Воени чинови и обележја во вооружените сили на Руската Федерација

Од Википедија, бесплатната енциклопедија

Одете на навигација Одете на пребарување
Среден амблем на вооружените сили на Руската Федерација (27.01.1997 година-денес) .svg

Ознаките за воените чинови во Вооружените сили на Руската Федерација се обележја за воениот персонал што се користи во Вооружените сили на Руската Федерација и голем број други структури на моќ.

Во Руската Федерација постојат два вида воени чинови - воени и поморски .

Во Вооружените сили на Руската Федерација, воените чинови се доделуваат на војници не само во копнените сили (СВ) , воздушните сили (ВКС) , стратешките ракетни сили (Стратешките ракетни сили) и воздухопловните трупи (ВДВ) , туку и во такви составни делови на морнарицата како поморска авијација , крајбрежни поморски сили и маринци .

Префиксот "чувар" (на пример, "чувар на мајсторот " ) се применува на воените чинови на воениот персонал на гардиските единици . Во однос на воениот персонал на правни и медицински услуги, соодветно се додаваат зборовите „правда“ и „медицинска услуга“ . За воениот персонал во резерва или во пензија, соодветно се додаваат зборовите „резерва“, „пензионирани“ . Војниците што студираат во воена образовна институција за стручно образование се нарекуваат: офицери кои немаат воен чин - питомци , и оние кои имаат воен чин - слушатели . На граѓаните кои немале воен чин пред да влезат во воена образовна институција, по приемот на студии, им се доделува воен чин на приватен ( морнар ). Останатите воени чинови доделени пред да влезат во воена образовна институција за стручно образование се задржуваат [1] .

Списокот на воени чинови е утврден со федералниот закон на Руската Федерација "За регрутација и воена служба".

Бои и видови на ленти за рамо

Војници, наредници, надзорници

 • Јакна и зимски капут - сошиени четириаголни ленти за раменици во црвена боја (во воздухопловните сили, воздухопловните сили - сина; во тенк, артилерија, противвоздушна ракета, автомобил, инженерство, топографски, технички, железнички трупи, стратешки ракетни трупи, сигнал војници, зрачење, хемиска и биолошка заштита, сервис за гориво - црно).
 • Фустан кошула (зелена) - слична по боја на ремените на јакна за фустан, но отстранливи шестоаголни со златно копче, на која има релјефна слика на грбот на Руската Федерација.
 • Теренска униформа - отстранливи прерамки -мафта со маскирна боја [2] , носени на ленти со пентагонални терени со каки копче без грб, со 4 дупки за шиење, зашиени со еден раб во теренската униформа (освен ранг и датотека, за што е доволно зашиена во теренската форма на ленти за рамо).

Офицери за гаранција (освен морнарицата)

 • Туника и летен капут - сошиени на прерамки на каки, ​​црвени ивици на страните (во воздухопловните сили, воздухопловните сили - сини, во тенкови, артилерија, противвоздушни ракети, автомобилски, инженерски, топографски, технички, железнички трупи, стратешки ракетни трупи, сигнални војници, зрачење, хемиска и биолошка заштита, гориво - црно).
 • Фустан кошула (зелена) - слична по боја како ремени на рамената на јакна за фустан, но без раб, отстранлива шестоаголна со златно копче.
 • Теренска униформа - отстранливи ленти за на рамо -мафта со маскирна боја [3] .

Офицери (освен морнарицата)

 • Церемонијална јакна - зашиени ленти за рамо со златна боја, на страните има црвено раб (во ВКС, ВДВ - сино).
 • Секојдневна туника, зимски капут - сошиени четириаголни ленти за рамо во каки боја (во ВКС, ВДВ - темно сина), за генерали и маршали со рабови на страните во црвено (во ВКС, ВДВ - сино).
 • Обична кошула (зелена), волнена јакна, јакна за деми -сезона, летен мантил - отстранливи шестоаголни ленти за рамо во каки боја (во ВКС, ВДВ - во темно сина боја) без рабови со златно копче.
 • Фустан кошула (бела) - отстранливи бели шестоаголни ленти за на рамо без рабови со златно копче.
 • Теренска униформа - отстранливи ленти за на рамо -мафиња во маскирна боја.

Морнари, надзорници и офицери на морнарицата

 • Церемонијална туника и зимски капут-зашиени на четириаголни ленти за на рамо со поле од сиво-црни синтетички навои, ткаат во форма на квадрати во шаховска шема со бели рабници.
 • Церемонијална кошула (беж за службеници со налог; не е предвидена за морнари и надзорници) - слична боја по прерамки на церемонијална јакна, но отстранлива.
 • Секојдневна облека (морнари, надзорници) - ремени за рамо со поле од црна ткаенина [4] .

Офицери на морнарицата

 • Церемонијална јакна - зашиени ленти за рамо со златна боја, црна раб на страните.
 • Обична јакна, зимски капут - сошиени четириаголни ленти за рамо во црна боја, за адмирали со жолти рабови на страните.
 • Обична кошула (беж) - отстранливи беж шестоаголни ленти за на рамо без рабови со златно копче.
 • Фустанска кошула (бела) - отстранливи шестоаголни ленти за златна боја без раб [5] со копче од златна боја.

Ознаки за воени чинови

Кадетски ремен за рамо

Со Уредба на претседателот на Руската Федерација од 23 мај 1994 година бр. 1010, беа воведени ремени од два вида за војници на вооружените сили на Руската Федерација [6] :

 • шестоаголен со трапезоиден горен раб изработен од златен галон или во боја на облека (отстранлив и сошиен) - церемонијален и секојдневен, за сите категории воен персонал, како и терен - за високи офицери;
 • пентагонален со триаголен горен раб изработен од материјал во боја на облека - поле, за сите категории воен персонал, освен за високи офицери.

Исто така, за питомци, ситни офицери, наредници и морнари на морнарицата, поморските единици на граничните агенции и поморските единици на внатрешните трупи на Министерството за внатрешни работи, правоаголни ленти за рамо изработени од материјал во боја на облека за некои форми на униформи се воведе.

Во 1997 година, на маршалите на Советскиот Сојуз, маршалите на гранките на вооружените сили, генералите на армијата и адмиралите на флотата, кои беа отпуштени од воената служба пред мај 1994 година, им беше дозволено да носат прерамки на моделот што беше во сила до 1994 година. Истиот декрет ги смени обележјата за генералите на армијата и адмиралите на флотата во служба - наместо една голема starвезда и мала starвезда во венецот, беа воведени 4 мали starsвезди [7] .

На теренските униформи, беа воведени правоаголни ленти за на рамо-мафиња изработени од материјал во боја на облеката, ставени на ленти со пентагонални ленти, зашиени во теренската униформа. Ранг -обележјата се наоѓаат на муфите.

Во 2010 година, наместо зашиени шестоаголни ленти за рамо со трапезоиден горен раб, за некои форми на церемонијални и секојдневни униформи, беа воведени зашиени четириаголни ленти за на рамо со заоблен горен раб. Рамките за отстранување на рамената се оставаат шестоаголни со трапезоиден горен раб. Теренските ремени за високи офицери, наместо ремени од моделот од 1994 година, беа воведени исто како и за другите категории воен персонал [8] .

Во 2013 година, обележјата што беа на сила до 1997 година [9] им беа вратени на генералите на армијата и адмиралите на флотата на прерамки [9] (starвездата врамена со венец на прерамките на армиските генерали беше официјално вратен во 2014 година [10] ).

Војници и морнари

Приватните и морнарите на лентите за рамо немаат никакви обележја. Капери и високи морнари имаат една хоризонтална лента.

Наредници и ситни службеници

Имаат обележја во форма на ткаенини галони - ленти . Бои на здолниште:

 • Теренска униформа - каки;
 • Обичните и церемонијалните униформи се жолти;

Офицери со налог и офицери со налог

Тие имаат обележја во форма на мали starsвезди лоцирани вертикално. Ремените за рамо се слични на офицерот, но без празнини и може да имаат раб.

Персонал за нацрт и договор (освен морнарицата)
Војници и морнари Наредници и ситни службеници Полициски службеници со налог и офицери со налог
Ремени за рамо до

секој ден
униформа
(за земјиште
војници и служби)

Русија-Армија-OR-1-2010.svg Русија-Армија-OR-2-2010.svg Русија-армија-ИЛ-4-2010.svg Русија-армија-OR-5-2010.svg Русија-армија-OR-6-2010.svg Русија-Армија-OR-8-2010.svg Русија-армија-OR-9a-2010.svg Русија-армија-OR-9b-2010.svg
Ремени за рамо до

секој ден
униформа
(за видеоконференции и воздушни сили)

Russia-Airforce-OR-1-2010.svg Russia-Airforce-OR-2-2010.svg Русија-воздухопловство-ИЛ-4-2010.svg Русија-воздухопловство-ИЛИ-5-2010.svg Russia-Airforce-OR-6-2010.svg Russia-Airforce-OR-8-2010.svg Russia-Airforce-OR-9a-2010.svg Russia-Airforce-OR-9b-2010.svg
Наслов Приватен Десетар Помлад
наредник
Наредник Постар
наредник
Наредник мајор Знаме Постар
знаме
Ремени за рамо до
Поле
униформа
1pvt.png 2efr.png 3ML.png 4sg.png 5stsg.png 6starsh.png 7prp.png 8stprp.png
Нацрт и договор состав на морнарицата
Ремени за рамо до
секој ден
униформа
RAF N R1-Matros 2010-.svg RAF N R2-StMatros 2010-.svg RAF N R4-Starsh2st 2010-.svg RAF N R6-Starsh1st 2010-.svg RAF N R7-GlStarsh 2010-.svg RAF N R8-GlKorStarsh 2010-.svg RAF N W1-Michm 2010-.svg RAF N W2-StMichm 2010-.svg
Наслов Морнар Постар
морнар
Наредник мајор
2 статии
Наредник мајор
1 статии
Главно
надзорник
Главно
брод
надзорник
Средник Постар
посредник

Службеници

Помлади офицери
 • Една вертикално поставена лента е лумен. Мали метални starsвезди (13 мм). Нема празнина на ремените на теренот.
Високи офицери
 • Два празнини и поголеми метални starsвезди (20 мм). Нема празнина на ремените на теренот.
Високи офицери
 • Поголеми вертикални везени starsвезди (22 мм), без празнини.
 • Генерал на армијата, адмирал на флотата - една голема извезена starвезда со дијаметар од 40 мм (од 22 февруари 2013 година) [11] ; над неа е извезена starвезда, врамена со венец (бојата на theвездата одговара на видот на услугата, дијаметарот на венецот е 35 мм) [10] .
 • Маршал на Руската Федерација - една голема извезена starвезда со дијаметар од 40 мм, наспроти позадината на радијално разидувачките сребрени зраци што формираат пентагон; над starвездата - извезениот грб на Русија (без хералдички штит) со дијаметар од 40 мм.
Офицери (освен морнарицата)
Помлади офицери Високи офицери Високи офицери
Ремени за рамо до

секој ден
униформа
(за земјиште
војници и служби)

Русија-Армија-ОФ-1а-2010.svg Русија-армија-OF-1b-2010.svg Русија-армија-OF-1c-2010.svg Русија-Армија-ОФ-2-2010.svg Русија-армија-OF-3-2010.svg Русија-Армија-OF-4-2010.svg Русија-Армија-ОФ-5-2010.svg Русија-армија-OF-6-2010.svg Русија-армија-OF-7-2010.svg Русија-армија-OF-8-2010.svg Русија-армија-OF-9-2013.svg Русија-армија-OF-10-2010.svg
Ремени за рамо до

секој ден
униформа
(за видеоконференции и воздушни сили)

Russia-Airforce-OF-1a-2010.svg Russia-Airforce-OF-1b-2010.svg Russia-Airforce-OF-1c-2010.svg Russia-Airforce-OF-2-2010.svg Russia-Airforce-OF-3-2010.svg Русија-воздухопловство-OF-4-2010.svg Russia-Airforce-OF-5-2010.svg Russia-Airforce-OF-6-2010.svg Russia-Airforce-OF-7-2010.svg Russia-Airforce-OF-8-2010.svg Russia-Airforce-OF-9-2013.svg
Наслов Мл потполковник Поручник Уметност. потполковник Капетан Мајор Потполковник Полковник Генерал мајор Генерал -полковник Генерал полковник Генерал на армијата [12] Маршал
Руски
Федерација
Ремени за рамо до

Поле
униформа

9mllt.png 10lt.png 11stlt.png 12kpt.png 13mj.png 14podpol.png 15Polk.png 16gen1.png 17gen2.png 18gen3.png OF09 Армиски генерал фу-2013.png Маршал polevoy pogon.png
Офицери на морнарицата
Помлади офицери Високи офицери Високи офицери
Ремени за рамо до
секој ден
униформа
Русија-морнарица-OF-1a-2010.svg Русија-морнарица-OF-1b-2010.svg Русија-морнарица-OF-1c-2010.svg Русија-морнарица-OF-2-2010.svg Русија-морнарица-OF-3-2010.svg Русија-морнарица-OF-4-2010.svg Русија-морнарица-OF-5-2010.svg Русија-морнарица-OF-6-2010.svg Русија-морнарица-OF-7-2010.svg Русија-морнарица-OF-8-2010.svg Русија-морнарица-OF-9-2013.svg -
Наслов Мл потполковник Поручник Уметност. потполковник Поручник капетан Рангиран 3 Капетан Рангиран 2 Капетан Рангиран 1 Капетан Заден адмирал Вицеадмирал Адмирал Адмирал на флотата -
Ознаки за ракавот Русија-морнарица-OF-1a.svg Русија-морнарица-OF-1b.svg Русија-морнарица-OF-1c.svg Русија-морнарица-OF-2.svg Русија-морнарица-OF-3.svg Русија-морнарица-OF-4.svg Русија-морнарица-OF-5.svg Русија-морнарица-OF-6.svg Русија-морнарица-OF-7.svg Русија-морнарица-OF-8.svg Русија-морнарица-OF-9.svg -

Ознаки по години на работа

Наредба на министерот за одбрана на Руската Федерација од 07.02.2017 година бр. 89 „За изменување и дополнување на Додаток бр.1 на Редот на министерот за одбрана на Руската Федерација бр. 300 од 22 јуни 2015 година“ За одобрување на правилата за носење воени униформи, обележја, одделенски обележја и други хералдички обележја во вооружените сили на Руската Федерација и постапката за мешање на предмети од постоечка и нова воена униформа во Вооружените сили на Руската Федерација “, воведени се обележја на ракавите.

Во согласност со наредбата, воениот персонал под договор како војници (морнари), наредници и надзорници мора да носат лепенки за ракави што укажуваат на бројот на годините што војникот служел во армијата [13] .

Забелешки (уреди)

 1. Воени повелби: Повелба за внатрешна служба на вооружените сили на Русија: Список на воени чинови на војници на вооружените сили на Руската Федерација неодредени . www.soldiering.ru. Преземено на 20 септември 2015 година.
 2. Воени чинови на Руската Федерација и ленти за рамо во 2020 година - копно и море . За твоето право. Датум на лекување: 1 јуни 2020 година.
 3. Stra Ремени за рамо и ранг во вооружените сили на Руската Федерација: сорти, работни примероци, инфографики со класификација . news.myseldon.com. Датум на лекување: 1 јуни 2020 година.
 4. Поморски чинови на Русија по растечки редослед со ленти за на рамо . Датум на лекување: 1 јуни 2020 година.
 5. Воени чинови во Вооружените сили на Руската Федерација . Воени единици на Русија (3 септември 2018 година). Датум на лекување: 1 јуни 2020 година.
 6. Уредба на претседателот на Руската Федерација од 23 мај 1994 година бр. 1010 . - Официјалниот интернет портал на правни информации.
 7. Уредба на претседателот на Руската Федерација од 27 јануари 1997 година бр. 28 . - Официјалниот интернет портал на правни информации.
 8. Уредба на претседателот на Руската Федерација од 11 март 2010 година бр. 293 . - Официјалниот интернет портал на правни информации.
 9. декрет на претседателот на Руската Федерација од 22 Февруари 2013 година бр 165 . - Официјалниот интернет портал на правни информации.
 10. 1 2 Уредба на претседателот на Руската Федерација од 31 јули 2014 година бр. 544 . - Официјалниот интернет портал на правни информации.
 11. Указ Президента Российской Федерации от 22 февраля 2013 года № 165 «О внесении изменений в Указ Президента Российской Федерации от 11 марта 2010 г. № 293 „О военной форме одежды, знаках различия военнослужащих и ведомственных знаках отличия“»
 12. На изображении показан фактически используемый вариант погона.
 13. Приказ Министра обороны Российской Федерации от 07.02.2017 г. № 89 "О внесении изменений в приложение № 1 к приказу Министра обороны Российской Федерации от 22 июня 2015 г. № …

Ссылки