Виторина, Мануел

Претседателот Пруденте ди Мораис
Претходник Флоријан Пешот
Наследник Франциско ди Асис Роза и Силва

Раѓање 30 јануари 1853 година ( 1853-01-30 )
Салвадор , Баија
Смртта 9 ноември 1902 година ( 1902-11-09 ) (49 години)
Рио де Жанеиро
Пратката

Мануел Виторино Переира ( пристаниште . Мануел Виторино Переира ; 30 јануари 1853 година , Салвадор , Баија , Бразилска империја - 9 ноември 1902 година , Рио де Жанеиро , Бразил ) - бразилски писател , лекар и политичар , потпретседател на Бразил 1894 во , привремено дејствуваше како претседател во 1896-1897 година.

Биографија

Во 1876 ​​година, Виторину дипломирал на Медицинскиот универзитет, во истата година се приклучил на Либералната партија. Неколку години се занимавал со медицинска пракса во Европа , во болниците во Париз , Виена , Берлин и Лондон .

Виторину ја започна својата политичка кариера во 1885 година . Во овој период, тој се залагаше за укинување на ропството, монархијата и практикување на живот во Сенатот. На 23 ноември 1889 година, по прогласувањето на републиката, Виторину ја презеде функцијата гувернер на државата Баија, но шест месеци подоцна, на 26 април 1890 година , тој беше отстранет од оваа функција во корист на Ермес Ернест да Фонсека . брат на првиот претседател на Бразил.

После тоа, Виторино работел како сенатор , а во 1894 година бил избран за потпретседател на Бразил во владата на Пруденте ди Мораис . Виторину беше привремен претседател речиси четири месеци, од 10 ноември 1896 година до 4 март 1897 година [1] , кога Мораис имаше здравствени проблеми.

По завршувањето на неговиот мандат како потпретседател, Виторину ја заврши својата политичка кариера и се занимаваше со медицинска пракса. Починал во 1902 година.

Меморија

Општината Мануел Виторину во неговата родна држава Баија го добила името по Виторин во 1962 година .

1. Владетели на Бразил (непристапна врска) . Преземено на 27 јуни 2011 година. Архивирана на 5 март 2016 година.