Википедија: Како да уредувате статии

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
↱
 • ВП: КПС
 • ВП: АС
Пишување написи
Карактеристични статии
Техничка референца
Општи правила и упатства Список

Википедија работи на принципот „ вики “: секој може слободно да уредува која било статија , а промените веднаш ќе бидат земени предвид и прикажани на страницата. Објаснува како да уредувате страници користејќи ознака на вики .

Можете да вежбате во „ Sandbox “.

Визуелен уредник и вики уредување текст

Постојат два начини за уредување страници: користење на визуелен уредувач и уредувач на викитекст.

 • Уредувачот на текст на вики , отворен со кликнување на копчето „Уреди код“ - ви овозможува да ја промените самата ознака на вики .
 • Визуелен уредник , отворен со кликнување на копчето „Уреди“ - ви овозможува да креирате и уредувате статија користејќи визуелни алатки.

Информации за визуелниот уредник може да се добијат на страницата за визуелен уредник (оваа страница можеби не е целосно преведена, во тој случај можете да се вратите на уредување во режим на викитекст или да ја прочитате англиската верзија ).

Овој туторијал ќе се фокусира на уредување во режим на викитекст.

Вики Основи за уредување текст

↱
 • Википедија: Уреди

Кликнете на врската Уреди код . Ќе се отвори страница за уредување со текстот на статијата и специјални знаци - „ wiki markup “.

Уредување

 1. Направете ги саканите промени во изворниот текст;
 2. Накратко опишете го значењето на вашата ревизија во линијата „ Опис на промените “;
 3. За да го проверите правилното прикажување на страницата, кликнете на копчето „Преглед“;
 4. Ако страницата е во ред, објавете ја вашата нова верзија со кликнување на копчето „Зачувај страница“.

Ве молиме пишувајте од неутрална гледна точка , со други зборови, избегнувајте пристрасност и прекумерна емоционалност; Обезбедете извори на информации за да им помогнете на другите да ја потврдат и надополнат вашата работа. Во принцип, следете ги правилата , бидејќи тоа не е тешко и многу корисно.

Дополнителни карактеристики

Над формуларот за уредување текст е панел за уредување со копчиња за форматирање на текстот. Подолу е панел за брзо вметнување специјални знаци, елементи за означување на вики и шаблони.

 • Во панелот за уредување има копче Wikificator што не треба да се занемари. Не заборавајте да кликнете на ова копче пред да напишете страница.
 • Копчето „Направени промени“ ви овозможува да го споредите изворниот код со она што го имате во прозорецот за уредување.

Регистрираните членови исто така имаат пристап до:

 • полето за избор „ Мала промена “, што ви овозможува да ги означите вашите промени како мали;
 • Проверете го полето за избор „Додај ја оваа страница во списокот за следење“ за да гледаш за понатамошни промени на овој напис.

Понекогаш е погодно прво да го копирате текстот во уредувач на текст (преку таблата со исечоци ), да го уредите и потоа да го префрлите назад во формата за уредување во прелистувачот . За овие цели, треба да користите уредувач на текст што поддржува Уникод : во спротивно, може да изгубите дел од текстот на други јазици (корисникот на верзијата на руски јазик на Windows ќе изгуби делови од текстот напишан со сите азбуки освен латиница и кирилица).

Покрај тоа, можете да разговарате за статии со други членови. Речиси секоја статија на Википедија има паралелна страница за дискусија. Членовите едноставно ја уредуваат оваа страница на ист начин како и статиите: одете на страницата „ Дискусија “ и кликнете „ Уреди “ таму. Дискусиите, повторно, треба да ги следат правилата ; главната работа е да се избегне острина и да се претплатите (четири тилди ~~~~ во кодот на страницата).

↱
 • VP: ГОЛЕМИНА

Обележување на Вики

Подолу е референтна табела за уредување на Википедија. Пред да ги примените овие „алатки“ на „живото тело“ на Википедија, ве молиме експериментирајте во „ Sandbox “ (или користете го копчето „Преглед“).

Секции, параграфи, списоци и линии

Што да бирате Како изгледа резултатот HTML аналоген
 == Нов дел ==

=== Пододдел ===

==== Пододдел ====

Забелешка: не користете го насловот од првото ниво (опкружен со сингл = ) во статиите, првото ниво е резервирано за насловот на самата статија.

Нов дел


Пододдел

Пододдел

h1-h6
 Напојување со една линија
не влијае на обележувањето. 
Може да се користи за одвојување
реченици во еден пасус.
Некои уредници веруваат дека е така 
го олеснува уредувањето и го подобрува 
функција за споредба на верзии.

Но празна линија
започнува нов пасус.

Напојувањето со една линија не влијае на обележувањето. Може да се користи за одвојување реченици во истиот пасус. Некои уредници сметаат дека ова го олеснува уредувањето и ја подобрува одликата за споредба на верзии .

Но, празна линија започнува нов став.

стр
 Можете да ја користите ознаката „br“ за да ги прекинете линиите, <br>
без да започне нов став.
Со ознаката „br“, можете да ги прекинете линиите,
без да започне нов став.
бр
 Многу е лесно да се направи список:
* секоја линија започнува со ѕвездичка;
** колку повеќе ѕвезди - толку е подлабоко нивото;
**: можете да вовлечете и внатре со две точки.

Многу е лесно да се направи список:

 • секоја линија започнува со ѕвездичка;
  • колку повеќе ѕвезди, толку е подлабоко нивото;
   вовлекувањето внатре може да се направи и со помош на дебелото црево.

Забелешка: Користењето на конструкциите #: и *: може да предизвика проблеми со пристапноста на веб.

ул, ли
 # Списоците со број се исто така добри:
## многу организиран;
## се лесни за читање.
 1. Списоците со број се исто така добри:
  1. многу организиран;
  2. лесен за читање.
ол, ли
 * Можете исто така да направите мешани списоци:
* # и прикачете ги
*#* како,
*# овде.
 • Можете исто така да направите мешани списоци:
  1. и инвестирајте ги
   • како,
  2. овде.
ул, ол, ли
 ; Термин 1
: Дефиниција 1
; Термин 2
: Дефиниција 2

Точка запирка на почетокот на линијата проследена со две точки создава листа со дефиниции или асоцијативна листа

Термин 1
Дефиниција 1
Термин 2
Дефиниција 2

Забелешка: Не користете точка-запирка ";" без следната две точки „:“, ова води до неточен HTML5 код и проблеми со пристапноста на веб.

dl, dt, dd
 : Завршницата на почетокот на линијата вовлекува параграф.
Едноставно прекинување на линијата започнува нов пасус.
Две точки на почетокот на линијата го вовлекува ставот.

Едноставно прекинување на линијата започнува нов пасус.

Забелешка: ова главно се однесува на страниците за разговор.

дл, дд

 АКО линијата започнува со празно место, ТОГАШ
  ќе биде форматирано на ист начин 
   како што е напишано;
  фонт со фиксна ширина;
  без прекини на линии;
  [[нема врски]];
 КРАЈ АКО
Ова може да се користи за:
 * вметнување преформатиран текст;
 * описи на алгоритми;
 * изворниот код на програмите
 * ascii уметност (создавање слики
  користење на текстуални симболи);
 АКО линијата започнува со празно место, ТОГАШ
 ќе биде форматирано на ист начин 
  како што е напишано;
 фонт со фиксна ширина;
 без прекини на линии;
  [[нема врски]];
КРАЈ АКО
Ова може да се користи за:
 * вметнување преформатиран текст;
 * описи на алгоритми;
 * изворниот код на програмите
 * ascii уметност (создавање слики користејќи 
  текстуални знаци).

ВНИМАНИЕ Ако направите толку долга линија, таа ќе има лента за лизгање. Никогаш не започнувајте редовни линии со празно место.

пре
 {{центар | Центриран текст.}}
Центриран текст.
 Хоризонтална линија на поделба: 
----
четири цртички по ред
Хоризонтална линија на поделба:

четири цртички по ред

ч

Можете да го контролирате порамнувањето на текстот во параграф користејќи ознаки <p> кои го одредуваат параметарот за усогласување текст во атрибутот стил , со вредноста

 • центар за централно порамнување,
 • оправда за оправдување на ширината,
 • лево за порамнување налево,
 • оддесно надесно порамни.

Порамнувањето лево е стандардно прифатено.

На пример, за порамнување десно, користете ја оваа конструкција:

 • <p style = "text-align: right;"> Текст </p>
 • Овој став е центриран.

 • Овој став е оправдан. Можете да го видите ова токму овде и сега. Можете исто така да видите дека линијата, откако ја зафати целата ширина на маргината на страницата, премина во следните редови и понатаму ги поддржува низ целата ширина на параграфот.

 • Овој став е лево порамнет.

 • Овој параграф е порамнет десно.

стр

Врски, URL

Што да напишете Како изгледа резултатот
 Лондон има добар [[јавен превоз]].
Лондон има добри врски со јавен превоз .
 • Првата буква од името на целната статија автоматски се пишува со големи букви.
 • Внатрешните празни места во името автоматски се прикажуваат како долни црти (нагласените го имаат истиот ефект како празнините, но не се препорачуваат).

Како резултат на тоа, горната врска води до статијата на Википедија http://en.wikipedia.org/wiki/Public_Transportation.

 Врската не е во номинативниот случај:
 Лондон има добар [[јавен превоз | јавен превоз]].
Лондон има добри врски со јавен превоз . Ако е потребна врска до статија на Википедија во неноминативни букви, тогаш во двојни загради лево од врската, додајте го името на статијата во номинативна буква и вертикална лента што се одвојува.
 Името на врската не се совпаѓа со насловот на статијата: 
[[Википедија: Помош | информации за позадина]]
Името на врската не се совпаѓа со насловот на статијата: референца .
 Завршувањата се споени со врската: [[gen]] s, во [[2008]] y
Краевите се споени со врската:

гени , во 2008 г

 Заграденото во загради автоматски се крие:
[[кралство (биологија) |]].
 Именскиот простор автоматски се крие: 
[[Википедија: Портал на заедницата |]].
Автоматски го крие она што е во заграда: кралството .

Именскиот простор автоматски се крие: Портал на заедницата .

Серверот го пополнува делот по | во моментот на зачувување на страницата.

 Можете да се повикате на потсекција во самата статија,
 со тоа што ќе го наведете по „решетката“:
[[Википедија: Правила и упатства # Врска | Врска]].
Можете да се повикате на потсекција во самата статија со тоа што ќе ја наведете по „хашот“: Врска .

Кирилицата # Anchor се преведува на латински автоматски, видете исто така {{ anchorencode }} .

 Ако сакате само да се поврзете со [[Википедија: Категории | Категорија]],
без додавање на тековната страница на неа,
користете врски како оваа:
[[: Категорија: Википедија: Проекти]].
Ако само сакате да креирате врска до категорија без да ја додадете тековната страница на неа, користете врски како оваа: Категорија: Википедија: Проекти . Не заборавајте да додадете : на почетокот на врската.
 Кога додавате коментари на страницата за разговор
тие треба да бидат потпишани. Ова може да се направи со додавање
три тилди за да го добиете корисничкото име:
: ~~~
или четири за корисничко име плус
датум време:
: ~~~~
Се претпочита опцијата со датум и време.
Потпишете ги вашите коментари кога додавате коментари на страницата за разговор. Ова може да се направи со додавање на три тилди за да се добие корисничкото име:
Некој

или четири за да го добиете корисничкото име плус датум/време:

Некој 08:10, 16 октомври 2010 (UTC)
 [[Мечки на улиците на Москва]] е 
страница која сè уште не е создадена.
Мечки на улиците на Москва е страница која сè уште не е создадена.

Можете да го креирате со кликнување на врската. За повеќе информации, видете го водичот Како да креирате статија .

 #REDIRECT [[Соединети Американски Држави]]
За да отворите статија со одредено име за да отворите постоечка статија со друго име, креирајте пренасочување кон неа со ставање на следниот текст на првата линија. Можете да го поврзете на ист начин како и до главната статија. Пренасочувањето може да содржи и сидро за секција во оваа статија.
За посебниот случај на поврзување со статија на иста тема на друг јазик, видете Интервики .
 Надворешна врска: [http://www.nupedia.com Nupedia]
Надворешна врска: Nupedia . Не е пожелно да се користи директно во статии, видете Википедија: Надворешни врски .
 • URL-адресите можат да ги содржат само следните знаци: букви од a до z и од A до Z, броеви од 0 до 9, знаци со шифри од \ x80 до \ xFF, знаци ._\/~%-+&#?|=()@ . Ако URL-то содржи други знаци, тие треба да се конвертираат: на пример, наместо [ напишете %5B , но ] заменете со %5D (за вообичаени кодови, видете ја статијата URL-адреса , за целосна листа на кодови, видете ја статијата ASCII ) .
 • Исто така, не вклучувајте го затворањето / знакот во URL-то.
 Или само наведете ја URL адресата: 
http://www.nupedia.com.
Или само внесете ја URL-то: http://www.nupedia.com .
 Можете да наведете е-пошта вака:
[пошта до: [email protected] [email protected]]
Можете да наведете е-пошта вака:

[email protected]

 • Оваа адреса е само за пример, не ја користете.
[[Медиуми: Dial up modem noises.ogg | Dial up modem noises]]

[[Медиум: Tornado aircraft.jpg | Слика од авион]]

За да вклучите врски до поставени објекти кои не се слики, како што се звучни датотеки или слики референцирани со врска наместо прикажани на страницата, користете ја врската „медиуми“.

Намалете го звукот на модемот

Слика од авион

 ISBN 0123456789
За врски со книги користете ги врските на ISBN :

ISBN 0-12-345678-9

 RFC 1234
За референтна употреба на RFC :

RFC 1234

Форматирање на текст

Што треба да се напише Како изгледа
 удар {{замена: акцент}}
За да ставите акцент, по нагласената самогласка, напишете {{подст:ударение}} или {{подст:удар}} .
 '' логичен стрес '' <br>
'' 'структуирање' '' <br>
'' '' 'логички стрес при структурен акцент (или обратно)' '' ''.
Задебелени и курзивни стилови се користат во следниве случаи (за повеќе детали, видете Нагласување ):

логичен стрес

структурна распределба

логичен акцент во структурен акцент (или обратно)

Тоа се двојни и тројни апострофи, а не наводници. Ве молиме не заборавајте да го додадете множеството апострофи за затворање.

 Можете исто така да пишувате закосени и задебелени букви,
ако сте заинтересирани за специфичен стил на фонт, 
наместо логично истакнување, на пример, во математички формули:

: '' 'F' '' = '' m '' '' 'a' ''
Можете исто така да пишувате со курзив и задебелени букви ако ве интересира специфичен стил на фонт наместо логичен акцент, на пример, во математички формули:
F = m a

Сепак, разликата помеѓу овие два методи не е многу важна за графичките прелистувачи и многу луѓе едноставно ја игнорираат.

 Монопростран фонт за <tt> технички термини </tt>.
Монопростран фонт за технических терминов .
 Специјално форматирање за фрагменти 
<code> програмски код. </code>
Специјално форматирање за фрагменти од кода программы.
 Вы можете использовать <small>маленький текст</small> для комментариев.
Вы можете использовать маленький текст для комментариев.
 Вы можете <strike>перечёркивать</strike> устаревшее
и <u>подчёркивать</u> важное.
Вы можете перечёркивать устаревшее

и подчёркивать важное.

См. Википедия:Специальные символы Вы можете вставлять специальные символы
 ''x''<sup>2</sup>&nbsp;&nbsp;&ge;&nbsp;&nbsp;0 true.
x ² ≥ 0 true
Для разделения пробелами используйте знак пробела: &nbsp; . Это также предотвращает переносы строк посреди текста, что полезно в формулах. См. также Шаблон:nobr .
 Нижний индекс: x<sub>2</sub>
Верхний индекс: x<sup>2</sup> или x&sup2;
ε<sub>0</sub> =
8.85 × 10<sup>−12</sup>
C² / J m.
Нижний индекс: x 2


Верхний индекс: x 2 или x²

Второй метод не может использоваться в общем случае, но при возможности (например, для единиц измерения) следует использовать именно его, поскольку большинство браузеров при этом лучше форматируют строки:

ε 0 = 8,85 × 10 −12 C² / J m.

 
<math>\sum_{n=0}^\infty \frac{x^n}{n!}</math>
Сложные формулы:

 <nowiki>Link &rarr; (''to'') 
the [[Википедия:Справка]]</nowiki>
Подавление интерпретации разметки:

Link → (''to'') the [[Википедия:Справка]]

 • Используется для изображения данных, содержащих символы со специальным значением.
 • Игнорирует всю разметку wiki, включая ту, что выглядит как теги HTML.
 • Не игнорирует символьные последовательности HTML.
 <!-- комментарий -->
Комментарий в исходном тексте страницы:

не отображается на странице

Используется для внесения в исходный текст страницы комментария для последующих редакторов.

Подсветка синтаксиса

Заключив текст языка компьютерной программы в тег вида <syntaxhighlight lang="вид_языка">текст текст текст</syntaxhighlight> , вы можете использовать подсветку синтаксиса программой GeSHi ( англ. GeSHi ). Пример на языке Си :

Пример на языке Си :
Код Результат
 <syntaxhighlight lang=c>
#include <stdio.h>
int main()
{
  printf("Hello, world!\n");
  return 0;
}</syntaxhighlight> 
 #include <stdio.h>
int main () 
{
  printf ( "Hello, world! \n " );
  return 0 ;
}

Полный список поддерживаемых языков см. здесь .

Оглавление статьи

Если в статье содержится по меньшей мере четыре раздела , то панель «Содержание» (с оглавлением статьи) автоматически появляется на странице, непосредственно перед первым заголовком (то есть сразу после вступительного раздела).

 • Если вы хотите, чтобы «Содержание» появилось в каком-либо другом месте статьи (а не там, где оно появляется по умолчанию), то поместите ключевое слово __TOC__ в этом месте. Если вы хотите, чтобы при этом «Содержание» появлялось сдвинутым к правому краю страницы, а текст слева обтекал содержание (или наоборот), то используйте шаблон {{ TOC-right }} или {{ TOC-left }} вместо ключевого слова __TOC__.
 • А для того чтобы «Содержание» вообще нигде не появлялось, достаточно поместить ключевое слово __NOTOC__ где угодно на странице.
 • Для удаления нумерации пунктов оглавления используйте код: <div class="nonumtoc">__TOC__</div> . Для Викитеки это будет: <div class="noautonum">__TOC__</div> .

См. также