Википедија: Кандидати за избрани списоци и портали

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
↱
 • VP: KISP
 • ВП: КИЗСП

Списоци со карактеристики на кандидатот.png Feat Portal Plus alternate.svg На оваа страница, постои избор на избрани списоци и портали , кои, според нивната точност, информативна содржина и важност, може да се рангираат меѓу најдобрите на руската Википедија.

Овде се дискутира за лишување од статусот на омилена листа или портал

Списокот на учесници на проектот „Избрани списоци и портали“ може да се погледне овде

Википедија има над 1250 избрани списоци и портали

Кандидати

 • Прегледот од колеги ќе ги зголеми шансите да се избере списокот.
 • Промената на колоната „Зборник на дискусија“ по првичната „Нова листа“ ја вршат само кустоси и гласачи.
 • Изборот не мора да се одвива по редослед на номинација.

Во моментов има 19 страници номинирани за статус на интернет провајдер

Тековни кандидати

Датум на номинација Дискутирани статии Номинатор Напредок во дискусијата
31 август Список на илустрации од албумот „Птици од Америка“ Занка Нова листа
30 август Летови со екипаж во рамките на програмата Интеркосмос Всатинет Нова листа
25 август Листа на слики од Камил Писаро Нетело Нова листа
23 август Список на главни тренери кои го освоиле Светското првенство во ФИФА Путманга Нова листа
17 август Интеркосмос (вселенско летало) Всатинет Нова листа
8 август Список на претседатели на Сојузните држави на Микронезија Штиф Комар Нова листа
27 јули ДС-У Всатинет Нова листа
23 јули Дискографија Мари Крајмбрери Калвин1 Нова листа
21 јули Список на епизоди од телевизиската серија „Авантурите на Шерлок Холмс“ Зејнал Нова листа
Јули, 12 Список на владетели на Валенсија Ла лои и ла правда Нова листа
15 јуни Список на лансирани балистички ракети во СССР во 1948 година P.Fisxo Нова листа
24 мај Список на сезони на ФК Виlarареал Виlarареал 9 Нова листа
7 мај Список на starsвезди во рок од 20-25 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
7 мај Список на starsвезди во рок од 25-30 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
7 мај Список на starsвезди во рамките на 70-75 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
6 мај Список на starsвезди во рок од 30-35 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
6 мај Список на starsвезди во рок од 35-40 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
6 мај Список на starsвезди во рок од 40-45 светлосни години Ла лои и ла правда Нова листа
2 март Листа на епизоди на бунтовниците од Војна на Starвездите Ла лои и ла правда Нова листа
7 август Список на потпретседатели на Бразил Штиф Комар Листа на омилени
22 мај Автоматска универзална орбитална станица Всатинет Листа на омилени

Завршени дискусии

Преглед на веројатниот KISP

Член Номинатор Прегледајте го датумот на започнување
Раководители на Сиктивкар Вацлав Норд 05/04/2021
Список на метро станици во Минск Тимур Росолов 04/12/2021
Список на главни тренери на фудбалската репрезентација на СССР Андреј izизлов 06/04/2020

Кандидатите за лишување од статус

Уредување

Датум на номинација Дискутирани статии / портали X Отстранете го статусот ✔ Зачувај статус Напредок во дискусијата
16 август 2020 година Список на сезони на ФК Јувентус 0 0 Дискусија

Изборниот весник

Следна изборна листа или портал

 • Последниот избор на листата или порталот се одржа на 2 септември
 • Следниот избор на листата или порталот ќе се одржи не порано од 3 септември

Редица

Последните пет омилени листи и пет омилени портали :

 1. Избрана е листата на бразилски потпретседатели . Соколрус ( оп . ) 4:28, 2 септември 2021 (UTC)
 2. Избрана е автоматската универзална орбитална станица . Ла лои и ла правда 10:16, 23 август 2021 (UTC)
 3. Избрана е листата на лансирања балистички ракети во СССР во 1947 година . Ла лои и ла правда 08:39, 20 август 2021 (UTC)
 4. Избрана е листата на жртви од катастрофата во Бајконур (1960) . Ла лои и ла правда 08:06, 18 август 2021 (UTC)
 5. Избрана е листата на шефови на владите на Казахстан . Ла лои и ла правда 08:02, 18 август 2021 (UTC)
 1. Портал: Регионот Свердловск беше избран. Ла лои и ла правда 10:05, 11 април 2021 (UTC)
 2. Портал: Карелија е избрана. - Горење дневна светлина 17:34, 5 ноември 2016 (UTC) Првично избран за Алекс 05:42, 25 септември 2010 (UTC), а потоа му беше одземен статусот по дискусијата Википедија: Кандидати за избрани списоци и портали / одземање / 23 мај 2014 година На - Горење дневна светлина 08:26, 13 јуни 2014 (UTC)
 3. Портал: Избрана опера . ДЗ , 28 август 2014 година
 4. Портал: Тибет избран. - Тотемски 13:37, 21 декември 2012 (UTC)
 5. Портал: Избрана литература . - EvaInCat 20:05, 14 октомври 2012 (UTC)

Целата листа

правила

Барања

↱
 • VP: TISP

До списоци и табели

 1. Листата мора да биде во согласност со сите барања на тековните правила на Википедија (вклучително, нејзината содржина мора да биде значајна , неутрална и не смее да содржи оригинални истражувања , неточни или непроверливи информации ).
 2. Списокот мора да биде во согласност со општите барања , особено неговите предмети мора да имаат кумулативно значење.
 3. Списокот треба да содржи вовед кој накратко ја опишува темата на списокот, критериумите за вклучување елементи, начинот на групирање, редоследот на елементите и природата на презентираните информации.
 4. Списокот треба да биде внатрешно конзистентен и не треба да содржи очигледни грешки или неточности.
 5. Списокот треба да биде стабилен, а не во војна со враќање назад или во процес на решавање на конфликт.
 6. Списокот треба да содржи категории , интервики (доколку ги има), како и линкови до статии за одделни ставки од листата.
 7. Пожелно е, но не е потребно, да има илустрации во списокот / табелата. Сите слики од списоци / табели мора да имаат јасен статус на лиценца. Користењето слики од фер употреба во номинираните листи е дозволено во минималниот потребен број и резолуција, според VP: Листи .
 8. Листата треба да содржи линкови до извори на информации.
 9. Списоците се отворени и затворени. Затворената листа мора да ги содржи сите ставки што ги исполнуваат критериумите за вклучување во листата. Отворената листа треба да ги содржи најзначајните ставки.
 10. Се препорачува да се подложи на ревизија пред да ја номинирате листата.

Покрај тоа, пожелно е да има во списокот:

 • Збир на врски до Интернет -ресурси на оваа тема;
 • Список на литература на оваа тема.
Препораки
 1. Големината на листата мора да биде најмалку 20 килобајти, вклучувајќи шаблони и илустрации, додека веќе избраните листи не можат да бидат лишени од нивниот статус само поради непочитување на овој критериум.
 2. За отворени листи, односно списоци со голем број елементи што нема да се променат предвидливо, бројот на објекти на листата (табеларни редови) е најмалку 25.
За списоци-награди

До портали

 1. Порталот треба да биде добро структуиран и, доколку е потребно, да го претстави тематскиот дел на кој е посветен.
 2. Порталот треба да обезбеди погодни средства за навигација и пристап до написите од соодветната тема.
 3. Информациите што ги нуди порталот мора да бидат фактички точни и без грешки и неточности.
 4. Порталот треба да биде целосен и да не содржи отворено нецелосни делови.
 5. Порталот треба да има вовед накратко опишувајќи ја неговата тема (најмалку 3-4 реда).
 6. Односот на бројот на поврзани текст и врски треба да биде избалансиран и внимателен.
 7. Порталот мора да биде активен, односно редовно да се ажурира. Порталите кои немаат конфигурирана ротација за „Значајна статија“, „Значајна личност“, „Статуси за статии“ и слично, или прикажуваат материјали од изборот на случаен начин, треба да се ажурираат еднаш месечно [1] [2 ] . Изборот на портали со ротација конфигуриран по месеци, недели од месецот итн., Треба да се ажурира откако материјалите од збирката еднаш ќе се појават на главната страница (на пример, ако е конфигурирана ротација по месеци, тогаш ажурирањето треба да се направи еднаш годишно). Дозволено е објавување материјали што веќе се појавиле во колекцијата, но не порано од 5 ажурирања (односно, откако колекцијата е ажурирана 5 пати).
 8. Порталот треба да обезбеди внимателна можност за заедничка работа на написи на тема порталот.
 9. Сите слики на порталот мора да имаат јасен статус на лиценца . Сите слики мора да бидат бесплатни лиценци , бидејќи критериумите за праведна употреба забрануваат употреба на слободни медиуми во кој било именски простор освен именскиот простор на членовите.
 10. Означувањето на порталот мора да биде правилно и без грешки.

Постапка за продолжување

 1. Додадете го делот за дискусија за написи на под-страницата на Википедија: Кандидати за избрани списоци и портали / 2021-09-03 со датумот на номинација на крајот. Додадете запис за напис на табелата.
 2. Ако номинираниот е прв на овој ден, тогаш креирајте ја оваа потстраница со додавање на {{ КИСП-Навигация }} и додадете запис за тоа во табелата.
 3. На дното на статијата (пред категориите) користејќи ја конструкцијата {{subst: КИЗСП }} додадете го образецот {{ Кандидат на избрани списоци и портали }} , со што веднаш ќе го додадете тековниот датум.
 4. Ако номинирате статија напишана главно од вас, наведете ја. Ве молиме, не номинирајте повеќе од еден или два од овие написи истовремено, туку почекајте да се појават прегледите: најверојатно, критиката за еден напис ќе се однесува и на други. Список или портал што не е вклучен во „омилените“ може да се отстрани од листата на номинирани ако содржи ненаместени дефекти наведени од учесниците, и може да се ре-номинира само откако ќе се поправат.

Постапка за дискусија

Одговорност во нивниот избор се очекува од оние кои ќе зборуваат во дискусијата за кандидатските листи: пред да искажете мислење, особено „За“, прочитајте ја целата статија.

 • Ако мислите дека листата / порталот заслужува да биде вклучена во листата со омилени, напишете „За“ и причината за вашата одлука.
 • Ако видите сериозни недостатоци, тогаш напишете „Против“ и наведете ги. Ве молиме наведете конкретни недостатоци во списокот / порталот за да можат да се поправат. Не пишувајте дека темата не е интересна за вас - не можете да направите ништо за тоа, другите луѓе може да имаат различни преференции.
 • Бидете сигурни да се претплатите .
 • Ако сакате да ги повлечете вашите коментари (на пример, бидејќи недостатоците се поправени), прецртајте ги ( <s> ... </s> ), но не избришете ги.
 • Ако барем 3 учесници се добро аргументирани против листата / порталот и нема ниту еден глас за тоа, тогаш сумирачот може веднаш да ја затвори номинацијата и да ја испрати во архивата, додека соодветната порака се додава на страницата за дискусија на списокот / порталот ( {{ Порака од COI }} , {{ ИП порака }} ) дека списокот / порталот бил кандидат и испратен за ревизија.
 • Ако списокот / порталот не е избран долго време, тогаш се отстранува во архивата и соодветната порака се додава на страницата за дискусија на списокот / порталот ( {{ Порака од интернет провајдерот }} , {{ Порака од СП }} ) дека списокот / порталот е кандидат и испратен на ревизија.
 • Списокот / порталот мора да се дискутира најмалку три дена пред да се сумира.
 • Изборот на список или портал се врши не повеќе од еднаш на секои три дена.
 • Списокот / порталот е избран од еден од администраторите или учесниците во проектот , или поканет на сумирање .

Постапка за избор

Ако е можно, листите / порталите треба да бидат избрани по хронолошки редослед (односно, според редоследот на номинациите). Во спорни случаи, подобро е да се даде дополнително време за дискусија и ревизија на статијата. Доколку списокот / порталот не е избран, можна е ре-номинација не порано од три месеци по сумирањето.

Целосна регистрација

 1. Сумирајте на страницата за номинација и затворете ја дискусијата.
 2. На крајот од списокот / страницата на порталот додајте го шаблонот {{ Омилена листа или портал }} со параметар "тип" еднаков на "портал" или "список": '' '{{Омилена листа или портал | тип = листа} } '' ''.
 3. Отметить в элементе Викиданных русскую версию списка или портала как избранную.
 4. На страницу обсуждения списка/портала добавить соответствующее сообщение ( {{ Сообщение ИСП }} , {{ Сообщение ИП }} ) об избрании.
 5. Поместить ссылку на список/портал в соответствующий раздел на странице Википедия:Избранные списки и порталы .
 6. В Журнал добавить запись о том, что список/портал был выбран. Добавляйте новые записи сверху в соответствующую секцию «Избранные списки»/«Избранные порталы» и подписывайтесь. Вместо стандартной подписи ~~~~ используйте [[Участник:{{subst:REVISIONUSER}}|{{subst:REVISIONUSER}}]] ~~~~~ или [[User:{{subst:REVISIONUSER}}|{{subst:REVISIONUSER}}]] ~~~~~
 7. Добавить список/портал в шаблон {{ Текущий избранный список }} .
 8. Обновить таблицу «Текущие кандидаты» на этой странице.
 9. Поместить номинацию, по которой был подведен итог, в архив .
 10. Обновить графу «Следующее избрание списка или портала» на этой странице.
 11. Обновить статистику авторов избранных списков .
 12. Если автор достиг одного из рубежей в 2, 5, 15, 30, 50, 100 избранных списков (являясь в них основным автором), ему вручается орден «Избранный список» соответствующей степени.

Минимальное оформление (для приглашённых ПИ )

 1. Подвести итог на странице номинации и закрыть обсуждение.
 2. В Журнал добавить запись о том, что список/портал был выбран. Добавляйте новые записи сверху в соответствующую секцию «Избранные списки»/«Избранные порталы» и подписывайтесь.

Для порталов

Доска почёта

См. также

Примечания

 1. Это не касается разделов «Интересные факты» и «В этот день», хотя их обновление также желательно.
 2. Раздел «Новости» должен обновляться хотя бы раз в месяц.

К удалению : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

К восстановлению : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

К улучшению : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

К переименованию : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

К объединению : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

К разделению : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

В хорошие статьи : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

В избранные статьи: Текущие кандидаты | Требуют незначительной доработки | К лишению статуса

В добротные статьи : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября

В избранные списки и порталы : 27 августа 28 августа 29 августа 30 августа 31 августа 1 сентября 2 сентября 3 сентября


Обсуждение категорий · Обсуждение источников · Оспаривание итогов

См. также Проект:Качество · Доработка до уровня хороших · Доработка до уровня избранных