Милитаризиран

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на Руската Федерација (Воениздат)
Слика на логото
Земјата СССР , Русија
Врз основа 1919 година
Адресата 117342, Москва, проспект Севастополски , 56/40
Госкомиздат код на СССР 068
ISBN префикс 978-5-203 и 978-5-94377
Награди Орден на Црвеното знаме на трудот
Веб-страница voennizdat.com
Лого на Википодатоци Информации во Википодатоци ?
Краток руско-германски воен зборник. За војник и помлад командант, Воено издавачка куќа на НКО на СССР , 1941 година .

Воената издавачка куќа на Министерството за одбрана на Руската Федерација , во советско време Орден на Црвеното знаме на трудот Воената издавачка куќа на Министерството за одбрана на СССР е една од најстарите и најголемите државни издавачки куќи во СССР и Русија .

Скратени имиња - Воено издаваштво , VI .

Целта

Издавачката куќа објавува официјална (отворена и затворена) литература за потребите на руското Министерство за одбрана, прилагодени, печатени материјали за други министерства и одделенија, јавни организации и поединци, како и свои книги и постери.

Објавува и белетристична и историска литература, речници и референтни книги.

Приказна

На 25 октомври 1919 година, по наредба на Револуционерниот воен совет на Републиката, како дел од Политичката управа ( ПУР ) на Револуционерниот воен совет во Москва, беше формиран книжевен и издавачки оддел наречен Литиздат ПУР, од кој се појави историјата на започнува Воената издавачка куќа.

Од 1924 година - Државна воена издавачка куќа ( ВОЕНГИЗ ), поштенска адреса : Москва , патека Орликов , куќа број 3; телефони бр.3-1?-50 и 1-07-80. Беше дел од ОГИЗ .

ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ВОЕНАТА ИЗДАВАЧКА КУЌА

Во однос на издавањето книги од Воената издавачка куќа, неопходно е да се обезбеди објавување литература за такви актуелни прашања од борбената обука на армијата , како што се: за општа тактика , тактика на мали единици , служба на штабот , задна служба и армии на соседните земји, како и референтна литература за командниот персонал на трупите на специјалните гранки .

Апаратот Воениздат треба да се зајакне и со негово ослободување од несоодветни работници и со негово надополнување со квалификуван воен редакција .

Треба да се елиминира практиката на расфрлање со средства за секаков вид аванси на автори за непишани дела и хонорари за неквалитетни ракописи . ...

Во 1936-1946 година - Воената издавачка куќа на Народниот комесаријат за одбрана на СССР.

Со декрет на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 22 февруари 1968 година, на Воената издавачка куќа му беше доделен Орден на Црвеното знаме на трудот за плодна работа на објавување на воена, политичка и белетристика во СССР и во врска со 50-годишнината од Советската армија и морнарица.

Објавени се различни серии книги: „Воени мемоари“, „Војниците од првите редови раскажуваат“ и други.

Во системот на Госкомиздат на СССР во 1980-тите. издавачката куќа беше дел од главната редакција на социјалната и политичката литература. Адреса на издавачот за 1987 година: 103160, Москва, улица Сорге , 1 [1] . Во 1979-1990 година. Издавачкиот настап на издавачката куќа беше како што следува:

1979 година [2] 1980 година [3] 1981 година [4] 1985 година [5] 1987 година [6] 1988 година [7] 1989 година [8] 1990 година [9]
Број на книги и брошури, печатени единици 1267 година 1208 година 1326 година 1456 година 1354 година 1261 година 1105 957
Тираж, милиони примероци 23,5373 24,5394 27,2985 24,6353 25,7749 23,9645 20.956 16,6411
Печатени листови-отпечатоци , млн 325,3176 332,4842 301,5851 319,8733 299,7335 313.237 286,4784 243,7579

Од 1992 година Воениздат - Федерално државно унитарно претпријатие .

Во 2008 година, издавачката куќа ја создаде веб-страницата voennizdat.com.

Во 2009 година , Сојузното државно унитарно претпријатие „Воена издавачка куќа на Министерството за одбрана на Руската Федерација“ беше трансформирано во АД „Воена издавачка куќа“ („Воениздат“) [10] со вклучување во акционерското друштво „ Краснаја“. Звезда[11] [12] .

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Книгоиздателство на СССР. Бројки и факти. 1917-1987 / Е. Л. Немировски , М. Л. Платова. - М .: Книга, 1987 .-- С. 119 .-- 320 стр. - 3000 примероци.
 2. Печат на СССР во 1979 година: статистичка збирка / Сојузна книжна комора. - М .: „ Статистика “, 1980. - С. 97. - 207 стр. - 10.000 примероци.
 3. Печат на СССР во 1980 година: статистичка збирка / Сојузна книжна комора. - М .: Финансии и статистика , 1981 година .-- стр. 131 .-- 255 стр. - 10.000 примероци.
 4. Печат на СССР во 1981 година: статистичка збирка / Сојузна книжна комора. - М .: Финансии и статистика , 1982 година .-- стр. 129 .-- 255 стр. - 10.000 примероци.
 5. Печат на СССР во 1985 година: статистичка збирка / Сојузен орден на книжна комора „Значка на честа“. - М .: Финансии и статистика , 1986. - стр. 130. - 311 стр. - 8000 примероци.
 6. Печат на СССР во 1987 година: статистичка збирка / НВО „Сојузиска книжна комора“. - М .: Финансии и статистика , 1988. - С. 133. - 238 стр. - 8000 примероци. - ISBN 5-279-00132-5 .
 7. Печат на СССР во 1988 година: статистичка збирка / НВО „Сојузиска книжна комора“. - М .: Финансии и статистика , 1989. - стр. 132. - 238 стр. - 6500 примероци. - ISBN 5-279-00154-6 .
 8. Печат на СССР во 1989 година: статистичка збирка / НВО „Сојузиска книжна комора“. - М .: Финансии и статистика , 1990 година .-- стр. 134 .-- 239 стр. - 6000 примероци. - ISBN 5-279-00389-1 .
 9. Прес на СССР во 1990 година: статистичка збирка / НВО „Со Унија на книжевна комора“. - М .: Финансии и статистика , 1991 година. - стр. 134. - 288 стр. - 3500 примероци. - ISBN 5-279-00634-3 .
 10. Voenizdat OJSC: Историја на Voenizdat OJSC (непристапна врска) . Преземено на 10 мај 2011 година. Архивирана на 27 јануари 2011 година.
 11. Указ на претседателот на Руската Федерација од 15 септември 2008 година бр. 1359 „За отвореното акционерско друштво“ Oboronservis „“ . Kremlin.ru . Преземено на 8 февруари 2017 година.
 12. Годишен извештај на акционерското друштво „Краснаја звезда“ за 2014 година ( PDF ). Црвена звезда (2015). Преземено на 8 февруари 2017 година.