Воена единица

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете на навигација Одете на пребарување
Паркирање на опрема на територијата на воената единица во Плунџ , СССР .
Контролен пункт ( контролен пункт ) на воена единица.
Територијата на воената единица во Северодвинск .
Револуционерниот Црвен знак на една од единиците на Црвената армија за време на Граѓанската војна.
Текст на банер:

Империјалистичката војска е инструмент за угнетување, Црвената армија е инструмент за ослободување “.

Воена единица ( воена единица ) е организациски независна борбена и административно-економска единица, содржана според воспоставената држава , во Вооружените сили и другите трупи ( граница , внатрешна , железничка , цивилна одбрана ) на СССР, како и државите на поранешниот СССР [1] [2] .

Воените единици вклучуваат:

Составот и името на воената единица

Воената единица вклучува командни и контролни тела ( седиште и служби ), подединици од разни видови војници и задница .

За време на создавањето (формирањето) на воената единица и нејзината трансформација (реорганизација) или преименување, се одредува неговото вистинско име, кое се состои од број на комбинирани оружја, име на персонал, почесно име (доколку има) и имиња на држава награди (ако на единицата и беа доделени наредби) [5] [6] , на пример: 144 -ти чувари на нападна авијација Лавов Наредби на Богдан Хмелницки и полкот Александар Невски.

Атрибути на воената единица

За извршување на канцелариска работа и документација поврзана со административни и економски активности во воената единица има збир на печати и печати за вистинското и конвенционалното име.

Полкови, индивидуални баталјони и дивизии (со исклучок на локалните војници за пушка, дисциплински, медицински, автомобилски, инженерски и аеродром, гасовод, воздухопловно-технички, воено-градежни и поправни ескадрили), како и индивидуални авијациски ескадрили (со исклучок на ескадрили за обука) имаат Борба против знамето на воената единица. Бродови на морнарицата - поморско знаме [7] .

Застарена дефиниција

Според застареното значење, во Руската империја , терминот одделна воена единица се подразбираше како воена формација обдарена со административна и економска независност [8] , што целосно одговара на модерниот термин „воена единица“ [1] .

Одделен дел

Посебна единица е воена единица која не е дел од формациите. Индивидуалните единици се директно подредени на седиштето на здруженијата ( корпус , војска , морнарица , воена област ).

исто така види

Забелешки (уреди)

  1. 1 2 Тим автори. Том 2, статија „Воена единица“ // Воена енциклопедија / Ед. П.В. Грачев . - М .: Воено издаваштво , 1994 година.- С. 231.- 544 стр. - 10.000 примероци. -ISBN 5-203-00299-1 .
  2. Захаров В.М. „Воена конструкција во државите на постсоветскиот простор“ ..- М .: Издавачка куќа РИСС , 2011.-стр. 75, 107, 117, 157-158, 210, 230, 286-290, 313 , 318, 330, 353 .-- 380 стр. - 300 примероци. -ISBN 978-5-7893-0118-0 .
  3. Микрјуков В. Ју. "Безбедност на животот". - М .: КноРус, 2008 .-- С. 123 .-- 464 стр. -ISBN 978-5-91134-206-7 .
  4. "единствен стандард Повелбата на директоратите за здруженија, дирекции на формации, воени единици на вооружените сили на Руската Федерација, создадени како правни лица" www.garant.ru. Датум на лекување: 1 декември 2018 година.
  5. колективен автори. Том 2, статија „Воена единица“ // Советска воена енциклопедија во 8 тома (второ издание) / Ед. Огарков Н.В. - М .: Военизат , 1978 година.- С. 304 .-- 654 стр. - 105.000 примероци
  6. колективен автори. Том 1, статија „Воена единица“ // Воен енциклопедиски речник / Ед. Горкина А.П. - М .: Голема руска енциклопедија , 2001 година.- С. 336 .-- 848 стр. - 5000 примероци. -ISBN 5-85270-219-6 .
  7. ↑ со тим од автори. напис "Воена единица" // "Поморски речник" / ВН Чернавин . - М .: Воено издаваштво , 1989 година.- С. 84 .-- 511 стр. - 100.000 примероци -ISBN 5-203-00174-X .
  8. Посебен воена единица // воена енциклопедија : [во 18 тома] / ед. В.Ф. Новицки ... [ и други ]. - SPb ; [ М. ]: Тип. t-va I. D. Sytin , 1911-1915.

Литература

Линкови