Вицеадмирал

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Вицеадмирал
Russia-Navy-OF-7-2010.svg Russia-Navy-OF-7-Sleeve.svg
лента за рамо на вицеадмиралот (Руска морнарица) ознаки на ракавите на вицеадмиралот (Руска морнарица)
Земјата
Виш ранг Адмирал
Помлад ранг Заден адмирал
Аналози генерал-полковник

Вицеадмирал (заменик адмирал) - воен чин во морнарицата на голем број земји.

Во руската морнарица, тој одговара на армискиот чин генерал-полковник и е трет по стаж по чиновите адмирал на флотата и адмирал . На ремените на вицеадмиралот на Руската Федерација се прикажани две големи ѕвезди со сидра.

Историја во Русија

Насловот во Русија беше воведен од Петар I во 1699 година , во СССР почна да се користи во 1940 година .

Примероци на ознаки на вицеадмиралот (ОФ-7): на Руската империјална флота (РИФ), флотата на Руската Република, СССР и Руската Федерација.

Поморски знак на Русија.svg
ГРЕФЕН
Поморски знак на Русија.svg
Руската Република
Поморски знак на Советскиот Сојуз 1935 година.svg
Морнарица на СССР
Поморски знак на Русија.svg
Морнарица на Руската Федерација
Знаци
разлики
1904mor-e19ga.png 1904mor-19.png RN F7ViceAdmiral 1917 cuff.jpg Црвена флота Insignia 11.svg RAF N F7ViceAdmiral 1943.jpg 1943kor-p04.png RAF N F7VicAdm од 2010 година par.svg Морнарица на УССР 1943 година OF7 ознаки.svg Russia-Navy-OF-7-1994-parade.svg Russia-Navy-OF-7-1994-white.svg Russia-Navy-OF-7-1994-everyday.svg RAF N F7VicAdm од 2010 година par.svg
Еполет
(1904-1917)
Ремен за рамо
(пред 1917 г.)
Ракав
знак
(1917)
Знак за ракави
„Командант
ескадрила“
(1918-1935)
Знак за ракави
„вицеадмирал“
(1935-1991)
лента за на рамо
до туниката
(1943-1955)
...
церемонијална
(1955-1991)
...
ракав
знак
...
церемонијална
(1994-2010)
...
церемонијална
до белата кошула
(1994-2010)
...
дневно
(1994-2010)
...
церемонијална
(2010)
Конзистентност на воениот чин.
Помлад ранг:
Заден адмирал

Амблем на руската морнарица.svg
Вицеадмирал
Виш ранг:
Адмирал

Ознаки во други земји

исто така види

Белешки (уреди)

  1. Вицеадмирал е чин со три ѕвездички во морнарицата на земјите на НАТО и Комонвелтот, вклучувајќи ја (од 2001 година) Кралската морнарица. (Упатете се на ОК DCI (Заедничка служба) 125/2001)

Извори на