Вселенски сили

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете во навигација Одете на пребарување
Вселенски сили
Голем амблем на руските вселенски сили.svg
Голем амблем
Знаме на руски воени вселенски трупи.svg Знаме
Години на постоење 2001 - 2011 година ;
2015 - денес v.
Земјата Русија
Подреденост Среден амблем на Министерството за одбрана на Руската Федерација.svg Министерство за одбрана
Вклучено во Амблем на руските воздушни сили.svg Воздухопловни сили
Тип тип на војска
Функција космички сили
Команданти
В.д командант генерал полковник
Александар Головко
Значајни команданти види список
Лого на Wikimedia Commons Медиумски датотеки на Wikimedia Commons
Средниот амблем на вселенските сили на руските вооружени сили.
Офицери на вселенските сили на руските вооружени сили и американски астронаут, Бајконур, 2006 година.

Вселенски трупи - огранок на руските воздушни сили (ВКС на Русија). Вселенските сили се дизајнирани да ја осигураат безбедноста на Русија во вселенскиот сектор.

Како посебна гранка на војската, постоеше во вооружените сили на Руската Федерација (Вооружени сили на Русија) во 2001-2011 година. На 1 декември 2011 година, тие беа трансформирани во Воздухопловни одбранбени сили [1] . Од 1 август 2015 година, тие се пресоздадени како гранка на војската како дел од Воздухопловните сили .

Задачи

Вселенските сили решаваат широк опсег на задачи, од кои главни се [2] :

 • следење на вселенските објекти и идентификување на заканите за Русија во вселената и од вселената и, доколку е потребно, одбивање на таквите закани;
 • лансирање вселенски летала во орбити, контролирање на воени и двојни (воени и цивилни) сателитски системи во лет и користење на некои од нив во интерес на обезбедување на трупите (силите) на Руската Федерација со потребните информации;
 • одржување во воспоставениот состав и подготвеност за употреба на воени и двонаменски сателитски системи, средства за нивно лансирање и контрола и низа други задачи.

Приказна

Првите вселенски единици (сега Стратешки ракетни сили , стратешки ракетни сили) беа формирани во 1955 година како дел од артилеријата на Резервата на Врховната команда (РВГК), кога со декрет на Владата на СССР беше одлучено да се изгради истражување локација , која подоцна стана светски познатиот космодром Бајконур .

Во 1957 година беше создаден Комплексот за команда и мерење (КИК) за контрола на вселенските летала (сега - Главен центар за тестирање за тестирање и контрола на вселенски капацитети именуван по Г. С. Титов , ГИТСУ КС), кој вклучуваше Центар за управување и координација на работа на комплекс на мерни инструменти, комуникациски објекти, сервис на еднообразно време и 13 посебни контролни и мерни места . Во истата година, во градот Mirny, регионот Архангелск , изградбата на сајт тест наменет за лансирање на R-7 интерконтинентални балистички проектили (ICBMs) - сегашниот Plesetsk космодромот - почна .

На 4 октомври 1957 година, единиците за лансирање и контрола на вселенското летало го лансираа и го контролираа првиот вештачки сателит на Земјата „ПС-1“, а на 12 април 1961 година, лансирањето и контролата на летот на првото вселенско летало во светот „Восток“ со космонаут Јури. Гагарин на бродот. Потоа, сите домашни и меѓународни вселенски програми беа спроведени со директно учество на воени единици за лансирање и контрола на вселенски летала.

Во 1964 година, со цел да се централизира работата на создавање на нови средства, како и навремено да се решат прашањата за употребата на вселенските средства, беше создаден Централниот директорат за вселенски средства ( ЦУКОС ) на Стратешките ракетни сили (Стратешки ракетни сили). . Во 1970 година, тој беше реорганизиран во Главен директорат за вселенски капацитети ( ГУКОС ) на Стратешките ракетни сили.

За да се надмине противречноста помеѓу меѓуспецифичната природа на задачите што се решаваат и специфичната подреденост на воениот простор, Министерството за одбрана на СССР (Министерството за одбрана на СССР) во 1981 година одлучи да го повлече ГУКОС од Стратешките ракетни сили и да го подреди директно до Генералштабот . Во 1986 година, ГУКОС беше трансформиран во Канцеларија на началникот на вселенски капацитети на Министерството за одбрана на СССР.

Во 1992 година, Канцеларијата на началникот на вселенски капацитети беше трансформирана во огранок на централно потчинетите сили - Воените вселенски сили ( ВКС ) [3] . Тие ги вклучија космодромите Бајконур, Плесецк, Свободни (во 1996 година), како и Главниот центар за тестирање и контрола на воено и цивилно вселенско летало именувано по Герман Титов, лоциран во Краснознаменск (објект 413, Голицино-2). Дивизии вселенски сили се исто така во Оленегорск и населбата Лехтуси (регион Ленинград).

Во 1997 година, за време на избувнувањето на воената реформа , командата и контролата на Воените вселенски сили за подобрување на ефикасноста и економичноста на одбранбениот буџет, заедно со трупите РКО беа вклучени во Стратешките ракетни сили . Сепак, ова објективно доведе до појава на средна врска во контролата на воениот простор, што нагло ја намали ефикасноста на одлучувањето и доведе до прераспределба на распределбите и ресурсите наменети за вселената.

Во врска со зголемената улога на вселенските средства во системот на воена и национална безбедност на Русија, со Претседателскиот декрет врз основа на формации, формации и единици за лансирање и вселенска одбрана (РКО) доделени од Стратешките ракетни сили, во јуни 1, 2001 година, беше создадена независна служба - вселенски сили [4] .

Во исто време, беше земено предвид дека вселенските сили и средства, силите и средствата за ракетна одбрана имаат единствена сфера на решавање проблеми - простор, како и тесна соработка на индустриските претпријатија, обезбедувајќи создавање и развој на оружје .

До 2009 година, вселенските сили вклучуваа:

На 1 декември 2011 година, во согласност со Уредбата на претседателот на Руската Федерација од 10 мај 2011 година „За изменување и дополнување на вооружените сили на Руската Федерација“, Вселенските сили се дел од Воздухопловните одбранбени сили [5] .

На 1 август 2015 година, Вселенските сили беа рекреирани како гранка на Воздухопловните сили .

Соединение

Лансирање на ракета-носач Сојуз-2.1V од космодромот Плесецк. 10 јули 2019 година.

Орбитално соѕвездие

Орбиталното сателитско соѕвездие на Русија за септември 2015 година е второ по големина во светот и се состои од 149 возила. Заедно со орбиталните групи на земјите од ЗНД - 167 возила.

Соединетите Американски Држави имаат најголемо орбитално соѕвездие со 446 вештачки сателити. [ извор не е наведен 102 дена ] . На трето место е Кина со 120+ сателити [ извор не е наведен 102 дена ] . Индија одржува повеќе од 40 активни сателити за сликање на Земјата во поларните орбити. [6] [ не е во изворот ] .

Имиња

 • Централна вселенска администрација (TsUKOS) на стратешките ракетни сили (Стратешки ракетни сили) (1964-1970)
 • Главна дирекција за вселенски капацитети (ГУКОС) на стратешките ракетни сили (стратешки ракетни сили) (1970-1981)
 • Главна дирекција на вселенски објекти (ГУКОС) на Генералштабот на вооружените сили на СССР (1981-1986)
 • Канцеларијата на началникот на вселенски капацитети (УНКС) на Министерството за одбрана на СССР (1986-1992)
 • Воени вселенски сили (ВКС) (1992-1997)
 • Воени единици и институции за лансирање и контрола на вселенски летала на стратешките ракетни сили (Strategic Missile Forces) (1997-2001)
 • Вселенски сили (КВ) (2001-2011)
 • Вселенска команда (КК) на Воздухопловните одбранбени сили (ВВКО) (од 1 декември 2011 година - 1 август 2015 година)
 • Вселенски сили (КВ) на Воздухопловните сили (од 1 август 2015 година)

Команданти

Училишта

Обуката на офицерите за вселенските сили ја спроведуваат:

Професионален одмор

По наредба на министерот за одбрана на СССР од 3 август 1960 година , во пресрет на третата годишнина од лансирањето на првиот вештачки сателит на Земјата, на 4 октомври беше воспоставен „Денот на КИК“.

Во согласност со указот на претседателот на Руската Федерација од 10 декември 1995 година бр. 1239 [7] 4 октомври стана официјален празник - Ден на стратешки ракетни сили и Ден на воените вселенски сили.

Според указот на претседателот на Руската Федерација од 3 октомври 2002 година [8] , 4 октомври се слави како Ден на вселенските сили . Празникот е темпиран на денот на лансирањето на првиот вештачки сателит на Земјата, кој ја отвори хрониката на космонаутиката , вклучително и воената.

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Војниците за воздушна одбрана преземаат борбена должност во Руската Федерација , РИА Новости (1 декември 2011 година).
 2. За вселенските сили на официјалната веб-страница на руското Министерство за одбрана Архивирана на 17 февруари 2012 година.
 3. Вселенски сили // Воен енциклопедиски речник: [VES] / Министерство за одбрана на Русија; [ед. комисија. A. E. Сердјуков (претходен) и други]. - М .: Воена издавачка куќа , 2007. - 831 стр., [46] стр. боја тиња : пол. мапи, илустрации, портрети, таб. - ISBN 5-203-01990-8 .
 4. Указ на претседателот на Руската Федерација од 24 март 2001 година бр. 337в . „За обезбедување на изградба и развој на вооружените сили на Руската Федерација, подобрување на нивната структура“ . Проблем Бр.14 од 02.04.2001 година, чл. 1326 година . Збирка на законодавство на Руската Федерација . Датум на лекување: 17 мај 2018 година.
 5. Олег Фаличев. Адекватен одговор на сериозна закана // Воено-индустриски курир : Серуски неделен весник. - М .: ДОО "Издавачка куќа" ВПК-Медиа ", 2012. - Бр. 26 . - С. 1, 5 . - ISSN 1729-3928 .
 6. Русија е многу далеку зад Индија во вселената (непристапна врска) . Преземено на 30 јануари 2020 година. Архивирана на 11 април 2008 година.
 7. Указ на претседателот на Руската Федерација од 10 декември 1995 година бр. 1239 „За воспоставување на Денот на стратешките ракетни сили и Денот на воените вселенски сили“.
 8. Указ на претседателот на Русија од 03.10.2002 година бр. 1115 „За измени и дополнувања на Уредбата на претседателот на Руската Федерација од 10 декември 1995 година бр. 1239“ За воспоставување Ден на стратешки ракетни сили и Ден на воениот простор Сили“. (недостапна врска) . Преземено на 9 јули 2010 година. Архивирана на 27 мај 2011 година.

Врски

Вселенските сили на веб-страницата на руското Министерство за одбрана