Специјалност за воена регистрација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Запис во воената картичка на службеник во резерва на Русија за доделената воена специјалност за регистрација ( VUS ).

Специјалност за воена регистрација ( ВУС ) - воена специјалност на службеник и лице одговорно за воена служба за нејзино регистрирање и употреба во воените работи на Русија , индикација за воената и сметководствената специјалност на активен, резервен или пензиониран службеник на Вооружени сили на Русија и други трупи , сили, специјални сили ( специјални служби ) и формации .

Информациите за VUS се внесуваат во воената лична карта или сертификат наместо воената лична карта . Сите VUS се поделени во групи, самата ознака на VUS во Русија и некои други земји од ЗНД обично е шестцифрен број и, често, буква (на пример, 113259A). Првите три цифри го означуваат бројот на специјалитетот за воена регистрација, следните три цифри - шифрата на воената позиција , потоа буквата ги означува посебните знаци на воена служба [1] [2] .

Постапка за доделување во Русија

За приватници и морнари, VUS обично се доделува врз основа на постоечко образование или по завршување на обуката во единицата за обука . Поединци кои учат во воени средни училишта , VSL е доделен на почетокот на курсот и на неговиот крај, а воениот оддел во училиштето - на крајот од средното училиште (доделувањето на офицерскиот чин „ получник “ се случува само по приемот диплома , односно на дипломирање, а не воен отсек во оваа образовна институција).

Исто така, законодавецот утврди дека од 1 јануари 2008 година, лицата кои добиле офицерски чин на ВЦ на високообразовна институција со соодветен ВУС не подлежат на регрутирање и автоматски се запишуваат во резерва . [3]

VUS списоци

Русија

Списоците на специјалитети за воена регистрација во Русија беа одобрени со следните владини декрети:

 • Резолуција на Владата на Руската Федерација од 26 јуни 1993 година бр. 600-33 „Список на специјалитети за воена регистрација“
  • Резолуција на Владата на Руската Федерација од 13 јуни 1997 година бр. 707-35 "За измени и дополнувања на списокот на специјалитети за воена регистрација"
 • Резолуција на Владата на Руската Федерација од 12 декември 2007 година N 854-43 „За одобрување на списокот на специјалитети за воена регистрација“

Според воените судови , овие одлуки на владата, бидејќи содржат информации за назначувањето и организациско-штабната структура на војниците, не биле отворено објавени и објавени во согласност со став 1 од чл. 5 од Законот на Русија „За државни тајни“ и став 26 од „Список на информации класифицирани како државни тајни“ ( Указ на претседателот на Русија од 30 ноември 1995 година бр. 1203). [4]

Декодирање на VUS

Првите три цифри во кодот VUS укажуваат на воена специјализација:

 • 134 - ЗРВ (Противвоздушни ракетни трупи);
 • 100 - пушка;
 • 101 - митралез;
 • 102 - фрлачи на гранати;
 • 106 - воено разузнавање;
 • 107 - единици и поделби на специјални сили (СПН);
 • 109 - снајперист;
 • 122 - БМД;
 • 124 - оклопен транспортер;
 • 166 - Инженерски трупи;
 • 262 - Техничар;
 • 461 - радио станици со кратки бранови;
 • 756 - механичар на техничкиот оддел;
 • 757 - надзорник на техничкиот оддел;
 • 760 - виш диригент;
 • 837 - возачи на возила од категоријата ВС;
 • 838 - Коли. Работење на автомобилска опрема;
 • 998 - погоден за воена служба, но не го помина;
 • 999 - делумно способен за воена служба, но нема воена обука.

Вторите три цифри се позицијата во борбениот екипаж:

 • 000 - без никаква позиција;
 • 001 - Специјалист за батерии;
 • 097 - заменик командант;
 • 182 - командант;
 • 220 - механичар што [ што? ] служи авионски млазни мотори;
 • 256 - рангиран механичар на техничка компанија;
 • 259 - возач-механичар;
 • 385 е експерт за подводно минирање.
 • 542 - одгледувач на ирваси [ што? ] ?
 • 543 - оператор;
 • 673 - специјалист за мерење на земјишни и висински разлики на теренот;
 • 786 - виш механичар;
 • 810 - виш оператор;
 • 815 - „Термофизички и температурни мерења, мерења на физичко-хемискиот состав и својствата на супстанциите“ [5]
 • 847 - виш извидник;
 • 915 - стрелец;
 • 945 - Техничар за воздухопловна инструментација и електрична опрема; техничар за поправка и складирање на инструменти.

Класификаторот на воената позиција оди по азбучен ред, 001 - акумулатор, 995 - електричар

Буквите исто така можат да ја надополнат дигиталната комбинација:

 • А - копнените сили, како и крајбрежната морнарица;
 • Б - специјалист кој работи со опрема за проектили;
 • Г - претставник на воздухопловните трупи - Воздухопловни сили;
 • К - претставник на составот на воени бродови;
 • М - маринци;
 • П - внатрешни трупи;
 • Р - Граничари, ФСП (граничен дел на ФСБ);
 • Т - воен градител;
 • Е - член на екипажот на летот;
 • С - Министерство за вонредни ситуации и спасувачи;
 • F - специјални сили;
 • X - извидување.

Пример за декодирање на VUS:

999000 - Ограничена погодност за воена служба без воена обука, исто така нема воена специјалност.

Белорусија

Отворено е објавен дел од списокот на воени сметководствени специјалности поврзани со обука на граѓани во рамките на програмите за обука на помлади команданти и резервни офицери:

 • Наредба на Министерството за одбрана на Република Белорусија од 15.08.2011 година N 23 „За одобрување на списокот на специјалитети за воена регистрација за обука на граѓани според програмите за обука за помлади команданти и резервни офицери“.

Украина

Воведени се соодветни списоци:

 1. По наредба на Министерството за одбрана на Украина бр. 60 од 12.12.2013 година (Промена во објаснувањето на оперативните и регионалните специјалитети на официјалниот склад за специјалитети и специјализации за подготовка на тактичките прашања).
 2. По наредба на Министерството за одбрана на Украина бр. 860 од 12.12.2013 година (Промена на статусот на оперативни и регионални специјалитети на официјалниот склад за специјалитети и специјализации за подготовка на оперативни и тактички операции).

исто така види

Белешки (уреди)

 1. Регистрација на внатрешната страна на корицата на воената лична карта - Регистрација од Дел III . Додаток бр. 1. „Упатства за обезбедување на функционирање на системот за воена регистрација на граѓаните на Руската Федерација“, страница 8. Наредба на министерот за одбрана на Руската Федерација од 18 јули 2014 година бр. 495 „За одобрување на Инструкции за обезбедување на функционирање на системот за воена регистрација на граѓаните на Руската Федерација“ . Онлајн консултант (18.07.2014). - „Член 14. во колона 2 - целосната ознака на шифрата на специјалитетот за воена регистрација (VUS), која вклучува: првите три цифри - бројот на специјалитетот за воена регистрација, следните три цифри - шифрата на воената позиција, а седмиот (азбучен) знак означува посебни знаци на воена служба; ". Датум на лекување: 17 октомври 2014 година.
 2. Регистрација на задната корица на воената легитимација. Дел III. . Наредба на руското Министерство за одбрана од 19 ноември 2007 година бр. 500 „За мерки за спроведување во вооружените сили на Руската Федерација на Резолуцијата на Владата на Руската Федерација бр. 719 од 27 ноември 2006 година“ . Гарант-онлајн (19.11.2007). - „Чл. 14 .. во колоната 2 - ознаката за целосна шифра на специјалитетот за воена регистрација (VUS), која вклучува: првите три цифри се бројот на специјалитетот за воена регистрација, следните три цифри се шифрата на воената позиција и седмиот (азбучен) знак означува посебни знаци на воена служба; ". Датум на лекување: 17 октомври 2014 година.
 3. http://www.rg.ru/2006/07/14/prizyv-srok-dok.html Федерален закон од 6 јули 2006 година бр. 104-ФЗ „За изменување и дополнување на одредени законски акти на Руската Федерација во врска со Намалување на рокот на воениот рок на воениот рок „Чл. 2, клаузула 3: „3) во член 22 / ФЗ Н 53-ФЗ „За регрутирање и воена служба“/: а) потстав „б“ од клаузула 1 се прогласи за неважечки; б) клаузулата 5 се прогласува за неважечка; [еден]
 4. Одлука од 14 јули 2011 година бр. Во случајот бр. 135-kg-11 , усвоен од воениот суд на Окружниот Урал (Регион Свердловск) , SPS Pravo.ru (14 јули 2011 година). Датумот на жалба е 9 септември 2014 година. „бидејќи гореспоменатите владини декрети со кои се регулира употребата на броеви (шифри) на специјалностите за воена регистрација (VUS) и други поврзани прашања... не беа предмет на отворено објавување и објавување, што не е во спротивност барањата на законот, вклучително и бројот, уставните норми“.
 5. VUS (специјалност за воена регистрација)

Врски

 • Список на VUS за Црвената армија (од 22 јуни 1941 година.)