Википедија: Јуниорски маратон

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
↱
 • ВП: МЈ
Ducklings - Grafham Water - reflected.jpg
СПИСОК НА ДОБИТНИЦИ
изминатите маратони

Јуниорскиот маратон е натпревар за медиуми во вики меѓу почетниците уредници на Википедија посветен на пишување статии.

Учесници на маратонот

 • На учесниците кои првпат се регистрирале на Википедија на руски јазик пред помалку од една година, им е дозволено да учествуваат на Јуниорскиот маратон.
Терминот се пресметува од датумот и времето на пријавување на учесникот до датумот и времето на почетокот на маратонот.
 • Учесниците на маратонот, доколку сакаат, можат да го инсталираат шаблонот {{ Корисничка кутија / Учесник на јуниорскиот маратон }} на нивната лична страница.
 • Можете да се приклучите на маратонот во секое време за време на маратонот, не е потребна регистрација. Сепак, учесниците се охрабруваат да ја пријават својата намера да учествуваат на маратонот што е можно порано со додавање на своето име на табелата подолу, вклучително и пред почетокот на натпреварот.

Барања за статии

 • Написите од натпреварот мора да бидат најмалку 3 Kb и најмалку 1000 карактери текст [1] .
 • Написите треба да бидат напишани независно, а не целосно или делумно копирани од други извори (дури и ако тоа не го нарушува VP: AP ). Дозволено е да се преведуваат статии од други јазични делови на Википедија, доколку се исполнети и други барања за статии [2] [3] .
 • Статиите мора да бидат форматирани во согласност со основните правила за форматирање и да содржат најмалку една категорија.
 • Предметот на статијата мора да ги исполнува критериумите на значење (општо или посебно).
 • Статијата мора да го задоволува барањето за проверливост : секоја информација што може да се доведе во прашање мора да биде потврдена од авторитетни извори.
 • Статијата мора да се наоѓа во главниот простор на Википедија.

правила

 • Маратонот ги зема предвид:
 1. Нови написи создадени од учесниците во маратонот помеѓу 00:00:00 на првиот ден и 23:59:59 ( UTC ) на последниот ден од маратонот.
 2. Статии напишани од учесници во маратонот, чијшто волумен е најмалку 80% создаден помеѓу 00:00:00 часот на првиот ден и 23:59:59 ( UTC ) на последниот ден од маратонот.
 3. Статии создадени од други уредници и модифицирани од учесник на маратонот, доколку најмалку 80% од обемот на написот е напишан од учесник на маратонот [4] и најмалку 80% од обемот на написот е напишан помеѓу 00:00 часот: 00 од првиот и 23:59:59 ( UTC ) од последниот ден од маратонот.
 • На маратонот не се земаат предвид: списоци, страници за појаснување, написи надвор од главниот простор на Википедија.
 • Секој учесник на маратонот самостојно ја регистрира својата статија на страницата за маратон .
 • Жирито има право да оценува написи пред крајот на натпреварот, вклучително и доделување дополнителни поени, како и да ги отстрани од учество во натпреварот статиите кои не ги исполнуваат условите.
 • Доколку статијата се повлече од учество на натпреварот, учесникот на маратонот има право, по ревизијата, повторно да го номинира [5] . Повторна номинација е дозволена не повеќе од еднаш за една статија и не повеќе од две статии од еден учесник за целиот маратон.
 • За прашања и дискусија за текот на маратонот, наменета е страницата за дискусија на Википедија: Јуниорски маратон.

Белешки (уреди)

 1. Обемот во знаците се одредува во однос на самиот текст на статијата, без да се земат предвид шаблони, цитати, извори, табели итн.
 2. Преведената статија треба да го содржи на страницата за дискусија шаблонот {{ Преведена статија }} или експлицитно наведување на изворот на преводот во описот на првата ревизија.
 3. Буквалните преводи од украинскиот и белорускиот дел во отсуство на независна работа се прифаќаат, но се оценуваат еден поен пониско.
 4. За да се процени обемот на придонесот, се користи алатката Википедија: ВикиИсторија
 5. Апликација за повторно номинирање на статија отстранета од конкурсот е објавена на страницата за маратонска дискусија .

Редоследот за проценка

 • Секој натпреварувачки напис кој ги исполнува условите на маратонот се проценува на 1 поен.
 • Жирито има право да додели статија со по еден дополнителен бод за секоја од заслугите:
  • независна работа на авторитативни извори (предмет на фусноти и висококвалитетен дизајн на врски до извори);
  • комплексен дизајн (не се доделува поен во случај на поднесување на конкурсот од ист тип, статии „шаблон“ - почнувајќи од третиот член);
  • голема количина на кохерентен текст;
  • одличен впечаток на написот како целина, иновација во дизајнот, доделување на статус на добар квалитет .
 • Жирито има право да ја одземе оценката за 1 поен доколку има значителен број стилски, правописни грешки, лош превод и други недостатоци кои бараат значителна ревизија/ревизија.

Така, секоја статија може да добие оценка од 0 до 5 поени. Ако една статија ја оценуваат неколку членови на жирито, добиената оценка се одредува како аритметички просек од сите оценки. При сумирање на резултатите во номинацијата „За највисок квалитет“ не се земаат предвид прилозите чија оценка е намалена.

Сумирајќи

 • Резултатите од конкурсот се објавуваат во рок од една недела по неговото завршување.
 • Победниците се одредуваат според бројот на поени.
 • Медалите се доделуваат за прво, второ и трето место.
 • На учесникот кој покажал најдобар резултат во однос на дополнителни бодови се доделува специјална награда „За највисок квалитет“.
 • Жирито има право, но не и обврска, по сопствено наоѓање, да додели специјална награда на еден учесник на маратонот за исклучителни достигнувања.

Јуниорски маратон - 2021 година

 • Летниот маратон ќе трае од 21 август до 11 септември 2021 година.
 • Можете да ги користите предложените теми за написи или сами да смислите интересна тема.
Регистрација на готови артикли овде .

Жирито

Учесници на јуниорскиот маратон - 2021 година (лето)

Почитувани учесници! Можете да се приклучите на маратонот во секое време . Отсуството на вашиот прекар на оваа листа не ве лишува од вашето право да учествувате, но им дава можност на членовите на жирито и обожавателите да се радуваат на вашите написи и да се прашуваат како сте.

 1. Илја
 2. Фудбал
 3. Artem7154
 4. Калвин
 5. Аревис95
 6. Квантиум192
 7. Кирил Кулаков
 8. Ителеки
 9. Еексико
 10. Само уредник.
 11. Сара Пудоф
 12. Furyone648