Википедија: Преглед на написи / Објаснување за читателите

Верзијата на руски јазик на Википедија редовно ги проверува најновите верзии на статии за отсуство на вандалски информации и нелегални материјали [1] .

Патролите ги проверуваат написите според следниве критериуми:

Доколку некое од овие барања не е исполнето, патролираниот артикл мора да содржи соодветна индикација. Покрај статиите, патролираат и датотеки, шаблони и категории; можете да прочитате повеќе за ова во правилата за патрола .

Проверката („патролирање“ или „пребарување“) за очигледни знаци на вандализам и други очигледни прекршувања на правилата на Википедија, вклучително и прекршување на законот, ја вршат патроли . Тестираните верзии на страниците се нарекуваат стабилни . Според тоа, најновите верзии на написите обично се поцелосни, а стабилните се посигурни во однос на отсуството на вандализам (но не и во однос на квалитетот и комплетноста, бидејќи патролирањето не е вклучено во ова прашање).

Ако редовно уредувате статии на Википедија, ве молиме прочитајте ги правилата за патрола и добијте го знамето за член на патролирање или автоматско патролирање [2] - дури и ако патролирате само по статиите што ги уредувате, тоа многу ќе помогне во развојот на Википедија.
За да го добиете знамето за автоматско патролирање или патролирање, мора да ги исполнувате следниве услови:

• најмалку 100 уредувања, повеќето од нив направени во статии, шаблони, категории, датотеки;
  • неодамна кандидатот беше активен во рускиот дел на Википедија;
  • кандидатот е запознаен со правилата за форматирање на статии и сите написи на кандидатот се форматирани во согласност со нив;
  • кандидатот нема неодамнешни предупредувања или забрани;
  • во придонесот на кандидатот нема повреда на авторските права и оригиналните истражувања, како и било каков, дури и „комичен“ вандализам;
  • сликите поставени од кандидатот ја имаат точната лиценца.

Доколку ги исполнувате овие критериуми, аплицирајте за статус на автопатрола или аплицирајте за статус на патрола .

За сите прашања поврзани со патролирањето, посетете го форумот за патролирање .

1. Сепак, Википедија не дава никакви гаранции - ги користите материјалите на Википедија на ваш сопствен ризик и ризик .
  2. Патролното знаме му дозволува на учесникот соодветно да ги означи написите;
    знамето за автоматско патролирање значи дека уредувањата на членот не треба да се проверуваат според критериумите за патрола.