Википедија: Толкување на референци

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Учествувајте во проектот „Поврзување“
↱
 • VP: ISN

Википедија има неколку страници со значења , врски до кои од текстовите на други статии, по правило, не треба да се даваат. Врските треба да упатуваат до статии за бараните концепти, односно со енциклопедиска содржина, а не да ги натераат читателите да се прашуваат која од целата листа на статии им е потребна. [еден]

Дозволените, а во некои случаи и пожелни, технички врски до страници со вредност, на пример, поставени со помош на шаблонот {{ други вредности }} и слично, се само наменети да му помогнат на читателот кој отишол на погрешно место - сепак, овие врски треба визуелно да се одвои од текстот на написите. Линкови водат од една страна вредност на друга се исто така прифатлива - на пример, од Кузнецов "страница и да Кузнецов " страница е.

Инструкции за поправање на проблематични врски

Ако најдете врска што води до страница со вредности, но не сте сигурни што да направите со неа, користете ја следната инструкција:

 1. Најверојатно, врската до статијата што ја барате се наоѓа на страницата за појаснување. Ако е така, едноставно заменете ја проблематичната врска со директна врска до саканата статија.
 2. Ако статијата што ја барате сè уште не е напишана (врската што води до неа е црвена), обидете се да ја пронајдете статијата што ви треба во делот на друг јазик - на пример, во Википедија на англиски јазик. Доколку е успешна, заменете ја проблематичната врска со {{ не е преведена }} или сличен шаблон.
 3. Ако вашето пребарување е неуспешно, заменете ја проблематичната врска со врска до сè уште ненапишана статија. Погрижете се да се совпаѓа со онаа на страницата за појаснување, да е напишана без грешки и да ги следи конвенциите за именување на написите . Доколку е потребно, уредете ја врската и на страницата со вредности. Запомнете, во повеќето случаи, црвената врска е подобра од врската на страницата за појаснување, која не дава многу информации за темата, но може да биде збунувачка.
 4. Размислете дали воопшто ви треба врска на местото на проблематичната - можеби е подобро само да ја избришете. Не треба да се поврзувате со термини чие значење е очигледно за просечниот читател - преоптоварувањето на текстот со линкови исто така може да биде збунувачки.
 5. Ако сте сигурни дека врската треба да води точно до страницата за појаснување и не може да се отстрани, користете ја шемата {{ d- }} или слично, што го исклучува истакнувањето на проблематичните врски.
 6. Конечно, ако ништо од горенаведените не функционираше, оставете го како што е. Многу е веројатно дека статијата што ја барате ќе се појави во иднина, или врската може да ја коригира поискусен член.

Целно пребарување и поправање на врски

Рачно

„Линкови овде“
 • Изберете една од страниците со вредност. Сите такви страници треба да бидат означени со шемата {{ двосмисленост }} и да се категоризираат како страници за појаснување.
 • На левата страна на страницата има лента за навигација со врската „Винкови овде“ во делот „Алатки“.
Страници што се поврзуваат со ова (кликнете за да зголемите)
 • За да го олесните пребарувањето за саканата врска во текстот на статијата, можете да го користите пребарувањето по отворено за уредување текст или, ако имате прелистувач Opera , можете да ја користите функцијата за пребарување врски во страничната лента (панелот е се отвора со притискање на копчето F4).

Списокот на страници за појаснување, подредени по опаѓачки редослед на бројот на врски до нив од статиите, може да се најде во менито за толкување на врски (види 4).

Со автоматизирани средства

Коментари (1)

 1. Често прашање е - зошто ни се потребни појаснувања на врските за нејаснотии. Би сакал да ве потсетам дека Википедија е долгорочен проект.
  Пример: во цртаниот филм WALL-E има пародија на неточни референци на Википедија: капетанот на брод што патува далеку од Земјата 700 години го прашува вградениот компјутер за тоа што е земја , океан , земјоделство ... Откако одговорил за земјоделството, прашува каква е таква тиквичка , и добива одговор дека е - мал објект за пиење.
  Овој пример ја илустрира не само важноста на точната референца, туку и можните последици од грешка во толкувањето. Затоа, толкувањето на референците не треба да се смета за забава, во која можат да помогнат разни технички уреди, туку како сериозно енциклопедиско дело кое бара не помалку концентрација на внимание од пишувањето текстови.

исто така види