Воен чин

Од Википедија, бесплатната енциклопедија
Одете во навигација Одете на пребарување
Царскиот управител во книгата „Облеката на руската држава“ од Фјодор Солнцев.
Московската цензимална глава во книгата „Облеката на руската држава“ од Фјодор Солнцев.

Воен чин - чинот на војник или одговорен за воена служба во резерва (пензија), кој ја одредува положбата (правата и обврските) на воениот персонал во однос на другиот воен персонал, се доделува лично на секој граѓанин кој врши воена служба. (обучен за воена служба во воени образовни институции и изедначен со нив [1] ) во вооружените сили (вооружени сили) во согласност со неговата службена положба , воена или специјална обука , што припаѓа на типот на вооружените сили , тип на војници ( сили) од типот на вооружените сили или видот (видот) на службата, како и по лични државни (службени) заслуги ...

Постапката за доделување воени чинови во секоја држава се определува со правниот систем на таа држава.

За да се разликуваат војниците по воени чинови во вооружените сили на различни држави, се користат ознаки на воени чинови, тие вклучуваат: ленти за рамо , ознаки за ракави, значки ( амблеми , галони , шеврони ), поретко - кокада , копчиња , други елементи на војската униформи и, понекогаш, елементи на обликот на облеката (на пример: капа , гарнизонска капа , крзнена капа , плетенки , риги и рабови, стил и тип на ткаенина на предмети за облека итн.).

Некои воени чинови имаат исти имиња во многу држави. Во исто време, понекогаш има случаи на таканаречена хомонимија , кога идентично (или многу тесно) звучни имиња значат титули кои се на различни нивоа на воената хиерархија.

Во вообичаениот јазик, тие можат да се наречат воени чинови . Во предреволуционерна и советска Русија, до 1935 година, тие беа наречени чинови , подоцна титули .

Потекло на воените чинови

Системот на воени чинови датира неколку десетици векови наназад. Првите имиња на воените чинови што дојдоа до нас се наоѓаат во законите на вавилонскиот крал Хамураби (1792-1750 п.н.е.): redum, bayrum (пониски чинови) , decum, lubuttum (повисоки чинови на вавилонската војска) [2. ] . Од V-VI век. п.н.е д. во античките римски легии, постојаниот офицерски кор беше претставен со стотници , а највисокиот команден кор - трибините - беа избрани за времетраењето на непријателствата. Во 1 век. n. д. трибините станале виш команден персонал, додека високиот команден персонал го формирале легати - помошници на командантот [3] .

Воените чинови се појавија во Западна Европа во 16-17 век, прво како имиња на командни позиции. Првиот од нив може да се смета за титулата капетан ( доцниот лат . Капитанеускомандант “; од лат. Капут „глава“), што првично значеше командант на платенички одред ( чета ). Поручникот ( од. Поручникзаменик “) беше заменик капетан. Рускиот збор полковник значеше командант на полкот , соодветните англиски и француски зборови полковник , италијанскиот колонело значеше командант на колона , формација во која полкот се движеше на марш или напаѓаше. На потполковник, односно, беше заменик-полковник, како што беше поручник на капетанот. Со доаѓањето на баталјоните, тој стана командант на првиот баталјон на полкот. На чело на вториот и четвртиот баталјони на полкот беа „постари“ мајори . Уште во XIV век, постарите капетани, на кои им беа подредени неколку одреди на чело со обични капетани, почнаа да се нарекуваат генерал-капетани . Вака се појавил чинот генерал . Заменик-командантот на армијата „целосен генерал“ бил генерал-полковник , понизок по ранг, бил генерал-мајор [4] [5] .

Руско кралство

До средината на 16 век, во руската армија воопшто немало воени чинови. Воени чинови - позиции ( ранг ) - се појави во Русија за прв пат во 16 - век 17-ти . За време на Иван Грозни, чиновите на пушкарската глава и стотник , воведени за пушкарските полкови, добиваат постојан карактер. Во средината на 16 век , војската на стрелците ги имала следните воени чинови - позиции:

Воените чинови беа задржани само за време на службата во армијата на стрелците. Во другите трупи, пред формирањето на полковите на новиот систем, воените чинови се совпаѓаа со чиновите на суверената (граѓанска) служба ( службеник во Дума , службеник , управител и така натаму).

Во XVII-XVIII век, во полковите на новиот систем, воените чинови, командниот (водечкиот) персонал биле именувани на руски и западноевропски начин:

Руската империја

Во доцниот 17-ти - почетокот на 18-тиот век, Петар Велики вовел унифициран систем на чинови (воени чинови и други чинови) и го консолидирал во Табелата на чинови (која вклучувала само чинови на офицери ) во согласност со судските и цивилните чинови. Најниската офицер ранг бешезнаме , што е највисока беше Фелдмаршал (кој беше доделен неколку пати во 18-ти век ), на генералисимус немаа свој ранг ).

Табелата на чинови, објавена во јануари 1722 година, вклучуваше не само чинови (титули) во современа смисла на зборот, туку и сите видови позиции на офицери и службеници [6] . Јасна разлика меѓу чиновите и позициите сè уште не постоеше: бригадирот беше само командант на бригадата , полковникот беше само командант на полкот , потполковникот беше негов помошник итн.). Со текот на времето, номенклатурата на работните места значително се зголеми и не беше можно да се вклучи сè во Табелата на рангови, затоа, имаше одвојување на ранговите од работните места. Офицерските чинови во гардата беа два нивоа повисоки од армијата.

Во табелата со чинови од 1722 година имало чинови на поручник , поручник , подпоручник и фендрик , воведени наместо поручник капетан, поручник , втор поручник иофицер на налог . Меѓутоа, во пракса, таквата замена не се случи, новите чинови добија само многу ограничена распределба (кон крајот на 20-тите - почетокот на 30-тите години на 18 век во гардата и некои армиски единици лоцирани во близина на главниот град), во армијата во 18 век. продолжија да се користат претходните рангови од овие класи.

До крајот на 18 век, номенклатурата на чиновите претрпе само мали промени: во 1731 година, во коњаницата (во коњаницата на чуварите на животот и полковите курасиер ), беше воведен чинот на корнет , еднаков на знакот (за прв пат беше познато како што е воспоставено во 1726 година за чуварите на коњаницата); од 1741 година се почесто наместо генерал-полковник се користел чинот генерал- полковник ; во 1762 година Петар III воведе чин капетан на персоналот во гардиските полкови наместо поручник , но оваа иновација на почетокот се покажа како краткотрајна како и неговото владеење; во 1763 година, наместо целосни генерали ( генерал на пешадијата , генерал на коњаницата , генерал на артилерија ), беше воведен чинот главен генерал .

Под Ана Јоановна , беше одлучено да се намали бројот на поморските чинови и да се подигнат преостанатите чинови, бидејќи со мал број слободни места во флотата, производството на чинови се одвиваше многу бавно, а офицерите се обидоа да ја избегнат поморската служба, префрлајќи се на копно. сервис секогаш кога е можно. Укинати се чиновите капетан-командант , капетани од 2 и 3 чин , капетан-поручник , подполковник и секретар на брод. Само чин капетан од 1-ви чин (еднаков на полковник), поручник (еднаков на мајор), среден (рамноправен на поручник; пред тоа беше чин подофицер ), како и чин мајстор. (во чин армиски капетан), кој беше факултативен за полагање, беа задржани. Чин шаутбенахт во 40-тите. XVIII век беше заменет со чинот заден адмирал .

Во 1751 година повторно биле воведени чиновите на капетани од 2-ри и 3-ти ранг и на секретар на бродот. Во 1764 година, чиновите на капетан 3-ти ранг и секретар на брод повторно беа укинати.

Од 1765 година, наредникот стана познат како помлад наредник, а наредникот - мајор - постар наредник.

Под Павле I во 1796 година, чинот генерал-началник повторно беше заменет со чинот генерал од пешадија (од коњаница, од артилерија), генерал-полковник - до генерал-полковник, чинот бригаден беше укинат. Во 1797 година, капетаните на поручниците биле преименувани во штабни капетани (во коњаницата , капетаните биле преименувани во капетани ), во 1798 година, чиновите на главниот мајор и мајор - секунди биле откажани и бил воспоставен единствен чин мајор . Покрај тоа, во артилеријата беше укинат чинот бајонет-кадет . Во 1798 година, чинот капетан-командант беше повторно воведен во морнарицата. Во 1798 година, наместо од редовите на телесното , помлад водник и постар водник, во редовите на помлади подофицер , постар подофицер , знаме , знаме појас - (во коњицата стандардна јункер и) наредникот мајор беа воведени , соодветно.

Во 1810 година, офицерите на 1. и 2. кадетски корпус добиле предност од еден чин во однос на армијата, а во 1811 и 1825 г. - и други воени образовни институции. Во 1811 година, чинот мајор беше укинат во артилериските и инженерските трупи (како и во единицата четврт ), а следните чинови беа унапредени во класа, како резултат на што тие добија предност од еден чин пред пешадијата и коњаница. Во 1868 година, беше формиран специјален оддел од офицерите кои имаа позиции во воено-судскиот оддел, давајќи им на своите офицери предности од еден ранг пред армиските единици, како и во артилерија, инженерски трупи и одделот за воена обука.

Во 1827 година, чинот капетан-командант повторно бил укинат, помладиот подофицер едноставно бил преименуван во подофицер, а високиот подофицер бил преименуван во одделен подофицер. Ранговите на наредникот мајор и заповедник беа сменети.

Во 1830 година, на сите поморски артилерици кои претходно имале специјални чинови (на пример, „советник на артилериска експедиција“) им биле доделени општи армиски чинови со супериорност од еден чин против копнената артилерија.

Во 1884 година, чинот мајор беше укинат, а со тоа беше елиминирана предноста од еден чин пред офицерите на армиската пешадија и коњаницата на офицерите на специјалните сили и одделенијата, гардата остана само еден чин предност. Сите мајстори (со исклучок на отпуштените или обоени со непристојно недолично однесување) беа унапредени во потполковник . Во војници, искоментира Козакот ранг на потполковник беше заменет од страна на ранг на воена наредникот мајор , кој претходно кореспондира со големи, и ранг на капетан беше воведен, еднаква на капетанот на персоналот , на ранг назнаме остана во мир само за резервни офицери , а чинот корнет во коњаницата бил изедначен со чин втор поручник . Одредениот подофицер повторно беше преименуван во виш подофицер.

Во 1885 година, поморскиот артилериски корпус и поморскиот навигациски корпус (кои имаа копнени чинови) беа укинати и сите артилериски и навигациски позиции во флотата требаше да бидат заменети со борбени поморски офицери. До 1917 година, генералните армиски чинови носеа офицери на хидрографскиот корпус основан во 1912 година, офицери на последните (помошни) бродови и тимови и работни посади (од 1826 година), офицери на Адмиралитетот (крајбрежна служба), како и офицери на корпус на поморски инженери, корпус на поморска градежна единица (ангажирани во изградба на згради и пристаништа за потребите на флотата) и службеници на поморската судска единица. Од 1854 до 1907 година, офицерите на Корпусот на машински инженери на морнарицата (кои подоцна добија поморски чинови) исто така носеа општи армиски чинови (види ја статијата на Корпусот на поморскиот оддел на Руската империја ) [7] [8] [ 9] .

Треба да се има на ум дека чиновите биле официјални степени на пониските чинови (војник, ловец , змеј , хусар и така натаму), офицерите и генералите биле наречени чинови [10] .

Воени чинови (чинови) од 1917 година:

Во Руската империјална армија [11] [7] [12] [13] :


Пониски рангови ( приватници ) :

Приватен ( Топџија , Козак ),

капрал ( Бомбардиер , Приказни );


Пониски чинови ( подофицери ) :

Помлад подофицер ( Помлад огномет , Помлад подофицер ),

Виш подофицер ( Виш огномет , Виш подофицер ),

Фелдвебел ( Вамистер ),

Ensign ( Секундарна ),

Медиокрен знак ( Среден корнет );


Кадети :

кадет;

Надворешен кадет;

Кадетски потпоофицер;

Заменик-Фелдвебел кадет;


Јункер :

Јункер :

Јункер-под-поофицер,

Јункер вице наредник-мајор;

Јункер-слободен стил;

Помлад запрег-кадет;

Сениор запрег-кадет;

Јункер Фелдвебел;


Волонтери :

Волонтер - Приватен ( Доброволец - Топџија ),

Волонтер - каплар (Волонтер - бомбардер ),

Волонтер - помлад подофицер (Волонтер - помлад огномет )

Волонтер - Виш подофицер (Волонтер - Виш огномет ),

Волонтер - наредник - мајор ,


Главните офицери :

Знак ,

Подпоручик ( Корнет , Хорунжий ),

Поручик ( Сотник ),

Штабс-капитан ( Штабс-ротмистр , Подъесаул ),

Капитан ( Ротмистр , Есаул );


Штаб-офицеры :

Подполковник ( Войсковой старшина ),

Полковник ;


Генералы :

Генерал-майор ,

Генерал-лейтенант ,

Генерал рода войск ( Генерал от инфантерии , Генерал от кавалерии , Генерал от артиллерии , Генерал от инженерных войск ),

Генерал-фельдмаршал ;


Во Российском императорском флоте [11] [14] [15] :


Нижние чины ( Матросы ):

Матрос второй статьи ,

Матрос первой статьи ;


Нижние чины ( Унтер-офицеры , Кондукторы ) :

Квартирмейстер ,

Боцманмат ,

Боцман ,

Кондуктор ;


Юнкера флота :

Юнкер флота :


Гардемарины :

Гардемарин :

Корабельный гардемарин :


Обер-офицеры :

Мичман ,

Лейтенант ,

Старший лейтенант ;


Штаб-офицеры :

Капитан второго ранга ,

Капитан первого ранга ;


Адмиралы :

Контр-адмирал ,

Вице-адмирал ,

Адмирал ,

Генерал-адмирал .

Советская Россия и СССР

После Октябрьской революции , впервые в России, декретом Советского правительства от 16 декабря 1917 года чины, звания и титулы Российской Империи были упразднены. Большевики в созданной ими Рабоче-Крестьянской Красной армии , отменив чины, звания и титулы, заменили их сочетанием командных должностей со «служебными категориями».

В ходе Гражданской войны в вооружённых формированиях Белого движения и за рубежом, а потом в коллаборационистских организациях Второй мировой войны воинские звания сохранялись, сначала продолжая традиционную дореволюционную иерархию и наименования, впоследствии меняясь под немецким и, отчасти, даже советским влиянием.

В СССР воинские звания введены постановлением ЦИК и СНК СССР от 22 сентября 1935 года [16] . Звания были частью новые, частью традиционные для русской армии и флота , введено высшее воинское звание — Маршал Советского Союза . До 1940 года звания высшего комсостава , во избежание ассоциировавшегося с Белой армией слова « генерал », основывались на сокращённых названиях командных должностей: комбриг , комдив , командарм 2-го ранга , командарм 1-го ранга , флагман флота ; но в 1940 году генеральские и адмиральские звания возвращены. Также, в 1940 году были восстановлены звания ефрейтор и (новое название) младший сержант .

Для военнослужащих гвардейских частей и соединений КА и ВМФ приказом НКО СССР № 167 от 28 мая 1942 года были введены гвардейские воинские звания . Они образовывались с добавлением слова «гвардии» перед обычным званием (например, «гвардии рядовой») в КА [17][18] и в ВМФ — перед военным званием добавлять слова: «гвардейского экипажа» (например, гвардейского экипажа политрук, гвардейского экипажа военврач 1-го ранга и т. д.) [19] .

В соответствии со статьёй 9 Закона о всеобщей воинской обязанности ( 1967 года ), для военной службы характерно наличие института присваиваемых в установленном порядке персональных воинских званий , в соответствии с которыми военнослужащие и военнообязанные делились на начальников и подчинённых, старших и младших, со всеми вытекающими из этого правовыми последствиями.

С 1943 года в ВС СССР имелись звания маршалов и Главных маршалов родов войск , с 1945 года — « Генералиссимус Советского Союза ».

В 1972 году были введены звания «прапорщик» и « мичман », позже добавлены воинские звания старшего прапорщика и старшего мичмана .

В СССР соответствующие друг другу войсковые и корабельные воинские звания считались равными, присваивались военнослужащим персонально, и могли быть первыми или очередными.

Эта система в общем унаследована Вооружёнными Силами Российской Федерации , а, в значительной части, и вооружёнными силами других постсоветских государств.

Краткое написание В/З в РККА/РККФ, СА/ВМФ, ВС СССР

В служебном делопроизводстве ВС СССР применялись следующие сокращения воинских званий (В/З):

Войсковые

Корабельные

 • гв.э-ж — гвардейского экипажа, например гв.э-ж кр.фл. — гвардейского экипажа краснофлотец;
 • кр.фл. — краснофлотец;
 • Адмирал Флота Советского Союза , не сокращалось;

Исторические чины и звания в России

Великобритания

Королевский военно-морской флот

Рядовые и унтер-офицеры

 • Able Seaman 2nd Class — обученный матрос 2-го класса
 • Able Seaman 1st Class — обученный матрос 1-го класса
 • Leading Rate — ведущий матрос
 • Petty Officer — петти-офицер
 • Chief Petty Officer — чиф-петти-офицер

Уорент-офицеры

Офицеры

Флотские звания соотносятся с общевойсковыми примерно так: уорент-офицер соответствует пехотному лейтенанту, флотский лейтенант — капитану, коммандер — майору, а капитан — полковнику. Кроме того, капитанами на флоте называют командира и старшего помощника военного корабля, вне зависимости от их звания.

Сухопутные войска

Рядовые и унтер-офицеры

Уорент-офицеры

Офицеры

Королевские военно-воздушные силы Великобритании

Рядовые, унтер-офицеры и уорент-офицеры

 • Aircraftman — авиатор
 • Leading Aircraftman — ведущий авиатор
 • Senior Aircraftman — старший авиатор
 • Senior Aircraftman Technician — старший авиатор-техник
 • Lance Corporal — младший капрал
 • Corporal — капрал
 • Sergeant — сержант
 • Chief Technician — главный техник
 • Flight Sergeant — сержант авиазвена
 • Warrant Officer — уорент-офицер

Офицеры

 • Acting Pilot Officer — младший пилот-офицер
 • Pilot Officer — пилот-офицер
 • Flying Officer — лётчик-офицер
 • Flight Lieutenant — лейтенант звена
 • Squadron Leader — ведущий эскадрильи
 • Wing Commander — командир крыла
 • Group Captain — капитан группы
 • Air Commodore — коммодор авиации
 • Air Vice Marshal — вице-маршал авиации
 • Air Marshal — маршал авиации
 • Air Chief Marshal — главный маршал авиации
 • Marshal of the Royal Air Force — маршал Королевских ВВС

США

Сухопутные войска

Рядовые и унтер-офицеры

Уорент-офицеры

 • Warrant Officer One — уорент-офицер 1-го класса
 • Chief Warrant Officer Two — уорент-офицер 2-го класса
 • Chief Warrant Officer Three — уорент-офицер 3-го класса
 • Chief Warrant Officer Four — уорент-офицер 4-го класса
 • Chief Warrant Officer Five — уорент-офицер 5-го класса

Офицеры

Военно-морские силы

Рядовые и унтер-офицеры

Уорент-офицеры

 • Warrant Officer One — уорент-офицер 1-го класса
 • Chief Warrant Officer Two — уорент-офицер 2-го класса
 • Chief Warrant Officer Three — уорент-офицер 3-го класса
 • Chief Warrant Officer Four — уорент-офицер 4-го класса
 • Chief Warrant Officer Five — уорент-офицер 5-го класса

Офицеры

Морская пехота

Рядовые и унтер-офицеры

Уорент-офицеры

 • Warrant Officer One — уорент-офицер 1-го класса
 • Chief Warrant Officer Two — уорент-офицер 2-го класса
 • Chief Warrant Officer Three — уорент-офицер 3-го класса
 • Chief Warrant Officer Four — уорент-офицер 4-го класса
 • Chief Warrant Officer Five — уорент-офицер 5-го класса

Офицеры

 • Second Lieutenant — лейтенант
 • First Lieutenant — старший лейтенант
 • Captain — капитан
 • Major — майор
 • Lieutenant Colonel — подполковник
 • Colonel — полковник
 • Brigadier General — бригадный генерал
 • Major General — генерал-майор
 • Lieutenant General — генерал-лейтенант
 • General — генерал

Военно-воздушные силы

Рядовые и унтер-офицеры

 • Airman Basic — авиатор начинающий
 • Airman — авиатор
 • Airman First Class — авиатор первого класса
 • Senior Airman — старший авиатор
 • Staff Sergeant — штаб-сержант
 • Technical Sergeant — техник-сержант
 • Master Sergeant — мастер-сержант
 • Senior Master Sergeant — старший мастер-сержант
 • Chief Master Sergeant — главный мастер-сержант
 • Chief Master Sergeant of the Air Force — главный мастер-сержант ВВС

Уоррент-офицеры

Звания упразднены.

Офицеры

 • Second Lieutenant — второй лейтенант
 • First Lieutenant — первый лейтенант
 • Captain — капитан
 • Major — майор
 • Lieutenant Colonel — подполковник
 • Colonel — полковник
 • Brigadier General — бригадный генерал
 • Major General — генерал-майор
 • Lieutenant General — генерал-лейтенант
 • General — генерал
 • General of the Air Force — Генерал ВВС

Германия

См. также

Примечания

 1. В России — военная кафедра , факультет военного обучения в высших учебных заведениях.
 2. Законы вавилонского царя Хаммурапи // История Древнего Востока / Под ред. В. И. Кузищина.— 3-е изд.— М.: Высш. шк., 2003.— 462 с.
 3. Разин Е. А. История военного искусства XXXI в. до н. э. — VI в. н. э. — С.-Пб.: ООО «Издательство Полигон»; 1999. — 560 с.
 4. Звания-названия. Почему солдат - это наемник, а есаул не может быть молодым
 5. Чигашева М.А. Онтология наименования воинских званий и должностей в русском и немецком языках
 6. С.В.Волков. Русский офицерский корпус
 7. 1 2 С.В.Волков. Русский офицерский корпус
 8. С.В.Волков. Русский офицерский корпус
 9. Система воинских званий в Российской Императорской Армии
 10. Малинко В. И. «Справочная книжка для офицеров.» Часть I. — М. : Тип. Вильде, 1903, гл. III
 11. 1 2 Чины военные // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб. , 1890—1907.
 12. Русская армия 1884-1917 гг.
 13. Казачьи чины и армейские звания Российской империи (недоступная ссылка) . Дата обращения: 15 октября 2016. Архивировано 18 октября 2016 года.
 14. С.В.Волков. Русский офицерский корпус
 15. Русский Флот 1911-1917 гг.
 16. БСЭ, 1972 .
 17. ВЭС, 1984 .
 18. Приказ с объявлением Указа Президиума Верховного Совета СССР «О введении для военнослужащих гвардейских частей и соединений Красной Армии и Военно-Морского Флота гвардейских военных званий» № 167 8 мая 1942 г // Русский архив: Великая Отечественная: Приказы народного комиссара обороны СССР 22 июня 1941 г.−1942 г . — М. : Терра, 1997. — Т. 13. — С. 243. — 448 с. — ISBN 5-85255-708-0 .
 19. О ВВЕДЕНИИ ДЛЯ ВОЕННОСЛУЖАЩИХ ГВАРДЕЙСКИХ ЧАСТЕЙ И СОЕДИНЕНИЙ КРАСНОЙ АРМИИ И ВОЕННО-МОРСКОГО ФЛОТА . bdsa.ru. Дата обращения: 17 марта 2020.

Литература

 • Звания воинские // Евклид — Ибсен. — М. : Советская энциклопедия, 1972. — ( Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров ; 1969—1978, т. 9).
 • Военный энциклопедический словарь. — М. : Воениздат, 1984. — 863 с. с ил. 30 л.
 • Свод морских постановлений — СПб. , 1887. — Кн. 8., изд. 1886.
 • Глиноецкий Н. П. Исторический очерк развития офицерских чинов и системы чинопроизводства в русской армии // « Военный сборник », 1887. — № 4.
 • Свод военных постановлений — СПб. , 1869. — [4 изд.] — Кн. 7., 1892.
 • Свод законов Российской империи, дополненный по Продолжениям 1906, 1908, 1909. 1910 гг. и позднейшим узаконениям 1911 и 1912 гг.. — 2-е изд. — СПб. , 1913. — Кн. 1. — Т. 3. — С. 244 и приложения, С. 608, 1739.
 • Сборник законов СССР и указов Президиума Верховного Совета СССР 1938−1961 — М. , 1961.
 • Приказ Народного комиссара обороны СССР от 22 декабря 1940 года № 0362 «Об изменении порядка прохождения службы младшим и средним начальствующим составом в ВВС Красной Армии»
 • Закон СССР о всеобщей воинской обязанности — М. , 1967.
 • Устав внутренней службы Вооружённых Сил Союза ССР — М. : Воениздат, 1969.
 • Устав внутренней службы Вооружённых Сил Союза ССР — М. : Воениздат, 1974.
 • Вавилон — «Гражданская война в Северной Америке» / [под общ. ред. Н. В. Огаркова ]. — М. : Военное изд-во М-ва обороны СССР , 1979. — 654 с. — ( Советская военная энциклопедия : [в 8 т.] ; 1976—1980, т. 2). ;
 • Советским Вооружённым Силам — 60 лет (Сопроводительный текст, часть вторая), Н. И. Кобрин, Б. П. Фролов — М. : Издательство « Знание », 1978. — 32 с.
 • Чигашева М. А. Онтология наименования воинских званий и должностей в русском и немецком языках / М. А. Чигашева // Сборник научных трудов филиала. — Ульяновск: УФВУС, 2002. — С. 55—61.
 • Во имя России: Российское государство, армия и воинское воспитание / Под редакцией: В. А. Золотарева, В. В. Марущенко, С. С. Автюшина.. — М. : «Русь-РКБ», 1999. — С. 336 + вкл.. — ISBN 5-86273-020-6 .

Ссылки