Википедија: Кандидати за избрани статии

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
↱
 • ВП: КИС
+ ☆

Оваа страница се фокусира на избор на избрани статии кои треба да бидат модел за најдоброто што Википедија може да го понуди. На насловната страница се става извадок од избраната статија по изборот. Завршените дискусии за претходно избраните статии може да се видат во архивата .

Ако мислите дека оваа или онаа избрана статија повеќе не ги исполнува критериумите за подобност , тогаш можете да ја понудите за одземање на статусот на оваа страница .

Статиите кои сè уште не ги исполнуваат условите за елитата по еден или друг критериум можат да бидат номинирани за добри статии на страницата Википедија: Кандидати за добри статии .

Ако ова е ваш прв пат да поднесувате статија како кандидат за фаворити, прво поминете низ нејзината рецензија .

Не поднесувајте статија чиј главен автор не сте вие, освен ако вие лично не сте подготвени да ја измените. Ако се сомневате во усогласеноста со формалните прашања, ве молиме контактирајте ги кураторите со прашања .


Актуелни кандидати

 • Промената во рубриката „Зборник од дискусија“ по првичната „Нов член“ ја вршат само гласачите.
 • Изборите не мора да се одвиваат според редоследот на номинација.

Во моментот, 32 статии се номинирани за IP статус (вклучувајќи ги и написите „во подрумот“ ).

Датум и номинација Номинирана статија Напредокот на дискусијата Кустос
7-ми септември Постариот свитоци: Арена Нова статија
6 септември Црвено фламинго Нова статија
5 септември Матрона од Петербург Нова статија
5 септември Напад на Перл Харбор Нова статија
2 септември Пинк Флојд Нова статија
2 септември Вотерс, Роџер Нова статија
30 август Јохансен, Хјалмар Нова статија
30 август Норман Факинг Роквел! Нова статија
28 август Премин на животни: Дивиот свет Нова статија
27 август Свердруп, Ото Нова статија
27 август Ултранасилство (албум) Ситни белешки 08/31
26 август Албатрос Белешки 31/08
24 август Птици на Америка Ситни белешки 08/31
22 август Нежметдинов, Рашид Гибјатович Изборен консензус 25.08
21 август Социјална револуција во Руанда Ситни забелешки 25.08
19 август Стејли, Лејн Ситни забелешки 25.08
16 август Плутарх Изборен консензус 25.08
16 август Иванов, Валентин Дмитриевич Без мислења 25/08
14 август Антифон Малку мислења 25/08
13 август Дома пред стемнување Малку мислења 25/08
13 август Хидроцентрала Братск Ситни забелешки 25.08
13 август Газашки дијалект на азербејџански јазик Забелешки 25/08
13 август Марш (слика од Левитан) Изборен консензус 25.08
10 август Народноослободителната војска на Југославија Изборен консензус 19/08
9 август Хетлинг, Френсис Без мислења 25/08
8 август Фербенк, Џон Кинг Без мислења 25/08
7 август Зеленоглава мравка Ситни белешки 19/08
5-ти август Шарлот од Прусија (1860-1919) Малку мислења 19/08
5-ти август Бунт на синовите на Хенри II Ситни белешки 11/08
4 август Верска поворка во провинцијата Курск Малку мислења 11/08
4 август Овен, Греам Малку мислења 06/09
28 јули Три книги за животот Избрана статија
25 јули Плоштад паднати борци Приговори 05/08
 • За да најдете куратор (учесник кој ќе ви помогне да ја донесете статијата да ги исполни барањата) за вашата номинација, можете да ја поставите во празна ќелија од табелата пред вашата номинација „Потребен е куратор“.

Подрум

 • Овде се пренесуваат написите кои не се избрани за возврат, но во исто време активно ги коригираат дадените коментари.
 • По завршувањето на нивната корекција, главниот автор, номиниран или куратор ја пренесува статијата на главната табела со забелешка „Ни треба вкупно“. Доколку коментарите не се поправат во разумен рок, написот се испраќа на ревизија.
Датум и номинација Номинирана статија Напредокот на дискусијата Кустос

Преглед на веројатна ЗНД

Учесниците во проектот се поканети да учествуваат во прегледување на статии:

Член Номинатор Прегледајте го датумот на почеток
Замокот Несвиж Тимур Росолов 29.05.2021
Инцидент во Чељабинск MPowerDrive 22.04.2021
Јован од Гонт Владимир Соловјев 04.09.2021 година
Елцин, Борис Николаевич Тимур Росолов 26.03.2021
Фауна на СССР (серија поштенски марки) Мациевски 23.11.2020

До лишување од статус

Дискусијата за одземање на статусот на омилени се одвива на страницата Википедија: Кандидати за застарени избрани статии .

правила

Ве молиме внимателно прочитајте ги следните правила за номинирање и дискусија за кандидати за избраните статии. Ова ќе помогне да заштедите време и напор, а исто така ќе придонесе за компетентно разгледување и доведување на написите до статус на избраниот.

Написите се избираат во зависност од бројот на номинации во претходните месеци, зачестеноста на изборите варира од еднаш на секои три дена до еднаш неделно. Написот може да се испрати на ревизија со затворањето на номинацијата доколку содржи нерешени недостатоци наведени од учесниците, а може повторно да се номинира само откако ќе се поправат. За да спречите тоа да се случи, менувајте ја статијата додека разговарате за неа.

Барања за статијата

↱

Овие барања се минимум за избор на статија. Ниту еден член не може да биде избран ако не исполнува барем еден од следниве услови:

 • Статијата мора да биде напишана во рамките на Википедија и за Википедија, и да не е адаптирана од никаде на друго место (освен ако адаптацијата е направена од авторот).
 • Статијата мора да одговара на неутрална гледна точка и да не содржи оригинално истражување и лажни или непроверливи информации .
 • Треба да се покрие главната тема.
 • Написот треба да има вовед, накратко да ги открие главните одредби на статијата. За разлика од текстот на статијата, воведот треба да биде јасен за просечниот читател и да содржи минимум специјализирани термини. Воведот не треба да содржи значајни информации што недостасуваат во главниот текст на статијата. Не се препорачува да внесувате помалку од 10 линии на монитор со средна големина, околу 1000 знаци. (Можете да проверите тука што воведувањето на вашиот напис на насловната страница ќе изгледа како во однос на соседните ZLV блок.)
 • Големината на статијата, одредена во согласност со VP: RS , мора да биде најмалку 20 илјади видливи знаци од текстот со празни места (приближно 55 килобајти текст). Дозволени се мали, до 10%, отстапувања од минимумот, доколку тоа не влијае на целосното откривање на темата на статијата. Не се препорачува надминување на 100 илјади знаци (250 килобајти текст), дополнителниот текст со оправдани забелешки за надминување на големината треба да се стави во поспецијализирани статии. (Дефинирајте ја големината на статијата: Поставки → Гаџети → Проекти Гаџет „Добро“ и „Избрани написи“, на врвот на страницата Повеќе → Статистика.)
 • Во текстот на статијата, за изјавите кои се важни и за статијата како целина и за нејзините делови, како и за нумеричките вредности, треба да има упатувања на авторитетни извори во форма на фусноти . Кога се наведува голем извор (монографија, книга, статија повеќе од 15-20 страници), одредена страница или дел треба да се наведе во фуснота; во случај на упатување на дел, пожелно е да се наведат неговите почетни и завршни страници. [1] . Во овој случај, врските можат да бидат или хартиени или електронски верзии на книги, монографии и написи. Кога се поврзувате со електронски документи, не се дозволени директни врски до страници што содржат материјали што ги прекршуваат авторските права.
 • Презентацијата на библиографијата и референците треба да биде во согласност со соодветните шаблони .
 • Статијата не треба да содржи очигледни грешки и неточности.
 • Статијата мора да биде целосна и да не содржи јасно нецелосни делови.
 • Статијата номинирана за изборите треба да биде релативно стабилна, консензуална верзија, во моментот на номинација и дискусија, во него не треба да има војни за амандмани , написот не треба да биде заштитен за време на номинацијата и дискусијата.
 • Статијата треба да содржи категории и (ако има) интервики .
 • Врските до надворешни датотеки не смеат да го прекршуваат правилото за надворешни врски и не смеат да водат до материјали што јасно ги прекршуваат авторските права .
 • Сите слики во статијата мора да имаат јасен статус на лиценца . Употребата на слики за фер употреба мора да биде во согласност со VP: CDI и да биде разумна и минимално потребна. Сите датотеки во галериите треба да имаат независна енциклопедиска вредност и не треба да се дуплираат едни со други од гледна точка на лаик.

Пожелно е (но не е потребно):

 • Присуство на една или повеќе илустрации .
 • Достапност на листа на референци за темата на статијата.

Ако номинираната статија не ги исполнува овие критериуми, но, според вас, е доволно интересна и има потенцијал за развој, можете да ја испратите на страницата за номинација за добри статии , каде што ќе се разгледа и, можеби, ќе помогне да се донесе на статусот.

Формалните барања за номинирани статии постојано се подобруваат и се дебатира за нив. Општите барања и дел од дискусијата се тука: Википедија: Што е избрана статија .

Номинации

Пред да номинирате статија во фаворитите, силно се препорачува успешно да ја завршите постапката за номинација за добри статии и/или да разговарате за можноста за номинирање на статија на избраната со учесниците на соодветниот тематски проект/портал или со најмногу активни уредници на статијата.

 • На крајот од оваа статија, поставете го шаблонот {{ Избрани статии кандидати }} ( {{subst:КИС}} ) или еден од шаблоните {{ Добра статија и избраниот кандидат }}, {{ Висококвалитетна хартија и кандидат за избран }}, ако членот е веќе избран добар или солиден .
 • Во овој шаблон, ќе се појави врска која нуди создавање на страница за номинација во формата [[Википедија: Кандидати за избрани написи / Наслов на статија]], каде што „Наслов на статијата“ е името на номинираната статија. Со кликнување на оваа врска, ќе бидете префрлени на страница со диск за дискусија (на почетокот на страницата треба да има шаблон {{ Подстраница на кандидатот за избрани статии }} и поднаслови „Поддршка“, „Коментари“ , „Резиме“ [2] ). На оваа страница, накратко (1-2 фрази) опишете ја и претплатете се со пишување ~~~~.
 • Откако ќе креирате потстраница, запишете ја во табелата погоре во делот Тековни апликанти . Наведете го датумот на номинација и поврзете се до потстраницата.
 • Ако номинирате статија која е претежно напишана од вас, ве молиме наведете ја.
 • Ве молиме, не номинирајте повеќе од една или две „ваши“ написи во исто време, туку прво почекајте повратни информации: веројатно е дека критиките за една ќе се однесуваат на другите.
 • Ако статијата е веќе номинирана, но не е избрана, тогаш може повторно да се номинира само по нејзината ревизија, извршена земајќи ги предвид сите коментари дадени за време на дискусијата. Кога повторно номинирате, користете ја потстраницата достапна за статијата со преместување на претходната дискусија во архивата на потстраницата и поврзување со неа.
 • Ако е номинирана добра статија, наведете ги главните подобрувања направени од изборите.

Дискусија

Статијата е избрана врз основа на резултатите од дискусијата. Од говорниците се очекува одговорност и избалансиран пристап: прочитајте ја целата статија пред да го искажете вашето мислење. Запомнете дека Википедија: Кандидати за избрани написи не е гласање, туку дискусија.

 • Доколку сметате дека статијата е достојна да биде избрана, ве молиме наведете го вашето мислење во делот „Поддршка“. Објаснете ја причината за вашата одлука. Мислењето на предлагачот автоматски се зема предвид како што е изразено како поддршка на написот, не е потребна експлицитна изјава од страна на предлагачот на неговото мислење.
 • Ако видите недостатоци во статијата, тогаш пишете за нив во делот „Коментари“ и задолжително наведете ги. Ве молиме наведете само конкретни недостатоци во статијата за да можат да се поправат. Не пишувајте дека статијата не ви е интересна или не ви се допаѓа - не можете ништо да направите за тоа, но другите луѓе може да имаат различни преференции. Необразложените изјави не се конструктивни и ќе бидат игнорирани.
 • Ако сакате да ги повлечете вашите коментари (на пример, затоа што недостатоците се поправени), пречкртајте ги ( <s> ... </s> ), но не бришете ги.
 • Ако сте дале коментар за кандидат, тогаш погледнете ја потстраницата на кандидатот за да видите кога се коригира недостатокот и пречкртајте го вашиот коментар.
 • Бидете мирни и пријателски расположени кон авторите на статијата и учесниците во дискусијата. Авторот обично е многу приврзан за својата креација и може да му наштетат премногу груби зборови или неосновани критики.
 • Авторы, будьте внимательны к критике, прислушивайтесь к аргументам и старайтесь доработать статью в процессе обсуждения.
 • Итог обсуждения подводится подводящим итоги, который имеет право закрыть номинацию в случае выявления очевидного несоответствия статьи требованиям или грубого нарушения правил на странице обсуждения. Подробнее о процедуре избрания смотрите здесь .

Подведение итога

Предварительный итог обсуждения номинации может быть подведён за несколько дней до вероятного избрания статьи любым членом проекта Избранные статьи . Избирающие проекта Избранные статьи должны следить за обсуждением кандидатов и, обычно, приблизительно раз в 3 дня (периодичность избрания зависит от регулярности номинаций) присваивать статус одной из статей . Также в обязанность избирающих входит наблюдение за ходом обсуждения статей и обновление таблицы текущих кандидатов.

Есть скрипт, автоматизирующий избрание, инструкция здесь .

Оспаривание итога

Итог номинации может быть оспорен на странице обсуждения проекта . Если статье был присвоен статус, итог может быть оспорен в течение суток после его подведения и окончательно переподведён любым другим подводящим итоги. Если прошло больше суток с момента подведения итога, он не может быть оспорен за исключением особых случаев (например, статья содержит значительный процент плагиата); лишение статуса осуществляется через определённый правилами срок на Википедия:Кандидаты в устаревшие избранные статьи .

Примечания

 1. Уже имеющие статус избранных статьи не должны выноситься на лишение статуса только за отсутствие указаний страниц.
 2. Согласно обсуждению , раздел «Возражаю» нежелателен.