Википедија: никулец за статија

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
↱
 • ВП: ЗАГ
 • ВП: ПРОБОЈ
 • VP: Никулец

Никулец за статија ( празно , никулец ) - вака Википедија конвенционално се однесува на статија која е во почетна фаза на пишување и има недоволен волумен. Најчесто, дефиницијата за „никулец“ ја добиваат написите од само неколку реченици. Шаблонот обично содржи дефиниција и основни информации за темата на статијата, што создава контекст за развој на статијата. Сепак, таквото празно сè уште не може да се препознае како полноправна статија поради недостаток на важни информации во него што го карактеризираат предметот на статијата, што апсолутно треба да се додаде. Таков напис може да се појави ако некој немал доволно трпение или време, како и ако има малку јавно достапни информации за темата на статијата. Има учесници кои намерно се занимаваат со создавање само никулци на статии, бидејќи никулците можат да бидат корисни и за Википедија.

Знаци на никулец

Нацртот е напис кој е премногу краток за да ја открие својата тема, но во исто време ги исполнува минималните барања за написите. Како општо правило, написот што содржи само дефиниција за темата наведена во насловот на статијата се препознава како празно, што во пракса, по правило, значи големина од 3 до 10 кратки реченици.

Границата помеѓу никулците и полноправните написи е главно произволна. Во однос на теми од широк профил, дури и долга статија може да се смета за нацрт, додека дури и кратка статија нема да се смета за нацрт ако темата на статијата е тесна по дефиниција. На пример, од две статии со иста големина, статија за светски познат писател, за чиј живот и дело се напишани многу статии во научни списанија, ќе се смета за никулец, но статија за мала река, опишана само во воден регистар и неколку статии за локална историја, нема да се сметаат за никулец. Друг пример е статија која изгледа доволно голема, но се состои главно од нарушени информации како „интересни факти“, кои исто така треба да бидат означени како никулец. И, на пример, статија која има значителни недостатоци не може да се смета за никулец ако не може да се дополни со информации што значително ја надминуваат нејзината сегашна големина во обем и во исто време не го прекршуваат правилото IP: ТЕЖИНА .

Отсуството на викификација во обемна статија или друга неусогласеност со нејзините правила за дизајн не е основа за препознавање на статијата како празно. За да се наведат такви проблеми, постојат шаблони за предупредување, и да се наведат неколку недостатоци одеднаш - Шаблон: Rq .

Придобивките и штетите на никулците

Кратка статија за важна тема може да биде корисна за читателот како и целосна статија. На читателот може да му требаат само кратки информации за непознат концепт - тогаш шаблонот ќе биде покорисен од црвената врска. Создавањето празни написи за најважните концепти ја зголемува покриеноста на енциклопедијата и затоа ја прави попопуларна кај читателите. Покрај тоа, повеќе статии ја зголемуваат веројатноста за привлекување членови на Википедија од пребарувачите. Од друга страна, ако информациите во статијата не се доволни за повеќето читатели, празното го расипува впечатокот на Википедија.

Празнините го создаваат потребниот енциклопедиски контекст за развој на статијата. Никулецот е особено корисен ако веќе содржи врски до авторитативни извори кои ја разгледуваат темата на статијата доволно детално: ова е еден од најважните услови за создавање на полноправна статија. Повремено, никулецот може да спречи проширување на статијата, бидејќи потенцијалниот автор може да мисли дека информациите достапни во никулецот се доволни. Затоа никулците на написите мора да бидат означени со шаблони од групата {{ никулец }} .

Изгледи за никулецот

Често, една статија останува во состојба на никулец долго време, особено ако темата на статијата е интересна за многу мал број учесници или е тешко да се најдат информации за темата на статијата. Некои написи случајно се дополнуваат од различни учесници - и после тоа статијата повеќе не е никулец, туку често бара значително подобрување: поставување фусноти, намалување на VP: NTZ итн. со темата на написот и желбата да се дополни, па дури и да добие статус на добар или избран . Често таквите учесници се обединети во соодветни проекти .

Се случува шаблонот очигледно да не може да се дополни со полноправна статија, бидејќи не се разгледува доволно детално во авторитетни извори. Тогаш се можни две опции:

Ако ви треба итно да се доработи некое работно парче, тогаш можете сами да го подобрите или да го предложите за итно подобрување .

Ве молиме имајте предвид дека понекогаш можете да најдете статија веќе напишана во верзија на Википедија на странски јазик (почесто во големи делови: англиски, германски, итн.), па ако знаете странски јазик, можете да ја дополните руската верзија на статијата со превод. Шаблонот {{ Преведена статија }} мора да биде инсталиран на страницата за дискусија на таква статија.

Приоритети при пишување никулец

Ако сте напишале нацрт-напис и не сакате веднаш да се стави на бришење, ве молиме, направете уште неколку едноставни операции:

 • Проверете дали статијата е доволно голема за да се смета за никулец. Празна статија или напис со видлив текст помал од 150 знаци може брзо да се отстрани . Статијата исто така ќе биде избришана ако се состои само од дефиниција за речник или ако не содржи нетривијални информации . Минималната препорачана големина на никулецот е 300 знаци видлив текст со празни места.
 • Осигурајте се дека релевантноста на предметот на статијата е очигледна или произлегува од текстот на статијата. За да го направите ова, треба да ставите врски до независни авторитативни извори .
 • Проверете дали текстот ги прекршува основните правила на проектот : на пример, тој не содржи фрагменти од текст што ги прекршуваат авторските права или информации за живи луѓе кои се несоодветни за објавување на Википедија.
 • Додавање категории : категоризацијата на статиите го олеснува нивното наоѓање и ја зголемува шансата да биде дополнета од член заинтересиран за соодветната тема, а исто така ја намалува веројатноста за дуплирање . Поставувањето на тематскиот шаблон на никулецот не го заменува поставувањето на категории и покрај тоа што со таков шаблон статијата спаѓа во тематската категорија недовршени статии. Препорачливо е да се изберат „најдлабоките“ категории за кои можеби нема соодветни шаблони за празни места: на пример, наведување на категориите Категорија: СССР и Категорија: Историја на Москва е многу претпочитана од категоријата Историја на Русија . Може да се наведат повеќе од една категорија.
 • Обидете се да најдете статии за истата тема на други јазици и да ги поврзете преку механизмот VP: Интервики .

Инсталирање и отстранување на шаблонот

Никулци на статии се означени со шаблонот {{ никулец }} . Треба да се стави на крајот од статијата, пред категории, по шаблони за навигација. По инсталирањето на шаблонот, ќе се прикаже следниот текст:

Важно е да се запамети дека шаблоните од групата {{ никулец }} се привремена ознака што се става на некои статии во почетната фаза од нивниот развој. Порано или подоцна, шаблонот {{ никулец }} треба да се отстрани кога статијата ќе се дополни на ниво на полноправна статија од III и повисоко ниво . По отстранувањето, шаблонот {{ празно }} , по правило, не се става повторно, доколку е легално отстранет. Можен исклучок - ако значителен дел е отстранет од статијата, на пример, поради прекршување на авторските права .

Ознаки на предмети на празни места

Препорачливо е да се ставаат специјализирани тематски ознаки за нецелосни статии, а не за универзалниот шаблон {{ никулец }} Инсталирањето на тематскиот шаблон ја става статијата во тематската категорија на никулци на написите и го поедноставува понатамошното наоѓање на статијата од учесниците вклучени во финализацијата на написи на слични теми.

{{ Русија-гео-никулец }}
{{ Научник-никулец }}
{{ Линг-никулец }}

Комплетна листа може да се види на страницата на Википедија: Шаблони / Никулци и Категорија: Шаблони: Никулци по тема .

Општ поглед на типично работно парче

Вики код Објаснувања
'' 'Генератор на статии' '' - хипотетичка фаза [[еволуција | еволуција]] [[робот (програма) | ботови]], на која ќе биде можно целосно [[автоматизација | автоматизирано]] создавање на [[ Никулец од статија | никулци од статии] ]. Дефиниција
Се очекува дека главниот проблем со генераторите на статии ќе биде нејасниот статус на генерираната содржина во однос на [[авторски права | авторски права]]. Дополнителен текст
== Врски == Заглавие на делот за услуги
* [http://example.com/articles_generator/ V. Pupkin Истражување за генерирање на работни парчиња] Линк до изворот на информации
празна линија пред зоната на опашката
{{ тој -никулец }} Ознака на предметот на празното
[[Категорија: Обработка на природен јазик]]
[[Категорија: Авторски права]]
Категории
Крај на вики-кодот

Креирајте празни шаблони

Новите тематски шаблони за никулци се креирани со помош на мета- шаблонот {{ никулец-мета }} . Шаблонот на статијата треба да содржи:

 • икона поврзана со тема;
 • врска до карактеристика напис;
 • тематската категорија недовршени статии.

Има смисла да се креираат нови шаблони за никулци за оние теми за кои во блиска иднина ќе се пишуваат голем број статии и за оние за кои редовно ќе се создаваат нови статии долго време.

Каде да барате празни места

 • Категорија: Нецелосни статии - оваа категорија содржи недовршени статии кои треба да се подобрат, како и хиерархија на категории за рубрикација на недовршени статии. Можете да му помогнете на проектот со нивно подобрување.
 • Услуга: Кратки страници - најкратките страници на Википедија.

исто така види