Biblioteca Nacional de Portugal Лисабон Португалија Бнп PTBNP / 56654
12 Плаза де Колон (Мадрид) 02.jpg Национална библиотека на Шпанија Biblioteca Nacional de España Мадрид Шпанија БНЕ BNE / XX933715
13 Национална библиотека на Шведска.jpg Национална библиотека на Шведска Kungliga Biblioteket Стокхолм Шведска СЕЛИБР SELIBR / 97268
Четиринаесет Vseobecna-studovna.jpg Национална библиотека на Чешката Република Народна книга Чешка република Прага чешки НКЦ NKC / jn19981002230
15 Országos Széchényi Könyvtár 1.jpg Националната библиотека во Сеченји Országos Széchényi Könyvtár Будимпешта Унгарија НСЗЛ NSZL / 000000001730
16 RERO : Мрежа на библиотеки во Западна Швајцарија Réseau des bibliothèques de Suisse Occidentale или Westschweizer BibliothekverbundШвајцарија РЕРО RERO / vtls013481645
17 Конзорциум на Француска универзитетска библиотека Универзитетски систем за документација Франција СУДОК SUDOC / 085948470
осумнаесет Швајцарската национална библиотека зграда-straightened.jpg Швајцарската национална библиотека Schweizerische Nationalbibliothek , Bibliothèque Nationale Suisse , Biblioteca nazionale svizzera , Rete delle bibliotheche della Svizzera occidentale БернШвајцарија SWNL SWNL / vtls000204495
19 НУКАТ : Единствен каталог на научни библиотеки во Полска NUKAT: каталог zbiorów polskich bibliotek naukowych Варшава Полска НУКАТ NUKAT / n / 94202820
дваесет Апостолска библиотека на Ватикан Библиотека Апостолика Ватикана - Ватикан BAV BAV / ADV10242315
21 BIBSYS BIBSYS Трондхајм Норвешка BIBSYS BIBSYS / x90952390
22 Фламански јавни библиотеки Фламански јавни библиотеки Брисел Белгија БИБНЕТ BIBSYS / x90952390
23 Den Sorte Diamant 1.jpg Кралската библиотека на Данска + 1 библиотека Дански библиотечен центар Копенхаген Данска Воздушни сили 8709791159102x
24 Летонска национална библиотека Latvijas Nacionālā bibliotēka Рига Латвија LNB-LNC LNB-LNC10-000012145
25 Warszawa-Biblioteka Narodowa.jpg Национална библиотека на Полска Библиотека Народова во Варшави Варшава Полска НЛП NLP-a21143511
26 Biblioteca de Catalunya - Entrada principal.JPG Библиотека на Каталонија Библиотека на Каталуња Барселона Шпанија Bnc BNC-a10604303
27 Национална библиотека на Луксембург.jpg Национална библиотека на Луксембург Национална библиотека на Луксембург Луксембург Луксембург

Библиотеки и проекти кои учествуваат во режим на тестирање

Ставка бр. Фотографија од зградата Име на руски јазик Оригинален наслов Локација Земја Шифра за класификација Пример за покажувач
1 Националната библиотека на Русија.jpg Национална библиотека на Русија Национална библиотека на Русија Санкт Петербург Русија NLR RU \ NLR \ AUTH \ 770136251
2 KoninklijkeBibliotheek2.jpg Кралската национална библиотека на Холандија Библиотека на Конинклијке Хаг Холандија НТА НТА / 068808658
3 Национална библиотека, Сингапур.JPG Библиотека на Народното собрание (инг.) 国家 图书馆 管理局- Сингапур НЛБ НЛБ / 18487957
4 Bibliothèque Nationale du Liban 2.jpg Национална библиотека на Либан المكتبة الوطنية اللبنانية Бејрут Либан Lnl LNL / 33485
5 Проект Персеј (инж.) Персеј Универзитет Тафтс ( Здружение Макс Планк ) САД (Германија) ПЕРСЕЈ ПЕРСЕЈ / автор.236.1
6 Wikipedia-logo-v2.svgВикипедија Википедија Сан Франциско САД Википедија
7 Меѓународен стандарден идентификатор на име ISNI Лондон Обединето Кралство ISNI ISNI / 0000 0001 2137 6443
осум НСК Загреб.jpg Национална и универзитетска библиотека во Загреб Национална и свечена книжница во Загреб Загреб Хрватска
девет 2 недокументирани проекти

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Датотека за виртуелна меѓународна авторитет
  2. Кели, Мајкл; Шварц, Мередит. Услугата VIAF преминува во OCLC (неодредено) // Библиотечен весник [en] . - Медиумски извор [en] , 2012. - T. 137 , бр. 8 . - S. 16 .
  3. 1 2 VIAF , OCLC , < http://www.oclc.org/viaf/ >  
  4. Анализа и размислувања за VIAF, датотека со виртуелна меѓународна авторитет // JLIS, Vol. 1, бр. 2 (2010), Manzotti, DOI: 10.4403 / jlis.it-4520 : „Датотеката за виртуелна меѓународна авторитет (VIAF) е заеднички експеримент на Конгресната библиотека (LC), Deutsche Nationalbibliothek (DNB) и Националната Библиотека де Франција (BNF) со Центар за онлајн компјутерска библиотека (OCLC). Започна во 2000 година, ВИАФ е врска помеѓу евиденцијата на авторитет на националните агенции-учеснички.
  5. За OCLC . OCLC. Преземено на 18 март 2010 година. Архивирана на 16 септември 2012 година.
  6. Анализа и размислувања за VIAF, датотека со виртуелна меѓународна авторитет // JLIS, Vol. 1, бр. 2 (2010), Манцоти, DOI: 10.4403 / jlis.it-4520 , „Апстракт“

Врски

  • viaf.org - официјална страница на VIAF